Podařilo se vám vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale teď nevíte, co si s nimi počít? Dobrou zprávou je, že se jedná o plody, které se dají v kuchyni využít na spoustu zajímavých způsobů. Prozradíme, jak zpracovat přebytek rajčat, abyste si je mohli užít i mimo sezónu, jak zpracovaná rajčata uskladnit a co se dá udělat z rajčat, která usušíte v troubě nebo na přímém slunci.
Co s velkým množstvím rajčat?
Pokud vaše úroda přesáhla veškerá očekávání, nestihnete všechna rajčata sníst v čerstvém stavu a nemáte už ani koho podarovat, jistě přemýšlíte, jak s nimi naložit, abyste je nemuseli vyhazovat. Pozitivní je, že se s touto plodinou dají v kuchyni dělat hotové zázraky. Když vám tedy rajčata zbydou, můžete je třeba uložit do mrazáku, usušit nebo dokonce zavařit.
Jak zmrazit rajčata?
Ačkoliv to možná považujete za zvláštní způsob zpracování rajčat, protože se v našich končinách nejedná o jejich standardní úpravu, ve skutečnosti jde o poměrně oblíbenou metodu, díky které si můžete danou plodinu uložit na později a zužitkovat ji třeba i během zimních měsíců. V ideálním případě byste měli přitom vybírat zralé a sladké plody nebo chutná cherry rajčata.
Větší rajčata nejprve spařte horkou vodou, poté prudce zchlaďte a zbavte slupky. Následně je stačí nakrájet na menší kousky dle vašich preferencí (měsíčky, kostičky, čtvrtiny) a vložit do uzavíratelných sáčků nebo plastových krabiček, které pak uložíte do mrazáku. Pokud máte k dispozici cherry rajčata, pouze je před zamrazením umyjte a nakrájejte na menší kousky, je-li to potřeba.
Jak zavařit rajčata?
Jestliže přemýšlíte, co z rajčat na zimu připravit, možná by se vám mohlo hodit pár sklenic zavařených rajčat, která v kuchyni zužitkujete, až budete potřebovat chutný základ pro různé pokrmy. Zavařování rajčat ve vlastní šťávě probíhá tak, že dobře vyzrálé plody nejprve pořádně omyjete, poté rozkrájíte na čtvrtky či menší kousky a následně naskládáte do čistých zavařovacích sklenic.
Rajčata můžete také maličko posolit nebo je před vkládáním do sklenic spařit a oloupat. Rozhodně ale není problém je zavařit i se slupkou, protože po otevření není nijak náročné slupku odstranit. Kromě toho je možné přidat k rajčatům také různé bylinky dle chuti. Pak už jen stačí sklenice zavíčkovat a zavařovat zhruba po dobu 25–30 minut při teplotě 80 °C.
Takto připravené plody můžete využívat po celý rok, přičemž dobře poslouží jako polotovar pro různé zajímavé recepty. Lidé využívají zavařená rajčata na špagety nebo na jiné těstoviny, na omáčku nebo třeba jako základ rajské polévky. Zároveň jsou skvělým zdrojem vitamínů, což se vám během zimních měsíců, kdy nemáte k dispozici čerstvou úrodu ze zahrádky, bude určitě hodit.
Jak sušit rajčata?
Dalším oblíbeným způsobem, jak zpracovat úrodu rajčat, je samozřejmě jejich sušení. Přestože si lidé tuto pochoutku často kupují v supermarketech nebo u drobných obchodníků, ve skutečnosti ji zvládnete připravit i v domácích podmínkách. A pozitivní je, že nepotřebujete na sušená rajčata recept, žádné speciální ingredience ani moderní zařízení.
Pro sušení se nejlépe hodí sušší podlouhlé odrůdy, přičemž byste vždy měli počkat až na chvíli, kdy budou rajčata plně zralá nebo dokonce přezrálá (již se začínají scvrkávat). Jakmile je sklidíte, nechte je ještě několik dní odležet, aby se snížilo množství obsažené šťávy. Poté je nakrájejte na menší kousky (malé podélně, větší na čtvrtiny) a vyjměte střed i přítomná semínka.
Ještě než se pustíte do sušení rajčat, osolte je a přidejte také své oblíbené bylinky. Může to být například bazalka, tymián nebo oregano, ale skvěle se k tomu hodí i provensálské koření. Pak už vám nic nebrání pustit se do samotného procesu sušení. V závislosti na tom, jaké jsou vaše možnosti, přitom můžete vyzkoušet sušení rajčat v troubě, na slunci nebo v sušičce.
Níže uvedené časy sušení byste samozřejmě měli brát jako orientační, jelikož ne všechna rajčata se suší stejnou rychlostí. Záleží také na tom, jak velké kousky chcete usušit a jakým způsobem to provádíte, protože každá trouba je malinko jiná a sluníčko také nepálí neustále stejně. Proto nezapomeňte rajčata při sušení průběžně kontrolovat, a to hlavně v momentě, kdy se blíží konec.
Sušená rajčata v troubě
Rajčata rozložte do větší skleněné či porcelánové zapékací mísy (případně na plech vyložený pečicím papírem), a to tak, aby byla řeznou částí směrem nahoru. Troubu mezitím předehřejte na 80–85 °C, rajčata vložte dovnitř a s pootevřenými dvířky je sušte zhruba tři hodiny. Následně rajčata otočte, jemně promačkejte a pokračujte v sušení. Takto postupujte, dokud nebudou rajčata usušená, zatímco budete intervaly otáčení zkracovat. Celkově by měla být rajčata v troubě nejméně 8–12 hodin.
Sušená rajčata v sušičce
Ani v tomto případě není potřeba žádný speciální recept na sušená rajčata. Máte-li k dispozici sušičku potravin, opět je nutné vyskládat rajčata řeznou částí směrem nahoru. Teplotu sušičky potom nastavte na 60–70 °C a nechte ji pracovat. Zhruba po 3–4 hodinách rajčata obraťte, jemně je zmáčkněte a pokračujte v sušení. Tento proces pak opakujte, dokud nebudou rajčata správně usušená, přičemž dohromady by mělo stačit asi 8 hodin.
Sušená rajčata na slunci
Panuje-li venku hezké slunečné počasí, nemusíte zapínat troubu ani sušičku. Stačí si připravit síto na sušení (nebo například rám se síťkou proti hmyzu), které pak umístíte na přímé slunce takovým způsobem, aby kolem dostatečně proudil vzduch. Můžete jej třeba podložit cihlami, která zajistí správné podmínky pro sušení rajčat.
Nakrájená, osolená a okořeněná rajčata pak položte na síto řeznou částí směrem nahoru (může být potřené olejem) a nechte je zde sušit po dobu jednoho a půl dne. Poté je otočte a celý proces opakujte. Pokud se nečekaně zhorší počasí, budete muset síto s rajčaty co nejrychleji přemístit někam na suché místo, kde nezmoknou a nezvlhnou. To samé pak musíte udělat vždy po západu slunce.
Zároveň pamatujte na to, že rajčata na slunci schnou nerovnoměrně, takže rozhodně nebudou hotová všechna ve stejnou dobu. Proto průběžně vybírejte již usušené kousky, zatímco zbytek necháte ještě dojít. Celkově by pak sušení rajčat na slunci mělo trvat 3 až 4 dny. Mezitím nezapomeňte chránit vaši úrodu proti hmyzu, k čemuž můžete použít třeba síťovinu.
Uskladnění sušených rajčat
Správně usušená rajčata poznáte podle toho, že z nich již nebude vytékat žádná šťáva (budou tedy suchá), ale zůstanou příjemně měkká a poddajná. Budete-li je sušit příliš dlouho, ztvrdnou a na dotek budou podivně kožovitá. Jestliže naopak zůstanou nedosušená, rychle vám zplesniví, protože si v sobě ponechala zbytek šťávy.
Pokud jde o to, jak můžete sušená rajčata skladovat, ideálně byste je měli vložit do nějaké vzduchotěsné nádoby a tu pak umístit do lednice, kde vydrží několik týdnů nebo případně i několik měsíců. Vše záleží na tom, kolik vlhkosti se k nim během této doby dostane. Raději je ale průběžně kontrolujte, abyste pak nebyli zklamaní, že vám již rajčata začala plesnivět.
Chcete-li sušená rajčata uchovat po delší dobu, uložte je do mrazáku, kde by vám měla vydržet klidně až do další sklizně. Další oblíbenou možností je pak naložení rajčat do kvalitního olivového oleje, díky čemuž získáte základ pro řadu pokrmů a zároveň se vám podaří uchovat plody tak dlouho, jak budete potřebovat. Navíc jsou pak nakládaná sušená rajčata i pěkným netradičním dárkem pro vaše blízké.
Sušená rajčata v oleji recept
Lidé si dnes nemohou vynachválit recept na sušená rajčata nakládaná v olivovém oleji, která skvěle chutnají a navíc vydrží opravdu dlouho. Pokud k tomu máte prostor, můžete ještě před jejich naložením vyzkoušet namočení rajčat do vody s octem (1:1), kde necháte plody zhruba 2 hodiny. Poté je osušte a můžete s nimi dále pracovat. Tento postup ovšem není nutností.
Chcete-li sušená rajčata naložit, podle potřeby je nakrájejte na menší kousky a následně je vložte do připravených sklenic. V závislosti na vašich osobních preferencích přidejte také čerstvý či sušený česnek, bylinky a případně chilli papričky. Vše následně zalijte kvalitním olivovým olejem tak, aby byla rajčata zcela ponořená, sklenice dobře uzavřete a nechte je několik dní uležet, než rajčata použijete. Zvolíte-li variantu s čerstvým česnekem a bylinkami, skladujte sklenice v lednici.
Co udělat ze sušených rajčat?
Ať už máte k dispozici klasická sušená rajčata, nebo jste dali přednost variantě v oleji, určitě vás zajímá, k čemu teď můžete danou pochoutku využít. Někteří lidé je konzumují jako jednohubku, zatímco jiní s jejich pomocí dochucují připravované pokrmy. K oblíbeným receptům se řadí například pesto ze sušených rajčat, těstoviny se sušenými rajčaty či krémové rizoto se sušenými rajčaty.
Kromě toho jsou oblíbené i další recepty se sušenými rajčaty, jako je třeba pomazánka ze sušených rajčat, kuře se sušenými rajčaty, salát z červené čočky se sušenými rajčaty nebo kuskusový salát se sušenými rajčaty. Dochutit jimi ovšem můžete i burgery, slané záviny, noky se špenátem a ricottou, masové závitky nebo cokoliv, k čemu se vám budou sušená rajčata chuťově hodit.
Je možné zamrazit rajčata?
Ano, rajčata se dají uložit do mrazáku, aby déle vydržela, přestože se to u nás příliš často nedělá. Stačí je spařit horkou vodou, prudce zchladit a zbavit slupky, poté nakrájet na menší kousky a vložit do uzavíratelných pytlíků nebo třeba do plastových krabiček. Ty pak už jen uschovejte do mrazáku do té doby, než budete potřebovat rajčata využít pro přípravu nějakého pokrmu.
Jak zvládají rajčata zavařování?
Chcete-li uschovat rajčata na delší dobu, abyste je pak mohli využít pro přípravu omáček, polévek nebo směsi na těstoviny, můžete je samozřejmě zavařit. Vyzrálé plody stačí omýt, nakrájet na menší kousky a naskládat do zavařovacích sklenic (nebojte se přitlačit), k čemuž můžete přidat i bylinky. Pak už jen sklenice zavíčkujte a zavařujte zhruba 25–30 minut při teplotě 80 °C.
K čemu se hodí sušená rajčata?
Rajčata se dají sušit v troubě, na slunci nebo také v sušičce potravin. Že jsou opravdu správně usušená, poznáte podle toho, že budou měkká a poddajná, ale nebude z nich již vytékat žádná šťáva. Poté je můžete naložit do olivového oleje nebo je použít k dochucení různých pokrmů. Oblíbené jsou třeba špagety se sušenými rajčaty, rizoto se sušenými rajčaty nebo pomazánka se sušenými rajčaty.
Jaký je recept na sušená rajčata v oleji?
Nejprve si připravte sušená rajčata, která můžete ještě před naložením do oleje namočit na dvě hodiny do vody s octem. Poté je osušte, nakrájejte na menší kousky dle potřeby a vložte do připravené sklenice. Přidejte požadované bylinky nebo třeba česnek, vše zalijte kvalitním olivovým olejem až po okraj, sklenice dobře uzavřete a nechte směs uležet.