Zpracování žampionů

Jakmile žampiony sklidíte (přip. koupíte), v ideálním případě byste je měli také ihned tepelně upravit a užít si jejich skvělou plnou chuť. Pokud ovšem chcete houby uchovat na později, musíte je zpracovat takovým způsobem, aby vám dlouho vydržely. Možností je hned několik a je tedy pouze na vás, zda je na pár dní uložíte do lednice, nebo z nich uděláte sušené žampiony, mražené žampiony či zavařené žampiony.

JAK UCHOVAT ŽAMPIONY?

Zajímá vás, jak očistit žampiony, aby se houby daly později zpracovat a nebyly nijak závadné? Čistit čerstvé žampiony ve skutečnosti není potřeba. Stačí z nich sebrat zbytky hlíny, lehce houby opláchnout pod tekoucí vodou (nebo houbičkou) a následně je okamžitě usušit. Kdybyste to neudělali, žampiony by mohly nasáknout přebytečnou vodu do sebe, což by se negativně projevilo na jejich chuti.

Jak dlouho vydrží žampiony v lednici? Vždy záleží na tom, v jakém stavu houby do lednice ukládáte. Nemyté žampiony můžete v přihrádce na zeleninu v otevřené formě skladovat zhruba 2-3 dny. Dejte si ovšem pozor, abyste je dovnitř neukládali mokré, protože by pak houby mohly zplesnivět. Je také dobré vědět, že k uchování v lednici se hodí pouze naprosto zdravé houby a měly by být uskladněny pouze v jedné vrstvě.

Pokud žampiony budete skladovat déle než tři dny, začnou tmavnout, jejich dužina seschne a houby celkově ztratí svou příjemnou chuť. Jestliže nechcete mít doma zčernalé žampiony, ořízněte spodní okraj jejich nožiček, opláchněte je, osušte a pokapejte citronem. Při pokojové teplotě jsou poté žampiony jedlé zhruba po dobu 12 hodin, a pokud je na místě necháte déle, začnou se rychle kazit.

JAK ZPRACOVAT ŽAMPIONY?

Při zpracování hub je velice důležité konzervovat pouze zdravé plodnice. Pokud je houba na některém místě plesnivá nebo jinak poškozená, raději ji celou vyhoďte. Co se týče sušení žampionů, houby tímto stylem zpracování ztratí velké množství vody, čímž se zabrání rozvoji mikroorganismů. Stačí pouze očistit houby od hlíny, sloupnout z klobouků tenkou slupku a žampiony nakrájet zhruba na 4 milimetry silné plátky. Pozor na mytí hub před sušením, aby vám houby nezplesnivěly.

Poté byste je měli narovnat v jedné vrstvě na síto a sušit zhruba při teplotě 40-50 °C, a to po dobu 5-8 hodin (podle vlhkosti). Poté je můžete dosušit v troubě, ale neuškodí ani použití kvalitní sušičky. Dobře usušené žampiony poznáte podle toho, že při shrnování mírně chrastí. Pak už byste je měli pouze uložit do tmavších nádob a schovat na chladné temné místo, kde si uchovají své vlastnosti. Před použitím je pak ideální houby rozmočit ve vodě nebo v mléce.

Čerstvé houby můžete snadno proměnit také v mražené žampiony. Jak na to? Nejprve byste měli vědět, že syrové žampiony uložené do mikrotenového sáčku se v mrazáku brzo promění v nevzhlednou hmotu, jelikož v nich molekuly vody zkrystalizují. Proto je lidé po oloupání a nakrájení ukládají do plastových krabiček, nebo žampiony tepelně zpracovávají, aby měli jistotu, že se jim v mrazáku nic nestane.

Aby žampiony získaly pevnou texturu a skvělou chuť, vyplatí se je před uložením do mrazáku osmahnout. Takto vám vydrží uskladněné i několik měsíců. Pokud chcete žampiony v mrazáku uchovávat delší dobu, jednou z oblíbených metod, jak je tepelně upravit, je blanšírování. Někteří lidé ovšem dávají přednost napařování, jelikož si díky němu houby uchovají svou chuť a dají se poté použít na přípravu velkého množství pokrmů.

Jestliže si chcete připravit zavařené žampiony, máme pro vás zajímavý recept. Na jeho přípravu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 200 gramů žampionů
  • 100 gramů kořenové zeleniny
  • 50 gramů šalotky
  • 30 gramů cukru
  • 80 mililitrů vinného octa
  • 200 mililitrů vody
  • Sůl

V hrnci nejprve svaříme vodu společně s octem a polovinou připraveného cukru. Žampiony si mezitím očistíme a nakrájíme na plátky. To stejné následně provedeme také s kořenovou zeleninou a šalotkou. Do vody přidáme také zbylou polovinu cukru a do sklenic začneme plnit žampiony spolu s nakrájenou zeleninou. Poté už sklenice pouze zalijeme vychladlou vodou z hrnce, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Na závěr stačí sklenice zavařit, a to po dobu 20 minut při teplotě 185 °C.

Jak správně očistit žampiony?

Před konzumací nebo uskladněním byste měli žampiony důkladně očistit, aby se na nich nenacházely žádné nečistoty. Z čerstvých hub přitom stačí sebrat zbytky hlíny, poté je lehce opláchnout pod tekoucí vodou nebo omýt houbičkou a následně je rychle usušit. Kdybyste to neudělali, žampiony by mohly přebytečnou vodu nasáknout a jejich příjemná chuť by se tak změnila.

Jak dlouho vydrží žampiony v lednici?

Pokud chcete uložit žampiony do lednice a nevíte si rady, jak dlouho tam mohou zůstat, než je zkonzumujete, mějte na paměti, že vždy záleží na tom, v jakém stavu je dovnitř ukládáte. Nemyté žampiony se v přihrádce na zeleninu dají v otevřené formě skladovat asi 3 dny, nesmí ovšem být mokré. Budete-li je skladovat déle, začnou tmavnout, dužina seschne a houby ztratí svou chuť.

Jak se provádí sušení žampionů?

Při sušení houby ztratí velké množství vody, což zabrání rozvoji mikroorganismů. Žampiony stačí očistit od hlíny, sloupnout jim z klobouků tenkou slupku a poté je nakrájet na 4 milimetry silné plátky. Raději houby nemyjte, aby nezplesnivěly. Poté je narovnejte v jedné vrstvě na síto a při teplotě 40-50 °C sušte po dobu 5-8 hodin, dokud nebudou hotové. Dosušit také můžete v troubě nebo v kvalitní sušičce. Následně žampiony uložte do tmavších nádob a schovejte je na chladné temné místo.

Co s žampiony dělat před zmražením?

Ačkoliv mnozí lidé ukládají houby do mikrotenových sáčků, které pak vloží do mrazáku, syrové žampiony se takto mohou brzy proměnit v nevzhlednou hmotu, protože v nich zkrystalizují molekuly vody. Proto je dobré žampiony před uložením tepelně zpracovat. Aby získaly pevnou texturu a výtečnou chuť, ideální je houby před uskladněním v mrazáku osmahnout, protože tak vydrží i několik měsíců. Jednou z oblíbených metod tepelné úpravy žampionů je blanšírování, další pak napařování.