5 NEJLEPŠÍCH RECEPTŮ NA VINNOU KLOBÁSU!

Kromě bramborového salátu a osmaženého kapra dnes v řadě domácností patří na sváteční tabuli také vinná klobása. Někdo si ji dává na Štědrý den k obědu, jiný pak připravuje tuto pochoutku třeba na Boží hod nebo na Štěpána. Chcete její přípravu také vyzkoušet? V tom případě poradíme, jak se dělá ta nejlepší vinná klobása a jakou by měla mít vinná klobása přílohu.

Co je vinná klobása?

Ačkoliv pro některé jedince představují vinné klobásy naprostou delikatesu, na kterou nedají dopustit, existuje také spousta lidí, kteří tuto pochoutku v životě neochutnali a dokonce možná ani nevědí, o co se ve skutečnosti jedná. Proto si hned zkraje řekneme, z čeho se vinná klobása vyrábí a jakým způsobem se to dělá.

Vinná klobása je oblíbený český masný výrobek, který se v mnohém podobá klasické bavorské bílé klobáse. Pokud jde o to, jaké má vinná klobása složení, připravuje se buď z vepřového, nebo z hovězího masa (dříve hlavně z telecího), které je nutné jemně umlít. K tomu se navíc přidávají také další ingredience, kam patří rohlíky namočené v mléce, bílé víno, citronová kůra a muškátový květ.

Hmota, kterou člověk z výše uvedených surovin vytvoří, se následně naplní do přírodního střívka, čímž vznikne tradiční vinná klobása. Ta se ovšem nijak tepelně neopracovává, a proto je nutné ji co nejrychleji zkonzumovat. Lidé je pak doma většinou smaží na pánvi, pečou v troubě, obalují do speciálního těstíčka nebo z nich vyrábějí další zajímavé pokrmy.

Kdy se jí vinná klobása?

Červené kolo, které při smažení vinné klobásy vznikne, údajně připomíná Slunce, a dříve tak mohla být vinná klobása symbolem zimního slunovratu. Na vánoční tabuli ovšem rozhodně nepatří mezi novinky. První zmínky o tom, že se připravovala vinná klobása na pánvi nebo vinná klobása v troubě, totiž pocházejí již z kuchařek, které se datují do 19. století.

V dnešní době patří vinná klobása stejně jako kapr, řízky, kachna nebo bramborový salát mezi naprostou vánoční klasiku. Někteří lidé si ji dopřávají na Štědrý den k obědu, protože se údajně nepočítá jako maso, kterého bychom se v tento svátek měli vzdát. Jiní ovšem konzumují vinnou klobásu přímo ke štědrovečerní večeři nebo třeba později o svátcích.

Vinná klobása recepty

Nevíte si rady, jak nejlépe upéct vinné klobásy? S tímto pokrmem je to podobné jako třeba u vánočního cukroví (a to včetně oblíbených perníčků). Každá rodina má obvykle svůj domácí recept na vinné klobásy, který se u nich používá již odnepaměti. Ve skutečnosti ovšem existuje nespočet způsobů, jak připravit vinnou klobásu, a ne všem se tedy se svým  milovaným receptem zavděčíte.

Příprava vinné klobásy se může v závislosti na konkrétním receptu výrazně lišit. Zatímco někde se dělají vinné klobásy v troubě, jinde je oblíbená vinná klobása na pánvi. Asi nejznámější recept na vinnou klobásu pak vyžaduje, aby ji kuchař zajistil špejlí a osmažil na rozpáleném tuku. Kromě toho ovšem existuje i spousta receptů, co udělat z vinné klobásy, pokud vám tradiční úprava nesedí.

Oblíbená je třeba omeleta s vinnou klobásou, vinná klobása v leču nebo polévka s kousky vinné klobásy. Někteří navíc připravují i hamburger z vinné klobásy doplněný o zeleninu a karamelizovanou cibulku nebo třeba vinnou klobásu v bramboráku. Fantazii se rozhodně meze nekladou, takže je možné tuto surovinu použít také jako základ jednohubek a slaných závinů. Ať ovšem zvolíte jakýkoliv způsob přípravy, vinná klobása by určitě měla být vyrobená z kvalitních surovin.

To většinou nejde na první pohled poznat, takže musíte počkat až do chvíle, kdy vinnou klobásu poprvé ochutnáte. Napovědět ovšem může skutečnost, zda je klobása v přírodním střívku, které je lesklé, pružné a nelámavé, ale snadno se ohýbá a trhá. Při tepelné úpravě by pak vinné klobásy rozhodně neměly popraskat. Jejich barva by se nicméně měla změnit na světle šedou nebo lehce růžovou.

Vinná klobása na špejli

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak udělat vinnou klobásu, je určitě příprava této pochoutky na pánvi, a to za použití malého množství ingrediencí. Pokud i vás láká klasická smažená vinná klobása, recept je velice jednoduchý. Abyste si mohli připravit 4 porce tohoto nejen vánočního pokrmu, budete potřebovat následující suroviny:

  • 900 gramů vinné klobásy,
  • 60 gramů hladké mouky,
  • Sádlo nebo olej.
TOP:   Co je to PIKÝROVÁNÍ a jak na to?

Jak se dělá vinná klobása tradičním způsobem? Vinnou klobásu nejprve rozmotejte a rozdělte na stejně dlouhé díly. Z výše popsaného množství byste tedy měli ideálně vytvořit zhruba 6 až 8 kousků. Když se pak připravuje vinná klobása smažená, je nutné každý z připravených dílů stočit do spirály a následně vše zajistit špejlemi do kříže. Vinnou klobásu ale příliš neutahujte, protože jinak popraská.

Někteří navíc doporučují vinnou klobásu spařit vroucí vodou, a to ještě před tím, než ji rozdělíte na jednotlivé kousky a zamotáte do šneků. Údajně byste tak měli zabránit jejímu pozdějšímu popraskání, a navíc se tímto způsobem trochu zpevní, takže se bude lépe tvarovat. Nemáte-li ale k dispozici dostatečně velké hrnce, můžete zkusit spařit klobásy již zamotané a propíchané špejlemi.

Následně si na talíř nasypte připravenou mouku a každou spirálu vinné klobásy v ní pořádně obalte, a to samozřejmě z obou stran. Přebytečnou mouku nicméně raději setřeste, aby jí na klobáse nezbylo příliš mnoho. Ve větší pánvi si mezitím rozehřejte sádlo nebo olej, vinné klobásy postupně vkládejte dovnitř a na mírném ohni je pečte dozlatova. Již upečené kousky si pak odkládejte do lehce rozehřáté trouby, aby všechny vydržely hezky teplé.

Vinná klobása v troubě

Výše zmiňovaný postup však není jediný, který si lidé na našem území oblíbili. Kromě přípravy na pánvi existuje také vinná klobása recept v troubě, který se od toho prvního příliš neliší. Stačí si nachystat stejné ingredience jako v předchozím případě, vinnou klobásu rozdělit na díly, stočit, propíchat špejlemi, obalit v mouce a vložit do zapékací mísy. Poté se peče na 180 °C zhruba 15–20 minut, přičemž není nutné mísu vymazávat tukem, protože se ho dost vypeče z klobásy samotné.

Někdo pak vinné klobásy peče bez mouky, ale místo toho je vkládá na plech vyložený pečicím papírem a potírá je rozpuštěným sádlem z obou stran. Pečou se asi 15 minut na 150 °C, dokud na povrchu nezezlátnou. Následně je nutné otočit vinné klobásy na druhou stranu a opékat je asi ještě dalších 10 minut. Pokud budete v průběhu pečení vinných klobás v troubě tyto delikatesy potírat výpekem či sádlem, získají navíc ještě lepší chuť.

Lidé se pak často ptají, jaká příloha k vinné klobáse je nejlepší. Takto zapečená vinná klobása se ovšem dá podávat na několik různých způsobů. Oblíbená je třeba pečená vinná klobása se zelím, hrachová kaše s vinnou klobásou, zapečená vinná klobása s bramborem nebo vinná klobása s bramborovou kaší. Někteří ji v rámci štědrovečerní večeře ovšem konzumují také s bramborovým salátem.

Pečená vinná klobása s jablky a cibulí

Pokud hledáte méně tradiční recepty z vinné klobásy, oslovit by vás mohla třeba vinná klobása pečená v troubě společně s jablky a cibulí. Tento recept je výhodný v tom, že kromě skvělé vinné klobásy získáte najednou i chutnou přílohu, kterou si jistě zamilujete. Abyste si mohli tuto lahůdku připravit, budete potřebovat tyto ingredience:

  • 400 gramů vinné klobásy,
  • 4 cibule,
  • 5 jablek,
  • 2 lžíce sádla,
  • třtinový cukr,
  • balzamikový ocet,
  • čerstvý tymián,
  • sůl a mletý černý pepř.

Jak upéct vinné klobásy v troubě, aby si všichni pochutnali? Nejprve si vinnou klobásu rozdělte na čtyři stejně dlouhé díly. Na místě, kde ji chcete rozdělit, přitom prsty dostatečně zmáčkněte náplň a klobásu párkrát zatočte, než ji ostrým nožem oddělíte od zbytku. Každý díl pak stočte do spirály a zajistěte ho dvěma špejlemi, které umístíte do kříže.

Následně si oloupejte připravené cibule, rozkrojte je na poloviny a poté je nakrájejte na půl centimetru silné klínky. Jablka si omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte z nich jádřince a poté je rozkrojte na menší půlměsíčky. Troubu si pak mezitím rozehřejte na 180 °C.

TOP:   Co je to PIKÝROVÁNÍ a jak na to?

Jakmile budete mít hotovo, ve větší pánvi si na střední teplotu rozpalte lžíci sádla. Každou vinnou klobásu pak opečte dozlatova, vyjměte ji a nechte na chvíli odpočinout. Když budou všechny takto připravené, do uvolněné pánve přidejte ještě lžíci sádla, nasypte dovnitř cibuli, trochu ji osolte a opepřete a následně přidejte čerstvý tymián. Na vyšší teplotu pak vše opékejte za stálého míchání, a to zhruba po dobu 8–10 minut.

Ve chvíli, kdy bude cibule rovnoměrně opečená a získá zlatavou barvu, přidejte do pánve 1 lžíci třtinového cukru, 3 lžíce balzamikového octa a vše promíchejte. Nakonec přisypte také připravená jablka, která je nutné s ostatními ingrediencemi smíchat, ale pouze zlehka, aby se trochu obalila balzamikem.

Obsah pánve pak vložte do pekáče, který není nutné předem nijak vymazávat. Na tuto souvislou vrstvu pak rozložte předsmažené vinné klobásy a pekáč vložte do rozehřáté trouby (na 180 °C). Pokud jde o to, jak dlouho se peče vinná klobása, v ideálním případě se jedná zhruba o 10–15 minut. Na konci pečení můžete troubu na pár minut přepnout také na gril, ale dejte si pozor, aby se klobásy nespálily.

Vinná klobása v těstíčku

Dalším oblíbeným způsobem, jak upéct vinnou klobásu, je příprava speciálního těstíčka, do kterého klobásy před samotným pečením obalíte. Tento recept přitom můžete doplnit o lahodnou bramborovou kaši, díky čemuž vytvoříte chutný oběd nebo večeři. Co budete k přípravě vinné klobásy v těstíčku potřebovat?

  • 800 gramů vinné klobásy,
  • 50 gramů hladké mouky,
  • 200 mililitrů oleje,
  • 1 jablko,
  • 2 vejce,
  • 2 stroužky česneku,
  • čerstvou petrželku.

Vinnou klobásu si nejprve rozdělte na jednotlivé díly stejně jako v předchozích případech. Poté tyto díly stočte do spirál, propíchněte je špejlí, aby lépe držely, a následně je poprašte malým množstvím hladké mouky. V misce si pak rozšlehejte vejce s utřenými stroužky česneku, přidejte 50 gramů hladké mouky, nastrouhané jablko a nasekanou petrželku, čímž vznikne těstíčko.

Připravené vinné klobásy v těstíčku následně obalte, a jakmile bude hotovo, rovnou je vkládejte na rozpálený olej na pánvi. Pokud jde o to, jak dlouho péct vinnou klobásu, v tomto případě byste měli vinné klobásy pánvi udržovat tak dlouho, dokud nebudou z obou stran zlatavé. Aby vše před podáváním vydrželo teplé, přečkat může obalovaná vinná klobása v troubě, kterou rozehřejete na nízký stupeň.

Vinná klobása na pivě recept

Zatímco předchozí recepty s vinnou klobásou zahrnují pouze malé množství jednoduchých ingrediencí, tento počítá také s přidáním dobrého černého piva, díky kterému získá tento lahodný pokrm ještě lepší chuť. Jak na vinnou klobásu, která bude určitě chutnat celé rodině? Nejprve si nachystejte tyto suroviny:

  • 800 gramů vinné klobásy,
  • 150 mililitrů rajského protlaku,
  • 150 mililitrů černého piva,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 cibule,
  • pepř a sůl.

Jak se tedy připravuje vinná klobása na černém pivě? Nejprve si vinnou klobásu připravte stejným způsobem jako u všech předchozích receptů. To znamená, že byste ji měli rozdělit na několik stejných dílů, ty poté stočit do spirály a upevnit pomocí špejlí. Následně jednotlivé vinné klobásy zlehka opečte, a to ideálně pouze s malým množstvím oleje či sádla.

Na vypečeném tuku v pánvi si pak zpěňte nadrobno nakrájené cibule spolu s utřenými stroužky česneku. Následně přidejte rajčatový protlak a ten rozřeďte připraveným černým pivem. Tuto směs pak nezapomeňte dochutit solí a pepřem, přičemž vše důkladně promíchejte. Opečené vinné klobásy pak vraťte zpět na pánev a obraťte je, aby se z obou stran obalily směsí černého piva a protlaku.

Pokud jde o to, jak péct vinné klobásy, je samozřejmě nutné vložit tuto delikatesu na nějaký čas ještě do trouby. Tu si proto předehřejte zhruba na 200 °C a připravené vinné klobásy zde pečte asi po dobu 15–20 minut. Vinná klobása na pivu se pak obvykle podává s čerstvým chlebem, ale fantazii se samozřejmě meze nekladou.