Kdoule recepty

Vysadili jste si na zahradě kdouloň, která vám během podzimních měsíců poskytla bohatou úrodu chutných plodů? V tom případě jistě přemýšlíte, jak kdoule nejlépe zpracovat a k čemu se dají v kuchyni využít. Prozradíme, jak poznat, že jsou již kdoule dostatečně zralé, jak kdoule usušit a jaké recepty z kdoulí byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Co jsou kdoule?

Pod tímto názvem se ukrývá plod kdouloně obecné, což je strom nebo keř, který patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Ačkoliv jste se s ním dříve mohli setkat téměř na každé zahradě, dnes na něj narazíte spíše zřídka. Pěstuje se pouze v teplejších oblastech, a to hlavně jako podnož pro jiné druhy ovoce, ale i v podobě okrasného živého plotu či ovocného stromu.

Pokud jde o to, jak vypadá kdoule, jedná se o kulovité či podlouhlé malvice, které mají výraznou žlutou barvu. V závislosti na tom, o jakou konkrétní odrůdu se jedná, pak mohou mít tvar jablka (poddruh Maliformis) či hrušky (poddruh Pyriformis). Na povrchu jsou kdoule zřetelně žebrované a jejich slupka je pokrytá plstnatým chmýřím, ale jakmile ji otřete, zůstane lesklá až mastná.

Plody kdouloně, které se obvykle sklízejí v průběhu září a října, jsou tvrdé a silné. Jejich dužnina má světle žluté zbarvení a stejně jako slupka je poměrně nepoddajná. V případě kdoulí jablkovitého typu bývá tvrdší a sušší, u hruškovitého typu pak o něco měkčí, ale zároveň méně výrazná po chuťové stránce. V obou případech se však kdoule vyznačují svou pronikavou vůní (po citrusech či vanilce).

Proč právě kdoule?

Kdoule je praslovanské pojmenování s původem ve slově kduna, které vychází z řeckého výrazu kydonion (podle města Kydonia na Krétě). Z toho důvodu se můžete setkat také s označením kydonské jablko. Kromě toho existuje pro kdoule i celá řada lidových názvů, jako je například hrušná jabloň. U starých Římanů si díky plstnatému povrchu dokonce vysloužila pojmenování vlněné jablko.

Aby toho nebylo málo, ve středověku se o plodech kdouloní hovořilo jako o zlatých jablkách Hesperidek, která podle legendy z jejich zahrady ukradl Hérakles. Jelikož ve starověkém Řecku byla kdouloň jednou z rostlin zasvěcených bohyni Afroditě, lidé kdoule považovali za symbol plodnosti, a proto jimi obdarovávali snoubence. Někdy je pak nazývali také jablky Venušinými.

Léčivé účinky kdoulí

Kdoule se dnes dají využít v kuchyni, ale i v kosmetickém průmyslu. Kromě toho jsou však známé i pro své zdraví prospěšné účinky, díky čemuž se odpradávna používaly v lidovém léčitelství. Toto ovoce je totiž bohaté na vitamíny B a C, obsahuje velké množství pektinů, tříslovin, organických kyselin a vlákniny, ale nechybí zde ani minerální látky, jako je draslík, železo, vápník, zinek nebo mangan.

Pokud jde o jejich léčivé účinky, kdoule podporují trávení, pomáhají při žaludečních obtížích nebo při různých zánětech a působí jako skvělý prostředek proti nadýmání, nechutenství a průjmu. Pektiny, kterých je v plodech kdouloně více než v jablcích, regulují obsah vody v těle, společně s vlákninou na sebe váží škodliviny a pomáhají je z těla odstranit. Právě z toho důvodu jsou kdoule ideální potravinou pro detoxikaci organismu a zároveň jsou vhodné pro posílení imunity.

Pečené nebo vařené kdoule údajně mají protirevmatické účinky a brání rozvoji dny. V sušené podobě pak toto ovoce pomáhá nejen proti různým žaludečním obtížím (včetně vředů), ale také při bolestech v krku nebo při krvácení. Vzhledem k obsažené vláknině mohou navíc kdoule snižovat glykémii u diabetiků nebo u jedinců, kteří mají k rozvoji cukrovky predispozice.

Aby toho nebylo málo, vařené kdoule se dříve využívaly také ve formě obkladu, který měl napomoci hojení zanícených ran. Díky obsaženým látkám se ovšem hodí také k ošetření citlivé a vysušené pokožky, spálenin, omrzlin nebo drobných jizev. Sušená jádra kdoulí se pak dají použít při léčbě kašle, bolesti v krku a zánětů v dutině ústní nebo pro zlepšení dechu.

Jak poznat u kdoule zralost?

Na kdouloních se první ovoce začíná objevovat zhruba třetí až čtvrtý rok po výsadbě, přičemž v plné plodnosti bývají obvykle po deseti letech. Ke sběru jsou pak jejich plody připravené až během podzimu, tedy zhruba od konce září do začátku listopadu. Že nastala vhodná chvíle pro sklizeň plodů, poznáte podle jejich výrazné vůně. Mohou také začít ze stromu padat, ale i v tuto chvíli si ponechávají svou tvrdost. Pokud je nenecháte přejít mrazem, do měkkosti nikdy nedozrávají.

Skladování kdoulí

Kdoule byste měli vždy skladovat na chladném a dobře větraném místě. I v tomto případě však plody kdouloně vydrží maximálně osm týdnů. Jsou navíc velmi citlivé na jakékoliv otlaky a při delším uskladnění se jejich dužina barví dohněda. Kromě toho si můžete všimnout, že pokud uložíte kdoule vedle jiných druhů ovoce, velmi jednoduše na ně přenesou své výrazné aroma a mohou dokonce ovlivnit i jejich chuť.

Zpracování kdoulí v kuchyni

V syrovém stavu je kdoule tvrdá, trpká, někdy až hořká a především těžko stravitelná. Právě z toho důvodu se tyto plody konzumují pouze v momentě, kdy projdou nějakou kuchyňskou úpravou, tedy například pečené nebo vařené. Ještě před tepelným zpracováním je však nutné kdouli omýt a utřít utěrkou, čímž odstraníte chlupatou vrstvu na jejich povrchu.

Pokud chcete kdouli zužitkovat, mějte na paměti, že se dále zpracovává podobně jako jablka nebo hrušky. To znamená, že nejprve je potřeba ovoce oloupat a odstranit jádřinec, což bude vyžadovat trpělivost, jelikož jde o poměrně piplavou práci. Poté ho můžete nakrájet na menší kousky dle vlastního přání. Nezapomeňte ovšem, že ovoce na vzduchu rychle hnědne, takže je dobré ho pak rychle vložit do citronové vody.

Sušené kdoule

Chcete si připravit chutné křížaly a přemýšlíte, jak sušit kdoule? Pokud máte k dispozici sušičku, plody stačí nakrájet na tenké plátky či kolečka, namočit na chvilku do vody s citronovou šťávou, což zabrání jejich hnědnutí, a nechat je sušit při teplotě 40 až 50 °C. V pootevřené troubě nastavené na 90 °C se pak kdoule nakrájené na plátky suší po dobu 6 hodin.

Recepty z kdoule

Ačkoliv se u nás kdouloně pěstují hlavně jako podnož pro jiné druhy ovoce nebo jako součást živých plotů, v teplejších oblastech, kde se jim skvěle daří, je lidé vysazují hlavně kvůli chutným plodům. Ty se v kuchyni používají na mnoho různých způsobů. Dají se z nich například vytvořit skvělé marmelády, džemy nebo rosoly a mohou se stát základem chutného želé či povidel.

V portugalštině se kdoule nazývají marmelo, což se stalo základem slova marmeláda, které se u nás dnes běžně používá. Na území Portugalska pak lidé výrazem marmelada označují přímo kdoulové zavařeniny. Plody kdouloní se ovšem mohou stát i základem moštů či alkoholických nápojů. Například na Balkánském poloostrově se z kdoulí pálí nápoj známý jako rakije – dunjevača.

Dále se pak kdoule kompotují, přidávají se do různých ovocných šťáv, připravují se z nich výtečné dezerty, kterým dodají výrazné aroma, a samozřejmě se dají i sušit (například i jako ovocný pergamen). Dalším oblíbeným receptem jsou pečené kdoule a lidé si je oblíbili také osmahnuté na másle společně s jablky a skořicí. Aby toho nebylo málo, můžete je ovšem přidat i do kvašeného zelí.

Při vaření se kdoule dají využít prakticky všude tam, kde byste v jiném případě použili jablka nebo hrušky. Mezi oblíbené pokrmy patří třeba kuře s kdoulemi nebo kombinace kdoulí s krůtím masem a slaninou. Kromě toho se kdoule skvěle hodí také ke kozímu sýru či do různých salátů a dá se samozřejmě kombinovat také s bramborami (například jako polévka ze sladkých brambor a kdoulí).

K dalším receptům, které se lidé velice pochvalují, patří pečené kdoule s vlašskými ořechy a pistáciemi. Jelikož se tyto plody hodí všude tam, kde byste normálně použili jablka, zkusit můžete také přípravu kdoulového chutney s rozinkami. Kdoule si totiž stejně jako plody jabloní a hrušní dobře rozumí se skořicí a hřebíčkem.

Kdoulová marmeláda: recept

Velice často se připravuje z kdoule marmeláda, která je chutná a aromatická. Některým dokonce toto ovoce připomíná kombinaci jablek, hrušek a osvěžujících citrusových plodů. Pokud byste tento recept také rádi vyzkoušeli, nezapomeňte si nachystat následující ingredience:

  • 1 kilogram kdoulí,
  • 500 gramů želírovacího cukru,
  • 1-2 citrony,
  • 1 celou skořici,
  • vodu.

Kdoule nejprve dobře omyjte, osušte a následně odstraňte jádřince (v tomto případě není nutné zbavovat je slupek, které obsahují spoustu vitamínů a vonných látek). Poté ovoce rozkrájejte nahrubo, kdoule lehce podlijte vodou a spolu s kouskem celé skořice duste doměkka. Jakmile bude hotovo, skořici vyndejte, plody rozmixujte ponorným mixérem a vše propasírujte přes síto, čímž odstraníte tvrdší hrudky.

Vytvořené kdoulové pyré následně vraťte zpátky do hrnce a přidejte cukr (jeho množství by mělo v tomto případě odpovídat polovině hmotnosti kdoulí, tedy 500 gramů cukru na 1000 gramů kdoulového protlaku). Pokud bude marmeláda stále příliš hustá, přidejte ještě malé množství vody. Výslednou směs povařte a v závěru přidejte šťávu z citronů podle chuti.

Hotovou marmeládu ještě v horkém stavu naplňte do dobře umytých a usušených sklenic, které pak budete zavařovat po dobu 15 minut. Sklenice by přitom měly být napůl ponořené ve vroucí vodě. Jestliže jsou však dobře umyté, marmeládu vůbec zavařovat nemusíte. Stačí ji horkou přelít do připravených nádob, uzavřít víčkem a otočit dnem vzhůru do té doby, než vychladne. Chcete-li pak základní recept nějak obměnit, skvělá je i kdoulová marmeláda s pomerančem.

Kdoulový kompot

Dalším oblíbeným receptem, který byste si rozhodně neměli nechat ujít, jsou kompotované kdoule. Abyste mohli tuto pochoutku také vyzkoušet, budete potřebovat tyto suroviny:

  • 6 kdoulí,
  • 1 citron,
  • 15 polévkových lžic cukru,
  • hřebíček a skořici,
  • vodu.

Kdoule nejprve omyjte, osušte, oloupejte a zbavte jádřinců. Poté plody nakrájejte na kostičky nebo na plátky podle toho, jaké ovoce máte v kompotech rádi. Připravené kdoule následně vložte do hrnce a přidejte vodu, citronovou šťávu, jednu celou skořici a zhruba 5 až 6 kusů hřebíčku. Směs následně oslaďte a vařte do změknutí.

Hotový kompot nechte zchladnout a poté ho můžete ihned konzumovat. Hodí se třeba k ovesné nebo krupicové kaši, ale lidé ho podávají také k pečenému masu či ke zvěřině. Chcete-li kompot zavařit, vložte kdouli do připravených sklenic, přidejte celou skořici a vanilkový lusk. Poté ovoce (může být i předvařené) zalijte připraveným nálevem z vody, cukru a citronové šťávy.

Pečené kdoule

S úrodou chutných kdoulí si můžete v kuchyni poradit podobně jako třeba s hruškami. Dají se tedy zapéct v troubě s dalšími ingrediencemi, díky čemuž vznikne chutný dezert, který si můžete užít s rodinou nebo nabídnout návštěvě. K jeho přípravě budete potřebovat:

  • kdoule,
  • med,
  • máslo,
  • mletou skořici,
  • vlašské ořechy,
  • citronovou šťávu,
  • vodu.

Kdoule nejprve omyjte, osušte a oloupejte. Poté z nich odstraňte jádřince, ovoce rozkrojte na poloviny a zhruba 5 minut blanšírujte ve vodě svařené s citronovou šťávou (2 lžíce na 1,5 litru vody). Po vyjmutí z vody nechte kdoule okapat a mezitím si zapékací misky či větší mísu vymažte máslem. Kdoule nakrájejte na měsíčky, položte do misek řeznou stranou vzhůru a pomažte medem.

Připravené ovoce následně posypte troškou skořice a přidejte kousek másla. V troubě předehřáté na 180 °C pak pečte zhruba 20 minut (samozřejmě dle typu trouby), poté přidejte najemno nasekané vlašské ořechy (nebo třeba pistácie) a nechte dezert ještě zhruba 5-10 minut v troubě dojít. Čím kdoule ochutíte, je však čistě na vás. Někdo tak ovoce zapéká třeba s rybízovým džemem a červeným vínem, přičemž jiný dává přednost kaštanové nádivce.

Kdoulový koláč

Velkou oblibu si mezi lidmi získal také recept na kdoulový koláč, který svou originální chutí dokáže potěšit celou rodinu. Pokud byste si tento sladký dezert také chtěli upéct, budete k tomu potřebovat následující ingredience:

  • 150 gramů celozrnné mouky,
  • 60 gramů cukru krupice,
  • 90 gramů tuku na pečení,
  • špetku soli,
  • 500 gramů kdoulí,
  • 200 mililitrů jablečné šťávy,
  • 150 mililitrů zakysané smetany,
  • 3 vejce,
  • cukr, med a skořici,
  • nasekané mandle.

Formu na koláč si nejprve vymažte máslem a poté se pusťte do přípravy těsta. V míse dobře smíchejte mouku s cukrem, tukem a solí. Hotové těsto pak rozložte do koláčové formy a nezapomeňte také na zvýšený okraj. Kdoule následně omyjte, osušte, rozkrájejte a zbavte jádřinců. Pro přípravu koláče je pak ideální nakrájet je na tenčí plátky.

Jakmile budete mít hotovo, vložte kdoule do hrnce, zalijte jablečnou šťávou, přidejte 2 lžíce cukru a po dobu 5 minut zlehka poduste. Potom kdoule sceďte (šťávu si slijte bokem do hrnce) a rozložte na připravené těsto. Do slité jablečné šťávy přimíchejte smetanu a vejce, poté tuto směs nalijte na koláč s kdoulemi a ten pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova (asi 30-40 minut podle trouby).

Na závěr si smíchejte med se skořicí, čímž následně koláč potřete. Přidejte také nasekané mandle a ještě na 5 minut koláč vložte do rozpálené trouby. Poté ho nechte úplně vychladnout a podávejte nakrájený na trojúhelníčky.

Kdoulový sýr

Pokud jste o kdoulovém sýru nikdy neslyšeli, nemusíte zoufat. Ono se vlastně o sýr v pravém slova smyslu nejedná. Recept na přípravu lahodného kdoulového želé, které se skvěle hodí právě k sýrům a uzeninám, však znaly již naše prababičky. Chcete-li tuto pochoutku sami vyzkoušet, připravte si:

  • 2 kilogramy zralých kdoulí,
  • 800 gramů cukru,
  • 2 citrony,
  • vodu.

Kdoule nejprve omyjte a utěrkou očistěte od chloupků. Poté je nakrájejte na kostičky, zalijte vodou a v hrnci poduste doměkka. Jakmile budou kdoule uvařené, propasírujte je přes síto, přidejte cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru. Vše promíchejte a vzniklou hmotu vložte do hrnce, kde ji budete za stálého míchání při mírné teplotě vařit.

A jak poznáte, že je hotovo? Když lžičkou kápnete trochu kdoulové hmoty na talířek, měla by rychle ztuhnout. Poté můžete přidat také další ingredience dle chuti, jako jsou například různé druhy ořechů nebo nakrájené sušené ovoce. Na závěr si plech vyložte pečicím papírem, na něj vlijte a rozprostřete hotovou hmotu z kdoulí a sušte ji v troubě při nízké teplotě. Výsledkem bude tuhé želé, které se dá rozkrájet a použít jako doplněk k sýrům nebo k masu.