Druhy dýní

Když se řekne dýně, většině z nás se okamžitě vybaví klasická oranžová dýně, která na podzim zdobí nejednu zahradu. Věděli jste však, že existuje velké množství dalších dýní, jako je například dýně špagetová, dýně muškátová či dýně mexická? Prozradíme, jaké jsou jednotlivé druhy dýní a jejich použití, které typy dýní se nejlépe hodí v kuchyni a které odrůdy dýní jsou spíše na okrasu.

Tykev a dýně: rozdíl

Marně si lámete hlavu s tím, zda mezi pojmy dýně a tykev existuje nějaký rozdíl? Nebo snad přemýšlíte, co je to patizon? A jakou roli v tom všem vlastně hrají cukety? Možná pak pro vás bude překvapením, že všechna tato zelenina botanicky spadá do jednoho rodu, kterým je právě tykev neboli Cucurbita, a všechny zmíněné druhy se tedy řadí mezi tykve.

Jednotlivé druhy a variety tykví, jako je dýně, cuketa či patizon, se pěstují pro své plody. Dýně je přitom lidové označení pro některé variety tykve obecné (Cucurbita pepo, ale také dýně obecná či tykev turek) nebo pro konkrétní druhy tykve velkoplodé (Cucurbita maxima, dýně velkoplodá či obří dýně). A vůbec nezáleží na tom, zda je to bílá dýně, žlutá dýně nebo třeba dýně zelená.

Tykev obecná pochází ze Střední Ameriky. Představuje jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu, pro kterou jsou typické velké jednodomé květy žluté barvy. Vzhledem k poměrně velkým rozdílům mezi plody se pak tato rostlina člení na tyto variety:

  • Cucurbita pepo, varieta oleifera – sem patří tykev olejná (dýně olejná),
  • Cucurbita pepo, varieta patissonina – zahrnuje patizony (zploštělá zelenina v podobě bílého či oranžového disku),
  • Cucurbita pepo, varieta giromontiina – obsahuje cukety, ale také kabačky.

Tykev velkoplodá, kterou zahrádkáři nazývají také dýně obrovská, pravděpodobně pochází z Peru. Jde o jednoletou rostlinu vytvářející až 10 metrů dlouhé lodyhy s úponky, přičemž plody mohou mít různé tvary a dosahují hmotnosti v rozmezí od několika set gramů až do několika kilogramů. Mezi variety tohoto druhu patří například dýně hokkaidó také nazývaná jednoduše hokaido dýně.

Jaké má dýně druhy?

Čeleď tykvovitých, kam patří různé druhy dýně, ale také okurky, melouny nebo třeba cukety, dohromady zahrnuje zhruba 850 zajímavých dýňových druhů. Ty se pak rozlišují ještě na okrasné dýně a jedlé dýně, které jsou typicky určené ke konzumaci. To ovšem neznamená, že by existovaly nějaké nejedlé dýně.

Ve skutečnosti jsou všechny dýně jedlé, takže můžete použít i okrasné dýně k jídlu. Pokud tedy v obchodě narazíte na nápis, který upozorňuje, že daná zelenina není určena ke konzumaci, ale slouží pouze jako dekorace, nemyslete si, že by se jednalo o nějaké jedovaté dýně. I tyto většinou drobnější plody se dají jíst, ač to lidé většinou nedělají.

Okrasné dýně

Ačkoliv se tyto dekorativní dýně dají konzumovat stejně jako všechny ostatní, reálně je s nimi mnohem více práce, a proto se hodí spíše jako okrasný prvek, kterým si lidé zdobí své domácnosti. Pokud jde o tyto miniaturní odrůdy tykve obecné, jejich jednotlivé plody dosahují hmotnosti v rozmezí od 100 gramů do 1 kilogramu, nejsou příliš žebernaté a mívají spíše kulovitější tvar.

Vzhledem k tomu, že jsou tyto dýně většinou hrubě strukturované a jejich dužina není příliš bohatá, ale zároveň mají dlouhou trvanlivost, používají se především jako dekorace. Zahrádkáři si tyto okrasné tykvičky oblíbili hlavně proto, že jsou barevně velice rozmanité, a to od jasně oranžového zbarvení přes všechny možné žluté, bílé a zelené odstíny až po výrazně žíhané plody.

Jaké mají okrasné dýně druhy?

  • Andělská křídla – okrasné dýně s „křídly“ po obvodu,
  • Galaxy of Stars F1 – drobné hvězdicovité plody,
  • Drobnoplodá směs – drobné dýně různých barev a tvarů,
  • Jack Be Little – ploché, žebernaté, jasně oranžové plody,
  • Miniturban – drobné plody charakteristického tvaru,
  • Dýně Sweet Dumpling – zploštělé bílo-zeleně pruhované dýně,
  • Trnová koruna – drobné plody s typickými trnovitými výrůstky,
  • Z bradavic – plody různých tvarů pokryté bradavičnatými výrůstky,
  • Croockneck (labutěnky, kačenky) – žluté až oranžové podlouhlé plody s krčkem.

Jedlé dýně

Toužíte si vypěstovat dýně, které se stanou základem mnoha chutných pokrmů? V tom případě sáhněte po některém z mnoha druhů dýní, které jsou označovány jako jedlé. Ty mají podobně jako v případě okrasných dýní celou řadu barev a tvarů, přičemž často dosahují mnohem větších rozměrů. Mezi nejznámější druhy jedlých dýní, které se tradičně používají v kuchyni, se přitom řadí třeba dýně hokaido, máslová dýně nebo špagetová dýně.

Dýně hokaido

Pravděpodobně nejznámějším zástupcem tykví na našem území je hokaido dýně (či hokkaido). Nejčastěji se přitom pěstuje sytě oranžová až načervenalá odrůda hokaido, které se přezdívá také kaštanová dýně. Její plody váží zhruba 1 až 3 kilogramy, jsou velice kvalitní a v optimálních podmínkách se dají dlouho skladovat.

Červené hokaido si v posledních letech mezi zahrádkáři získalo velkou oblibu, jelikož se dá nejprve použít jako dekorace, ale zároveň z této dýně ještě po Vánocích můžete uvařit skvělou dýňovou polévku. Značnou výhodou je také skutečnost, že se před tepelnou úpravou nemusí loupat, protože je slupka velice tenká a má stejně jako samotná tykev příjemně nasládlou chuť.

Druhým oblíbeným typem je zelené hokaido (zelená dýně). Plody této odrůdy jsou na rozdíl od té červené o něco větší (kolem 3 kilogramů), spíše zploštělé, žebernaté a mají výrazně zelenou slupku se světlejšími pruhy. Pod ní se však ukrývá sytě oranžovožlutá dužina, přičemž ani v tomto případě není nutné při tepelné úpravě loupat slupku.

Jaké má tedy dýně hokaido druhy?

  • Hokkaido Orange (červené hokaido) – plazivá odrůda s chutnými plody,
  • Amoro F1 – výnosná odrůda se srdčitými plody,
  • Delician F1 – hybridní kulatá odrůda s velkými plody,
  • Delica F1 (zelené hokaido) – odrůda s žíhanými tmavozelenými plody,
  • Blue Kuri (modré hokaido) – takzvaná modrá dýně s ploššími plody,
  • Solor F1 – velice výnosná odrůda s oranžovými až červenými plody,
  • Grey Queen F1 – odrůda plodící dýně se světle šedou slupkou a oranžovou dužinou,
  • Shokichi Red F1 – takzvané mini hokaido s plody příjemné sladší chuti,
  • Uchiki Kuri – oblíbená odrůda s plody o velikosti 20 až 25 centimetrů,
  • další „červené“ odrůdy – Akazukin, Potimaron, Akaguri,
  • další „zelené“ odrůdy – Yukieshou F1, Tetsukabuto F1, Buttercup, Ambercup F1.

Špagetová dýně

Mezi oblíbené tykve se řadí také dýně špagetová, jejíž plody mají hmotnost v rozmezí od 1 do 3 kilogramů. V závislosti na konkrétní odrůdě, jako je například Tivoli F1 nebo Small Wonder, pak mohou být kulovité či protáhlé, přičemž s postupným dozráváním jejich slupka tvrdne. Velikost plodů poté dosahuje zhruba 30 centimetrů.

Barevně se špagetová dýně pohybuje v odstínech krémové, žluté a oranžové. Vláknina je typicky dužnatá, velice chutná a méně sladká než dýně hokaido. Navíc je podle ní tato dýně pojmenovaná, jelikož se po uvaření nebo upečení dužina rozpadá na vlákna, která připomínají špagety. Obecně je pak tento druh považován za jednu z nejchutnějších dýní vůbec.

Muškátová dýně

Mezi druhy dýní, které mají větší nároky na teplo, patří dýně muškátová původně označovaná jako Muscade de Provence. Ta pochází z Mexika a pěstuje se především v jižních zemích, zatímco v Evropě se dobře daří pouze vybraným odrůdám. Pokud jde o plody muškátové dýně, ty poznáte podle barokních tvarů, přičemž často dosahují hmotnosti od 10 do 20 kilogramů.

Typickým znakem muškátové dýně je tmavě zelená slupka s výrazným žebrováním, která ukrývá sytě oranžovou, poměrně měkkou dužinu. Jelikož slupku nelze povařit, je nutné ji před zpracováním oloupat. Celkově je však muškátová dýně vhodným základem polévek, pyré nebo koláčů a díky své velikosti ji lidé využívají také k přípravě chutných dýňových kompotů.

Máslová dýně

Na první pohled vypadá jako přerostlá hruška, ale ve skutečnosti chutná po oříšcích. Řeč je o máslové dýni, pro kterou je typická světlá barva slupky (od mírně šedivé přes krémovou až po nažloutlý odstín) a sytě oranžová dužina, která svou konzistencí může připomínat avokádo. Velkou výhodou však je, že tato dužina obsahuje pouze velmi malé množství semen.

Máslová dýně se skvěle hodí ke grilování a restování, ale zároveň představuje i výtečnou přílohu k červenému masu. Kromě toho ji lidé často používají také jako základ různých omáček, nádivek, pyré nebo krémových polévek a lze ji samozřejmě zapékat na slano i na sladko. Při pěstování je tato dýně ovšem velmi náročná na teplo a ve střední Evropě se s ní zase tak často nesetkáte. 

Marina di Chioggia

Jak už samotný název napovídá, tato dýně byla pojmenována podle místa vyšlechtění, kterým je italského města Chioggia nedaleko Benátek. Je známá tím, že plody dosahují hmotnosti 4 až 6 kilogramů a mají nápadně zelenou a výrazně vrásčitou slupku, která se těžko loupe, ale dužina má skvělou chuť. Proto se doporučuje plod nakrájet na měsíčky, společně se slupkou podusit a poté dužinu vydlabat.

Žaludová dýně

Pro své neobvyklé plody, které tvarem připomínají spíše jahody, je známá dýně žaludová (Acorn). Váha jednotlivých tykviček se přitom pohybuje v rozmezí od 0,5 do 1 kilogramu a velikostně dosahují žaludové dýně zhruba 10 až 20 centimetrů. Vzhled těchto plodů je přitom velice dekorativní, a to hlavě díky výraznému žebrování, které je zakončeno špičkou.

Především v americké kuchyni si lidé oblíbili žaludovou dýni pro její oříškovou chuť. Mladé plody se navíc dají konzumovat v syrovém stavu i se slupkou a vyzrálé dýně zase mají poměrně dlouhou trvanlivost, ačkoliv se oříškový nádech postupem času vytrácí. Mezi nejčastěji pěstované odrůdy patří Table Gold, jejíž mladé plody chutnají sladce jako kukuřice, Swan White Acorn nebo třeba Heart of Gold F1.

Turbanová dýně

Velice netradiční tvar mají plody turbanové dýně, které se někdy přezdívá také biskupská čepice. Tyto dýně dosahují hmotnosti 1 až 2 kilogramů, jsou velice chutné, ale vzhledem ke svému zajímavému vzhledu je lidé používají spíše jako netradiční okrasný prvek.

Velkoplodá dýně Goliáš

Pokud hledáte vhodnou tykev na zavařování nebo třeba pro výrobu chutných džemů, skvělou volbou je velkoplodá dýně Goliáš. Její plody se vyznačují hladkou oranžovou slupkou a sytě žlutooranžovou barvou. Jelikož obsahují velké procento vody a snáze uhnívají, příliš se nehodí k dlouhodobému skladování. Kvůli vyšší hmotnosti (až 30 kilogramů) je pak nutné počítat i s náročnějším sběrem a zpracováním.

Mramorová dýně

Díky své netradiční šedé barvě se dýně mramorová v Americe označuje také jako „šedý duch“. Po rozkrojení však překvapí sytě oranžovou dužinou, která je spíše tužší, a proto se hodí hlavně pro grilování nebo pečení. Jednotlivé plody přitom váží zhruba 2 až 5 kilogramů.

Mexická dýně

Na rozdíl od těch předchozích se dýně mexická používá primárně pro okrasné účely. Má totiž tuhou slupku a dlouho vydrží, takže představuje skvělou dekoraci na zahradu, na balkon nebo třeba na jídelní stůl. Je ovšem výbornou volbou i pro ty, kteří touží po vyřezávání dýní, ať už pro halloweenské účely, nebo zkrátka pro výrobu krásných lucerniček.

Dýně Cotton Candy

Aby nebylo netradičních tykví málo, existuje samozřejmě i dýně bílá, která se nazývá Cotton Candy. Používá se hlavně jako dekorace, jelikož její povrch úplně vybízí k pomalování, a kromě toho z ní můžete vyrobit také strašidelnou lampu.

Dýně olejná

Tento přehled dýní by samozřejmě nebyl kompletní bez dýně olejné. Jelikož neexistují žádné nejedlé dýně, samozřejmě se dá konzumovat, ale ve skutečnosti se většinou používají pouze semena (bezslupková jádra), která mají vysokou nutriční hodnotu. Ty pak slouží k přípravě oleje, jenž se používá v kuchyni, ale i ve farmaceutickém průmyslu.

Jaký je rozdíl mezi tykví a dýní?

Ať už je řeč o dýních, patizonech nebo cuketách, je dobré vědět, že všechna tato zelenina botanicky spadá do jednoho rodu s názvem Cucurbita neboli tykev. Lidově pak název dýně označuje především některé variety tykve obecné (Cucurbita pepo) nebo konkrétní odrůdy tykve velkoplodé (Cucurbita maxima).

Jsou všechny dýně jedlé?

Čeleď tykvovitých zahrnuje asi 850 různých druhů dýní. Ty se rozlišují ještě na dýně okrasné a dýně jedlé, které se typicky používají v kuchyni. To ovšem neznamená, že by některé dýně byly jedovaté nebo nejedlé. Ve skutečnosti se dají jíst všechny dýňové odrůdy, ačkoliv některé z nich lidé používají spíše pro dekorativní účely.

Jaké druhy okrasných dýní existují?

Okrasné dýně bývají hrubě strukturované, jejich dužina není příliš bohatá a jednotlivé plody se vyznačují spíše menším vzrůstem. Mezi nejoblíbenější odrůdy okrasných dýní patří Sweet Dumpling dýně, pro kterou jsou typické bílo-zeleně pruhované plody, dále pak Andělská křídla, Drobnoplodá směs, Trnová koruna nebo třeba labutěnky, což jsou žluté či oranžové dýně s podlouhlým krčkem.

Které dýně se nejvíce používají v kuchyni?

Pravděpodobně nejznámější je u nás dýně hokaido (hokkaido), přičemž nejčastěji lidé pěstují červené hokaido (kaštanová dýně), ale existuje i zelené hokaido, jehož plody jsou spíše zploštělé. Kromě toho si zahrádkáři oblíbili také další specifické odrůdy, jako je špagetová dýně, máslová dýně, muškátová dýně, žaludová dýně, Marina di Chioggia, turbanová dýně nebo třeba velkoplodá dýně Goliáš.