6 nejlepších receptů z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Podařilo se vám na zahradě vypěstovat bohatou úrodu medvědího česneku, který je známý pro svou jemně pikantní chuť a výrazné aroma? Nebo jste snad na tuto zajímavou rostlinu narazili v lese? V tom případě jistě přemýšlíte, jak ji nejlépe zužitkovat. Prozradíme, jaké má medvědí česnek využití v kuchyni, co z něj připravit a jak uchovat medvědí česnek, aby vám co nejdéle vydržel.

Kdy sklízet medvědí česnek?

Pokud vás láká sběr medvědího česneku ve volné přírodě, připravte se na to, že si tuto rostlinu rozhodně nebudete moci dopřát, kdykoli se vám zachce. Sbírat se dá totiž pouze dva měsíce v roce, a to zhruba od půlky března do konce května (ještě před rozkvětem). Roste přitom hlavně v lužních a listnatých lesích, v blízkosti potoků nebo na úpatí svahů, kde je vlhko a stín.

Rozhodnete-li se pěstovat medvědí česnek ze semen, pamatujte, že sklizně se dočkáte až napřesrok (zhruba za rok a půl). Pokud zvolíte druhou variantu, kterou je pěstování medvědího česneku z cibulek, úroda vás čeká již za několik týdnů. Tedy alespoň za předpokladu, že sázíte cibulky na jaře (v březnu nebo v dubnu) a dopřejete rostlinám správné stanoviště i potřebnou zálivku.

Jak uskladnit medvědí česnek?

Ať už se vám podařilo vypěstovat medvědí česnek na vlastní zahrádce, nasbírat v lese nebo koupit na farmářských trzích, důležité je vždy vybírat takové rostliny, které jsou nepoškozené, nezvadlé a bez nečistot. Pozor si však dejte i na hmyz a šneky, kteří si na medvědím česneku také rádi pochutnají, a pamatujte, že při sběru se vždy trhají pouze listy, aby mohla rostlina příští rok znovu obrůst.

Podobně jako další rostliny i medvědí česnek po utržení postupně uvadá, takže se z čerstvých listů můžete radovat pouze chviličku. Pokud ovšem máte k dispozici bohatou úrodu, kterou nestihnete okamžitě zpracovat, jistě přemýšlíte, jak medvědí česnek zpracovat a uchovat, aby vám vydržel delší dobu a mohli jste se z něj radovat i během následujících měsíců.

Chcete-li medvědí česnek uchovat pouze krátkodobě, a to v řádu několika dnů, stačí jeho listy namočit do vody a poté je uložit do lednice (ideálně ve vlhké utěrce nebo ve sklenici s vodou). Na tomto místě by měly v dobrém stavu vydržet 3 až 4 dny, dokud je nezpracujete. Pokud je ale vaše úroda příliš velká, zkuste medvědí česnek zmrazit, nasušit nebo naložit do oleje.

Zmrazení medvědího česneku

Jednou z nejoblíbenějších a nejjednodušších možností, jak aromatické listy uchovat po delší dobu, je uskladnění do mrazáku, kde vydrží klidně i několik měsíců. Jak zamrazit medvědí česnek? Jednotlivé listy postupně omyjte, zbavte nečistot a vytřiďte poškozené kusy. Poté je nakrájejte na menší kousky, zabalte do igelitových sáčků a vložte do mrazáku. Až budete potřebovat medvědí česnek na přípravu polévky nebo pesta, stačí sáčky vytáhnout a nechat rozmrazit.

Medvědí česnek v oleji

Další variantou, jak uchovat medvědí česnek, je nakládání do oleje. Ačkoliv je tento způsob o něco náročnější než pouhé zmrazení nakrájených listů, určitě se vyplatí ho vyzkoušet. Můžete si pak totiž medvědí česnek odebrat ze skleničky v požadovaném množství, aniž byste museli zdlouhavě rozmrazovat velké pytlíky plné aromatických lístků, a silná vůně navíc olejem příjemně prostoupí.

Jak na to? Listy medvědího česneku nejprve proberte a ty oschlé, zvadlé a poškozené vyřaďte. Poté je pečlivě omyjte, nechte okapat a každý pomocí papírové kuchyňské utěrky osušte. Tuto část přípravy rozhodně nezanedbávejte, protože kdyby na listech zůstala voda, mohla by se vám sklenice s připravenou pochoutkou velmi rychle zkazit.

Jakmile budou listy medvědího česneku suché, nasekejte je pomocí ostrého nerezového či keramického nože. Poté už stačí jen vložit nakrájené listy do připravené sklenice, ale i to má samozřejmě svá pravidla. Nejprve si pořádně umyjte ruce a následně začněte do sklenice pěchovat medvědí česnek tak, aby mezi vrstvami nezůstal žádný vzduch.

Jakmile budete mít na dně sklenice namačkaný 1 až 2 centimetry nasekaných listů, přilijte malé množství oleje a opět se stejným způsobem přidejte další vrstvu medvědího česneku. Takto pokračujte až do chvíle, než se dostanete k hrdlu sklenice. Poslední vrstvu listů pak zalijte olejem, a to takovým způsobem, aby byly všechny listy ponořené. Sklenici následně důkladně uzavřete a vložte do lednice.

Sušení medvědího česneku

Pokud máte k dispozici velké množství medvědího česneku, můžete ho samozřejmě také usušit. Je to poměrně jednoduché, protože stačí jednotlivé listy omýt, osušit a poté nechat schnout na rámu se síťovinou nebo vložit do větší sušičky. Může to ovšem trvat poměrně dlouhou dobu, v závislosti na aktuálních podmínkách. Jakmile se pak dají listy medvědího česneku rozdrobit, můžete je rozmixovat na prášek, kterým dochutíte maso, saláty, nádivky nebo jiné pokrmy.

Medvědí česnek: recepty

Přinesli jste si domů záplavu aromatických listů a teď marně přemýšlíte, jak zpracovat medvědí česnek, aby si na něm pochutnala celá rodina? Při vaření se tato rostlina dá využít prakticky všude tam, kde byste normálně zužitkovali česnek kuchyňský. Jeho chuť je lehce pikantní, ale poměrně jemná, přičemž na rozdíl od klasického česneku po sobě ten medvědí nezanechává tak silný zápach.

V kuchyni se dá využít medvědí česnek jako špenát, který již není potřeba dochucovat klasickým česnekem. Při tepelné úpravě rychle zavadne, změkne a získá sytě zelenou barvu. Dá se podusit v rozehřátém tuku, přičemž ideální je orestovat medvědí česnek na másle, které není potřeba výrazně rozpalovat. Nezapomeňte však přidat sůl, která mu dodá tu správnou chuť.

Většina lidí, kteří se na jaře vydávají do lesa sbírat medvědí česnek nebo ho pěstují na své domácí zahrádce, používá tuto surovinu pro výrobu pesta. To se pak skvěle hodí třeba k těstovinám, ale i do rizota. V sušené podobě pak medvědí česnek dokáže výtečně dochutit připravované pokrmy a hodí se třeba do různých omáček nebo k masu (především k jehněčímu).

Máte-li k dispozici čerstvé listy medvědího česneku, můžete je zužitkovat třeba při výrobě salátů a pomazánek. Upotřebit se však dají i jako jiné bylinky, jako je například pažitka nebo petrželka. Stačí je omýt, nakrájet na menší kousky a posypat jimi chleba s máslem nebo s taveným sýrem, čímž vytvoříte zajímavou a hlavně zdravou svačinku.

Pokud se vám podařilo vypěstovat nebo nasbírat velké množství medvědího česneku, rozhodně byste měli vyzkoušet také přípravu krémové polévky z čerstvých listů, kterou si lidé nemohou vynachválit. Oblíbená je ale i nádivka nebo omeleta s medvědím česnekem a mezi populární recepty patří také bylinkové máslo s medvědím česnekem nebo třeba vajíčkový salát s medvědím česnekem.

Kromě toho se pak medvědí česnek může stát také základem řady léčivých receptů. Pokud ho neplánujete jíst v čerstvém stavu ani ho tepelně upravovat, určitě by vás mohla zaujmout tinktura z medvědího česneku. Aby toho však nebylo málo, připravit si můžete také víno s medvědím česnekem, které údajně pomáhá proti zahleněným průduškám a usnadňuje dýchání.

 Medvědí česnek: pesto

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak využít medvědí česnek, je vytvoření chutného pesta. To se používá hlavně pro dochucení těstovinových pokrmů, ale dokáže skvěle obohatit také krémové rizoto a hodí se i k masovým nebo bramborovým jídlům. Přidat ho ale můžete prakticky kamkoliv. Na jeho přípravu budete potřebovat následující ingredience:

  • 200 gramů medvědího česneku,
  • 200 mililitrů olivového oleje,
  • sůl na dochucení,
  • citronovou šťávu.

Listy medvědího česneku nejprve dobře omyjte pod tekoucí vodou, poté je vysušte pomocí utěrky a nakrájejte na menší kusy. Do mixéru pak nalijte připravený olivový olej a postupně přidávejte osušené listy medvědího česneku, dokud při mixování směs nebude příjemně hladká (měla by získat kašovitou konzistenci). Pesto pak dochuťte solí a citronovou šťávou podle vlastních chuťových preferencí.

Hotové pesto přelijte do připravených zavařovacích sklenic a ještě před uložením do lednice nebo na jiné tmavé a chladné místo ho zalijte tenkou vrstvou olivového oleje, aby vám co nejdéle vydrželo. Jakmile budete pesto z medvědího česneku potřebovat, stačí ho vytáhnout z lednice a v potřebném množství zamíchat do připravovaného pokrmu nebo nechat na každém, aby si ho dopřál podle chuti.

Pokud vás již základní recept na pesto z medvědího česneku omrzel, můžete ho ještě o trochu vylepšit. Stačí přidat slunečnicová či piniová semínka, ořechy (například kešu či mandle) nebo sýr (do pesta se hodí hlavně parmezán). Vybrané ingredience krátce rozmixujte spolu s listy medvědího česneku a nezapomeňte, že i v tomto případě by pesto mělo mít krémovou konzistenci.

Bylinkové máslo z medvědího česneku

Jelikož je medvědí česnek koření, které je silně aromatické a má lehce pikantní chuť, můžete ho využít také pro přípravu skvělého bylinkového másla. Tento recept je navíc velice jednoduchý, takže jeho přípravu určitě zvládne i člověk, který se v kuchyni běžně nepohybuje. Jaké suroviny byste si měli připravit?

  • 250 gramů másla (kostku),
  • 100 gramů medvědího česneku,
  • sůl a pepř na dochucení.

Máslo si nejprve nechte změknout, poté ho nakrájejte na menší kousky a ty vložte do mixéru. Následně si opláchněte připravené listy medvědího česneku, osušte je a nasekejte najemno. Jakmile budete mít hotovo, přidejte je do mixéru společně s trochou soli a pepře. Vše pečlivě rozmixujte (nebo zpracujte pomocí ruční metly) a výslednou směs případně ještě dochuťte.

Pak už jen stačí bylinkové máslo s medvědím česnekem vložit do formičky a nechat vychladit, než si ho namažete na čerstvý chleba, topinku či bagetu nebo ho použijete pro dochucení brambor, steaku či ryb. V lednici však připravené máslo nevydrží příliš dlouho. Pokud jej chcete uchovat na delší dobu, zabalte ho do potravinové folie v podobě válečku, pořádně utáhněte a vložte do mrazáku.

Polévka z medvědího česneku

Mezi zdravé recepty z medvědího česneku se řadí také krémová polévka, kterou si určitě zamiluje celá vaše rodina, a to hlavně v případě, že ji na závěr doplníte o křupavé krutony. Abyste mohli recept na polévku z medvědího česneku také vyzkoušet, nachystejte si následující suroviny:

  • 150 gramů medvědího česneku,
  • 50 mililitrů suchého bílého vína,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • 150 mililitrů smetany (31 %),
  • 2 brambory,
  • 1 větší cibuli,
  • máslo,
  • sůl a pepř na dochucení,
  • špetku muškátového oříšku.

Nejprve si nakrájejte cibuli najemno a poté ji dozlatova orestujte na másle. Mezitím si oloupejte brambory, které následně nakrájíte na kostky zhruba o velikosti 1 centimetru. Ty přidejte k cibulce a posléze vše podlijte bílým vínem, které necháte téměř úplně odvařit. Poté přilijte zeleninový vývar a přiveďte směs k varu na tak dlouho, dokud brambory nezměknou.

Následně přidejte medvědí česnek a smetanu, polévku osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Poté nechte polévku opět přijít k varu, a to zhruba na 1 minutu. Ještě horkou ji pak rozmixujte pomocí tyčového mixéru a přeceďte přes jemné sítko. Dle potřeby pak ještě dochuťte solí nebo pepřem a podávejte s krutony (a případně i zakysanou smetanou).

Nádivka s medvědím česnekem

Dalším zajímavým receptem, který rozhodně stojí za to vyzkoušet, je jarní nádivka se špenátem a medvědím česnekem. Pokud byste si ji doma rádi připravili, budete k tomu potřebovat tyto ingredience:

  • 8 rohlíků,
  • 200 mililitrů mléka,
  • 400 gramů uzeného masa,
  • 3 uvařená vajíčka,
  • 2 cibule,
  • 2 jarní cibulky,
  • 2 hrsti špenátu,
  • 2 hrsti medvědího česneku,
  • 6 vajec,
  • máslo,
  • ½ prášku do pečiva,
  • sůl a pepř na dochucení,
  • muškátový oříšek.

Rohlíky nejprve nakrájejte na menší kostičky (zhruba 2 centimetry), nasypte je do větší mísy, zalijte mlékem a vše důkladně promíchejte. Pečivo by ovšem nemělo být úplně namočené, ale spíše jen trochu navlhlé. Na pánvičce si pak rozehřejte trochu másla a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli společně s jarní cibulkou.

Jakmile cibule získá zlatavou barvu, přidejte také uzené maso nakrájené na menší kostičky, které budete chvíli opékat a následně ho necháte vychladnout. K rohlíkům kromě uzeného masa poté přidejte vařená vejce nakrájená na drobné kostičky spolu s omytým, nasekaným medvědím česnekem a špenátem.

V další míse si pak rozšlehejte 6 vajec, přidejte zhruba 1 až 2 lžičky soli, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Jakmile bude směs promíchaná, zašlehejte do ní také kypřicí prášek. Vše pak vlijte do mísy s připravenými rohlíky a zeleninou, lehce promíchejte vařečkou a poté znovu důkladně promíchejte rukama, aby se suroviny dobře spojily. Hotovou nádivku následně vložte do zapékací mísy vymazané máslem a pečte ji v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba po dobu 45 minut.

Víno s medvědím česnekem

Pokud přemýšlíte, jaké má medvědí česnek použití v kuchyni, a chcete pro svou rodinu připravit něco netradičního, vyzkoušejte víno z medvědího česneku. Jak na to? Nejprve si připravte následující věci:

  • 1 litr bílého vína,
  • 3 lžíce medu,
  • 2 hrsti nasekaného medvědího česneku.

Bílé víno nejprve nalijte do hrnce a zahřejte ho zhruba na 80 až 85 °C. Pamatujte přitom na to, že se nikdy nesmí vařit. Do ještě horkého vína pak nasypte omytý a najemno nasekaný medvědí česnek, hrnec přikryjte poklicí, sundejte z plotny a nechte vychladnout. Samotné louhování by pak mělo probíhat zhruba 48 hodin.

Po dvou dnech směs odkryjte a přes cedník slijte do připravené nádoby. Víno následně dochuťte medem (můžete ho přidat klidně i větší množství dle vlastních chuťových preferencí) a poté slijte do lahve. Každý den se pak doporučuje vypít zhruba 1 decilitr tohoto nápoje, který mnozí nazývají elixír mládí, jelikož obsahuje řadu vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.

Tinktura z medvědího česneku

Chcete-li medvědí česnek uchovat na delší dobu, vyzkoušejte přípravu tinktury, která posiluje organismus a pomáhá v boji proti chřipce či nachlazení. Její výroba je velice jednoduchá, a co se týče potřebných ingrediencí, postačí vám pouze listy medvědího česneku, alespoň 40% alkohol (například slivovice nebo hruškovice) a čistá uzavíratelná sklenice.

Listy medvědího česneku nejprve pečlivě omyjte, osušte a nakrájejte na drobné kousky. Těmi pak naplňte připravenou sklenici zhruba do čtvrtiny až do poloviny (pokud je vkládáte volně, můžete ji ovšem klidně zaplnit celou). Veškerý obsah následně zalijte alkoholem a pevně uzavřete. Tinkturu pak nechte stát na teplém a světlém místě, kam však nebudou dopadat přímé sluneční paprsky.

Sklenici ponechte uzavřenou minimálně po dobu 14 dnů, ale nezapomeňte ji každý den důkladně protřepat, aby se medvědí česnek náležitě vymaceroval. Jakmile potřebná doba uplyne, tinkturu sceďte přes plátno a nalijte do tmavé lahve. Poté ji uložte na tmavé a chladné místo nebo případně do lednice a používejte ji zředěnou s vodou při nachlazení, zahlenění nebo trávicích obtížích.