Pak choi

Pak choi, bok choy nebo třeba čínské zelí. Všechny tyto názvy odkazují ke stejné rostlině, která pochází z východní Asie, kde patří mezi oblíbené pochutiny. V našich podmínkách sice zatím není příliš rozšířená, přesto si však mezi pěstiteli v poslední době získává stále větší oblibu. A není se čemu divit, obsahuje totiž velké množství prospěšných živin, vitamínů a minerálních látek.

Co je pak choi?

Pak choi je brukvovitá zelenina, kterou čeští zahrádkáři znají hlavně jako čínské zelí (Brassica rapa subsp. chinensis). Tato rostlina má však celou řadu různých názvů, které jsou více či méně specifické pro konkrétní region. Zatímco někteří preferují název brukev čínská, v britské angličtině se používá právě název pak choi  a v americké angličtině se zase setkáte s pojmenováním bok choy.

Aby toho nebylo málo, existuje také varianta pichay/petsay, která je hojně využívaná ve filipínské angličtině. V Číně se pak výslovnost údajně liší podle toho, zda člověk hovoří mandarínsky, či kantonsky, přičemž někteří pojmenování této rostliny střídají podle toho, jaká barva řapíků je pro danou odrůdu typická. V Británii navíc používají jména, jako je čínský mangold nebo čínská hořčice.

Pokud jde o pěstování a využití čínského zelí, podle zahrádkářů je pak choi rostlina s velkým množstvím různých typů a forem, které se od sebe navzájem liší vzhledem, velikostí, ale i svými hospodářskými vlastnostmi. Původně pochází z východní Asie, kde se dodnes jedná o významný druh zeleniny. Nejvíce se pěstuje v Japonsku, ve Vietnamu, v Koreji a v jižní nebo střední Číně.

Spolu s čínskou kuchyní se rostlina pak choi později rozšířila také do dalších světových oblastí. V dnešní době je populární hlavně ve Velké Británii, ale také ve Spojených státech amerických, kde se pěstuje jak na západním, tak i na východním pobřeží.

Jak vypadá pak choi?

Ačkoliv tato rostlina některým pěstitelům připomíná zelí, což se odráží také v jejím českém pojmenování, odrůdy chinensis ve skutečnosti netvoří žádné hlávky. Místo toho mají bílý baňatý stonek a delší listové čepele světle až tmavě zelené barvy. Důležité je zároveň neplést si čínské zelí s pekingskou variantou vhodnou pro přípravu salátů, kterou běžně koupíte v každém supermarketu.

Řapíky rostliny pak choi mají bělavý odstín, jsou dužnaté, žlábkovité a v některých případech také velice široké. Čepel listů je také poměrně široká a navíc i lesklá, v závislosti na konkrétní odrůdě se však její podoba může značně lišit. Některé listy mají světle zelený odstín, jiné jsou naopak výrazně tmavší. Jejich okraj může být jak hladký, tak i zoubkovaný, povrch pak bývá někdy kadeřavý.

Pak choi: využití

Jestliže vás čínské zelí zaujalo a chcete se pustit do jeho pěstování, jistě vás zajímá, jaké má vlastně pak choi využití a co s ním můžete doma udělat. Pak choi se dnes běžně používá v teplé i studené kuchyni. Díky své křupavosti a skvělé chuti totiž dokáže ozvláštnit celou řadu pokrmů, přičemž nejvíce živin si uchovává v syrovém stavu, ale dobře zvládá také dušení, vaření, pečení, grilování či smažení.

Pak choi představuje skvělou přísadu salátů či smoothies a navíc si skvěle rozumí třeba s avokádem nebo melounem. V asijské kuchyni jde o hojně používanou surovinu, která se používá pro přípravu nepřeberného množství receptů. Velmi populární jsou především nudle s masem, pak choi a dalšími druhy zeleniny.

Kromě toho si lidé pak choi oblíbili hlavně z toho důvodu, že se v této rostlině ukrývá velké množství živin, ale zároveň má nízký obsah kalorií. Jedná se tedy o dietní surovinu, kterou si pochvalují především ti, kteří touží po štíhlé postavě. Ve sto gramech se nachází pouze 13 kalorií, přičemž čínské zelí kalorie údajně pomáhá i spalovat, má nízký glykemický index a známé jsou také jeho antioxidační účinky.

Zhruba z 95 % je syrové čínské zelí tvořeno vodou, 2 % pak představují sacharidy a 1 % bílkoviny. Pokud jde o zdraví prospěšné látky, pak choi se pyšní obsahem celé řady vitamínů, kam patří především vitamín A, C a K. Dále pak obsahuje čínské zelí vitamíny ze skupiny B, ale i spoustu dalších výživných látek a minerálů, jako je například:

  • železo,
  • vápník
  • hořčík,
  • mangan,
  • draslík,
  • sodík,
  • zinek,
  • fosfor,
  • minerální selen.

Jaké má pak choi účinky?

Vzhledem k tomu, že v sobě čínské zelí ukrývá celou řadu prospěšných látek, podle lékařů ovlivňuje pak choi zdraví člověka velmi příznivě. Údajně se jedná o rostlinu, jejíž konzumace slouží jako skvělá prevence před vznikem rakoviny, konkrétně pak pomáhá lidský organismus chránit před rakovinou plic a prostaty, ale i před nádorovým bujením v tlustém střevě.

Díky vysokému obsahu vitamínů a betakarotenu má pak choi také silné antioxidační vlastnosti, což pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Mezi další pozitivní vlastnosti čínského zelí patří například skutečnost, že zabraňuje rozvoji zánětu a je skvělým pomocníkem při detoxikaci těla. Pak choi také snižuje krevní tlak a má příznivý vliv na kardiovaskulární soustavu.

Vláknina, která je v této zelenině obsažena, přispívá ke zdravému fungování střev a zachování rovnováhy střevní mikroflóry. Konzumace pak choi údajně podporuje paměť, učení, kondici a klidný spánek, přičemž mezi lidmi je čínské zelí oblíbené hlavně kvůli tomu, že napomáhá absorbovat tuky, čímž podporuje hubnutí.

Díky vitamínu K dokáže konzumace čínského zelí zajistit správnou srážlivost krve, mineralizaci kostí a buněčný růst. Aby toho nebylo málo, pak choi obsahuje také kyselinu listovou, kterou by nastávající maminky měly konzumovat především v počátku těhotenství. V prvním trimestru totiž pomáhá chránit plod před genetickými mutacemi, před rozvojem vrozených vad, ale i před rozštěpem.

Pak choi: cena

Zaujala vás rostlina pak choi a chtěli byste si z ní doma připravit nějaký chutný pokrm? Pak vás jistě zajímá, za kolik ji můžete v našich podmínkách pořídit. Cena dvou kusů pak choi, které většinou v balení najdete, se pohybuje zhruba v rozmezí od 25 do 40 korun. Za semínka čínského zelí pak zaplatíte 10 až 35 korun, přičemž cena závisí na tom, kolik semen balení obsahuje.

Co je pak choi?

Pak choi je brukvovitá zelenina, která pochází z východní Asie. Má bílý baňatý stonek a dlouhé listové čepele zelené barvy, jejichž okraj může být hladký, ale i zoubkovaný. Mezi zahrádkáři si tato rostlina vysloužila celou řadu různých pojmenování a můžete ji tedy znát třeba jako čínské zelí, bok choy nebo pak choi. Používají se však i názvy, jako je brukev čínská, čínský mangold nebo čínská hořčice.

Jaké vitamíny čínské zelí obsahuje?

Rostlina pak choi je ve světě oblíbená především díky tomu, že obsahuje velké množství živin a prospěšných látek. Patří sem například vitamín A, C a K, ale také vitamíny ze skupiny B. Kromě toho se jedná o skvělý zdroj minerálních látek, jako je železo, fosfor, vápník, hořčík, draslík, sodík či zinek.

Jaké má pak choi využití?

Pak choi se dnes běžné používá v teplé i studené kuchyni jako oblíbená přísada celé řady pokrmů. Jedná se totiž o rostlinu, která je chutná v syrovém stavu, ale zároveň skvěle zvládá dušení, vaření, pečení i grilování. Navíc obsahuje velice nízké množství kalorií, takže si ji oblíbili nejen kuchaři a pěstitelé, ale také lidé, kteří touží po štíhlé postavě.

Jaké má pak choi účinky?

Pak choi obsahuje celou řadu prospěšných vitamínů a minerálních látek, díky čemuž údajně pomáhá chránit lidský organismus před rakovinotvorným bujením. Má také silné antioxidační vlastnosti, brání rozvoji zánětu, snižuje krevní tlak, příznivě ovlivňuje kardiovaskulární soustavu a přispívá ke zdravému fungování střev. Také napomáhá absorbovat tuky, takže podporuje hubnutí.