Moruše pěstování

Jestliže se chcete pustit do pěstování morušovníků, které jsou u nás oblíbené hlavně díky svým chutným a šťavnatým plodům, nemusíte se ničeho obávat. Tyto dřeviny totiž nejsou příliš náročné a za kvalitní péči se vám odmění bohatou úrodou. Prozradíme, jak pěstovat morušovníky, jaké jsou ideální pěstební podmínky a kteří škůdci mohou vaše stromy ohrozit.

Proč pěstovat morušovníky?

Hlavním důvodem, proč jsou v poslední době morušovníky opět tak oblíbené, jsou samozřejmě jejich plody. Moruše, jak se plodenství nažek uzavřených do zdužnatělého okvětí nazývá, mohu mít celou řadu různých barev od bílé přes červenou a tmavě fialovou až po černou. Svým tvarem připomínají maliny nebo ostružiny, jsou velice šťavnaté a mají příjemnou sladkou či sladkokyselou chuť.

To ale rozhodně není všechno. Plody moruše jsou plné zdraví prospěšných látek a jejich konzumace má příznivý vliv na lidské zdraví. Kromě toho se dají skvěle využít také v kuchyni, kde z nich můžete připravit třeba chutný sirup, šťávu, kompot, marmeládu nebo morušové víno. Stromy ovšem slouží i jako zajímavý okrasný prvek a zakrslé formy morušovníků mohou vytvořit pěkný živý plot.

Z původních morušovníků s bílými, černými a červenými plody bylo postupem času vyšlechtěno zhruba 400 samostatných odrůd, které se liší tvarem listů, ale i velikostí a barvou plodů. Mezi nejznámější křížence patří morušovník trnavský (moruše černá trnavská) a převislá moruše. Co se týče kultivarů s bílými plody, sem patří například odrůdy Aurea, Laciniata nebo Pendula.

Jaké pěstební podmínky moruše potřebují?

Na našem území se morušovníky pěstují velice dlouho, přičemž někde můžete dokonce narazit na stromy, které jsou staré více než dvě staletí. Jedná se o teplomilné dřeviny, které zdomácněly převážně v nížinných polohách a odnepaměti se vysazovaly hlavně ve vinařských oblastech. A není se čemu divit, protože morušovníky potřebují průměrnou roční teplotu vyšší než 8 °C.

Ačkoliv mají morušovníky radši teplejší podnebí, v poslední době se s nimi díky oteplování klimatu můžete setkat i ve vyšších polohách mírného pásma. Díky své houževnatosti a schopnosti regenerace dnes snášejí také nižší teplotya bez problému je tedy můžete vysadit i na své zahradě. Mějte ovšem na paměti, že potřebují slunné stanoviště s výhřevnou a dostatečně propustnou půdou.

Co naopak morušovníky nesnesou, je umístění v příliš chladných a stinných částech zahrady, které jsou navíc otevřené, vystavené silným větrům nebo vyloženě zamokřené. Kromě toho byste měli myslet také na to, že jim nevyhovuje pěstování v blízkosti jiných keřů a stromů, protože velice špatně snášejí přítomnost cizích dřevin ve svém kořenovém systému.

Výsadba morušovníků

Mladé stromky se sázejí na podzim nebo na jaře. Jelikož ale morušovníky potřebují kolem sebe dostatek místa, jsou poměrně rozložité a vadí jim přítomnost kořenů jiných dřevin, je vhodné umisťovat jednotlivé stromy ve vzdálenosti alespoň pět metrů od ostatních rostlin a dřevin, které se v zahradě nacházejí. Čím je vedlejší strom vyšší, tím dál raději morušovník vysaďte.

Před samotnou výsadbou je ovšem potřeba namočit kořeny morušovníku na několik hodin do vody (ideálně se přitom používají dřeviny prostokořenné). Kromě toho byste si měli připravit také dostatečně hlubokou jámu, jejíž okraje je dobré pomocí rýče trochu rozrušit, aby kořeny snáze prorůstaly.

Výsadbovou jámu následně vystelte směsí kompostu a zeminy, řádně ji prolijte a do připravené půdy posaďte kořeny morušovníku. Poté přihrňte zeminu, přišlápněte ji, opět prolijte a celý postup opakujte. Jakmile se dostanete k poslední vrstvě zeminy, hlínu již nepřišlapujte, ale nechte ji naopak kyprou. Tím zabráníte větším únikům vláhy.

Stromky se vysazují k opěrnému kůlu a po výsadbě je dobré provést vydatnou zálivku. První výhonky pak nezapomeňte střechovitě zkrátit, aby měl morušovník pěkný tvar, ale později již žádný výraznější řez není nutný. Pokud chcete strom omladit a trochu přizpůsobit svým požadavkům, stačí pouze občasné prosvětlení.

Jakou péči morušovníky potřebují?

Vzhledem k tomu, že se tyto dřeviny pyšní bohatým kořenovým systémem, který proniká poměrně hluboko do půdy, dokáží si morušovníky zajistit dostatečně množství vody a živin i bez pomoci člověka. Zahrádkáři je mají velice rádi, protože nejsou příliš náročné na péči a vyžadují z jejich strany pouze minimum pozornosti. Výhodou je také pozdější rašení květů, díky čemuž nehrozí, že zmrznou.

Mladé stromky je nutné dostatečně zalévat a prosvětlit řezem, který se provádí v předjaří (tedy dříve než se objeví míza). Pamatujte však na to, že ačkoliv některé odrůdy vyžadují střechovité krácení, u převislé moruše (označované jako pendulum) se řez raději vůbec neprovádí. Aby opadané ovoce zůstalo čisté, můžete poté půdu pod morušemi zatravnit nebo třeba osadit půdokryvnými trvalkami.

V mladém věku je pak dobré morušovníky také čas od času přihnojit, ale buďte opatrní, protože nadměrné množství živin by mohlo způsobit překotný růst výhonků, které pak budou příliš slabé a začnou se lámat. Jelikož se morušovníky řadí spíše k déle spícím dřevinám, není výjimkou, že se první pupeny objeví teprve v průběhu května a stromy se olistí až koncem měsíce.

Opylování morušovníků

Morušovníky se opylují prostřednictvím větru. Jedná se o dvoudomé rostliny, takže je nutné mít v blízkosti sebe rostlinu se samičími květy a rostlinu s květy samčími. To ovšem může být problematické, jelikož se jedná o poměrně velké stromy a ne každý má na zahradě prostor hned pro dva morušovníky. Pokud ale máte o jejich pěstování zájem, můžete si zakoupit dřeviny s naroubovanými samčími i samičími květy, které vaši situaci snadno vyřeší.

Nemoci a škůdci

V případě, že vysadíte morušovník na příhodné místo a poskytnete mu dostatečnou péči, většinou se nemusíte žádných vážnějších chorob ani nepříjemných škůdců obávat. Dejte si nicméně pozor na zavlečenou štítenku katalpovou, která je schopná vaše opečovávané dřeviny výrazně poškodit, a dobré je chránit morušovníky také před mšicemi, sviluškami a housenkami různých druhů motýlů.

Sklizeň moruší

Roubované stromky začínají plodit zhruba ve třetím nebo čtvrtém roce po jejich vysazení. Na opravdu bohatou úrodu moruší se ovšem můžete těšit teprve po osmi až deseti letech, přičemž úměrně s věkem stoupá také množství vypěstovaného ovoce. Pokud se morušovníkům dobře daří, poskytnou vám v pozdějších letech až 100 kilogramů chutného ovoce.

A jak se provádí sklizeň moruší? Ideální je setřást zralé plody na fólii nataženou pod stromem podobně jako v případě švestek. Ovoce opadává postupně, a proto je vhodné plochu kolem morušovníku zatravnit místo toho, abyste v okolí dřeviny vytvořili kruhový záhon. Sklizené ovoce byste pak měli zpracovat co nejrychleji, jelikož příliš dlouho nevydrží.

Jaké podmínky morušovníky vyžadují?

Vzhledem k tomu, že se jedná o teplomilné dřeviny, můžete dnes morušovníky najít hlavně v nížinných polohách nebo ve vinařských oblastech. Díky oteplování klimatu však poslední dobou snáší i nižší teploty a můžete je proto vysadit také na své zahrádce. Potřebují ovšem průměrnou roční teplotu vyšší než 8 °C, slunné stanoviště a výhřevnou, dostatečně propustnou půdu. Kromě toho myslete také na to, že jim nevyhovuje pěstování v blízkosti jiných keřů a stromů.

Jak vysadit morušovník?

Výsadba morušovníků se provádí na jaře nebo na podzim. Ideální je nejprve namočit kořeny morušovníku na několik hodin do vody, připravit si dostatečně hlubokou jámu ve vzdálenosti alespoň pěti metrů od ostatních rostlin a dřevin a poté ji vystlat směsí kompostu a zeminy. Do řádně prolité půdy pak posaďte kořeny morušovníku, přihrňte zeminu, přišlápněte, prolijte a celý postup několikrát opakujte. U poslední vrstvy již hlínu nepřišlapujte a pouze proveďte vydatnou zálivku.

Jak pečovat o morušovníky?

Zahrádkáři si morušovníky oblíbili hlavně z toho důvodu, že nejsou příliš náročné na péči. Díky bohatému kořenovému systému si totiž dokáží zajistit dostatečné množství vody a živin i bez pomoci člověka. Mladé stromky ovšem nezapomeňte dostatečně zalévat a první výhonky střechovitě zkraťte, aby měl morušovník hezký tvar. Dále můžete strom prosvětlit řezem, což se provádí v předjaří, a čas od času je dobré morušovník také přihnojit.

Jakým způsobem se provádí sklizeň moruší?

Roubované morušovníky začínají plodit zhruba tři nebo čtyři roky po výsadbě, ale první opravdu bohaté úrody se dočkáte teprve po osmi až deseti letech. Pokud se dřevinám bude dobře dařit, budete se moci radovat dokonce až ze 100 kilogramů chutného ovoce, které se sklízí ve chvíli, kdy plody dozrají, a to prostřednictvím setřesení na připravenou folii. Ovoce je pak dobré co nejrychleji zpracovat, protože se brzy kazí.