Ačokča jahody

AČOKČA je fantastická zelenina, která  je velmi jednoduchá na pěstování, má mnoho plodů a dá se využít v kuchyni na mnoho způsobů. Vybrali jsme 5 nejoblíbenějších receptů z ačokči, které si můžete vyzkoušet u vás doma a ohromit tím celou rodinu.

Plody ačokči se dají konzumovat syrové, dušené i vařené. Jedná se o vejčité bobule s ostrým hrotem, které svým vzhledem připomínají papriku. Jejich vnitřek je po dozrání dutý a ukrývá dvě řady hranatých, černých a drsných jadérek. Ta je dobré před konzumací raději odstranit, můžete je ovšem použít i pro další výsev.

Jak chutná ačokča? Menší plody se konzumují celé a za syrového stavu chutnají podobně jako hrášek. Obecně ovšem chuť plodů ačokči připomíná jak papriku, tak i okurku a do kuchyně vám tedy recepty z ačokči mohou přinést trochu exotičtější nádech. Málokdo také ví, že kromě plodů je možné konzumovat i listy paprikookurky, z nichž můžete v kuchyni připravit chutný špenát.

Pokud jde o zpracování ačokči, mladé plody se obvykle konzumují v syrovém stavu, jelikož si dokáží zachovat bohaté množství vitamínu C. Skvěle se však hodí také na obložené chleby a představují i vhodnou přísadu do salátů. Starší plody poté můžete plnit jako papriky, dusit nebo třeba zapékat. Ačokča zároveň skvěle nahradí papriku i v leču a v různých dalších zeleninových směsích. Zpracovat ji ovšem můžete také pomocí kvašení.

AČOKČA ZAVAŘOVÁNÍ

Podobně jako okurky můžete mladé plody ačokči naložit do sladkokyselého nálevu a zavařit je. Když je ačokča naložená, není sice tak křupavá jako klasické okurky, ale podrží si svou typickou netradiční chuť. Fantazii se zde navíc meze nekladou, takže ačokču můžete zavařit společně s okurkami, paprikou nebo třeba cibulkou.

Pokud máte v úmyslu ačokču zavařovat, je vhodné sbírat menší plody o velikosti okolo 5 centimetrů, jejichž semena jsou poživatelná. Nálev na ačokču je vhodné dochutit, k čemuž se používají třeba stroužky česneku, kolečka mrkve, kopr nebo dokonce i křen. Paprikookurka je totiž velice tolerantní rostlina a skvěle se při konzumaci snáší s dalšími druhy zeleniny i s různými druhy koření.

Jestliže vám na zahradě vyrostla ačokča, recepty na zavařování se to všude jen hemží. My vám přinášíme recept na nakládanou paprikookurku s cibulí. Budeme potřebovat:

  • Zhruba 500 g ačokči
  • Cibuli (nebo menší cibulky)
  • 750 ml vody
  • 250 ml jablečného octa
  • 25 g cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 3 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření

Jak na to? Všechny ingredience kromě ačokči a cibule si smícháme v hrnci a výslednou směs poté přivedeme k varu. Plody ačokči si mezitím umyjeme a pokud máme klasickou cibuli, nakrájíme ji na kolečka. Zeleninu postupně naskládáme do připravených čistých sklenic a zalijeme ji horkým nálevem.

Sklenice následně uložíme do hrnce, který naplníme vodou takovým způsobem, aby sklenice zůstaly ponořené pouze z poloviny. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut. Naloženou ačokču poté sice můžeme hned konzumovat, ale ideální je nechat zeleninu alespoň 2-3 měsíce uležet, podobně jako okurky.

PLNĚNÉ AČOKČI

V Peru i v Bolívii patří plněné ačokči mezi tradiční pokrmy, které si lidé s místní kuchyní spojují. Starší plody se podobně jako paprikové lusky obvykle plní masovou nádivkou, ale jako náplň můžete zvolit prakticky cokoliv. Kromě mletého masa to mohou být třeba různé kombinace hub, rajčat, brambor, cibule, sýru a dalších ingrediencí.

Pokud si chcete připravit ačokču plněnou mletým masem, budete k tomu potřebovat následující ingredence:

  • 500 g ačokči
  • 750 g mletého masa
  • 2-3 vejce
  • 70 ml smetany
  • Strouhanku
  • Česnek
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Mletou sladkou papriku
  • Olej

Mleté maso nejprve dobře osolíme a opepříme. Poté přidáme sladkou papriku, nadrobno nakrájený česnek, vejce a smetanu. Jakmile vše dobře promícháme, výslednou směs ještě zahustíme strouhankou, aby měla požadovanou konzistenci.

Lusky ačokči podélně rozkrojíme na polovinu, zbavíme semínek a omyjeme. Poté je plníme masovou směsí a pokládáme do olejem vymazané zapékací mísy. Jakmile je vše hotovo, ačokču pečeme na 180 °C tak dlouho, než budou plněné plody měkké. Ty poté můžeme podávat pouze s pečivem nebo třeba s rajskou omáčkou místo klasických plněných paprik.

POLÉVKA Z AČOKČI

Ačkoliv se vám to možná zdá zvláštní, paprikookurka se výborně hodí také na přípravu polévek. Pokud chcete takový recept vyzkoušet, budete potřebovat tyto ingredience:

  • 10 kusů ačokči
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 2 rajčata
  • 1 lžíci krupice
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl (případně bujón)

Nejprve si na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. K té přidáme dobře omytou a nadrobno nakrájenou zeleninu, celou směs podlijeme troškou vody a následně osolíme (nebo přidáme také bujón). Vše vaříme až do té doby, než změkne mrkev, a poté směs rozředíme vodou, abychom dostali celkové množství jednoho litru polévky. Na závěr přidáme lžíci krupice, vaříme ještě pět minut a polévka z ačokči je hotová.

LEČO Z AČOKČI

Mezi oblíbené pokrmy českých strávníků dozajista patří klasické lečo, kde hraje důležitou roli paprika. Tu ovšem můžete nahradit čerstvou, zavařenou nebo i sušenou ačokčou, která tomuto pokrmu dodá specifickou chuť. Na přípravu leča z čerstvé ačokči budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 díl ačokči
  • 1 díl rajčat
  • 1 velkou cibuli
  • Vejce
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín

Na rozpáleném oleji nejprve zpěníme cibulku, ke které přidáme ačokču nakrájenou na drobnější kousky. Jakmile tyto přísady podusíme do poloměkka, přidáme také rajčata a celou směs osolíme a okořeníme. Následně opět dusíme do měkka a nakonec přidáme vajíčko. Pokud vám nechutná lečo pouze se zeleninou, je možné přidat také uzeninu.

AČOKČA KVAŠÁKY

Jak už jsme zmínili výše, plody paprikookurky se dají zpracovat také pomocí kvašení. K tomu jsou vhodné jak mladé, tak i starší přezrálé plody s tvrdšími semeny, která je ovšem nutné při konzumaci vyplivnout. Postup přípravy kvašáků je stejný jako v případě okurek a také chuť se jim velmi podobá.

Pokud si chcete připravit kvašáky z ačokči, nejprve je nutné vyrobit nálev, který se skládá z vody a soli. Na každé dva litry je nutné použít zhruba tři vrchovaté lžíce soli a poté nechat osolenou vodu projít varem. Dno sklenice pokryjeme česnekem, cibulí, bylinkami a kořením. To volíme dle vlastní chuti, ale ideální je například pepř, bobkový list, kopr, oregano nebo také chilli papričky.

Sklenici poté naplníme plody paprikookurky, vše zalijeme horkým nálevem (veškerý obsah musí zůstat ponořený) a necháme ačokču několik dní v teple kvasit. Dobré je položit sklenici na plech, jelikož při bouřlivém kvašení obsah často přeteče. Jakmile jsou kvašáky připravené ke konzumaci, umístíme je do chladu.

Jak chutná ačokča?

Plody ačokči, které na první pohled připomínají lusk, jsou vejčité bobule s ostrým hrotem o velikosti v rozmezí od 10 do 20 centimetrů. Vevnitř jsou po dozrání duté a obsahují dvě řady hranatých černých jadérek. Chuť ačokči je sladkokyselá a podobá se jak paprice, tak i okurce. Menší plody, které se konzumují hlavně za syrova nebo jako součást různých salátů, pak mohou chutnat podobně jako hrášek.

Jaké recepty z ačokči připravit?

Malé plody pěstitelé většinou konzumují v syrovém stavu, protože obsahují velké množství vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek. Hodí se ale i na obložené chleby nebo třeba do salátů. Starší plody ačokči se dají připravit podobně jako plněné papriky, ale můžete je také dusit nebo zapékat. Ačokča se dále používá jako základ pro lečo, dá se zavařit nebo zpracovat pomocí kvašení a skvělá je také polévka z ačokči.

Jak na zavařování ačokči?

Mladé plody ačokči je možné naložit do sladkokyselého nálevu a zavařit stejně jako okurky, a to klidně i s další zeleninou. Ideální je sbírat plody o velikosti kolem 5 centimetrů, jejichž semena se dají normálně konzumovat. Nálev na ačokču je pak dobré dochutit třeba česnekem, kolečky mrkve nebo křenem. Kromě toho se dají použít i různé druhy koření.

Jak vyrobit kvašáky z ačokči?

Mladé i starší paprikookurky se dají upravit také pomocí kvašení. Nejprve si připravte nálev z vody a soli (na každé 2 litry vody zhruba 3 vrchovaté lžíce soli), který necháte projít varem. Na dno sklenice vložte česnek, cibuli, bylinky a koření dle chuti. Poté dovnitř umístěte plody ačokči a vše zalijte horkým nálevem tak, aby obsah zůstal ponořený. Následně nechte ačokču několik dní v teple kvasit, a jakmile bude hotovo, uložte sklenice na chladnější místo.