Moruše recepty

Vysadili jste si na zahradě morušovník bílý, morušovník červený nebo morušovník černý? Pak jistě přemýšlíte, k čemu se vám budou hodit jeho šťavnaté plody, které na první pohled připomínají ostružiny. Prozradíme, jak zpracovat moruše, abyste je co nejlépe zužitkovali, které recepty z moruší stojí za to vyzkoušet a jak plody nejlépe uskladnit.

Moruše: plody

Morušovníky sice na našem území nepatří mezi hojně vysazované dřeviny, ale v poslední době si začínají získávat stále větší oblibu, a to hlavně díky svým chutným plodům. Moruše, jak se tomuto ovoci také říká, vyrůstají z nenápadných zelenkavých květů a představují plodenství nažek uzavřených do zdužnatělého okvětí, která dosahují zhruba do délky 4 centimetrů.

Pokud se morušovníkům dobře daří, mohou pěstitelům poskytnout až 100 kilogramů ovoce během jediné sklizně. Plody přitom dozrávají v červnu a červenci, opadávají postupně a mohou mít celou řadu různých barev, od bílé přes červenou až po tmavě fialovou nebo černou. A co se týče chuti, plod moruše je příjemně šťavnatý, osvěžující a sladký či sladkokyselý.

Využití moruší

V minulosti se plody morušovníku díky svým výrazným odstínům tradičně používaly jako barvivo, a to například pro přibarvování vína. Kromě toho našly využití v lidovém léčitelství, jelikož obsahují celou řadu různých zdraví prospěšných vitamínů, minerálů či stopových prvků, a lidé si je oblíbili také jako chutnou svačinu, která dokáže díky své chuti v létě příjemně osvěžit.

Dnes jsou moruše ceněné hlavně jako základ pro přípravu nejrůznějších receptů, které mají díky těmto plodům specifickou sladkou chuť. Pokud navíc ovoce dobře usušíte, budete je moci použít také jako zdravou náhražku cukru. Právě takovým způsobem plody morušovníku zpracovávali naši předkové, kteří je rozemílali a sladili s nimi hlavně kaše nebo koláče.

Uskladnění moruší

Sklizené moruše je dobré co nejrychleji sníst, protože toto ovoce nevydrží příliš dlouho a brzo se kazí. Pokud nejste schopní plody v čerstvém stavu zkonzumovat nebo jinak využít, vyplatí se připravit z nich například chutný kompot či marmeládu. Další možností je pak uskladnit moruše do mrazáku, abyste se z jejich sladké chuti mohli těšit i v zimních měsících. Stejně přitom poslouží také sušená moruše.

Recepty z moruší

Moruše chutnají skvěle v čerstvém stavu, takže je můžete konzumovat samotné ihned po sklizni, ale výborně se hodí také jako přísada do jogurtu, do ovesných vloček, do smoothies či do ovocných salátů. Dobré jsou i v kombinaci s různými sýry, jejichž chuť dokáží příjemně ozvláštnit, a používají se samozřejmě také pro přípravu dezertů.

Plody bílého morušovníku se přitom doporučuje kombinovat také s dalšími druhy ovoce, jelikož bývají chuťově trochu mdlé a slouží spíše jako zpestření jednotlivých receptů. Chuť červených a černých moruší je naopak velice výrazná a osvěžující, takže je můžete použít samostatně a připravit z nich zajímavé pokrmy, které bezesporu ocení celá vaše rodina.

Pokud nejste schopní vypěstované ovoce okamžitě sníst a nechcete úrodu ani sušit nebo ukládat do mrazáku, můžete vyzkoušet některý z oblíbených receptů, na které nedají hospodyňky dopustit. Z moruší se dají vytvořit třeba fantastické marmelády a kompoty, ale slouží také k přípravě chutného morušového vína, moštu, sirupu nebo šťávy.

Morušový čaj

Máte-li chuť na horký nápoj, který je zároveň i zdravý, není nic jednoduššího než si připravit čaj z moruší. Ten si lidé oblíbili hlavně kvůli jeho příjemné chuti, která se jen tak neomrzí. A jak si takový morušový čaj můžete doma připravit? Stačí si nachystat 1 lžičku sušených moruší, které spaříte pomoci 250 mililitrů horké vody a necháte po dobu 15 minut vyluhovat. Poté nápoj sceďte, vymačkejte šťávu z moruší a čaj je hotový.

Morušový sirup

Dalším jednoduchým receptem, který můžete doma vyzkoušet, je příprava chutného sirupu z moruší. Ten se hodí nejen k ochucení vody nebo čaje, ale také pro přípravu chutných dezertů. Co k tomu budete potřebovat?

  • 1 litr morušové šťávy,
  • 250 mililitrů vody,
  • 800 gramů cukru,
  • 2 citrony.

Plody moruší si nejprve rozmačkejte a vylisujte z nich šťávu (například v odšťavňovači nebo přes obyčejné sítko). Vodu pak nalijte do hrnce a povařte spolu s cukrem. Následně přidejte připravenou šťávu z moruší a šťávu vymačkanou ze dvou citronů. Vše společně přiveďte k varu a poté vařte ještě zhruba dvě minuty. Hotový sirup na závěr přelijte do lahví a nezapomeňte je dobře uzavřít.

Morušové víno

Pokud máte chuť na něco ostřejšího, určitě se vyplatí vyzkoušet morušové víno, které je známé svou příjemně sladkou chutí. Abyste si ho mohli doma sami připravit, budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 litr kvalitního bílého či červeného vína,
  • 100 mililitrů morušové šťávy,
  • hřebíček,
  • skořici,
  • badyán.

Do vhodné nádoby si nejprve připravte morušovou šťávu, 4 hřebíčky, kousek skořice a 3 badyány. Vše následně zalijte vínem, lahev dobře zazátkujte a uložte ji na chladné místo, kde bude zhruba 3 týdny v klidu odpočívat. Nezapomeňte ovšem její obsah alespoň jednou denně protřepat, aby se vše dobře smísilo. Jakmile uplyne potřebný čas, nápoj přeceďte a hotové morušové víno skladujte v lednici.

Morušový kompot

Vzhledem k tomu, že jsou plody morušovníku sladké a osvěžující, hodí se také pro přípravu chutného kompotu. Pokud tento recept také toužíte vyzkoušet, nachystejte si tyto suroviny:

  • moruše,
  • 1 litr vody,
  • 400 gramů cukru,
  • případně kyselinu citronovou.

Moruše nejprve dobře operte a naskládejte do připravených sklenic, aniž byste se je snažili dovnitř příliš zatlačit. Mezitím si vodu svařte s cukrem, čímž vznikne chutný nálev, kterým poté ještě v horkém stavu sklenice s morušemi zalijte. Pokud ovšem zavařujete pouze bílé morušové plody, přidejte do nálevu ještě 5 gramů kyseliny citronové, což dodá kompotu lepší chuť.

Vše pak dobře uzavřete a sterilujte při teplotě 90 °C zhruba po dobu 15 až 20 minut. Jakmile sklenice vyjmete z horké vody, otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Jestliže se vám pak na zahradě urodilo také další ovoce, které nejste schopní okamžitě spotřebovat, můžete připravit kompot hned z několika druhů současně. Moruše se skvěle hodí třeba k rybízu nebo k meruňkám.

Morušová marmeláda

Pokud vás moruše svou chutí zaujaly a chtěli byste si ji uchovat i pro dlouhé zimní měsíce, kdy se s vlastní úrodou sladkého ovoce musíte na nějaký čas rozloučit, vyzkoušejte jednoduchý recept na marmeládu z moruší. Pro přípravu této pochoutky budete potřebovat tyto ingredience:

  • 1 kilogram zralých moruší,
  • 500 gramů cukru krupice,
  • 1 sáček želírovacího cukru,
  • 2 gramy kyseliny citronové.

Moruše nejprve důkladně omyjte a zbavte stopek, rozmačkejte je vidličkou na hrubou kaši a za stálého míchání rozvařte při mírné teplotě ve větším hrnci (ideální je přitom podlít moruše ještě asi jednou lžící vody). Postupně pak začněte přidávat cukr, a jakmile bude všechen zamíchaný, přisypte také želírovací přípravek a ještě zhruba 10 minut celou směs vařte na mírném stupni.

Těsně před koncem požadované doby rozpusťte ve lžičce vody kyselinu citronovou a přimíchejte ji do připravené marmelády. Ještě horkou směsí pak naplňte předem vymyté sklenice, dobře je uzavřete a následně otočte dnem vzhůru. Zavařování v tomto případě není potřeba, ale důležité je nechat marmeládu dobře vychladnout, než ji umístíte do spíže či do sklepa.

Zmrzlina z moruší

Jedním z ne úplně tradičních pokrmů, kterým můžete udělat dojem na návštěvu nebo třeba na partnera, je morušová zmrzlina. Abyste si tento osvěžující sladký recept mohli doma připravit, nachystejte si:

  • 200 gramů moruší,
  • 300 gramů bílého jogurtu,
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 70 gramů cukru moučka,
  • 2 lžičky citronové šťávy.

Příprava zmrzliny je velice jednoduchá a zabere vám pouze chviličku. Omyté moruše umístěte do mixéru společně s ostatními surovinami a vše poté důkladně rozmixujte, aby vznikl hustý koktejl. Ten pak stačí umístit do zmrzlinovače nebo do připravených kelímků, které vložíte do mrazáku, aby zmrzlina pěkně ztuhla.

Využití listů morušovníku

Ačkoliv spousta lidí oceňuje výbornou chuť morušových plodů, jen málokdo tuší, že se velmi jednoduše dají využít i listy morušovníku. Ty podobně jako moruše obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, přičemž jsou bohaté především na minerální látky (hlavně vápník) a obsahují také adenin, aminokyseliny, třísloviny, hořčiny a glukózu.

Jelikož působí svíravě, jsou listy morušovníku vhodné pro přípravu zevních obkladů a koupelí, které dokáží ulevit od hemoroidů, kožních onemocnění či bércových vředů. Hodí se také k omývání všemožných ran a s úspěchem se dají použít při cukrovce II. typu.

Kromě toho listy obsahují látky, které přispívají k omlazení pokožky, snižují hladinu cholesterolu, podporují funkci jater a brání rozvoji revmatismu. Právě proto se z nich často připravuje chutný čaj, který má celou řadu léčivých účinků, a někteří lidé dokonce používají listy k tvorbě morušového kloktadla s protizánětlivým efektem.