5 NEJLEPŠÍCH RECEPTŮ Z JAHOD

Jahody dnes patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce, a to jak mezi dětmi, tak i v případě dospělých. Kromě toho, že se vyznačují svou úžasně sladkou chutí, se navíc dají použít na spoustu různých způsobů a mohou obohatit nespočet zajímavých receptů. Poradíme, k čemu se dají tyto plody použít, jaké jahodové moučníky vyzkoušet a jak připravit skvělé dezerty s jahodami.

Jahodové recepty

Kdo by neměl rád sladké jahody, které neodmyslitelně patří k začátku léta, kdy se venku krásně oteplí, celé dny svítí sluníčko a dětem se blíží velké prázdniny? V současné době jde o jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec, a to především díky své lahodné chuti, ale také pro svou příjemnou vůni, šťavnatost a zajímavý vzhled.

Spousta lidí si jahody pěstuje na vlastní zahrádce, ale české plody se dají zakoupit také od místních pěstitelů nebo se jednoduše můžete vydat na samosběr a vybrat si na polích kousky, které budou podle vás vypadat nejlépe. Zpracovat se pak dají na řadu různých způsobů. Konzumují se tedy v čerstvém stavu jen tak, ale třeba i rozmačkané s cukrem a smetanou nebo jako součást dezertů.

Co se dá udělat z jahod? Z tohoto ovoce se nejčastěji připravují různé pečené moučníky, jako jsou koláče, dorty a bublaniny, ale jsou samozřejmě skvělé i v nepečených jahodových dezertech. Velmi oblíbený je pak i jahodový krém s mascarpone, tvarohem či smetanou, kterým se zdobí dorty, sladké řezy, rolády i další dobroty, nebo jednoduchý jahodový rozvar.

Aby toho nebylo málo, jahody jsou velmi oblíbené také mezi cukráři, protože se s nimi dají krásně nazdobit různé moučníky, přičemž to samé platí také pro nápoje nebo třeba ovocné mísy. Kromě toho se pak mohou stát základem třeba pro jahodový koktejl, jahodové smoothie nebo jahodový milkshake a dokonce se z nich připravuje i jahodový likér.

Nejoblíbenější jahodové recepty:

  • domácí jahodové knedlíky (kynuté i tvarohové),
  • domácí bublanina s tvarohem a jahodami,
  • jahodový cheesecake pečený i nepečený,
  • drobenkový jahodový koláč,
  • francouzský jahodový koláč,
  • dort s jahodami a tvarohem/mascarpone,
  • domácí jahodový nanuk se smetanou,
  • domácí jahodový sorbet,
  • jahodové tiramisu,
  • jahodový crumble,
  • jahodová zmrzlina,
  • jahodový džem nebo jahodový kompot.

Pokud si doma chcete připravit nějaký jahodový zákusek, pamatujte také na to, že se tyto plody skvěle hodí nejen k různým smetanovým a tvarohovým krémům, čokoládě a dalším druhům ovoce, jako jsou maliny či borůvky, ale zároveň je můžete spárovat také s kyselou rebarborou. Některým to pak může znít zvláštně, ale velmi často se kombinují také jahody s bazalkou a někdy dokonce jahody s pepřem.

Jak správně skladovat jahody?

Jelikož je toto ovoce poměrně choulostivé, možná přemýšlíte, jak uchovat jahody do druhého dne nebo třeba po delší dobu, abyste je nemuseli zužitkovat ihned po otrhání. Problém v tomto případě spočívá v tom, že jahody patří k neúdržným potravinám, které se velmi rychle kazí. Obsahují velké množství vody, což v kombinaci s teplem představuje vhodné podmínky pro množení patogenů.

Nemáte-li příležitost zkonzumovat jahody okamžitě (například z důvodu velké úrody), můžete je uložit do lednice. Poživatelnost tohoto ovoce prodloužíte při teplotách kolem 1–5 °C, a to ideálně tak, když je uskladníte přímo v zásuvce pro ovoce a pouze v nízké vrstvě, čímž zabráníte jejich pomačkání. Neomývejte je však předtím vodou, protože by byly náchylnější ke kažení.

I jahody uložené do chladničky vám ale vydrží pouze několik dnů, než dojde k výrazné ztrátě jejich kvality. Poměrně rychle totiž tímto skladováním utrpí jejich chuť i vůně, takže už nebudou tak lahodné jako v momentě, kdy je utrhnete. Proto se doporučuje jahody zamrazit, pokud je chcete uchovat po delší dobu. Přestože již nikdy nebudou takové jako čerstvé, budete je moci využít později.

Další variantou, jak udržet jahody co nejdéle dobré, je pak zamražení jahod v cukrovém sirupu, který je pomůže zakonzervovat. Mnozí lidé se ovšem pouštějí také do zamrazování jahodového protlaku s cukrem v kelímcích či mističkách, který v mrazáku vydrží klidně i několik měsíců. Z jahod si ovšem můžete vyrobit i jiné produkty, které mají dobrou trvanlivost, jako jsou kompoty, džemy nebo sirupy.

Jednoduché recepty s jahodami

Máte zrovna k dispozici velké množství jahod, které potřebujete co nejrychleji zpracovat? Chystáte oslavu narozenin nebo zahradní party, kde by měly jahody hrát hlavní roli? Nebo snad chcete pro své blízké připravit nějaký chutný zákusek, kterým jim vykouzlíte úsměv na rtech? Žádný problém! Připravili jsme pro vás 5 zajímavých jahodových receptů, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle.

Výborné jahodové knedlíky

K nejoblíbenějším receptům, kde plody jahodníku hrají velmi důležitou roli, samozřejmě patří domácí jahodové knedlíky. Ty se dají připravit na řadu různých způsobů, přičemž populární jsou hlavně kynuté jahodové knedlíky a tvarohové knedlíky s jahodami. Kromě toho pak samozřejmě existuje i recept na bezlepkové jahodové knedlíky.

Pokud si chcete doma udělat jahodové knedlíky kynuté, jste na správném místě. Připravili jsme si pro vás jednoduchý recept na tuto pochoutku, který zvládne připravit i každý začátečník. Abyste ho mohli vyzkoušet, budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 gramů polohrubé mouky,
  • 250 mililitrů mléka,
  • 20 gramů droždí,
  • 1 lžíci cukru krupice,
  • 1 vejce,
  • špetku soli,
  • čerstvé či mražené jahody,
  • na ozdobení – cukr, máslo, tvaroh, kakao…

Abyste si mohli doma udělat kynuté knedlíky s jahodami, nejprve do mísy nasypte polohrubou mouku, do které si udělejte uprostřed důlek. Poté dovnitř rozdrobte droždí, přidejte krupicový cukr a polovinu mléka, které by mělo být vlažné (trochu ohřáté). Vše můžete maličko promíchat s trochou okolní mouky. Zhruba v následujících deseti minutách by vám pak měl vzejít kvásek.

Následně přidejte zbývající mléko, špetku soli a jedno celé vejce. Veškerou hmotu zpracujte tak, aby vám vzniklo tužší nelepivé těsto. Jakmile bude připravené, přikryjte ho utěrkou a nechte kynout zhruba po dobu 60 minut. Když uznáte, že už je těsto na jahodové knedlíky dostatečně vykynuté, je čas začít si připravovat jednotlivé kousky.

Těsto rozválejte na válu tak, aby vám vznikl obdélník o síle zhruba 1 centimetr. Pomocí nože nebo rádýlka na pizzu jej pak rozdělte na dostatečně velké čtverce (vše závisí na tom, zda máte k dispozici větší jahody, nebo spíše menší plody). Do každého z nich pak vložte jahodu, zabalte ji a vytvarujte kulatý knedlík. Ty pak můžete okamžitě vařit nebo ještě chvíli nechat dokynout (cca 10 minut).

Jahodové knedlíky z kynutého těsta se pak vaří ve větším hrnci s vroucí osolenou vodou, a to zhruba po dobu 8 až 10 minut (dokud vám nevyplavou vzhůru). Ihned po vytažení z hrnce byste je měli propíchnout vidličkou nebo špejlí, aby vám později neztratily na objemu. Poté už je můžete podávat, a to například s rozpuštěným máslem, cukrem a nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo s kakaem.

TIP: Hledáte recept na tvarohové jahodové knedlíky? V tom případě navštivte TENTO ČLÁNEK, kde najdete návod, jak si doma připravit nejlepší jahodové knedlíky s tvarohem!

Drobenkový koláč s jahodami

Další pochoutka, která je v letních měsících velmi oblíbená, je jahodový koláč s drobenkou. Ten se dá opět připravit na řadu různých způsobů, například s tvarohem nebo třeba v kombinaci s rebarborou. Jestliže hledáte na jahodový koláč recept, který si užije celá vaše rodina, jste tu správně. Chcete-li vyzkoušet náš dezert, nachystejte si tyto suroviny:

  • 200 gramů hladké mouky,
  • 200 gramů polohrubé mouky,
  • 300 mililitrů mléka,
  • 80 gramů moučkového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 žloutek,
  • špetku soli,
  • 0,5 kostky droždí,
  • 2 malé lžičky prášku do pečiva,
  • 100 mililitrů oleje,
  • očištěné jahody,
  • bílek na potření okrajů těsta,
  • ingredience na drobenku.

V míse nejprve smíchejte hladkou a polohrubou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Uprostřed této směsi si pak udělejte důlek, do nějž rozdrobíte droždí, nalijete vlažné mléko, olej a žloutek a všechno mírně promícháte. Jakmile se droždí rozpustí, vytvořte si z daných surovin hladké těsto, které bude o něco řidší než těsto kynuté (kvásek se v tomto případě nenechává vzejít).

Hotové těsto na jahodový koláč následně okamžitě přesuňte na plech vymazaný olejem a roztáhněte jej po celé jeho ploše. Na okrajích ho pak potřete rozšlehaným bílkem, posypte osušenými jahodami (mohou být nakrájené na menší kousky, ale nemusí). Nakonec přidejte drobenku – tu vyrobíte ze 120 gramů másla, 180 gramů moučkového cukru a 160 gramů polohrubé mouky.

Následně vložte koláč s jahodami do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do té doby, než mu zezlátnou okraje a přestane lepit. Poté jej vyndejte z trouby, nechte zcela vychladnout a nakrájejte na větší kostky. Před podáváním jej pak můžete ještě mírně pocukrovat.

Domácí bublanina s jahodami

Stejně populární jako jahodový koláč je v českých domácnostech i jahodová bublanina, která je velmi jednoduchá na přípravu, ale velmi příjemná na chuť. My jsme si pro vás připravili recept na bublaninu s jahodami, s nímž uděláte dojem na všechny své blízké. Abyste ho mohli doma vyzkoušet, nejprve si nachystejte všechny potřebné ingredience:

  • čerstvé jahody,
  • 200 gramů změklého másla,
  • 200 gramů cukru krupice,
  • 120 gramů polohrubé mouky,
  • 80 gramů hladké mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 4 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 lžičku prášku do pečiva.

Aby mohla vzniknout ta nejlepší bublanina s jahodami, jakou jste kdy ochutnali, jako první si oddělte bílky od žloutků. Bílky pak dejte do větší mísy, v níž je budete moci ušlehat, a žloutky separátně do misky menší. Následně si ušlehejte máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem, a jakmile bude hotovo, zašlehejte do vzniklé směsi také žloutky.

Do těsta následně nasypte polohrubou a hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a vše pečlivě zamíchejte. Z bílků si pak ušlehejte tuhý sníh, který poté přimíchejte ke zbytku těsta (velmi opatrně). Když budete mít hotovo, těsto nalijte do vymazaného pekáče vysypaného moukou. Na závěr jej posypte připravenými jahodami a vložte do trouby.

Bublanina s jahodami se peče na 170 °C, a to zhruba po dobu 25 až 30 minut, během kterých by měla získat zlatavou barvu. Jakmile ji z trouby vyndáte, nechte ji vychladnout a poté ji nakrájejte na menší kousky. Také ji můžete ještě ozdobit moučkovým cukrem. Samozřejmě si ovšem můžete tento recept na jahodovou bublaninu upravit podle svého a přidat třeba i kousky jiného ovoce, které máte zrovna k dispozici. Výborná je ovšem i bublanina s jahodami a tvarohem.

Nepečený jahodový dort s tvarohem

Pokud potřebujete rychle připravit nějaký dezert pro návštěvu nebo chcete svému partnerovi jako překvapení nachystat nějakou dobrotu, možná by vás mohl zaujmout jednoduchý jahodový dort, který se nepeče. Ten je ideální variantou na letní měsíce, protože je nejen chutný, ale zároveň vás dokáže rychle osvěžit. Chcete-li ho vyzkoušet, připravte si tyto suroviny:

  • 3 vaničky měkkého tvarohu,
  • 500 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 5 lžic vanilkového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 balení dětských piškotů,
  • 600 gramů jahod.

Nepečený dort s jahodami si připravíte tak, že nejprve ve velké míse ušleháte společně tvaroh, smetanu a moučkový cukr. Poté si nachystejte dortovou formu, jejíž dno vyložte dětskými piškoty (ty je možné trochu zalít uvařenou a vychladlou kávou, aby změkly, ale není to nutné) a na plátky nakrájenými jahodami. Na piškoty pak natřete vrstvu tvarohové směsi, abyste je zakryli.

Celý postup pak znovu opakujte – položte tedy na tvarohovou vrstvu piškoty a plátky jahod. Také můžete plátky jahod vyložit boční stěny dortové formy, což na vašem nepečeném dortu následně vytvoří hezký vzor. Na piškoty a jahody pak přidejte druhou část tvarohové směsi, vše hezky zarovnejte a vrchní část dortu ozdobte plátky jahod nebo celými jahodami podle vašich preferencí.

Samozřejmě můžete improvizovat a dort skládat tak, jak uznáte za vhodné. Dá se tedy udělat více vrstev piškotů než pouze dvě nebo třeba střídat vrstvu piškotů, tvaroh a poté teprve vrstvu jahod a zase tvaroh (ne společně piškoty a jahody). Vše záleží pouze na vašich chutích. Také můžete využít další druhy ovoce. Jakmile budete mít hotovo, dort vložte do lednice, kde by měl přes noc zatuhnout.

Domácí jahodové nanuky

Toužíte po skvělém letním osvěžení? V tom případě není nic lepšího než domácí jahodový nanuk se smetanou, který si připravíte během chvilky a bez velké námahy. A jaký je tedy na jahodové nanuky recept? Na jejich přípravu budete kromě speciálních nanukových formiček potřebovat konkrétně:

  • 100 gramů měkkého tvarohu,
  • 100 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 30–40 gramů moučkového cukru,
  • 300 gramů čerstvých jahod.

Jahodové nanuky s tvarohem si připravíte tak, že nejprve vyšleháte smetanu dotuha a poté do ní zašleháte měkký tvaroh. Mezitím si omyjte a očistěte jahody, přidejte k nim cukr (a případně trochu vanilkového extraktu) a rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou. Následně je smíchejte s tvarohovo-smetanovou směsí, vše krátce prošlehejte a poté naplňte směs do formiček. Ty vložte do mrazáku, kde necháte nanuky zatuhnout.

Sledujte novinky webu RadimeJAK.cz na Googlu a Seznamu!