Druhé novoluní prosinec 2024: Kdy je a co nás čeká?

Na rozdíl od předchozího roku, kdy proběhlo klasických dvanáct novoluní, se v tom letošním dočkáme malé změny. V prosinci totiž netradičně zaznamenáme místo jednoho novu hned dva. Prozradíme, na jaký termín druhé prosincové novoluní vychází, s jakým znamením zvěrokruhu se pojí a které oblasti našich životů tato událost v největší míře ovlivní.

Kdy je druhé novoluní prosinec 2024?

Druhé novoluní v prosinci připadne na pondělí 30. prosince 2024, přičemž nastane konkrétně v 23:26 hodin středoevropského času (SEČ). Jedná se o novoluní ve znamení Kozoroha, což je tedy stejné jako v případě prvního letošního novu. Zároveň nám to napovídá, že půjde o vhodný čas k bilancování uplynulé sezóny a ke zhodnocení dosažených úspěchů či životních proher.

Třinácté novoluní letošního roku, kterého se dočkáme téměř na konci prosince, se v zahraničí někdy označuje jako Nový vlčí měsíc (New Wolf Moon). Jde přitom o první novoluní zimního období, jelikož následuje krátce po zimním slunovratu. Rok 2024 je zároveň zvláštní v tom ohledu, že místo klasických dvanácti novoluní obsahuje hned třináct novů. Na prosinec totiž připadly dva z nich (1. a 30. prosince).

Jak nás druhé novoluní v prosinci ovlivní?

Astrologickým znamením, které bude mít na druhé prosincové novoluní největší vliv, je Kozoroh. Jde konkrétně o znamení zemské, jehož směřování řídí planeta Saturn. Lidé narození jako Kozorozi jsou pak známí jako ambiciózní osoby, které si jdou cílevědomě za svým a jsou spolehlivé a velmi pracovité. Zároveň je pro ně důležitý úspěch a touží po uznání ze strany okolí.

Pokud chtějí Kozorozi něčeho dosáhnout, jsou ochotní pro to opravdu tvrdě pracovat a mnohých věcí se zříct. Hodně jim ovšem záleží i na tom, aby s jejich výkony byli spokojení ostatní. Bývají to navíc introverti, kteří jsou ve společnosti plaší a své myšlenky i pocity před ostatními raději skrývají. Jejich skutečnou povahu tedy znají pouze jejich nejbližší, kterých není příliš mnoho.

Vzhledem k tomu, že druhé prosincové novoluní vychází téměř na závěr letošního roku, bude se jednat o vhodný čas pro zhodnocení našich dosavadních úspěchů a nezdarů. Pravděpodobně budete vyhodnocovat, co se vám v uplynulých měsících povedlo a nepovedlo, ale zároveň si díky energii Kozoroha dokážete nastavit nové cíle pro rok nadcházející.

Měsíc v Kozorohu vám také dodá pocit sebejistoty, což vám umožní zdárně uzavřít vše, co zůstávalo dosud nevyřešené. Nebojte se změn, které vás v budoucnu čekají, a místo toho se zkuste dopředu připravit na to, co další dny přinesou. Jistě pak nebudete litovat, ale naopak oceníte, že jste neusnuli na vavřínech a před svými problémy se neschovávali.

V závěru prosince také nejspíš díky vlivu Kozoroha pocítíte silnou potřebu být pro společnost nějakým způsobem užiteční. Zároveň budete hledat ospravedlnění ve vnějším světě a bude vás tedy zajímat hlavně názor ostatních. Neměli byste se však podceňovat a zapomínat na to, co pro sebe od života skutečně chcete. Věřte svému vlastnímu úsudku a nenechte se ovlivnit tím, co si o vás myslí okolí.

Po zdravotní stránce bude mít druhé prosincové novoluní největší vliv na naše kosti, šlachy, vazivo a klouby. Jeho vliv výrazně pocítí například kolena, ale i páteř a páteřní svalstvo. Právě z toho důvodu byste se neměli v tuto dobu příliš přetěžovat. Náročnější fyzické aktivity včetně sportovních činností tedy vyměňte spíše za odpočinek nebo krátkou procházku.

Kromě toho může druhé novoluní v prosinci ovlivnit také vaši pokožku a vlasy. Jelikož budou citlivější než jindy, věnujte jim zvýšenou péči a dopřejte si příjemnou koupel, masáž nebo třeba hydratační masku. Také byste pak samozřejmě měli pamatovat na to, že se během novoluní nedoporučuje podstupovat jakékoliv lékařské zákroky, není-li to absolutně nezbytné.

Co dělat během druhého prosincového novoluní?

Jak už bylo zmíněno výše, druhý nov v prosinci proběhne až na samém závěru roku, kdy se lidé chystají na příchod roku nového. Tato doba tedy nejspíš bude spojená s přípravou novoročních oslav nebo případně s odpočinkem, který si budete chtít užít, než se budete muset vrátit do studijního nebo pracovního procesu. Daný čas ovšem můžete využít také k uzavření některých nedořešených záležitostí.

Jelikož druhé prosincové novoluní vychází na předposlední den roku 2024, nejspíš vás ani nenapadne, že byste se touto dobou měli věnovat své zahrádce. To je také dobře, protože půda odpočívá a měla by mít klid. Ani doma tedy nic nesázejte nebo nepřesazujte, i když by vás to třeba mohlo lákat, protože máte volno. Chcete-li něco skutečně udělat, ošetřujte pouze nadzemní části rostlin.

Druhé novoluní prosinec 2024

Druhé prosincové novoluní, které bude třináctým novem v letošním roce, vychází na předposlední den měsíce, tedy skoro na samotný závěr roku 2024. Ovlivní jej astrologické znamení Kozoroha, které s sebou přinese pocit sebejistoty a potřebu všechno zdárně uzavřít. V zahraničí se pak někdy tomuto novoluní říká také Nový vlčí měsíc neboli New Wolf Moon.

Jak ovlivní druhé prosincové novoluní vaše emoce?

Druhé novoluní v prosinci se pojí s astrologickým znamením Kozoroha, jehož zrozenci jsou ambiciózní, pracovití a zodpovědní, ale také velmi plaší a uzavření. Nejspíš tedy budete mít potřebu zhodnotit, co se vám loni povedlo a nepovedlo, naplánovat si další životní cíle a začít na jejich realizaci pracovat. Místo toho, abyste se snažili zavděčit ostatním, byste přitom měli myslet více na sebe.

Na které části těla bude mít druhé novoluní v prosinci vliv?

V průběhu druhého prosincového novoluní byste měli být opatrní hlavně na své kosti, klouby, šlachy a vazivo. Nejvíce jeho působení pocítí kolena a páteř, ale ovlivnit může i další tělesné partie. Citlivější než dříve pak budou také vlasy a pokožka. Raději tedy odložte náročnější činnosti na později a hýčkejte své tělo, které si to jistě zaslouží. Pokud možno se navíc vyhněte lékařským zákrokům.

Napsat komentář