Klasický dýňový kompot zná asi každý, jelikož je u nás momentálně hodně oblíbený. Věděli jste ale, že z dýně můžete připravit i celou řadu dalších sladkých receptů, které potěší celou rodinu? Prozradíme, jak připravit dýňový kompot, co potřebujete pro výrobu bábovky z dýně hokaido a jaké ingredience si připravit, pokud se chcete pustit do přípravy chutné marmelády.
Příprava dýně hokaido
Vypěstovali jste si na zahrádce úrodu chutných tykví a teď marně přemýšlíte, co s dýní hokaido provést? Tato dýně se vyznačuje hlavně svou měkkou slupkou, kterou není třeba v rámci přípravy loupat, a zároveň se skvěle hodí k uskladnění po delší dobu, protože je velice odolná. Pokud k tomu budete mít vhodné podmínky, podzimní sklizeň vám ve sklepě vydrží klidně až do dalšího roku.
Mezi nejoblíbenější recepty, které jsou mezi zahrádkáři a kuchaři dobře známé, patří například dýňová polévka, zapečená dýně se sýrem či s mletým masem, ale i jednoduché dýňové pyré. Ačkoliv mnoho lidí připravuje dýni hokaido na slaný způsob, existuje i spousta sladkých pokrmů, jejichž základem se tato surovina může stát.
Co se týče sladkých pochoutek, které si doma můžete snadno připravit i vy, k těm nejoblíbenějším samozřejmě patří tradiční kompot z dýně hokaido. Kromě toho je však v posledních letech populární také bábovka z dýně hokaido, dýňový perník a dýňový sirup nebo třeba chutná marmeláda, kterou si můžete schovat na dlouhé zimní večery.
Kompot z dýně hokaido
Mezi velice jednoduché recepty, které rozhodně stojí za to vyzkoušet, samozřejmě patří zavařená dýně s ananasem. Tu můžete jíst samotnou, ale skvěle se k ní hodí také domácí šlehačka. Abyste si mohli připravit skvělý dýňový kompot, budete potřebovat:
- 2 kilogramy dýně,
- 800 gramů cukru,
- 3/4 litru vody,
- kyselinu citronovou dle chuti,
- ananasové aroma dle chuti,
- hrst hřebíčku,
- trochu mleté skořice.
Dýni nejprve důkladně omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte vláknitý vnitřek i se semínky. Poté ji nakrájejte na kostky, společně se všemi ostatními ingrediencemi vložte do většího hrnce a pečlivě promíchejte. Tuto směs nechte ideálně na 24 hodin odstát, aby se všechny přísady dobře smísily a dýně dobře nasákla připraveným nálevem. Druhý den vše svařte do sklovata, a jakmile bude hotovo, naplňte kompot do připravených sklenic. Ty se poté zavařují zhruba 10 až 20 minut za teploty 90 °C.
Sušená dýně
Pokud hledáte něco netradičního, můžete vyzkoušet recept na sušenou dýni. Její příprava nevyžaduje velké množství surovin a navíc je velice jednoduchá. Stačí si nachystat tyto ingredience:
- 4 kilogramy dýně,
- 1 kilogram cukru krystal,
- 1 balíček kyseliny citronové.
Dýni nejprve očistěte a nakrájejte na kostky, které budou mít velikost zhruba 2 x 2 centimetry. Ty poté vložte do hrnce, zasypte balíčkem kyseliny citronové a připraveným cukrem. Vše promíchejte a za dalšího občasného míchání nechte na 24 hodin odstát. Následně nechte směs po dobu 5 minut projít varem, po vychladnutí sceďte a vložte na připravený plech. Na závěr dýni nechte sušit v horkovzdušné troubě na 50 °C celý den a noc, nebo k jejímu usušení použijte sušičku.
Bábovka z dýně hokaido
Další z oblíbených pochoutek, které si v poslední době získávají stále větší přízeň, je dýňová bábovka. Pokud si chcete tento chutný dezert doma také připravit, nachystejte si následující suroviny:
- 300 gramů dýně,
- 300 gramů polohrubé mouky,
- 200 mililitrů rozpuštěného tuku,
- 150 gramů cukru moučka,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 prášek do pečiva,
- 3 vejce.
Dýni hokaido nejprve omyjte, poté rozkrojte na poloviny a vydlabejte vláknitý střed společně se semínky. Poté ji na hrubém struhadle nastrouhejte do připravené mísy. Ve druhé míse si mezitím umíchejte celá vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným tukem. Jakmile bude hotovo, přisypte nastrouhanou dýni, mouku a prášek do pečiva a všechno dobře promíchejte.
Hotové těsto na dýňovou bábovku následně vlijte do připravené bábovkové formy (vymazané máslem a vysypané hrubou moukou). Poté ji vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 180 °C, a pečte zhruba 45 minut, dokud nebude bábovka hotová. Když vychladne, můžete ji posypat práškovým cukrem, nakrájet a servírovat.
Perník z dýně hokaido
Pokud zrovna nemáte chuť na bábovku, můžete vyzkoušet také dýňový perník. Abyste si ho mohli doma připravit, stačí mít po ruce tyto ingredience:
- 250 gramů jemně nastrouhané dýně,
- 220 gramů polohrubé mouky,
- 140 gramů cukru krupice,
- 60 mililitrů oleje,
- 1 prášek do perníku,
- 2 vejce,
- kakao,
- čokoládu na vaření,
- ořechy nebo kokos dle chuti.
Stejně jako v případě předchozích receptů je nutné nejprve dýni očistit, rozkrojit na poloviny a vydlabat vláknitý střed i se semínky. Poté připravenou dýni najemno nastrouhejte do mísy, přidejte cukr a vejce a vše dobře promíchejte. Následně přilijte olej, přisypte mouku a prášek do perníku a opět dobře zamíchejte.
Jestliže máte rádi perník tmavší, přisypte kakao dle chuti. Kromě toho můžete do těsta zamíchat také ořechy nebo třeba kokos, to je však zcela na vašem uvážení. Výslednou směs nakonec vlijte do kulaté formy o průměru 22 až 24 centimetrů a vložte do trouby předehřáté na 170 °C, kde se perník bude péct asi 25 až 30 minut, dokut nebude hotový.
Jakmile perník vychladne, stačí ho posypat trochou práškového cukru a můžete podávat. Pokud ho však chcete něčím ozvláštnit, můžete ho potřít čokoládovou polevou a posypat dle chuti kokosem či nakrájenými oříšky. Další možnost je pomazat zchladlý perník marmeládou a teprve poté přelít čokoládovou polevou.
Muffiny z dýně hokaido
Máte chuť na jednoduché dýňové muffiny, které potěší každého milovníka dezertů? V tom případě si nachystejte následující ingredience:
- 400 gramů dýně,
- 350 gramů třtinového cukru,
- 300 gramů hladké mouky,
- 175 mililitrů oleje,
- 2 hrsti vlašských ořechů,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 1 lžičku mleté skořice,
- 4 vejce,
- sůl.
Dýni nejprve omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte střed společně se semínky. Poté ji nakrájejte na větší kostky, doměkka povařte s trochou vody a rozmixujte i se slupkou na hladké pyré. Následně přidejte cukr a vejce, lehce směs osolte, dobře zapracujte a poté přisypte také mouku, prášek do pečiva, ořechy, skořici a olivový olej. Vše pak společně promixujte dohladka.
Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C a těsto rozdělte do připravených košíčků. V troubě pak muffiny pečte zhruba po dobu 20 až 25 minut, dokud těsto nebude propečené takovým způsobem, že zapíchnutá špejle vyjde ven suchá. Před servírováním pak nechte muffiny dobře vychladnout. Pokud máte chuť, můžete dezert ozvláštnit také polevou dle vlastní fantazie.
Marmeláda z dýně hokaido
Mlsné jazýčky dozajista potěší také recept na sladkou dýňovou marmeládu, která není příliš náročná na přípravu. Jestliže chcete tento recept vyzkoušet, připravte si:
- 1 kilogram dýně,
- 1 kilogram jablek,
- 0,5 kilogramu cukru krupice,
- 1 Gelfix Extra či želírovací cukr,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 citrón,
- 1 lžičku mleté skořice,
- pár kapek rumu.
Očištěnou dýni a jablka nejprve nakrájejte na kostičky, vložte do většího hrnce, v němž budete marmeládu vařit, a přidejte také šťávu z jednoho citronu. Směs poté za občasného míchání pomalu rozvařte. Jakmile bude vše připraveno, přidejte cukr a vanilkový cukr společně s Gelfixem či želírovacím cukrem, pár kapek rumu dle chuti a lžičku mleté skořice.
Poté důkladném zamíchání a mírném povaření vše rozmixujte ponorným mixérem. Když bude mít marmeláda správnou konzistenci, nechte ji ještě chvíli vařit, dokud nezhoustne, a horkým džemem pak naplňte připravené sklenice, které ihned zavřete a obrátíte dnem vzhůru. Pokud chcete, můžete marmeládu ještě zavařit, ale není to nutné.