Marně přemýšlíte, co se dá udělat z patizonu, který se vám na zahrádce podařilo vypěstovat? Dobrou zprávou je, že v kuchyni můžete tuto neobvyklou zeleninu využít na spoustu různých způsobů. Prozradíme, jaké recepty s patizonem byste rozhodně měli vyzkoušet, jak uvařit patizon ve formě polévky nebo třeba jak upéct patizon v troubě, aby si každý pochutnal.
Co je patizon?
Patizon (latinsky Cucurbita pepo var. patissoniana) je zelenina, která představuje jeden z kultivarů tykve obecné. Je to tedy příbuzná oblíbených dýní, ale také cuket nebo kapaček. Poznáte ji přitom na první pohled, a to podle plodů ve tvaru zploštělého disku, které připomínají létající talíř. Mohou mít různé zbarvení, od bílé přes žlutou či oranžovou až po temně zelenou.
Patizony se dají efektivně pěstovat na českých zahrádkách, přičemž poslední dobou opět získávají na oblibě, a to hlavně kvůli své nenáročnosti či obsahu zdraví prospěšných látek. Z 90 % jsou tvořeny vodou a dále zahrnují třeba betakaroten, různé vitamíny a minerály, ale i velké množství vlákniny. Neobsahují naopak žádný cholesterol a velice nízký je i podíl sacharidů.
Jak jíst patizon?
Pěstitelé většinou doporučují sklízet patizony v období od poloviny července do září. Dopřát si je můžete prakticky kdykoliv, jakmile na ně dostanete chuť. Ze začátku byste však měli sbírat nezralé plody, a to hned několik dní po odkvětu, abyste podpořili další kvetení a zvýšili úrodnost svých rostlin. Teprve později můžete nechat uzrát i několik větších patizonů, které uschováte na zimu.
Mladé patizony se dají konzumovat i se svou tenkou slupkou a semínky. Čím jsou nicméně plody starší (ty zralé poznáte tak, že při poklepání zní dutě), tím tvrdší jejich slupka bývá. Později se již špatně krájí, takže budete potřebovat ostrý nůž. U vyzrálejších plodů, které plánujete tepelně zpracovat, můžete slupku oloupat, ale i ponechat na místě, pouze odstraňte semínka a měkký vnitřek.
Jak chutná patizon?
Přemýšlíte o tom, že byste vyzkoušeli nějaký zajímavý recept na patizon? V tom případě vás nejspíš zajímá, jakou mají tyto plody vlastně chuť. Patizony obecně chutnají nasládle a připomínají jiné druhy tykví. Jsou ovšem jemnější než dýně, které se v kuchyni hojně používají, a naopak o něco výraznější než cukety. Na rozdíl od nich jsou také méně vodnaté.
Nejlepší recepty z patizonu
Přinesli jste si z obchodu patizon, ale nevíte si rady, jak ho zpracovat? Nebo jste snad tuto zajímavou zeleninu poprvé v životě vypěstovali a rádi byste si teď připravili nějaké jídlo z patizonu, na kterém si celá rodina pochutná? Dobrou zprávou je, že tyto plody můžete vařit, smažit, péct i blanšírovat, a pokud jsou mladé, dají se dokonce naložit do sladkokyselého nálevu.
Není tajemstvím, že dokáže obohatit patizon recepty slané. Spousta lidí však netuší, že se někdy přidává také do těch sladkých (například jako přísada do těsta na přípravu moučníku). Mezi top recepty z patizonu se dnes řadí především patizonové řízky nebo třeba plněné patizony zapečené v troubě. Skvělé jsou ovšem i patizonové karbanátky, pomazánka z patizonu, čatní z patizonu nebo třeba patizonová polévka.
Lidé pak hodně připravují třeba zapečenou rýži s patizonem, smažené patizony nebo patizonové placky. Tato zelenina se často přidává do různých zeleninových směsí (například jako lečo nebo ragú), k těstovinám nebo třeba do míchaných vajíček. Plátky patizonu můžete grilovat nebo opéct na pánvičce s cibulkou a konzumovat se dají i patizony v syrovém stavu, které se dají například nastrouhat do zeleninového salátu.
Řízky z patizonu
Mezi nejoblíbenější recepty na patizon dnes rozhodně patří smažený patizon v trojobalu. Jedná se vlastně o jakési zeleninové řízky, které jsou křupavé a velice chutné. Pokud chcete tento recept vyzkoušet, nejprve si nachystejte následující ingredience:
- 2 patizony,
- 2 vejce,
- hladkou mouku,
- 50 mililitrů mléka,
- strouhanku,
- sůl,
- olej.
Chcete-li připravit z patizonu řízky, možná přemýšlíte, jak velké plody vybrat. Zde ovšem záleží pouze na vašich osobních preferencích. Ty menší mají obvykle o něco lepší chuť a nemusí se loupat, zatímco z těch větších zase uděláte více porcí. Kromě toho je také dobré myslet už na začátku na nějakou přílohu, což může být třeba bramborová kaše nebo zeleninový salát.
Pokud máte k dispozici malé patizony, nemusíte je loupat. Pouze je dobře umyjte a nakrájejte na plátky o tloušťce 1 až 1,5 centimetru (také vykrojte vnitřní měkkou část se semínky). U těch větších kromě toho ještě odstraňte tužší slupku. Každý plátek potom z obou stran dostatečně osolte a nechte nějakou dobu vypotit, aby pustily vodu.
Poté si do tří misek či talířů připravte suroviny na klasický trojobal a postupujte jako v případě masových řízků. Plátky patizonu lehce osušte papírovou utěrkou a obalte v hladké mouce, následně ve vajíčku rozšlehaném s mlékem a nakonec ve strouhance. Obalovaný patizon pak už jen osmažte na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
Abyste odsáli přebytečný tuk, doporučujeme osmažený patizon před podáváním na chvilku položit na papírové utěrky. Jestliže nechcete smažit patizon na pánvi, můžete si samozřejmě udělat i smažený patizon v troubě. Jeho skvělou chuť pak můžete ještě obohatit pomocí nějakého zajímavého dipu, který v mezičase připravíte.
Smažený patizon v těstíčku
Jestliže hledáte podobné pokrmy z patizonu, jako jsou oblíbené patizonové řízky, můžete vyzkoušet také zeleninu smaženou v pivním těstíčku. Jde o velmi jednoduchý recept s patizonem, který v kuchyni zvládne připravit i každý začátečník. Abyste to také mohli zkusit, budete potřebovat tyto suroviny:
- 1 patizon,
- 1 vejce,
- 50 gramů hladké mouky,
- 50 mililitrů piva,
- sůl a pepř,
- bylinky dle chuti,
- olej na smažení.
Máte-li k dispozici malý patizon, stačí jej pouze omýt a nakrájet na plátky široké zhruba 1,5 až 2 centimetry. Větší plod budete ovšem muset před nakrájením ještě oloupat a zároveň nezapomeňte vyškrabat dužinu se semínky. Poté jednotlivé plátky osolte, opepřete a nechte chvíli uležet, aby pustily přebytečnou vodu.
Mezitím si připravte pivní těstíčko, a to tak, že v misce smícháte pivo, vejce a mouku. Pokud budete chtít, můžete samozřejmě přisypat i najemno nasekané bylinky, které dodají těstíčku specifickou chuť. V tomto těstíčku pak jednotlivé plátky zeleniny namáčejte a obalený patizon potom osmažte na oleji dozlatova z obou stran.
Patizon smažený v těstíčku opět můžete před podáváním na chvíli položit na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečného oleje. Potom bude skvěle chutnat třeba s bramborami, bramborovou kaší nebo nějakým dobrým zeleninovým salátem. Stejně jako v předchozím případě se také zde vyplatí připravit si k této pochoutce i nějaký zajímavý dip.
Placky z patizonu
Ať už hledáte recepty z patizonu pro děti, nebo chcete připravit nějakou chuťovku pro dospělé, určitě byste měli dát šanci patizonovým placičkám. Jde vlastně o jakési bramboráky z patizonu, které ovšem jako základ využívají právě patizon. Než se pustíte do jejich přípravy, zkontrolujte, zda máte doma všechno, co k tomu budete potřebovat. Je to konkrétně:
- polovina patizonu,
- 2 brambory,
- 1 mrkev,
- 2 vejce,
- 3 stroužky česneku,
- 50 gramů anglické slaniny,
- sůl a pepř,
- majoránka,
- olej na smažení.
Nejprve oloupejte patizon, odstraňte z něj dužinu a semínka a nakrájejte ho na menší kousky. Poté oloupejte také brambory a mrkev. Všechny tyto ingredience následně nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte v misce odležet. Jakmile trochu pustí vodu, slijte ji a vymačkejte tekutinu také ze zbytku nastrouhaných surovin.
Pak už je čas přidat vajíčka, prolisovaný česnek a trochu majoránky. Vše ještě trochu osolte a opepřete, aby směs získala skvělou chuť. Na závěr pak ke vzniklé směsi přidejte slaninu nakrájenou na malé kostičky a všechno důkladně promíchejte. Na pánvi si potom rozpalte olej a smažte zde drobné placičky, dokud nebudou z obou stran zlatavé.
Také pak můžete vyzkoušet patizonové placky se sýrem, a to tak, že k jednomu nastrouhanému patizonu přidáte orestovanou slaninu na cibulce (100 gramů), nastrouhaný sýr (100 gramů), hladkou mouku (200 gramů), smetanu (200 mililitrů), 2 vejce a 3 stroužky prolisovaného česneku, což je potřeba smíchat, aby vzniklo jakési těstíčko. Vše pak již stačí jen osolit, opepřit, promíchat a smažit na pánvi.
Zapečený patizon v troubě
Pokud nemáte chuť na smažený pokrm, můžete místo toho vyzkoušet jiný způsob přípravy. Skvělý je například plněný patizon pečený v troubě, na kterém si pochutná celá vaše rodina. Náplň přitom můžete různě obměňovat podle toho, co máte zrovna k dispozici. My jsme si pro vás připravili recept na zapečený patizon s mletým masem. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 1–2 větší patizony,
- 500 gramů mletého masa,
- 200 gramů sýru,
- 2 cibule,
- 2 vejce,
- 2 stroužky česneku,
- čerstvou bazalku,
- sůl a pepř,
- drcený kmín,
- olej.
Nejprve si patizon (nebo případně patizony) omyjte, odřízněte z něj podélně vršek se stopkou a zevnitř vyškrabejte dužinu se semínky. Poté si najemno nakrájejte cibuli a osmahněte ji na pánvi dozlatova, následně přidejte také prolisovaný česnek a na závěr mleté maso. Vše osolte, opepřete, přidejte trochu kmínu a poté dostatečně promíchejte a osmažte na pánvi.
Jakmile bude hotovo, vložte maso do vydlabaného patizonu. Mezitím si rozšlehejte vajíčka a maso jimi zalijte. Poté ještě přidejte nahoru nastrouhaný sýr (nebo třeba plátky mozzarelly). Když všechno takto nachystáte, dejte patizon zapéct do trouby rozehřáté na 180 °C, a to zhruba na 35 až 40 minut. Pak už jen stačí plněný patizon z trouby vyndat, dozdobit čerstvou nasekanou bazalkou a podávat s pečivem nebo třeba s bramborami.
Jestliže vás tento recept zaujal, samozřejmě jej můžete různě obměňovat. Oblíbený je také zapečený patizon s rajčaty, cibulkou, slaninou a parmazánem, dále pak zapečený patizon s cuketou, paprikou, pórkem a strouhaným sýrem nebo třeba zapečený patizon s hermelínem.
Salát z patizonu
Dalším způsobem, jak použít patizon, je příprava chutného salátu. Ten je opět možné udělat na mnoho různých způsobů, takže se zde fantazii meze rozhodně nekladou. Jestliže chcete vyzkoušet naši variantu, připravte si následující suroviny:
- 1 patizon,
- 1 okurku,
- 1 papriku,
- 200 gramů cherry rajčat,
- 2 mozzarelly,
- 2 stroužky česneku,
- vlašské ořechy,
- olivový olej,
- balzamikový ocet,
- sůl a pepř.
Nejprve si omyjte nebo oloupejte patizon, zbavte ho dužiny a semínek a poté nakrájejte na kostičky. Následně ho zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a nechte ogrilovat na pánvi nebo v troubě, dokud nezačne hnědnout. Mezitím si nasucho opražte hrst vlašských ořechů, které tímto způsobem získají ještě lahodnější chuť.
Cherry rajčata, papriku i okurku si omyjte, nakrájejte na menší kousky a vložte do misky. K nim přidejte prolisovaný česnek, trochu olivového oleje a balzamikového octa, špetku soli a malé množství pepře. Připravený patizon na grilu, na pánvi či v troubě nechte vychladnout a teprve potom ho vložte do mísy k zelenině.
Na závěr ještě přidejte mozzarellu nakrájenou na kousky, opečené vlašské ořechy a nasekanou bazalku. Vše pečlivě promíchejte, ochutnejte, a pokud to bude potřeba, salát z patizonu ještě dochuťte olivovým olejem, balzamikovým octem, solí nebo pepřem. Pak jej nechte chvíli odpočívat a můžete servírovat.
Nakládané patizony
Patizony můžete podobně jako třeba okurky naložit do sladkokyselého nálevu, takže si tuto pochoutku uchováte na delší dobu. Jde o poměrně snadný způsob zpracování patizonů, který se vám bude hodit třeba ve chvíli, kdy se vám na zahradě urodí větší množství plodů, s nimiž si nebudete vědět rady. Na přípravu daného jídla z patizonu budete potřebovat:
- mladé patizony,
- 2 cibule,
- černý pepř,
- nové koření,
- bobkový list,
- hořčičné semínko,
- vodu, cukr, sůl a ocet na nálev.
Nejprve zbavte patizony stopky, oloupejte je, odstraňte dužinu se semínky a nakrájejte je na kostičky či menší plátky. Na dno každé sklenice o objemu 1 litru vložte 3 kuličky černého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, půl lžičky hořčičného semínka a několik plátků nakrájené cibule. Kromě toho samozřejmě můžete přidat i další ingredience (chilli papričku, mrkev, kopr).
Následně vyplňte sklenice připravenými patizony a vše zalijte horkým nálevem, který se připravuje svařením vody s cukrem, octem a solí (na 1 litr vody připadne 100 gramů cukru, 30 gramů soli a 3 decilitry octa). Poté sklenice dobře zavíčkujte a sterilujte. Pokud jde o to, jak zavařit patizon, dělá se to zhruba při teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Zavařené patizony pak oceníte třeba během zimních měsíců, kdy vám jistě přijdou k chuti.
Polévka z patizonu
Mezi nejoblíbenější patizonové recepty v neposlední řadě patří také krémová patizonová polévka. Ta vás příjemně zahřeje a navíc je její příprava velice jednoduchá, takže to zvládne prakticky každý. Abyste si ji mohli doma uvařit, měli byste mít po ruce tyto ingredience:
- 2 menší patizony
- 2 brambory,
- 1 cibuli,
- 3 stroužky česneku,
- 2 lžíce másla,
- 100 mililitrů smetany na vaření,
- sůl a mletý pepř,
- majoránku,
- tymián.
Pokud jde o to, jak se vaří patizon ve formě polévky, nejprve je nutné oloupat patizon, vydlabat z něj dužinu spolu se semínky a nakrájet jej na kostky. Poté si oloupejte brambory a také je nakrájejte na kostky. Cibulku nasekejte najemno, osmažte v hrnci na másle do změknutí, a jakmile začne žloutnout, přisypte brambory a patizony. Vše nechte společně osmahnout a pak zalijte vodou.
Základ pro polévku osolte, opepřete a přidejte také prolisovaný česnek, trochu majoránky a tymián. Vše vařte zhruba po dobu 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Po jejich uplynutí směs důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Aby polévka získala požadovanou hustotu, můžete ji trochu zředit vodou. Pak ji znovu přiveďte k varu, zjemněte pomocí smetany a případně dochuťte solí a pepřem. Při podávání ji můžete posypat krutony a petrželkou.