7 NEJLEPŠÍCH RECEPTŮ NA SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

Svátek svatého Martina si většina lidí spojuje s pomalu pečenou husou nebo třeba s mladým svatomartinským vínem. Na sváteční tabuli ovšem nemohou chybět ani tradiční svatomartinské rohlíčky, které se dnes připravují na mnoho různých způsobů. Prozradíme, jak se dělá základní kynutá i nekynutá varianta a jak upéct svatomartinské rohlíčky s ořechy, s mákem nebo třeba s tvarohem.

Svatomartinské oslavy

Téměř v polovině předposledního měsíce roku, konkrétně 11. listopadu, si každoročně připomínáme svátek svatého Martina, který patří mezi nejoblíbenější světce vůbec. Díky svým slavným skutkům se stal jedním z prvních „nemučedníků“, které církev prohlásila za svaté, a dnes je známý hlavně jako patron kněžích, vojáků, jezdců, koní, podkovářů, vinařů, žebráků, domácích zvířat a úrody.

V minulosti si lidé Martina, který se stal biskupem z Tours a vykonal mnoho zázraků, spojovali hlavně s asketickým způsobem života. Byl totiž velice skromný, dával přednost samotě a nechtěl žít v biskupském paláci, takže si raději našel místo v chatrčích před branami města. Když potom Martin zemřel, lidé si začali na výročí jeho pohřbu tohoto významného muže připomínat.

Svatomartinské oslavy se nicméně vůbec nenesou ve skromném duchu, který by odpovídal Martinovu životu. Postupem času se z nich naopak staly slavnosti s hojností jídla a pití, kdy se lidé setkávají u stolu, hodují a pochutnávají si na dobrotách, které se připravují speciálně pro tuto příležitost. Patří sem konkrétně:

  • svatomartinské víno,
  • svatomartinská husa,
  • svatomartinské koláče,
  • svatomartinské rohlíčky.

Dnes se na svátek svatého Martina pořádají různé gastroslavnosti a hody, kde lidé ochutnávají nejen výše jmenované pokrmy a koštují různé druhy svatomartinského vína. Kromě toho se ovšem tyto akce obvykle pojí také s bohatým kulturním programem a trvat mohou i několik po sobě jdoucích dnů. Ani zde přitom nemůže chybět chutné svatomartinské pečivo.

Svatomartinské rohlíčky

Jak vznikla tradice pečení svatomartinských rohlíčků a koláčů, si historikové nejsou úplně jistí, a stále se proto vedou různé dohady. Uchovala se však dodnes, takže si můžete toto chutné pečivo zakoupit na svatomartinských slavnostech. Pokud jste navíc v kuchyni dostatečně šikovní, určitě si je zvládnete připravit také sami doma.

Svatomartinské rohlíčky se v minulosti připravovaly ze žitné nebo pšeničné mouky, vázaly se do tvaru zahnutého válečku a plnily se tím, co bylo zrovna dostupné. Mohla to být třeba hrušková nebo švestková povidla, ale také ořechy, mák, perník, tvaroh nebo dokonce mrkev. Děvčata pak jimi obdarovávala své milé a rohlíky se rozdávaly také čeledi, která opouštěla službu.

Na různých místech si pak svatomartinské rohlíčky získaly řadu lidových názvů. Říkalo se jim třeba martiny, martinské podkovy, rohy, roháče, vandrovnice nebo zahýbáky. Někteří si přitom jejich označení spojují se slavnostmi Bakcha, což byl bůh vína a opilství se dvěma růžky na hlavě, které údajně pekaře inspirovaly k výrobě podobného pečiva. Podle jiných mají martinské rohlíčky připomínat starověký roh k pití nebo rohy býka, který byl obětován bohům či svatému Martinovi.

Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Pokud si chcete připravit klasický recept na svatomartinské rohlíčky, určitě vyzkoušejte nekynutou variantu s ořechovou náplní, která dokáže uspokojit téměř všechny mlsné jazýčky. Abyste si mohli upéct nekynuté svatomartinské ořechové rohlíčky, budete potřebovat dvě sady ingrediencí, konkrétně na přípravu těsta a poté na přípravu náplně.

Těsto:

  • 450 gramů hladké mouky,
  • 250 gramů másla,
  • 150 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 2 lžíce cukru moučka,
  • 4 žloutky,
  • špetka soli,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.

Ořechová náplň:

  • 175 gramů vlašských ořechů,
  • 125 gramů cukru moučka,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 2 bílky.

Pokud máte rádi svatomartinské rohlíčky nekynuté, čeká vás poměrně jednoduchá práce. V misce si nejprve smíchejte mouku, na kostky nakrájené máslo, smetanu, cukr, žloutky a sůl. Z těchto surovin pak zpracujte těsto, které bude nelepivé a bude pěkně držet. Toho docílíte hnětením rukou, ale můžete využít také kuchyňský robot. Jakmile bude hotovo, zabalte těsto do folie a nechte jej v lednici půl hodiny odpočívat.

Mezitím se pusťte do přípravy náplně. Do misky vložte namleté ořechy, cukr, vanilkový extrakt a bílky. Vše smíchejte dohromady, aby vám vznikla jednolitá lepivá hmota. Odpočaté těsto si pak rozdělte na pět dílů, které vytvarujete do podoby koule. Každou z nich následně rozválejte tak, aby bylo těsto tlusté zhruba 3 milimetry. Snažte se přitom zachovat kulatý tvar, který pak nožem rozdělíte na 6 stejně velkých trojúhelníků.

Do každého trojúhelníčku (na základnu) pak vložte trochu náplně, stěny potřete trochou rozšlehaného vajíčka, těsto srolujte a ohněte do tvaru rohlíčku (půlměsíce). Jeho okraje nezapomeňte stisknout mezi prsty, aby se těsto na koncích nerozlepovalo. Jednotlivé svatomartinské rohlíčky pak položte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a potřete je vajíčkem. Poté je pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba po dobu 15 minut. Až budou hotové, posypte je cukrem.

Kynuté svatomartinské rohlíčky

Byli byste raději, kdyby byly vaše svatomartinské rohlíčky kynuté, protože zkrátka milujete chuť a vůni kynutého těsta? Žádný problém! Záleží pak jen na vás, zda je dochutíte klasickou ořechovou náplní (v našem případě s trochou rumu), nebo zvolíte třeba sladká povidla.

Těsto:

  • 350 gramů hladké mouky,
  • 50 gramů cukru krupice,
  • 90 gramů másla,
  • 200 mililitrů mléka,
  • 20 gramů droždí,
  • 1 lžíce vanilkového cukru,
  • 2 žloutky,
  • špetka soli,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.

Ořechová náplň:

  • 200 gramů vlašských ořechů,
  • 150 gramů cukru moučka,
  • ½ lžičky skořice,
  • 1 lžíce rumu,
  • 1 bílek.

Abyste si připravili ty nejlepší svatomartinské kynuté rohlíčky, nejprve vložte do mísy mouku, cukr a sůl. Vše společně promíchejte, uprostřed vytvořte důlek a do něj přidejte dvě třetiny vlažného mléka spolu s rozdrobeným droždím. Tyto ingredience pak promíchejte s troškou mouky, aby vzniklo velice řídké těstíčko, mísu zakryjte potravinářskou folií nebo třeba ubrouskem a nechte vše zhruba 25 až 30 minut odpočívat.

Jakmile kvásek vzejde, přidejte do něj zbylé mléko, rozpuštěné zchladlé máslo, žloutky a vanilkový cukr. Pomocí mixéru s hnětacím hákem připravte těsto, které bude krásně hladké. Potřebovat k tomu budete zhruba 10 až 15 minut. Když bude hotové, nechtě ho zhruba hodinu a půl kynout. Mezitím si připravte ořechovou náplň, a to tak, že smícháte mleté ořechy s cukrem, skořicí, rumem a jedním bílkem, takže vám vznikne lepivá hmota.

Vykynuté těsto pak rozdělte na 4 díly, z nichž každý rozválíte na tenkou placku a rozdělíte na 6 trojúhelníčků. Každý pak ještě pomocí válečku mírně protáhněte do délky a naneste na něj trochu ořechové náplně, ale ne úplně do kraje. Následně rohlíčky opatrně smotejte a vložte na vymazaný či pečicím papírem vyložený plech. Nechte je ještě 20 minut kynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba po dobu 15 minut (dozlatova). Poté je ozdobte cukrem.

Svatomartinské rohlíčky z kysané smetany

Chcete-li recept nějakým způsobem ozvláštnit, vyzkoušet můžete svatomartinské rohlíčky se zakysanou smetanou, které se vám budou doslova rozplývat na jazyku. K nim se pak bude hodit i výborná tvarohová náplň do svatomartinských rohlíčků, ale fantazii se samozřejmě meze nekladou, takže je může doplnit také náplní ořechovou, makovou nebo třeba jablečnou.

Těsto:

  • 400 gramů hladké mouky,
  • 250 gramů másla,
  • 1 kelímek zakysané smetany,
  • 1 sáček vanilkového cukru,
  • špetka soli,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.

Tvarohová náplň:

  • 1 kostka tvarohu,
  • 1 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 lžíce cukru krupice,
  • rozinky,
  • mléko.

V míse si nejprve smíchejte mouku, změklé máslo nakrájené na kostky, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a špetku soli. Z těchto surovin vypracujte hladké těsto, které pak zabalíte do folie a necháte v lednici zhruba 30 minut uležet. Mezitím si připravte náplň, a to tak, že tvaroh smícháte s vajíčkem, cukrem, vanilkovým cukrem a rumem, načež přidáte také rozinky (a dle potřeby trochu mléka).

Odpočaté těsto si pak rozdělte na tři díly, z nichž vytvarujete koule, které na pomoučené ploše rozválíte na zhruba 2 až 3 milimetry silnou kulatou placku. Tu jako koláč rozdělte na 8 stejných dílů. Na okraj trojúhelníku pak dejte trochu tvarohové náplně, jeho delší strany potřete rozšlehaným vajíčkem a rohlíčky opatrně zarolujte. Poté je vytvarujte do tvaru půlměsíce a zpevněte konce, aby náplň při pečení nevytekla ven.

Hotové rohlíčky vložte na plech, který bude vymazaný nebo vyložený pečicím papírem, a potřete je rozšlehaným vajíčkem. Poté plech dejte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte rohlíčky zhruba po dobu 20 minut, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu. Když je pak vytáhnete, posypte svatomartinské rohlíčky s tvarohem ještě trochou moučkového cukru.

Svatomartinské rohlíčky s mákem

Pokud nejste fanouškem ořechové náplně nebo zkrátka chcete vyzkoušet něco jiného než tradiční nádivku, možná by vás mohly zaujmout jednoduché svatomartinské rohlíčky s makovou náplní. Opět zde budete potřebovat dvě sady ingrediencí, které si musíte nachystat, a to na přípravu těsta a skvělé makové náplně.

Těsto:

  • 300 gramů hladké mouky,
  • 150 gramů másla,
  • 150 gramů tučného jogurtu (10 %),
  • špetka soli,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.

Maková náplň:

  • 100 gramů mletého máku,
  • 100 mililitrů mléka (teplého),
  • 1–2 lžíce cukru moučka,
  • 1 lžíce perníkového koření,
  • 1 lžíce rumu.

Do mísy nejprve vložte mouku, na kostky nakrájené změklé máslo, jogurt a špetku soli. Vše pak smíchejte, až vám vznikne jednolité těsto, které dáte zhruba na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím si nachystejte náplň, a to tak, že v misce smícháte mák s rumem, cukrem, perníkovým kořením a teplým mlékem.

Po vyndání z lednice těsto rozdělte na tři stejné části, z nichž vytvarujete koule. Ty pak rozválejte do kruhu a nakrájejte je na souměrné trojúhelníčky. Na každý z nich k základně trojúhelníku naneste lžičku náplně a rohlíček zarolujte. Pokud chcete, aby náplň vyčuhovala ven, nechte okraje otevřené. Pokud ne, uberte trochu s náplní a okraje rohlíčků smáčkněte.

Všechny připravené rohlíčky postupně vkládejte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem, lehce pocukrujte a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Tam je nechte péct asi 10–15 minut, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu.

Svatomartinské rohlíčky z tvarohu

Velice oblíbené jsou také tvarohové svatomartinské rohlíčky, které jsou po upečení krásně nadýchané a vláčné. Skvěle se do nich proto hodí povidlová náplň, ale opět je můžete připravit na mnoho různých způsobů.

Těsto:

  • 300 gramů hladké mouky,
  • 70 gramů cukru krupice,
  • 250 gramů tučného tvarohu,
  • 5 lžic rostlinného oleje,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 1 celé vejce,
  • 1 bílek,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.

Náplň:

  • švestková povidla.

Pokud si chcete připravit tvarohové svatomartinské rohlíčky s povidly, v míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Poté přidejte tvaroh, olej a vejce a všechno důkladně rukama uhnětejte, aby vzniklo hladké těsto, které necháte chvíli odpočinout. To pak rozdělte na dvě části, z nichž vyválíte tenké kruhové placky a rozdělíte je na 8 stejných trojúhelníčků.

Každý trojúhelníček pak naplňte povidly (v místě základny) a těsto srolujte. Následně každý rohlíček ještě ohněte tak, aby vznikl půlměsíc, a rohy můžete trochu smáčknout. Všechny pak vyskládejte na připravený vymazaný plech (nebo vyložený pečicím papírem), zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat. Troubu si pak předehřejte na 170 °C, rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte je zhruba 20–25 minut dozlatova. Po vyjmutí je nechte trochu vychladnout a podávejte posypané cukrem.

Medové svatomartinské rohlíčky

Chcete vyzkoušet nějaké netradiční svatomartinské rohlíčky? V tom případě byste rozhodně měli dát šanci medové variantě, kterou jen tak někdo nepeče. Tyto svatomartinské rohlíčky ze šlehačky vás naprosto okouzlí a na náplň z ořechů a medu se vám budou sbíhat sliny už ve chvíli, kdy ji budete připravovat.

Těsto:

  • 450 gramů hladké mouky,
  • 250 gramů másla,
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 50 gramů cukru moučka,
  • špetka soli,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.

Medová náplň:

  • 250 gramů vlašských ořechů,
  • 120 gramů medu,
  • 6 lžic rumu,
  • ½ lžičky skořice.

Mouku, kostky změklého másla, smetanu ke šlehání, sůl a cukr smíchejte a ručně z těchto surovin vypracujte hladké těsto. To pak jako v předchozích případech zabalte do potravinářské folie a nechte ho v lednici odpočívat (zhruba 30–60 minut). Mezitím si nachystejte náplň, a to tak, že smícháte mleté ořechy s medem, rumem a skořicí v hrnci, poté vše společně minutu povaříte (za stálého míchání) a necháte vychladnout.

Odpočaté těsto si pak rozdělte na 4 stejné díly, z každého vytvarujte kouli a poté je rozválejte na kruhové pláty o tloušťce zhruba 3 milimetrů. Ty rozřízněte na 8 trojúhelníčků a na každý dejte trochu medové náplně. Dvě strany všech trojúhelníků trochu potřete rozšlehaným vajíčkem a srolujte je do válečků, které pak ještě zahnete a smáčknete jim rohy.

Rohlíčky následně vyskládejte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech, všechny potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte je v troubě rozehřáté na 170 °C. Zůstat by tam měly zhruba 15–20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté je z trouby vyndejte, a jakmile vychladnou, posypte je moučkovým cukrem.

Svatomartinské rohlíčky z listového těsta

Hledáte na svatomartinské rohlíčky recept, který bude velice jednoduchý a nebudete tak muset trávit čas přípravou těsta? V tom případě zkuste použít těsto listové, které zakoupíte v každém supermarketu. To pak můžete doplnit o jakoukoliv z výše popsaných náplní, ať už jde o mák, tvaroh, ořechy nebo třeba povidla. Skvělé jsou ovšem i rychlé svatomartinské rohlíčky s jablky či s pudinkem.

Jablečná náplň:

  • 2 jablka,
  • 40 gramů vlašských ořechů,
  • 2–4 lžičky třtinového cukru,
  • trocha skořice,
  • vajíčko na potření.

Listové těsto si nejprve rozválejte na kruhový plát silný 3 milimetry. Nakrájejte ho na větší trojúhelníky a na každý z nich vložte trochu náplně. Tu vytvoříte tak, že smícháte nastrouhaná jablka s cukrem (dle chuti), mletými vlašskými ořechy a trochou skořice (vše můžete mírně podusit). Každý trojúhelník pak srolujte, vytvarujte do podoby rohlíčku a na krajích trochu smáčkněte. Poté vložte rohlíčky na plech, potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova na 180 °C.

Sledujte novinky webu RadimeJAK.cz na Googlu a Seznamu!