10 nejlepších receptů z ARONIE

Vypěstovali jste si na zahradě úrodu šťavnatých černých bobulí, které mají příjemně trpkou chuť, a marně teď přemýšlíte, co s nimi dál? Plody aronie se dají připravit na mnoho různých způsobů a mohou se stát základem pro celou řadu chutných receptů. Poradíme, jak zpracovat aronii, jak připravit víno nebo čaj z aronie a jaký recept na kompot z aronie byste rozhodně měli vyzkoušet.

Chuť aronie

Plody aronie jsou známé svou trpce nasládlou chutí, která může člověka až zaštípat na jazyku. Pokud jsou dostatečně zralé, je chuť bobulí sice mírně nakyslá a trochu trpká, ale převažuje příjemná sladkost. Jestliže však aronii sklidíte příliš brzo a plody ještě nebudou správně uzrálé, dočkáte se pouze velice trpkého ovoce, které se nedá konzumovat ve větším množství.

Jelikož plody aronie dozrávají postupně jako například ostružiny, můžete se těšit na několik fází sklizně a uzobávání z keříků obsypaných šťavnatými bobulemi. Z jednoho keře se přitom dá obraz až 10 kilogramů ovoce. Aronie je navíc vynikající nejen jako základ různých receptů, ale i v čerstvém stavu, pokud dostatečně uzraje.

Přemýšlíte, jak alespoň částečně potlačit trpkost, která je při konzumaci aronie patrná? Po přidání cukru jsou černé jeřabiny sladší a chuťově připomínají borůvky. Kromě toho se doporučuje také rozmačkat plody aronie v medu, což je dobré třeba pro děti, a dalším způsobem, jak chuť tohoto ovoce zjemnit, je přidání smetany.

Jak zpracovat aronii?

Bobule dozrávají na konci léta a během září. V ideálním případě byste je měli nechat na stromě co nejdéle, protože díky tomu bude jejich chuť sladší a méně tříslovitá. Plody se pak velice snadno dají zakonzervovat pomocí mražení, aniž by se obsah zdraví prospěšných látek nějak výrazně snížil. Dalším oblíbeným způsobem, jak uchovat černé jeřabiny na později, je sušení aronie.

Nejlepší je samozřejmě aronie za syrova, která obsahuje velké množství vitamínů, antioxidantů a minerálů. Během kuchyňské úpravy pak bobule sice ztrácejí něco ze svých pozitivních účinků, ale pokud se rozhodnete z plodů černého jeřábu připravit kompot, domácí likér nebo třeba marmeládu, jistě nebudete litovat. Toto ovoce totiž výborně chutná a skvěle obohatí celou řadu receptů.

V jaké podobě se aronie konzumuje?

  • sušené plody,
  • sirupy a čaje,
  • marmelády,
  • kompoty a želé,
  • za studena lisované šťávy,
  • přísada do jogurtů,
  • součást ovocných džusů,
  • víno nebo brandy,
  • ingredience do dezertů,
  • tinktury a výluhy,
  • prášek z bobulí jako doplněk stravy.

Aronie: recepty

Přemýšlíte, kde sehnat černé jeřabiny a jaké můžete připravit z plodů aronie recepty? Tyto chutné bobule si samozřejmě můžete vypěstovat na své vlastní zahradě, ale pokud k tomu nemáte příležitost, dají se koupit také ve specializovaných obchodech se zdravou výživou či na internetu. Jedná se obvykle o sušené plody, ale najdete je i v podobě prášku nebo sirupu. 

Za syrova nemusí aronie každému chutnat, a proto se většinou zpracovává v podobě různých pokrmů a nápojů. Mezi nejoblíbenější způsoby zpracování aronie patří příprava za studena lisovaných ovocných šťáv, které si lidé pochvalují pro jejich příjemnou chuť, ale také kvůli velkému obsahu vitamínů a zdraví prospěšných látek. Dále se osvědčily i různé koktejly a džusy v kombinaci s dalším ovocem.

Zatímco někteří dávají přednost nápojům z aronie, jako je například čaj, víno nebo domácí brandy, jiní preferují tuto surovinu jako základ pro pečení. Můžete tak z aronie vytvořit třeba chutné muffiny, ale hodí se také jako přísada do koláčů, buchet a na palačinky. Skvěle pak poslouží i ve formě kompotu nebo marmelády, která se dá přidat do dezertů spolu se smetanou, piškoty a ovocem.

Šťáva z aronie

Chcete také vyzkoušet za studena lisovanou ovocnou šťávu z aronie? Z jednoho kilogramu čerstvého ovoce lze získat zhruba 500 až 600 mililitrů husté, tmavé tekutiny, kterou je následně nutné konzervovat prostřednictvím pasterizace ve skleněných nádobách při 85 až 95 °C. Tento proces by měl přitom trvat zhruba 15 minut.

Štáva z aronie představuje velice silný přírodní antioxidant. Ať už si ji koupíte v obchůdku se zdravou výživou, nebo ji sami vyrobíte, mějte ovšem na paměti, že se nepije po sklenicích, ale pouze po doušcích. Doporučené dávkování je asi 30 až 50 mililitrů šťávy třikrát denně na lačno, přičemž ideální je toto množství rozředit se 2 decilitry vody.

Aronie sirup

Plody aronie se skvěle hodí také pro přípravu chutného sirupu. Pokud ho také toužíte vyzkoušet, stačí si připravit následující ingredience:

  • 2 litry plodů aronie,
  • 80 gramů kyseliny citronové,
  • 2 kilogramy cukru,
  • vodu.
TOP:   Jak se liší ČERSTVÉ, STOLNÍ a TRADIČNÍ MÁSLO? Víme, jaké je nejlepší!

Plody nejprve dobře omyjte a poté je nasypte do připravené čtyřlitrové sklenice. Přidejte k nim kyselinu citronovou, vše zalijte vychladlou převařenou vodou až po okraj nádoby a poté nechte směs dva dny macerovat. Po jejich uplynutí plody ve vodě rozmačkejte a výslednou tekutinu přelijte přes plátno.

Na každý litr sirupu se přidává kilogram cukru, který je vhodné nechat za občasného míchání rozpustit, což může trvat zhruba dvě hodiny. Poté již stačí hotovou směs pouze nalít do lahví a před použitím umístit na chladné temnější místo. Sirup následně poslouží jako základ pro přípravu teplých i studených nápojů. Můžete ho přidat do čaje, zředit vodou nebo zamíchat do koktejlu.

Sušená aronie recept

Kromě šťávy vyrábějí pěstitelé z aronie sušené plody, které se dají konzumovat na mnoho různých způsobů. Pro uchování bobulí v sušené podobě lze použít například sušičku, ale i sluneční paprsky nebo pootevřenou troubu, kde se teplota vyšplhá maximálně na 50 °C.

Přemýšlíte, k čemu pak využít sušené plody aronie? Dají se přidat třeba do směsi sušeného ovoce a skvěle obohatí vlastnoručně připravované müsli. Můžete je však konzumovat i samotné, což se vyplatí hlavně pro potlačení průjmových onemocnění, při viróze nebo po dietní chybě.

Pokud navíc sušenou aronii namočíte na noc do vody, ráno ji můžete přidat do jogurtu nebo k vločkám a připravit tak chutnou snídani. Rozsekané či rozdrcené se navíc spařují při přípravě čaje a dají se přidat také do moučníků místo rozinek.

Aronie tinktura recept

Příprava tinktury z plodů černého jeřábu je velice snadná. Jeden díl plodů vložte do sklenice a vše následně zalijte třemi díly čirého alkoholu (ideálně vodka, která má neutrální chuť). Na 0,7 litru alkoholu tedy použijte zhruba 200 až 250 gramů aronie.

Směs poté ve sklenici neprodyšně uzavřete a nechte plody po dobu tří týdnů louhovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Každý druhý den sklenici důkladně protřepejte, aby se vše správně promísilo. Poté můžete tinkturu scedit a přelít do uzavíratelné lahve.

Co se týče užívání, doporučuje se konzumovat 20 kapek tinktury třikrát denně, nebo 30 kapek
(zhruba 1 lžičku) pouze dvakrát v průběhu dne. Tento přípravek má skvělé léčivé vlastnosti, pomáhá při různých zánětech nebo srdečních problémech a posiluje pružnost cév. Tinktura také slouží jako prevence nachlazení a podporuje imunitu.

Aronie kompot recept

Černé jeřabiny se samozřejmě dají zavařovat stejným způsobem jako jiné ovoce. Omyté plody stačí nasypat do připravených sklenic a následně zasypat cukrem. Množství záleží na vašich chuťových preferencích, ale pokud vám nevadí, že bude kompot trochu kyselejší, měly by stačit tři vrchovaté lžíce do sklenice o objemu 0,33 litrů a pět nebo šest vrchovatých lžic do 0,75litrových sklenic. Poté již stačí vše pouze zalít vodou, zavíčkovat a půl hodiny sterilizovat.

Kromě výše zmíněného postupu existuje samozřejmě i celá řada dalších způsobů, jak připravit kompot z aronie. Můžete například vyzkoušet recept, kdy si připravíte roztok složený z 1 litru vody a 1,5 kilogramu cukru. V této mírně vroucí tekutině předvaříte zhruba 2 až 2,5 kilogramu plodů aronie, dokud nebudou jeřabiny změklé a proslazené, ale nerozvařené. Okapané se pak plní do sklenic a zalévají stejným roztokem, v němž jste je předvářeli. Následně je nutné kompot sterilovat při teplotě 85 °C po dobu 20 až 25 minut.

Aronie víno

Plody aronie se hodí také pro přípravu vína. Pokud ho chcete také vyzkoušet, budete k tomu potřebovat plody aronie a na každý litr vylisované tekutiny také:

  • 450 gramů cukru,
  • kvasinkovou kulturu,
  • špetku živné soli.

Černé jeřabiny nejprve opláchněte a pomocí odšťavňovače vylisujte. Poté vše nechte odstát, aby se tekutina odkalila, a hadičkou stočte. Vzniklý mošt přelijte do připraveného demižonu a na každý litr šťávy přidejte 450 gramů cukru, špetku živné soli a jedno balení potravinářské kvasinkové kultury, která by měla vzejít v menším množství moštu, což napomůže rozkvašení.

Demižon následně uzavřete kvasnou zátkou s vodou. Poté dojde k bouřlivému kvašení, přičemž optimální teplota by se měla pohybovat kolem 20 °C. Víno z aronie vzchází celkem pomalu a dlouho, takže ke stáčení bude připravené zhruba po šesti měsících, ale znalci doporučují nechat ho odležet klidně i rok. Nesmí přitom bublat ani perlit.

Čaj z aronie

K přípravě čaje se skvěle hodí listy aronie. Ty sice obsahují méně zdraví prospěšných látek, ale stále se mohou stát základem výborného a hlavně zcela přírodního čaje, který bude plný minerálů. Jednu polévkovou lžíci listů přitom stačí zalít 250 mililitry vroucí vody a směs poté nechat po dobu 5 minut louhovat. Po scedění rozdělte čaj na dvě poloviny, první vypijte ráno a druhou večer.

TOP:   NEJLEPŠÍ RECEPT na VÁNOČNÍ PERNÍČKY HNED MĚKKÉ

Macerát ze sušených plodů

Abyste si mohli připravit tento macerát, stačí mít k dispozici lžíci sušených plodů aronie, které následně zalijete půl litrem studené vody. Tuto směs nechte přes noc louhovat, ráno nálev sceďte a bobule použijte třeba do jogurtu nebo do ovesných vloček. Výluh, který zlepšuje prokrvení těla a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu, pak popíjejte během dne.

Pečená aronie

Máte rádi pečený čaj? Pak vás jistě potěší, že se dá připravit také z plodů aronie. K tomu stačí 1 kilogram čerstvých bobulí, které rozprostřete do pekáče, zasypete 500 gramy cukru krystal a podlijete 200 mililitry vody. V troubě pak tuto směs pečte při teplotě 50 °C, a to do té doby, než bobule pustí šťávu. Občas přitom raději zkontrolujte, zda se voda nevypařila a plody se nepřipalují.

Pokud se tak děje, přidejte podle potřeby další vodu, aby černé jeřabiny zbytečně nezhořkly. Jakmile plody změknou a pustí dostatek šťávy, pekáč vyjměte z trouby a výslednou směsí naplňte zavařovací sklenice. Ty následně uzavřete a zhruba 10 minut zavařujte. Hotový pečený čaj se bude hodit třeba během zimních měsíců, kdy se doporučuje užívat denně 3 čajové lžičky připravené směsi. Samozřejmě ale můžete také 1 až 2 lžičky zalít horkou vodou a pít tuto směs jako pečený čaj.

Marmeláda z aronie

Kromě čajů, tinktur a vína se často vyrábí z plodů černé jeřabiny marmeláda, která si díky své specifické chuti dozajista získá oblibu nejednoho člena domácnosti. Abyste si tuto pochoutku také mohli připravit, budete potřebovat následující ingredience:

  • 1,5 kilogramu plodů aronie,
  • 1 kilogram cukru,
  • 2 balíčky želírovacího přípravku,
  • vodu.

Nejprve pečlivě omyjte otrhané bobule, po odvážení je vložte do hrnce a zalijte dvěma decilitry vody. Pod pokličkou pak tuto směs uvařte do měkka, a jakmile bude vše hotové, propasírujte aronii přes síto. Díky tomuto postupu získáte zhruba jeden litr směsi.

Propasírovanou aronii vložte zpět do hrnce, přiveďte k varu a přisypte kilogram cukru a dva balíčky želírovacího přípravku. Nechte vše zhruba 4 minuty vařit, poté odstavte hrnec z plotny a ještě horkou směs naplňte do připravených zavařovacích sklenic, abyste nemuseli marmeládu sterilovat. Také ovšem můžete počkat, až směs vychladne, pak sklenice naplnit a zavařit.

Sledujte novinky webu RadimeJAK.cz na Googlu a Seznamu!

Jakou má aronie chuť?

Plody aronie jsou známé díky své trpce nasládlé chuti, která někdy dokonce štípe na jazyku. Pokud je sbíráte ve chvíli, kdy jsou již dostatečně zralé, mírnou kyselost a trpkost přehluší příjemná sladká chuť. Sklidíte-li však bobule příliš brzy, ovoce nebudete moci konzumovat ve větším množství, protože bude příliš trpké. Částečně to pak můžete potlačit přidáním cukru, díky kterému budou černé jeřabiny sladší, nebo jejich rozmačkáním v medu.

Jak zpracovat aronii?

Z jednoho keře se dá za příznivých podmínek sklidit až 10 kilogramů chutného ovoce, které dozrává na konci léta a během září. Plody aronie se pak dají zakonzervovat mražením nebo prostřednictvím sušení. Nejvíce si však pěstitelé pochvalují aronii v syrovém stav, jelikož bobule obsahují velké množství vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Při kuchyňské úpravě část pozitivních účinků na lidský organismus ztrácejí.

Jaké se připravují z aronie recepty?

Plody aronie si můžete vypěstovat na vlastní zahradě, ale dají se sehnat také ve specializovaných obchodech se zdravou výživou či na internetu. Používají se pak pro přípravu marmelády, kompotů nebo želé a slouží také jako základ chutných sirupů, čajů, za studena lisovaných šťáv, ovocných džusů, vína nebo brandy. Kromě toho se dají přidat také do různých dezertů, jsou skvělé jako přísada do jogurtů, konzumují se v sušené podobě a prášek z bobulí slouží jako doplněk stravy.

K čemu se používá sušená aronie?

Ačkoliv mezi nejoblíbenější recepty z aronie patří chutná šťáva, pěstitelé nedají dopustit ani na sušené aronie. Pro jejich úpravu lze použít sušičku ovoce, ale i pootevřenou troubu, kterou nastavíte maximálně na 50 °C. Sušené bobule se pak dají přidat třeba do vlastnoručně připravovaného müsli, do jogurtu nebo do ovesné kaše. Dají se však konzumovat i samotné, což působí jako prevence různých průjmových onemocnění a pomáhá také při léčbě virózy.