Šrucha salát

Jelikož je šrucha dužnatá a skvěle chutná, v kuchyni se s ní dají dělat divy a má celou řadu možných využití. A jak chutná šrucha zelná? Tato rostlina je dužnatá, svěží, mírně nakyslá, lehce slaná a aromatická. Některým lidem připomíná šrucha chuť špenátu, jiní naopak tvrdí, že se podobá spíše salátu. Pokud ovšem panují dlouhodobější období sucha, může být šrucha i lehce trpká.

Pro svou neobyčejnou chuť a léčivé účinky je šrucha oblíbená v kuchyních po celé Evropě, ale také v Asii, na Blízkém Východě nebo třeba v Mexiku. A co se z ní nejčastěji připravuje? Doma vypěstované rostlinky můžete použít třeba jako součást různých zeleninových salátů, skvěle chutná, když ji lehce opečete na pánvi, ale zároveň dokáže nahradit běžný špenát. Dále se přidává také do polévek, omáček, pomazánek a dresinků.

„Šrucha je oblíbená ROSTLINA
NAPŘÍČ VŠEMi SVĚTADÍLY“

Co se týče kombinování šruchy s dalšími ingrediencemi, velmi dobře se hodí třeba k rukole, okurkám, rajčatům či ke klasickému ledovému salátu. V létě poslouží jako výborná lehká příloha při grilování a někteří lidé ji také rádi smaží na olivovém oleji, čímž získá specifickou chuť. Jestliže si však chcete šruchu dopřát v čerstvém stavu, určitě vám zachutná i čerstvý domácí chléb s máslem, který touto rostlinou bohatě posypete místo pažitky či petrželky.

Pokud jde o uskladnění a konzumaci šruchy zelné, ideální je sníst listy, stonky i poupata v den, kdy je utrhnete a kdy jsou nejšťavnatější. V případě, že se rostlinu rozhodnete uložit do lednice, měli byste ji umístit do vody nebo alespoň do navlhčeného ubrousku, kde poté vydrží zhruba 3-4 dny. Zahrádkáři zároveň doporučují sklízet listy spíše odpoledne, kdy obsahují méně kyseliny jablečné a mají lahodnější chuť.

Salát ze šruchy

Pustili jste se do pěstování portuláku a teď marně přemýšlíte, co s jeho bohatou úrodou provést?  V tom případě pro vás máme tip na skvělý recept ze šruchy, který vám vykouzlí úsměv na tváři. Jedná se o salát, na jehož přípravu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 2 větší hrsti šruchy zelné
  • 3 rajčata
  • 2 papriky
  • Salátové okurky
  • 1 cibuli
  • Sůl
  • Pepř
  • Pažitku
  • Citronovou šťávu
  • Olivový olej

Šruchu nejprve dobře omyjeme a necháme mladé výhonky a listy dobře okapat. Mezitím si na drobné kousky nakrájíme rajčata, papriky, okurky a cibuli. Všechny ingredience následně smícháme, posypeme pažitkou, pokapeme citronem a olivovým olejem, osolíme a okořeníme dle chuti. Dobře promíchanou směs poté necháme chvíli v chladu odstát a podáváme jako přílohu k masu nebo pouze s čerstvým pečivem.


Odvar ze šruchy

Čaj ze šruchy zelné měli ve zvyku připravovat již starověcí Egypťané, kteří tímto odvarem léčili problémy s močovým měchýřem a pálení žáhy. Kromě toho se však v dnešní době používá také při různých očistných kůrách. Na přípravu odvaru ze šruchy budete potřebovat:

  • 10 gramů šruchové nati
  • ¼ litru vody

Suchou nať zalijeme studenou vodou, směs zhruba 10 minut vaříme a následně ji necháme 10 minut louhovat. Čaj je poté vhodné užívat třikrát denně nalačno, což pozitivně stimuluje imunitní systém a údajně také zlepšuje kondici. Pití tohoto odvaru má zároveň pozitivní vliv v boji proti kardiovaskulárním onemocněním a snižuje hladinu cholesterolu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno