Vánoce jsou pro mnohé nejen časem klidu a domácí pohody, ale i momentem, kdy si mohou zase po roce dopřát své oblíbené pokrmy, které ke svátkům prostě patří. Ještě než se ale začne podávat štědrovečerní večeře, některé čeká také snídaně a štědrodenní oběd. Prozradíme, co se jí na Štědrý den k obědu, jak vypadalo štědrodenní menu v minulosti a čemu se lidé naopak většinou vyhýbají.
Co snídat na Štědrý den?
Přestože žádné předepsané menu na Štědrý den samozřejmě neexistuje a každý si může dát to, na co má chuť, v našich končinách se ustálilo několik zvyků, které se týkají štědrodenních pokrmů. K snídani si lidé nejčastěji dávají vánočku s máslem, marmeládou nebo třeba nutelou, což zapíjejí mlékem nebo kakaem. Někteří si ale dávají také štolu, ovocný chlebíček nebo štrúdl a k tomu čaj nebo kávu.
Co nejíst na Štědrý den?
Každý z nás dodržuje o svátcích nějaké tradice, i když se mohou na různých místech výrazně lišit. Jednou z těch nejznámějších, která je s námi již odnepaměti, je štědrodenní půst. Ten ovšem není spojený pouze s odříkáním, ale zároveň slibuje i krásnou odměnu. Kdo totiž vydrží celý den až do večeře nejíst, uvidí podle legendy zlaté prasátko.
Přísný půst dříve předepisoval katolický liturgický kalendář. Věřící lidé se nicméně postili během celého adventního období, kdy se vyhýbali hlavně masitým pokrmům. Ty nahrazovali rybami, ovocem, sýry nebo také pečivem. Obecně však nebyl předvánoční půst tak přísný jako půst na Popeleční středu nebo před Velikonocemi.
Vše pak vrcholilo 24. prosince, kdy se vůbec nejedlo, nebo se podával skromný postní oběd na Štědrý den, který se lišil v závislosti na konkrétním místě či rodinných tradicích. Mohl to být třeba houbový kuba, řídká polévka, hubník (jídlo typické pro chudé podhorské oblasti) nebo vánoční muzika (pochoutka z máčeného ovoce, ořechů a koření).
Mezi pokrmy, co se nesmí jíst na Štědrý den, patřilo nejen maso, ale třeba i cukroví, které dnes většina lidí během svátků konzumuje v neomezeném množství. Štědrodenní půst se přitom měl dodržovat od půlnoci až do západu slunce, konkrétně do chvíle, než vyjde první hvězda. A pokud to člověk vydržel, odměnou mu mělo být zahlédnutí zlatého prasátka, které je symbolem štěstí. Kde se ovšem tato tradice vzala?
Půst na Štědrý den není výmyslem křesťanů, jak se mnozí domnívají, ale dodržoval se již od dob středověku, kdy pohané místo Vánoc oslavovali zimní slunovrat. Ten si spojovali s kultem Slunce, jehož symbolem bylo právě zlaté prase. Zatímco prase bylo dříve znakem hojnosti a prosperity, zlatá barva zase značila odchod zimy a příchod slunečných dnů. Někde ale lidé věřili také ve zlaté telátko, ve zlatého beránka nebo ve zlatého kohouta.
V některých rodinách se štědrodenní půst dodržuje dodnes, jinde je zlaté prasátko spíše lákadlem pro děti. Těm, které se dokázaly zříct jídla nebo alespoň cukroví, rodiče již v minulosti před večeří ukazovali zlatá prasátka pomocí zrcátka nebo v podobě podsvícených vyřezávaných sošek. Na dalších místech se ale od této tradice zcela upustilo a lidé si tak během štědrého dne dosyta dopřávají to, na co mají chuť (včetně cukroví a případně i masa).
Co se týče křesťanských tradic, jedná se spíše o přežitek z dřívější praxe, jelikož opravdu závazný je pro věřící pouze půst na Popeleční středu a na Velký pátek. Postit se na Štědrý den je totiž i z teologického pohledu poměrně nelogické. Štědrý den měl být totiž časem radosti, kdy se lidé těší z příchodu Krista, zatímco půst je naopak primárně určený k pokání za hříchy. Přesto však může tato střídmost někomu pomoci k hlubšímu prožívání vánočních událostí.
Co uvařit na Štědrý den k obědu?
Spousta lidí si každý rok láme hlavu s tím, co se jí na Vánoce na oběd a co k obědu na Štědrý den připravit. Ať už se řadíte mezi ty, kteří dávají přednost spíše lehčím pokrmům, díky kterým člověku před vydatnou večeří lépe vyhládne, nebo máte rádi hojnost i v době štědrodenního oběda, jistě se vám bude hodit trocha inspirace, kterou najdete na následujících řádcích.
Hrachová polévka
Chcete-li mít na Štědrý den oběd velmi skromný, můžete vyzkoušet třeba jednoduchou hrachovou polévku, která vás zahřeje a připraví žaludek na bohatou večeři, která přijde ve večerních hodinách. Tu někteří lidé konzumují na Štědrý den k obědu, zatímco jiní si ji dopřávají až jako součást štědrovečerní večeře. Na její přípravu budete potřebovat:
- 500 gramů sušeného žlutého hrachu,
- 1 litr zeleninového vývaru,
- 100 mililitrů smetany ke šlehání,
- 1 lžíci hladké mouky,
- 2 lžíce másla,
- 2 stroužky česneku,
- sušenou majoránku,
- sůl a pepř.
Připravený hrách si nejprve propláchněte, vložte jej do hrnce se studenou vodou a nechte přes noc namočený. Druhý den jej propláchněte pod tekoucí vodou a vložte do dostatečně velkého hrnce, kde jej opět zalijete čerstvou vodou, kterou uvedete k varu. Pozvolna jej pak vařte, dokud nebude měkký, což bude trvat zhruba hodinu. Na závěr pak hrách osolte.
V jiném hrnci si mezitím rozehřejte máslo, přidejte mouku a osmažte ji. Ke vzniklé jíšce pak přidejte vychladlý zeleninový vývar, uveďte ho k varu a nechte zvolna vařit. Jakmile budete mít hrách dostatečně měkký, prolisujte ho přes síto přímo do vařícího se vývaru. Vzniklou směs ještě chvíli povařte. Na závěr pak polévku dochuťte pomocí česneku, majoránky, soli a pepře a vmíchejte také smetanu ke šlehání. Pak již můžete hrachovku podávat.
Houbový kuba
Pokud hledáte tradiční oběd na Štědrý den, rozhodně byste měli vyzkoušet houbového kubu. Jde o jedno z nejoblíbenějších štědrodenních jídel, která si každoročně připravují tisíce lidí, a velmi populární byla tato pochoutka i v dobách minulých. Abyste si ji také mohli připravit, budete potřebovat následující ingredience:
- 400 gramů krup,
- 100 gramů sádla,
- 100 gramů sušených hub,
- 2 větší cibule,
- 5 stroužků česneku,
- 1 lžíci sušené majoránky,
- 1 lžičku mletého kmínu,
- sůl a pepř,
- máslo.
Kroupy nejprve propláchněte, nasypte do misky, zalijte vodou a nechte přes noc odležet. Sušené houby je pak druhý den nutné zalít teplou vodou a nechat máčet alespoň po dobu 1–2 hodin, než se pustíte do jejich zpracování. Následně si uvařte kroupy doměkka, a to zhruba po dobu 20 minut v osolené vodě. Poté je sceďte, z namočených hub si vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte je na menší kousky.
Cibuli si poté nakrájejte nadrobno a osmahněte na pánvi společně s rozehřátým sádlem. K tomu pak přidejte připravené houby a lžičku kmínu a nechte vše zhruba 5 minut dusit. Poté danou směs promíchejte s kroupami, přidejte utřený česnek a sušenou majoránku a vše dochuťte solí a pepřem. Nezapomeňte vše ještě důkladně promíchat a poté již houbového kubu vložte do pekáčku, ve kterém ho necháte zapékat asi po dobu 20–30 minut v předehřáté troubě (180 °C). Podávat můžete pokladené plátky másla.
Staročeská pučálka
Nevíte si rady, co na Štědrý den k obědu připravit, ale chtěli byste něco ne úplně tradičního? Pokud vás zaujaly staročeské obědy na Štědrý den, možná byste mohli vyzkoušet také pučálku, což je pokrm z naklíčeného hrachu, který si lidé spojují s postní dobou. Chcete-li dané jídlo zkusit, připravte si tyto suroviny:
- naklíčený hrách,
- cibuli,
- sádlo,
- sůl a pepř.
Nejprve je samozřejmě nutné nechat naklíčit hrách. Potřebovat tedy budete celá semena se slupkou a klíčky uvnitř, protože jiné úpravy by již nebyly schopné vyklíčit. Proto si v obchodě pořiďte balení celého hrachu a ten pak pečlivě přeberte, aby se v něm nevyskytovaly slupky, půlky nebo nějaké jiné zbytky. Následně hrách propláchněte, nasypte do zavařovací sklenice a zalijte vodou do dvojnásobné výšky. Sklenici pak zakryjte, aby se do ní neprášilo, a položte ji na místo, kam příliš nepraží slunce.
Hrách nechte namočený alespoň 24 hodin. Za tuto dobu by měl nabobtnat a pojmout dost tekutiny, aby mohl vyklíčit. Druhý den tedy slijte zbývající vodu, hrách jemně propláchněte čistou studenou vodou a vraťte zpět do sklenice, tentokrát bez vody. Tu pak zakryjte potravinovou folií (s několika dírkami) a nechte opět odstát po dobu 24 hodin. Třetí den byste měli na hrášku zaznamenat klíčky, takže se můžete pustit do přípravy pučálky, nebo vše ještě jednou zopakovat.
Pro přípravu pučálky je pak nutné na pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli nakrájenou na klínky a naklíčený hrách a společně vše opéct. Hrachem nicméně příliš nemíchejte, aby se klíčky hned neolámaly, a na pánvi spíše lehce prohazujte. Poté nezapomeňte pokrm osolit a opepřit. Podává se pak ještě horký. Místo cibule můžete použít také česnek, ale ten se do pučálky přidává až ke konci, protože dlouhým pražením by mohl nepříjemně zhořknout.
Couračka (zelňačka)
Váháte, jaký oběd na Štědrý den tento rok zvolit? Další oblíbenou volbou je dnes couračka, což je staročeská zelná polévka, která vám pomůže s dodržováním půstu od masa a navíc vás v kuchyni příliš nezaměstná, takže budete mít víc času, který můžete věnovat rodině nebo odpočinku. Co si připravit, abyste mohli klasickou couračku uvařit?
- 200 gramů kysaného zelí,
- 400 mililitrů mléka,
- 200 mililitrů smetany,
- 40 gramů másla,
- 30 gramů hladké mouky,
- sůl a kmín.
Kysané zelí si nejprve pokrájejte a vařte v osolené vodě, dokud trochu nezměkne. Brambory si mezitím nakrájejte na malé kostičky a uvařte je v menším množství osolené vody s kmínem. Uvařené zelí pak zalijte mlékem s přimíchanou moukou a nechte směs povařit za stálého nebo častého míchání. Následně do polévky přidejte vařené brambory i s vodou a vše zjemněte smetanou. Ještě než pak budete couračku podávat, nezapomeňte přidat trochu másla.
Podkrkonošský hubník
Další možností, co vařit na oběd na Štědrý den, je podkrkonošský hubník. Jedná se o trochu jiný oběd na Štědrý den, než jste pravděpodobně zvyklí, ale o to může být pro vás zajímavější. Navíc je poměrně jednoduchý, takže nebudete muset nic složitě připravovat. Abyste ho mohli vyzkoušet, budete potřebovat:
- 60 gramů sušených hub,
- 60 gramů hrubé krupice,
- 250 mililitrů mléka,
- 6 housek,
- 2 vejce,
- 1 cibuli,
- 3 lžíce sádla,
- sůl a pepř.
Houby nejprve uvařte, sceďte je a po vychladnutí nakrájejte na menší kousky. Mezitím si troubu předehřejte na 200 °C a začněte krájet housky na kostičky. V mléce poté rozšlehejte vajíčka, nalijte ho na pokrájené housky a ty nechte dostatečně rozmočit. Celou směs pak rozmíchejte na jakousi kaši a do té přidejte hrubou krupici, nakrájené houby, sůl, pepř a cibulku, kterou jste si předtím osmahli na pánvičce.
Vše promíchejte a přilijte trochu mléka, aby byla konzistence o něco tekutější. Následně si vymažte sádlem menší pekáček a nechte ho v troubě trochu rozpálit. Pak jej vyjměte a vlijte do něj hotové těsto. To byste poté měli péct zhruba po dobu 30 minut, do té doby, než podkrkonošský hubník získá ten správný zlatavý nádech. Hotovou pochoutku můžete podávat ještě teplou.