5 Receptů z Mišpule

Podařilo se vám na zahradě vypěstovat bohatou úrodu plodů mišpule a marně teď přemýšlíte, jak je co nejlépe zužitkovat? Toto ovoce sice můžete konzumovat v syrovém stavu, ale skvěle se hodí také pro přípravu marmelády nebo kompotů a dá se s ním pracovat i po usušení. Mišpule jsou navíc plné zdraví prospěšných látek a skvěle se hodí také k výrobě alkoholických nápojů.

Plody mišpule

Jaké má mišpule ovoce a co tyto plody obsahují? Jedná se o žlutohnědé až červenohnědé chlupaté malvice, které mohou pěstitelům na první pohled připomínat drobná jablíčka. V nezralém stavu jsou spíše tříslovité, ale pokud se nechají projít mrazem a změknou (zhniličkují), získají příjemnou chuť, která zajisté potěší nejeden mlsný jazýček.

Co se týče zdraví prospěšných látek, důležitý je u mišpule obsah vitamínu C a B2. Zhruba 75 % ovoce pak tvoří voda a 10 % připadá na cukr. Dále se v malvicích vyskytují třísloviny, kyseliny (především kyselina jablečná) a minerální látky, jako je vápník, hořčík, draslík a sodík. Díky tomu se mišpule může stát dobrým pomocníkem při léčbě různých chorob.

Jak chutná mišpule?

Pokud jste si na zahradě poprvé vypěstovali úrodu mišpulových plodů, jistě se těšíte, až se do ovoce poprvé zakousnete. Dužina zralých malvic je příjemně šťavnatá a jemná, chuť plodů pak bývá sladkokyselá. Plody přitom můžete sklízet již v listopadu a skladovat, dokud nezměknou, ale nejlepší kvalitu i aroma mají mišpule v případě, že zhniličí přímo na stromě.

Ideální je tedy konzumovat plody přímo ze stromu, a to i v průběhu zimních měsíců. Důležité je pak i to, zda se jedná o kultivar s menším ovocem, nebo vám na zahradě roste mišpule velkoplodá. Zatímco menší plody bývají chuťově výraznější, větší malvice zase mnohem intenzivněji voní. Právě z toho důvodu se v minulosti dozrávající mišpule vkládaly do skříně, aby prádlo nasáklo jejich příjemnou vůni.

Mišpule: Jak se jí?

Způsob konzumace je v tomto případě na rozdíl od jiných druhů ovoce poměrně neobvyklý a lidé, kteří se s těmito plody ještě nikdy nesetkali, k nim často přistupují s nedůvěrou. Ideální je nejprve odtrhnout stopku a poté si obsah malvice vytlačit přímo do pusy. Pokud se na to ovšem necítíte, můžete vnitřek plodu vybrat lžičkou.

Slupka se v tomto případě nekonzumuje a jedinou jedlou částí je změklá dužina, která svou chutí připomíná pikantnější marmeládu. Nakonec ještě nezapomeňte vyplivnout několik větších semen, které se v malvicích ukrývají. Jedinou nevýhodou při konzumaci mišpulí může být trochu obtížná manipulace se zralými plody, jejichž slupka se může snadno potrhat.

Mišpule recepty

Jestliže máte k dispozici větší množství mišpulových plodů, jistě teď přemýšlíte, jak s nimi naložit, abyste si jejich skvělou chuť mohli užívat co nejdéle. Po přemrznutí samozřejmě můžete mišpule pojídat v syrovém stavu, a to klidně i v průběhu prosince, ale voňavé plody se hodí také pro přípravu řady chutných receptů, které si oblíbí celá rodina.

Vzhledem k tomu, že mišpule obsahují značné množství pektinů a snadno rosolovatí, používají se především pro přípravu různých povidel, rosolů (s přidáním jablečné šťávy) a marmelád. Skvěle chutnají i v kombinaci s jiným ovocem, a proto se často konzervují s dalšími plody, přičemž nejlepší je směs s borůvkami, jeřabinami, jablky, hruškami, dřínky nebo třeba se šípky.

Plody se u nás dále zpracovávají třeba na kompoty, pasty nebo na různé pikantní pomazánky a podobně jako hrušky se dají snadno usušit. Kromě toho se pak mišpulové plody skvěle hodí také k výrobě šťávy, džusu nebo různých likérů. Velice oblíbené je třeba mišpulové víno. Sirup se zase podává dětem při průjmu, jelikož má stahující účinek (díky obsahu tříslovin).

Mišpulová marmeláda

Asi nejčastěji se vyrábí z mišpule marmeláda. Pokud si také chcete chutné plody uchovat na delší dobu a během zimních měsíců si dopřát trochu sladkého potěšení, připravte si tyto ingredience:

  • 1 kilogram mišpulí,
  • 0,5 kilogramu cukru,
  • citronovou šťávu.

Dobře umyté a očištěné mišpule nejprve nakrájejte na menší kousky a vypeckujte. Poté je vložte do většího hrnce, přidejte šťávu z jednoho citronu a zasypte směs polovinou připraveného cukru. Pokud chcete, aby marmeláda byla výraznější, můžete přidat také koření. Ideální je například hřebíček nebo kousek skořice.

Jakmile vše začne vařit, přidejte druhou polovinu cukru a nechte marmeládu vařit tak dlouho, dokud nezhoustne. Následně můžete hotovou směs plnit do připravených zavařovacích sklenic, které uzavřete pomocí vhodných víček. Ty pak jen otočte dnem vzhůru a nechte do druhého dne odstát.

Povidla z mišpule

Máte-li k dispozici větší množství plodů mišpule, vyplatí se vyzkoušet také recept na skvělá mišpulová povidla. Zralé nebo dostatečně uleželé plody nejprve zbavte stopky a kalichu a poté je rozmačkejte. Pokud se vám nechce trávit velké množství času očišťováním mišpulí, můžete je ale také podrtit vcelku a po převaření propasírovat.

Poté vložte mišpule do hrnce se silným dnem, podlijte je troškou vody a mírně je povařte. Následně je propasírujte (pokud jste předem neodstranili nejedlé části), nebo pouze rozmixujte. Připravenou hmotu pak na mírném ohni odpařujte, dokud nezíská konzistenci hustých povidel. Pokud máte raději sladší chutě, můžete navíc přidat cukr nebo med, což dodá povidlům trochu jiný nádech.

Jakmile jsou povidla hotová, nalijte je do připravených sklenic, které jste předem očistili a vymyli alkoholem. Nechte je nezavíčkované, dokud nezchladnou a na povrchu se nevytvoří krustička. Poté je již můžete zavíčkovat a uskladnit na chladné a temné místo.

Mišpulové víno

Pokud si z mišpulových plodů chcete připravit nějaký nápoj, můžete vyzkoušet přípravu skvělého mišpulového vína, které si pěstitelé velice chválí. Na jednu menší dávku budete potřebovat následující suroviny:

  • 1 kilogram mišpulí,
  • 200 mililitrů vody,
  • 200 gramů cukru,
  • vinné kvasinky,
  • živnou sůl pro kvasinky.

Mišpule, které již přešly mrazem a zhniličkovaly, nejprve rozdrťte a poté je zalijte horkou vodou s cukrem. Vše důkladně promíchejte a následně nechte připravenou směs vychladnout. Vytvořený základ vlijte do láhve nebo demižonu, který je opatřený kvasnou zátkou, a podle návodu přisypte vinné kvasinky spolu se živnou solí pro kvasinky.

Kvas následně nechte pracovat při pokojové teplotě, dokud kvašení v demižonu neustane. Poté nechte připravenou směs ustát, stočte ji a přefiltrujte přes husté plátno. Hotové mišpulové víno se pak skladuje na chladném místě a ke konzumaci se rovněž podává vychlazené.

Mišpulový likér

Máte-li chuť na něco ostřejšího, skvělou volbou by mohl být likér z mišpulí, jehož příprava je poměrně jednoduchá, ale zabere větší množství času. Abyste ho mohli ochutnat, budete potřebovat následující ingredience:

  • 600 gramů mišpulí,
  • 500 mililitrů vodky,
  • 300 gramů cukru.

Plody nejprve omyjte, osušte a vložte do lednice. Nachystaný alkohol pak ohřejte takovým způsobem, aby se v něm přidaný cukr dobře rozpustil, ale neměli byste ho vařit. Do větší lahve pak vložte ovoce a zalijte ho připravenou směsí. První dva týdny tekutinu v nádobě každý den důkladně protřepávejte. Poté ji uložte na temné a chladné místo, kde necháte směs působit alespoň dva měsíce. Může to ovšem klidně být i déle, což rozhodně nebude na škodu. Nakonec hotový likér přeceďte a přelijte do vhodných lahví nebo sklenic.

Mišpulová zmrzlina

Ať už chcete připravit nějaký dezert pro děti, nebo máte sami chuť na něco sladkého, jistě vás nadchne zmrzlina z mišpulí, která dokáže člověka v horkém letním počasí příjemně osvěžit. Pokud chcete tento recept doma sami vyzkoušet, nezapomeňte si nachystat následující suroviny:

  • 2 hrnky mišpulové dužiny,
  • 2 hrnky cukru,
  • 4 hrnky vody,
  • citronovou šťávu,
  • 1 sáček želatiny.

Mišpule nejprve důkladně rozmačkejte a poté je smíchejte s cukrem rozpuštěným ve vodě. Vzniklou směs následně přeceďte a přidejte připravenou citronovou šťávu. Mezitím si želatinu vložte do menšího hrnce, smíchejte ji se dvěma lžícemi vody a nechte ji ve vodní lázni rozpustit. Potom želatinu spojte s dříve nachystanou směsí, pečlivě vše promíchejte a v připravené nádobě vložte do mrazáku.