Máte rádi asijskou kuchyni, chcete si připravit chutný salát nebo zkrátka hledáte netradiční surovinu, pomocí které byste dodali šmrnc svým oblíbeným pokrmům? V tom případě byste rozhodně měli dát šanci rostlině pak choi, kterou čeští zahrádkáři znají také jako čínské zelí. Skvěle se totiž hodí pro přípravu teplých i studených jídel a navíc je plná zdraví prospěšných látek.
Proč sáhnout po čínském zelí?
Ačkoliv mnozí lidé za čínské zelí (pak choi) považují podlouhlou hlávku světle zelených listů zabalenou v igelitu, kterou si běžně kupují v supermarketu a později z ní připravují různé saláty, ve skutečnosti si domů nosí zelí pekingské, které se od toho čínského značně liší. Pak choi lze totiž na rozdíl od pekingské varianty pěstovat celoročně, hodí se pro jarní i podzimní výsevy a jinak chutná.
Pak choi je brukvovitá zelenina, která si mezi pěstiteli vysloužila celou řadu různých názvů, jako je čínské zelí, bok choy, čínský mangold nebo třeba čínská hořčice. Poznáte ji podle bělavého baňatého stonku a delších listů, jejichž barva se pohybuje v různých odstínech zelené. Výhodou pak je, že mladé listy čínského zelí je možné sklízet již během tří týdnů od výsadby, celé hlávky pak zhruba za 6 až 8 týdnů.
Hlavním místem, kde se s touto rostlinou dnes setkáte, je pro pak choi asijská kuchyně. Konzumenti si čínské zelí pochvalují zejména kvůli tomu, že jeho listy jsou pevné, křupavé a šťavnaté, přičemž celkově má pak choi velmi jemnou, někdy až lehce nasládlou chuť. Dokáže tak obohatit jakýkoliv pokrm, do kterého se tuto zeleninu rozhodnete přidat.
Důležitá je i skutečnost, že čínské zelí obsahuje velké množství vitamínů (konkrétně vitamín A, C a K nebo vitamíny ze skupiny B) a minerálních látek, kam patří například železo, vápník, hořčík, draslík, sodík nebo mangan. Díky tomu má pozitivní vliv na lidský organismus, přičemž jde o dietní surovinu, která obsahuje nízký počet kalorií, takže si ji pochvalují také lidé toužící po štíhlé postavě.
Jak zpracovat čínské zelí?
Pak choi se dnes používá jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Nejvíce prospěšných látek si tato rostlina dokáže zachovat v syrovém stavu, což oceňují hlavně všichni milovníci salátů a čerstvých receptů. Skvěle se však hodí pro čínské zelí tepelná úprava pomocí zapékání, grilování nebo smažení a výborné je také dušené čínské zelí nebo pak choi v polévce.
Pokud si domů přinesete větší množství čínského zelí, které nebudete schopní okamžitě zpracovat, můžete ho uskladnit v lednici. Pak choi by zde však nemělo ležet déle než několik dnů, jelikož listy rychle vadnou (podobně jako u špenátu).
Pouštíte-li se do tepelné úpravy čínského zelí, mějte na paměti, že listy mají tendenci rychle vadnout. Proto byste je před použitím měli na několik minut vložit do vroucí vody a před usušením je zhruba na minutu ponořit ještě do vody s ledem. Do připravovaných jídel se pak choi přidává až na úplný konec, přičemž jeho chuť lze doladit pomocí zázvoru, česneku nebo kari.
Co uvařit z čínského zelí?
Pak choi se používá v nejrůznějších kuchyňských úpravách. Listy čínského zelí se skvěle hodí třeba jako základ různých zeleninových salátů, ale také pro přípravu čím dál oblíbenějších smoothies. Dají se však kombinovat také s jinými druhy zeleniny, s ovocem či ořechy a mezi lidi je oblíbené například spojení s avokádem nebo s melounem.
Chcete-li chuť čínského zelí v syrovém stavu zvýraznit, vhodné je použít nějakou zálivku, jako je například balzamikový ocet nebo třeba med a citron. Výživovou hodnotu pak choi je navíc možné podpořit mléčným kvašením, ale kreativitě se zde samozřejmě meze nekladou, takže můžete vymyslet i vlastní recepty.
Co se týče tepelného zpracování, v asijské kuchyni existuje obrovské množství receptů, kde tato rostlina hraje hlavní roli, ale i takové recepty, v nichž čínské zelí dokáže skvěle podtrhnout chuť ostatních surovin. Mezi nejoblíbenější patří kombinace s nudlemi a masem, konzumenti však nedají dopustit ani na polévku z pak choi a někteří zase preferují čínské zelí smažené na másle nebo v grilované podobě.
Pak choi: recepty
Zaujalo vás čínské zelí a přemýšlíte, jaké recepty z pak choi byste měli vyzkoušet? Jestliže se s touto rostlinou teprve seznamujete, určitě se vyplatí zkusit nejprve jednoduchý zeleninový salát, do kterého můžete podle vlastní chuti přidat prakticky cokoliv. Milovníci asijských pokrmů pak jistě ocení velké množství receptů, kde hraje prim vařené, dušené nebo třeba smažené čínské zelí.
Pak choi s rýží nebo nudlemi
Pokud patříte mezi fanoušky asijské kuchyně, rozhodně byste si neměli nechat ujít oblíbené nudle s kuřecím masem, pak choi a zeleninou, které se připravují v pánvi Wok. Alternativou je pak použití rýže místo nudlí. Jaké suroviny na tento recept budete potřebovat?
- 300 gramů kuřecího masa,
- 300 gramů nudlí (nebo rýže),
- 2 hlávky pak choi,
- 1 svazek jarních cibulek,
- 3 stroužky česneku,
- 1 papriku,
- chilli papričky dle chuti,
- kuřecí vývar,
- 1 lžička zázvoru,
- sůl, pepř, olej,
- sójovou omáčku,
- solamyl.
Nejprve si důkladně očistíme kuřecí maso, které následně nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a obalíme v připraveném solamylu. Pokud se teprve chystáme připravovat kuřecí vývar, maso vykostíme a dáme kosti vařit do menšího hrnce. Mezitím si nachystáme také vodu na nudle nebo na rýži, aby se vše mohlo souběžně připravovat, přičemž vše vaříme podle návodu na obalu.
Dalším krokem je zpracování zeleniny. Cibulky omyjeme a nakrájíme na drobná kolečka, česnek nasekáme nahrubo a z červené papriky (a případně i chilli papriček) po opláchnutí vytvoříme menší kostičky nebo nudličky. Následně očistíme také pak choi, jednotlivé listy nakrájíme na nudličky a stonek na menší kostky. Oloupaný zázvor nastrouháme.
Na rozpáleném oleji v pánvi Wok následně dorůžova opečeme kuřecí maso, které pak na chvíli zase vyjmeme ven. Jakmile snížíme teplotu pánve, ve výpeku krátce orestujeme cibulku, česnek, papriku, chilli papričky a nastrouhaný zázvor, což lehce zakapeme sójovou omáčkou. Směs důkladně promícháme a zhruba po třech až pěti minutách přisypeme zpět kuřecí maso a pak choi.
Na závěr do pánve přidáme menší množství kuřecího vývaru, který spolu se směsí zeleniny a masa přivedeme k varu. Pak už jen stačí přidat uvařené nudle nebo rýži, vše znovu důkladně promíchat a případně dochutit trochou sójové omáčky. Hotový pokrm je následně připravený k okamžité konzumaci.
Pak choi polévka
Dali byste raději přednost silnému zeleninovému vývaru, který vás zahřeje i v těch nejstudenějších dnech? V tom případě si nenechte ujít náš pak choi recept na polévku, která nejen zasytí, ale navíc dodá tělu všechny potřebné živiny. Na její přípravu budete potřebovat:
- 1 litr hovězího vývaru,
- 1-2 hlávky pak choi,
- 3 stroužky česneku,
- kousek čerstvého zázvoru,
- 1 lžičku miso pasty,
- 2 lžíce medu,
- hrst čerstvého koriandru,
- petržel nebo pažitku,
- sójovou omáčku,
- sůl a pepř.
Nejprve si nachystáme vývar, který v hrnci přivedeme k varu. Mezitím si očistíme pak choi, oddělíme jednotlivé listy, které nakrájíme na nudličky, a ze stonků připravíme drobné kostičky. Česnek nasekáme nadrobno, koriandr naopak spíše nahrubo, ze zázvoru uděláme drobné plátky a vše společně s nakrájenými stonky vhodíme do vroucího vývaru.
Celou směs následně osolíme, opepříme, zhruba 3 minuty povaříme a teprve pak na chvilku přidáme listy čínského zelí, kterým stačí kratší doba vaření. Po odstavení pak dochutíme ještě miso pastou, medem a sójovou omáčkou. Do polévky samozřejmě můžeme přidat i další suroviny, jako jsou rýžové nudle, mrkev, chilli paprička nebo limetková šťáva a hotový výtvor se hodí ozdobit čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
Někteří lidé si oblíbili také kombinaci pak choi polévky se smaženým vaječným svítkem. K jeho přípravě je nutné nachystat následující suroviny:
- 2-3 vejce,
- 8-10 lžic mléka,
- 60 gramů polohrubé mouky,
- špetku kypřicího prášku,
- olej a sůl.
Vejce šleháme metličkou s mlékem, moukou a špetkou kypřicího prášku, a to až do té doby, než nám vznikne hladké těsto, které zlehka osolíme. Mezitím si na oleji rozpálíme trochu oleje, na který pak vylijeme zhruba polovinu připraveného těsta. Vznikne jakási omeleta, kterou smažíme z každé strany zhruba dvě minuty. Stejným způsobem pak připravíme i druhou omeletu. Jakmile máme obě omelety hotové, nakrájíme je na nudličky nebo drobnější kousky, které vsypeme do polévky.
Pak choi studený salát
Vzhledem k tomu, že si čínské zelí skvěle rozumí také s dalšími druhy zeleniny, s oříšky i s ovocem, během přípravy studených salátů můžete naplno zapojit svou fantazii. Pokud si však chcete připravit naši jednoduchou verzi tohoto salátu, budete potřebovat:
- 2 hlávky pak choi,
- polníček,
- 3-5 jarních cibulek,
- balzamikový ocet,
- olivový olej,
- limetkovou šťávu,
- 1 lžíci medu,
- krutonky.
Nejprve si důkladně propláchneme polníček, který umístíme do připravené mísy. To samé následně provedeme s čínským zelím, jehož listy nakrájíme na drobné nudličky, a pokud chceme pracovat také s tužšími stonky, můžeme z nich vytvořit menší kostičky. Jarní cibulky opět opláchneme a nakrájíme na menší kolečka, přičemž vše následně smícháme.
Poté si přichystáme zálivku, která se skládá z balzamikového octa, olivového oleje, limetkové šťávy a medu. Můžeme také přidat normální ocet nebo směs dochutit podle vlastního uvážení. Zálivku následně nalijeme na připravený salát, důkladně ji se vším promícháme a na závěr přidáme krutonky. Salát však můžeme obohatit také o další suroviny, jako jsou opražená sezamová semínka, mandle, jadérka granátového jablka nebo třeba piniové oříšky.
Pak choi na másle
Jestliže máte chuť na čínské zelí, ale nechcete se pouštět do žádných složitých příprav, určitě vás potěší náš jednoduchý recept na pak choi restované na másle. Příprava je nenáročná a nevyžaduje ani velké množství surovin. Stačí si nachystat:
- 2 hlávky pak choi,
- 3 stroužky česneku,
- jarní cibulky dle chuti,
- kousek másla,
- sójovou omáčku,
- sezamový olej.
Nejprve si pak choi rozdělíme na jednotlivé listy, které omyjeme ve studené vodě a necháme okapat. Poté očistíme jarní cibulky, které nakrájíme na menší či větší kolečka dle vlastních preferencí, a stroužky česneku nasekáme nadrobno. Na oleji následně rozehřejeme trochu sezamového oleje, na kterém si krátce osmahneme česnek. Jakmile se česnek trochu rozvolní, přidáme pak choi (může se jednat o celé listy, ale i menší nakrájené kousky) společně s jarními cibulkami.
Zvolna vše pár minut opékáme a ve chvíli, kdy začne čínské zelí vadnout, uděláme uprostřed pánve trochu místa, kam přidáme máslo. Když se rozpustí, přilijeme také sójovou omáčku a vše dobře promícháme, aby se čínské zelí se trochu obalilo v připraveném sosu. Celou směs pak ještě krátkou chvíli opékáme na pánvi, dokud sójová omáčka nezačne karamelizovat. Pak již můžeme servírovat.