Vzhledem k tomu, že jsou plody morušovníku sladké a osvěžující, hodí se také pro přípravu chutného kompotu. Pokud tento recept také toužíte vyzkoušet, nachystejte si tyto suroviny:
- moruše,
- 1 litr vody,
- 400 gramů cukru,
- případně kyselinu citronovou.
Moruše nejprve dobře operte a naskládejte do připravených sklenic, aniž byste se je snažili dovnitř příliš zatlačit. Mezitím si vodu svařte s cukrem, čímž vznikne chutný nálev, kterým poté ještě v horkém stavu sklenice s morušemi zalijte. Pokud ovšem zavařujete pouze bílé morušové plody, přidejte do nálevu ještě 5 gramů kyseliny citronové, což dodá kompotu lepší chuť.
Vše pak dobře uzavřete a sterilujte při teplotě 90 °C zhruba po dobu 15 až 20 minut. Jakmile sklenice vyjmete z horké vody, otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Jestliže se vám pak na zahradě urodilo také další ovoce, které nejste schopní okamžitě spotřebovat, můžete připravit kompot hned z několika druhů současně. Moruše se skvěle hodí třeba k rybízu nebo k meruňkám.
Další Oblíbené Recepty z Moruše