3 nejlepší recepty z KDOULOVCE

0

Přinesli jste si z procházky aromatické plody kdoulovce, které na podzim obsypaly okolní keře? Nebo se vám snad podařilo úrodu tohoto ovoce vypěstovat na vlastní zahradě? V tom případě jistě přemýšlíte o tom, jak se žlutozelenými malvicemi naložit. Prozradíme, jak plody kdoulovce chutnají, k čemu se hodí a jaké recepty byste rozhodně měli v kuchyni vyzkoušet.

Co je kdoulovec?

Jako kdoulovec (Chaenomeles) botanikové označují rostlinný rod z čeledi růžovitých, do kterého patří řada listnatých opadavých keřů. Ty se v českých zahradách pěstují především jako solitéry, které zaujmou nápadně barevnými květy a lesklými zelenými listy. Dobře ovšem poslouží také jako součást živých plotů, kde budou působit lehce „neučesaným“ dojmem.

Mezi nejrozšířenější druhy, s nimiž se na našem území můžete setkat, se řadí kdoulovec lahvicovitý (Chaenomeles speciosa), kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica) a kdoulovec nádherný (Chaenomeles x superba), který je jejich křížencem. Existuje přitom celá řada kultivarů, které se liší svým vzrůstem, barvou květů a v neposlední řadě také svými plody.

Plody kdoulovce

Ovoce, které se na kdoulovcích objevuje začátkem podzimu, má výrazně žlutozelené zbarvení. Jedná se o tvrdé malvice, které se na první pohled velice podobají kdoulím, s nimiž plody kdoulovce sdílí i pronikavou vůni. Liší se však svou velikostí a rozdíly můžete najít i v dalších ohledech. Zatímco kdoule mívají na povrchu jemné chloupky, ovoce rostoucí na kdoulovcích je hladké a lesklé.

Plody kdoulovce mohou být velké jako třešeň, ale také jako menší jablka. Na omak často působí mastným dojmem, přičemž v některých případech bývají hladké, jindy však mohou být vrásčité. Pokud jde o jejich tvar, i zde existuje řada různých variant, a to od kulatých plodů přes ty oválné až po ovoce, které na první pohled připomíná citron.

Jelikož plody kdoulovce příjemně a velice silně voní, v minulosti se často ukládaly do skříní s oblečením a ložním prádlem (podobně jako kdoule), které pak toto aroma nasáklo. Kromě toho jsou však tyto malvice i velice zdravé, jelikož obsahují řadu vitamínů a minerálů, přičemž dokonce bývají bohatší na vitamín C než běžný citron.

Sběr plodů kdoulovce

Kdoulovce se vysazují ve městech i na vesnicích, a to hlavně pro svou okrasnou funkci. Jako solitérní keře často rostou na předzahrádkách či na sídlištích, ale najdete je samozřejmě také v parcích nebo na zahradách rodinných domů. Sklizeň plodů probíhá obvykle v době od září do listopadu. Ačkoliv to jde často špatně, snažte se trhat ovoce opatrně, abyste nepolámali větve. Postupem času pak neotrhané plody začnou z keřů opadávat.

Skladování plodů kdoulovce

Podařilo se vám vypěstovat nebo nasbírat velké množství žlutozelených malvic, které během podzimních měsíců dozrávají na kdoulovci? Pokud je všechny nezvládnete ihned zpracovat, jistě přemýšlíte, kam je uložit. Pro delší skladování je vhodná lednice nebo chladný sklep, kde mohou plody kdoulovce v některých případech vydržet až do února.

Zatímco zelenější a větší plody vydrží ve sklepě poměrně dlouho, malé a sytě žluté malvice se rychleji kazí. Právě proto byste měli nejprve využít to menší ovoce a větší plody si raději nechat na později. Mějte také na paměti, že podobně jako kdoule mohou plody kdoulovce přenést své výrazné aroma na jiné druhy ovoce, které uskladníte v jejich těsné blízkosti.

Kdoulovec recepty

Přemýšlíte, zda je kdoulovec jedlý a jaké mají jeho plody využití? Jelikož je toto ovoce velice tvrdé, trpké a kyselé, nikdy se nekonzumuje v syrovém stavu. Pokud ho však nějakým způsobem upravíte, může se stát součástí řady zajímavých receptů. Ačkoliv vás to možná překvapí, v kuchyni se totiž plody kdoulovce dají připravit nasladko i naslano.

Vzhledem k tomu, že jsou plody kdoulovce velice kyselé, velice snadno jimi můžete nahradit citron. Jejich chuť je navíc poměrně intenzivní, stejně jako jejich aroma. Do pokrmů se tedy přidávají v menším množství a často se kombinují s jinými druhy ovoce, ale v některých případech také se zeleninou. Záleží pouze na vašich chuťových preferencích a samozřejmě i na vaší fantazii.

Kvůli své kyselosti se plody kdoulovce například přidávají do marmelád k dalším druhům ovoce, jejichž chuť skvěle zvýrazní. Díky vysokému obsahu pektinu pomáhají kromě marmelád zahustit také různé džemy, želé, šťávy nebo likéry. Můžete je ovšem také fermentovat na způsob marockých kvašených citronů a lidé je velice často nakládají do medu.

Plody kdoulovce se pak využívají hlavně rozmixované, čímž vznikne osvěžující kdoulovcová limonáda nebo smoothie. Nastrouhané najemno se ovšem hodí i jako přísada do salátových zálivek, do bylinkového pesta nebo do různých pomazánek. Jejich slupka se pak v nastrouhané podobě dá využít podobně jako citronová kůra (čerstvá, ale i sušená).

Pokud jde o využití plodů kdoulovce nasladko, rozhodně se vám budou hodit během přípravy řady různých dezertů. Dodají totiž příjemné citronové aroma sušenkám, koláčům, dortům, lívancům, ale i kompotům nebo pečenému čaji. Kromě toho se tyto malvice přidávají do krémových polévek (například dýňové), do omáček nebo do marinád a mohou se stát také součástí čatní.

Sušený kdoulovec

Chcete-li v plodech zachovat vysoký obsah vitamínu C, zkuste je usušit. To lze provést hned několika způsoby. Ovoce se dá před sušením nastrouhat nebo nakrájet na plátky. Kromě toho pak můžete plody kdoulovce rozmixovat se sladkým ovocem a připravit z nich ovocný pergamen. Sušený kdoulovec následně využijete například jako součást čajových nebo vonných směsí, ale bude se vám hodit také při pečení a při vaření.

Fermentované plody kdoulovce

Aby toho nebylo málo, plody kdoulovce můžete také fermentovat (kvasit), což pomůže v ovoci zachovat potřebné vitamíny a obohatí jej o nové chutě. Z malvic se dá například připravit ovocný ocet, ale zároveň je můžete zužitkovat jako přísadu do kvašeného zelí nebo do jiné kvašené zeleniny. Dá se pak fermentovat jako omáčka a také se nakládá do soli stejně jako marocké kvašené citrony.

Kdoulovec v medu

Jedním z oblíbených receptů, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, je kdoulovec naložený a kvašený v medu. Ten můžete využít třeba jako přísadu do ovesné kaše, dá se s ním osladit čaj a skvěle vynikne také k palačinkám nebo lívancům. Pokud jde o to, jaké budete na přípravu této pochoutky potřebovat suroviny, nachystejte si:

  • plody kdoulovce,
  • med,
  • skořici,
  • hřebíček,
  • další koření dle chuti.

Zralé plody kdoulovce nejprve důkladně omyjte, zbavte jádřinců a vykrájejte všechny hnědé flíčky. Poté je nahrubo nastrouhejte a smíchejte s medem. Poměr ovoce a medu by v ideálním případě měl být 1:1,5. Nejlepší je použít tekutý med, ale pokud máte doma tužší variantu, nemějte obavy. Šťáva z malvic ho během následujících dnů rozpustí.

Plody kdoulovce naložené v medu přelijte do čisté nádoby, přidejte skořici a hřebíček a poté na sklenici přiložte víčko, aby se k připravované pochoutce nedostaly žádné nečistoty ani otravný hmyz. Směs nechte po dobu 14 dnů kvasit a nezapomeňte ji každý den důkladně promíchat. Hotový kdoulovec v medu uložte do lednice.

Kdoulovcová limonáda

Pokud chcete vyzkoušet velice jednoduchý recept z plodů kdoulovce, jistě vás zaujme příprava osvěžující limonády, kterou si zamiluje celá vaše rodina. Jaké ingredience k tomu budete potřebovat?

  • plody kdoulovce,
  • vodu,
  • cukr nebo med.

Zralé plody kdoulovce nejprve důkladně omyjte a zbavte je veškerých jádřinců. Poté je společně s vodou rozmixujte najemno, přičemž na jeden plod připadnou zhruba 2 decilitry vody, ale pokud máte odšťavňovač, můžete vodu úplně vynechat. Rozmixováním vám vznikne šťáva, která se velice podobá té citronové. Měli byste ji však ještě přecedit přes jemné sítko.

Pokud si chcete z hotové šťávy připravit limonádu, přidejte při mixování větší množství vody, podle vašich osobních preferencí nápoj oslaďte (například medem nebo třtinovým cukrem) a nezapomeňte ani na kostky ledu. Extrakt z plodů kdoulovce ovšem můžete využít i jiným způsobem. Dá se například přidat do čaje místo citronové šťávy a může se stát i základem pro netradiční salátovou zálivku.

Kdoulovcový čaj

Jestliže preferujete spíše teplé nápoje, rozhodně byste měli vyzkoušet čaj z kdoulovce. Abyste si ho mohli doma sami připravit, budete potřebovat:

  • plody kdoulovce,
  • šalvěj nebo jiné bylinky,
  • vodu,
  • cukr nebo med.

Plody kdoulovce nejprve důkladně omyjte, nakrájejte na menší kousky nebo plátky a poté spolu s lístky šalvěje vložte do hrnečku. Vše zalijte vroucí vodou a nechte po dobu 10 minut louhovat. Hotový čaj můžete popíjet samotný, ale pokud chcete, dá se také osladit medem nebo cukrem. Kromě toho můžete samozřejmě plody kdoulovce smíchat i s dalšími bylinkami.