Roketa setá recepty

Spousta lidí, kteří s touto rostlinou nemají zkušenost, se ptá, jak chutná roketa a k čemu jsou její listy vlastně dobré. Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky, které sklidíte po 6 až 8 týdnech od výsevu. Ty mají mírně pikantní, ředkvičkovitou chuť, která skvěle doplní jakýkoliv zeleninový salát. Na rozdíl od rukoly má ale roketa setá chuť méně ostrou a výraznou.

Pokud jde o využití rokety, nejen že se stala oblíbeným základem zeleninových salátů, ale hodí se skvěle také jako příloha k masu nebo k mořským plodům. Gurmáni ji mají rádi třeba s marinovanými krevetami, poslouží ale i jako výborná přísada do hamburgerů.

Jelikož má tato rostlina tendenci vadnout při tepelném zpracování, konzumuje se především čerstvá. Často se kombinuje také s jinými zelenými saláty, dokáže ozvláštnit těstovinové pokrmy, používá se na pizzu nebo do sendvičů a lidé ji rádi přidávají také na omeletu nebo míchaná vajíčka.

Jednoduchý salát z rokety

Jestliže si chcete připravit velice rychlou a jednoduchou svačinu, která není nijak složitá na přípravu, budete k tomu potřebovat:

  • listy rokety,
  • jarní cibulku,
  • další zeleninu dle chuti,
  • sůl,
  • citronovou šťávu,
  • olivový olej.

Nejprve důkladně opláchneme roketu pod tekoucí vodou, necháme ji okapat a vložíme do připravené mísy. Poté omyjeme zeleninu, kterou nakrájíme na drobnější kousky, a to stejné provedeme i s jarní cibulkou. Všechno přisypeme do mísy k roketě, kde salát dochutíme pomocí soli (případně i pepře), citronové šťávy a olivového oleje.

Pokud toužíte salát z rokety něčím ozvláštnit, vyplatí se přidat třeba tuňáka, žampiony, oříšky nebo zrníčka granátového jablka. Někteří lidé pak preferují dochucení salátu balzamikovým octem nebo třeba vlastnoručně vyrobeným dresingem. Kreativitě se zde meze nekladou a vše záleží pouze na vašich chuťových buňkách.

Těstovinový salát s roketou

Lidé si velice pochvalují také to, jak skvěle dokáže ozvláštnit roketa recept na jakékoliv těstoviny. Na jednoduchý těstovinový salát s roketou budete potřebovat:

  • 200 g těstovin,
  • 4 rajčata,
  • 3 hrsti rokety,
  • 100 g sýru feta,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • sůl a pepř.

Těstoviny nejprve uvaříme v osolené vodě podle návodu. V mezičase si opláchneme roketu a rajčata, která nakrájíme na drobnější kousky. Jakmile těstoviny scedíme a necháme vychladnout, smícháme je v míse s nakrájenými rajčaty a roketou. Poté přidáme nadrobno nasekaný sýr feta (nebo jiný druh podle chuti), vše následně ochutíme drceným pepřem, přidáme olivový olej a promícháme. Salát pak podáváme za studena.

Pesto z rokety

Chcete si vyrobit své vlastní pesto? I zde se vám budou mladé lístky rokety seté výborně hodit. Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat:

  • zhruba 3 hrsti rokety,
  • 1 stroužek česneku,
  • 5 lžic olivového oleje,
  • 3 lžíce vlašských ořechů,
  • 1 lžíci slunečnicových semínek,
  • 3 lžíce parmazánu,
  • sůl a čerstvý pepř.

Mladé roketové listy nejprve důkladně opláchneme pod tekoucí vodou. Společně s vlašskými ořechy, slunečnicovými semínky a česnekem pak vše vložíme do mixéru, přidáme parmazán, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme olivový olej a vše důkladně mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladké pesto. Dle chuti pak můžeme přidat více soli, pepře nebo olivového oleje.

Hotové pesto se hodí třeba na čerstvou bruschettu, na toasty či jednohubky. Jedná se ale také o skvělou přísadu do různých těstovinových receptů. Někdo ho používá do salátů, existuje ale i recept na chléb s pestem.