Levandule patří mezi nejoblíbenější bylinky českých zahrad. Typicky zde plní dekorativní funkci, a to především díky svým barevným aromatickým květům, ale dá se využít také jako léčivka. Kromě toho si ale našla místo také v gastronomii. Poradíme, co dělat ze sušené levandule, jak uvařit čaj z levandule, jak si připravit levandulový cukr nebo jak se dělá chutný levandulový sirup.
Levandule na zahrádce
Rostlinný rod levandule (latinsky Lavandula) dnes zahrnuje více než 40 různých polokeřů, malých keřů a vytrvalých bylin. Ty jsou rozšířené hlavně v oblasti severní polokoule a navzájem se liší svým vzrůstem, barvou a velikostí květů i svými listy. U nás se přitom pěstuje hlavně levandule lékařská, ale setkat se můžete také s levandulí korunkatou nebo s levandulí širokolistou.
Lidé si na zahradu vysazují levandule především jako okrasné rostliny, které příjemně voní a díky svým krásným květům přitahují pohledy kolemjdoucích. Také však mají léčivé účinky na lidský organismus, pomáhají odpuzovat dotěrný hmyz, používají se k provonění prádla a své místo si našly v kosmetickém průmyslu, kde se z nich vyrábí pleťové oleje, vody, mýdla, krémy a koupelové soli.
Sklizeň levandule
Levandule lékařská kvete během června, července a srpna. Obvykle se pak sklízí v momentě, kdy se květy ještě nestihly zcela rozvinout, což je konkrétně v průběhu června nebo nejpozději začátkem července. Dají se přitom odstřihávat jenom květy s krátkými stonky, ale i celé stonky s lístky. Pouze nesmíte zasahovat do dřevnaté části keře, čímž byste rostlinu poškodili.
Co se týče dalšího využití, levanduli můžete zužitkovat v čerstvém stavu, ale také se dá usušit. To se provádí třemi různými způsoby, což je sušení v tmavé místnosti, sušení v sušičce a sušení na slunci. Pokud ovšem chcete květy levandule použít na destilaci levandulového oleje, můžete je sklízet až v průběhu srpna, kdy začínají odkvétat.
Která levandule je jedlá?
V současné době se doporučuje konzumovat pouze levanduli lékařskou, která má na svém stonku jen jediné plnohodnotné květenství. Na rozdíl od ostatních druhů totiž obsahuje menší množství silic, které mohou u člověka vyvolat podráždění a další vedlejší účinky. Levandule s vyšším obsahem aromatických olejů si proto našly využití hlavně v kosmetickém průmyslu.
V kuchyni se pak obvykle používá speciálně vyšlechtěná kulinářská levandule, jejíž aroma není tak silné. Na vlastní zahrádce si ke konzumaci můžete vypěstovat například levanduli lékařskou ve variantě Hidcote nebo Munstead. Pořizujete-li danou rostlinu v obchodě či na trhu, nezapomeňte se ujistit, že nebyla ošetřena nebezpečnými chemickými postřiky.
Levandule v kuchyni
Kromě toho, že se jedná o dekorativní rostlinu, která odpuzuje hmyz a přidává se do různých kosmetických přípravků, se dnes používá levandule k jídlu a je velice oblíbená v gastronomii. Zde si přitom využití našly nejen aromatické květy fialové barvy, ale také levandulová nať a mladé listy této rostliny, které mají o něco jemnější chuť než výrazné květy.
V kuchyni se dnes používá čerstvá i sušená levandule, a to na sladký i slaný způsob. Její květy se například hodí k ovonění soli, cukru a medu, ale také k výrobě sirupu, zavařenin a pečiva nebo třeba jako ozdoba některých dezertů, nápojů a ovocných salátů. Listy a stonky levandule se pak typicky používají k dochucení některých pokrmů, kam patří především maso a ryby, ale i různá houbová jídla.
Levandule se také často kombinuje s rozmarýnem, což se skvěle hodí ve chvíli, když chcete dodat specifickou chuť jehněčímu nebo třeba kuřecímu masu, omáčkám či dušeným pokrmům. Díky tomu získá jídlo také příjemný aromatický nádech. Dále pak můžete danou bylinkovou směs využít i k dochucení zeleniny, brambor nebo třeba rýže.
Ačkoliv si levanduli mnozí lidé spojují s francouzskou oblastí Provence a myslí si, že jde o výraznou součást provensálského koření, ve skutečnosti se do původní směsi vůbec nepřidává. Pokud se ovšem vydáte do Spojených států amerických a rozhodnete se provensálské koření zakoupit tam, pravděpodobně v něm levanduli najdete. Bývá totiž součástí směsi pro export na zahraniční trhy.
Aby toho nebylo málo, dnes se dá využít levandule na vaření, ale také pro přípravu řady zajímavých nápojů. Kromě oblíbeného levandulového čaje se jedná například o levandulovou limonádu, levandulový likér nebo také o levandulové víno. Čerstvá levandule se přitom dá i zamrazit v kostce ledu a lidé si někdy dokonce připravují speciální levandulový ocet.
Levandulové aroma je ale poměrně silné, a proto mějte na paměti, že byste při používání této bylinky měli být opatrní. Levandule sušená má koncentrovanější chuť i vůni, takže to s ní rozhodně nepřehánějte (obvykle stačí použít třetinové množství oproti čerstvé variantě). Budete-li používat levanduli pro přípravu dezertů, vyplatí se její chuť vyvážit něčím svěžím, jako je citronová kůra nebo šťáva.
Levandulový čaj
Mezi nejčastější způsoby využití levandule patří příprava levandulového čaje, který se připravuje ze sušených levandulových květů. Abyste si mohli jeho příjemnou chuť dopřát, stačí nasypat lžičku květů do hrníčku a poté je zalít 250 mililitry horké vody. Čaj z levandule pak nechte louhovat zhruba 5 minut, než jej scedíte a ochutnáte.
Levandulový čaj se doporučuje pít po malých doušcích, přičemž těhotné ženy, malé děti a lidé, kteří se léčí s nějakým onemocněním, by se o jeho konzumaci měli raději poradit s ošetřujícím lékařem. Daný nápoj pak napomáhá lepšímu spánku, zklidňuje pacientův organismus a zároveň může zmírnit nepříjemné pocity osob trpících bolestivou menstruací, migrénami či poruchami trávení.
Domácí levandulový olej
Hledáte na olej z levandule recept, který není příliš složitý a navíc vám přinese kvalitní produkt? V tom případě nemusíte zoufat. Levandulový olej se dá připravovat za studena i za tepla, přičemž první možnost je časově náročnější než ta druhá. V každém případě budete potřebovat následující ingredience:
- květy levandule (několik hrstí),
- olej (ideálně olivový, ale lze použít i jiný druh),
- uzavíratelnou sklenici (pro přípravu za studena),
- hrnec s dvojitým dnem (pro přípravu za tepla).
Chcete-li vyzkoušet přípravu levandulového oleje bez tepelné úpravy, nejprve si sušené nebo čerstvé květy levandule nakrájejte na co nejmenší kusy nebo je rozmělněte v hmoždíři, aby se z nich lépe uvolnily účinné látky. Následně je vložte do připravené velké sklenice a zalijte je olejem tak, aby byly zcela ponořené a aby nahoře vznikla zhruba ještě centimetrová vrstva oleje.
Následně sklenici dobře uzavřete a postavte ji na teplé místo, kde necháte směs louhovat. Zde by měl levandulový olej odpočívat po dobu 4 až 10 týdnů, přičemž delší louhování zajistí vyšší koncentraci účinných látek. Jednou denně také nezapomeňte sklenici trochu protřepat. Až bude směs připravená, přeceďte ji přes jemné plátýnko a důkladně vyždímejte zbytky oleje i z levandule. Následně olej slijte do lahviček z tmavého skla a uchovávejte je na temném a chladném místě.
Pokud byste si rádi připravili tepelně zpracovaný levandulový olej, zpočátku je nutné postupovat stejně jako v předchozím případě. Květy levandule nejprve nakrájejte na kousky nebo je rozmělněte na co nejmenší kousky, nasypte je do hrnce s dvojitým dnem a zalijte olejem tak, aby byly zcela ponořené.
Poté směs opatrně přiveďte k varu, a jakmile teplota dosáhne 100 °C, stáhněte plamen a nechte levandulový olej ještě tři hodiny pozvolna zahřívat (ale nevařit). Následně hrnec odstavte, olej přeceďte přes jemné sítko a nalijte jej do tmavých lahviček. Uskladněné na chladném a temném místě vám potom vydrží zhruba 9 měsíců.
Levandulový sirup
Pokud jde o to, jaké má levandule použití v kuchyni, jedním z nejoblíbenějších receptů je určitě levandulový sirup, jenž se může stát základem chutného nápoje. Receptů na tuto pochoutku existuje celá řada, přičemž každý je svým způsobem jedinečný. V našem podání budete na přípravu levandulového sirupu potřebovat následující suroviny:
- 1 litr vody,
- 500 gramů cukru,
- 1 lžičku kyseliny citronové,
- 1 celý citron,
- 100 gramů sušené levandule.
Do hrnce nejprve vložte levandulové květy otrhané od stonků a také tenké plátky nakrájeného citronu. Vše poté zalijte 1 litrem převařené a vychladlé vody, zakryjte pokličkou a nechte po dobu 24 hodin louhovat. Druhý den vyjměte citrony, květy sceďte přes plátýnko a pečlivě je vyždímejte.
Do zbylé tekutiny pak přidejte cukr (zde záleží na vaší chuti, může to být i více než 500 gramů) a kyselinu citronovou. Směs svařte a průběžně míchejte, dokud se jednotlivé ingredience zcela nerozpustí. Následně slijte horký sirup do připravených lahviček (čistých a suchých), které je nutné pečlivě uzavřít a nechat vychladnout.
A k čemu pak můžete hotový sirup z levandule využít? Hodí se například pro přípravu osvěžující limonády, ale také s ním můžete dochutit čaj, cappuccino, ledovou kávu nebo různé koktejly. Kromě toho se dá zužitkovat jako přísada do těsta při pečení dezertů, dodá specifický nádech panna cottám a můžete jej zkusit přidat i do sladkého krému nebo do pudinku.
Domácí levandulový cukr
Netradičním zpestřením různých pečených i nepečených dezertů se může stát levandulový cukr, který se dnes někdy používá také k oslazení čaje. Jeho příprava není vůbec složitá a během několika minut to zvládne prakticky každý. Vyrábí se totiž podobně jako cukr vanilkový. Stačí si připravit lžíci sušených levandulových květů a 250 gramů cukru (bílého nebo třtinového).
Jak na to? Drobné květy obrané z levandulových snítek nejprve smíchejte s cukrem, a pokud chcete, můžete danou směs společně promixovat. Poté vložte vzniklý cukr do sklenice, kterou uzavřete a položíte na suché a tmavé místo. Směs potom nechte zhruba týden odležet, přičemž občas můžete cukr promíchat. Jakmile potřebná doba uplyne, můžete voňavý levandulový cukr vyzkoušet v kuchyni.
Levandulová limonáda
Mezi lidmi je dnes velice oblíbená limonáda z levandule, která se dá připravit na mnoho různých způsobů. Zatímco někteří ji připravují pomocí levandulového sirupu, jiní preferují třeba variantu s mátou a medem. Pokud chcete tento typ limonády také vyzkoušet, připravte si tyto suroviny:
- 1 litr vody,
- 1 větší hrst levandule,
- 3 lžíce medu,
- 1 lžíci citronové šťávy,
- lístky čerstvé máty,
- kostky ledu.
Ve vodě nejprve rozmíchejte tři lžíce medu, následně ji nalijte do hrnce a převařte. Před odstavením přidejte také hrst nadrcených levandulových květů. Když stáhnete hrnec z plotny, zakryjte ho pokličkou a nechte levanduli po dobu několika hodin louhovat. Jakmile směs vychladne, přidejte citronovou šťávu a limonádu přelijte do džbánu. Následně přidejte ještě několik lístků máty a větší množství ledu, aby byl nápoj skutečně osvěžující.
Levandulový likér
Dospělí si mohou dopřát také vlastnoručně vyrobený levandulový likér s alkoholem (existuje ovšem i varianta bez alkoholu), jehož příprava je poměrně jednoduchá. Chcete-li tento recept vyzkoušet, budete potřebovat následující ingredience:
- 10 stonků levandule,
- 50 gramů třtinového cukru,
- 1 litr čistého alkoholu,
- 1 citron.
Nejprve oberte květy levandule ze stonků, abyste získali zhruba 150 gramů materiálu. Následně je smíchejte s připraveným cukrem a kůrou z jednoho citronu, přičemž potom je nutné celou směs nasypat do větší sklenice a zalít alkoholem. Levandule v alkoholu by měla stát na teplém a světlém místě zhruba po dobu 4 týdnů a sklenici byste měli občas protřepat.
Jakmile uplyne stanovená doba, výslednou směs přefiltrujte a poté ji nalijte do vhodných lahví. Přidat můžete také celý stonek levandule a několik kousků citronové kůry, což bude zajímavé nejen na pohled. Levandulový likér pak může pomoci třeba s trávením a dalšími zdravotními obtížemi.
Levandulové sušenky
Kromě toho, že se levandule hodí jako přísada do řady různých nápojů, ji můžete použít také jako surovinu, která dodá skvělou chuť různým dezertům. Jedním z nich jsou přitom máslové sušenky, s nimiž zabodujete na rodinné oslavě i mezi známými. K jejich přípravě budete potřebovat tyto ingredience:
- 250 gramů másla,
- 250 gramů hladké mouky,
- 100 gramů cukru moučka,
- 2 lžíce sušené levandule,
- 2 žloutky,
- 1 citron,
- špetku soli.
Nejprve si nechte změknout máslo na pokojovou teplotu a připravte si vál, na který následně prosejte mouku a cukr. K tomu pak přidejte na kostičky nakrájené máslo, levandulové květy (mohou být předem prohnětené v hmoždíři), kůru z jednoho citronu a špetku soli. Vše potom zapracujte do hladkého těsta, které následně zabalte do potravinové folie a nechte přes noc uležet v lednici.
Druhý den si troubu předehřejte na 160 °C a mezitím si vyndejte z lednice připravené těsto, které vyválíte na plát silný zhruba 5 milimetrů. Z toho pak vykrajujte požadované tvary (například kolečka, srdíčka nebo hvězdičky), které vložíte na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky poté pečte asi 10 minut, přičemž dobu, kdy budou hotové, poznáte podle toho, že získají lehce růžový odstín.
Levandulová zmrzlina
Kromě výše zmíněných receptů má sušená levandule použití také při výrobě ovocných džemů nebo sladkých krémů a dokonce jejími květy můžete ochutit i domácí zmrzlinu. Abyste si ji mohli sami připravit, budete potřebovat následující suroviny:
- 100 gramů medu,
- 2 lžíce levandulových květů,
- 400 mililitrů smetany ke šlehání.
Med nejprve rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k němu dvě lžíce sušených květů levandule, které můžete předem ještě rozdrtit v hmoždíři. Vše dobře zamíchejte, ale pamatujte, že směs nesmí projít varem. Nechte ji poté půl hodiny až hodinu odpočívat, díky čemuž se levandule lépe smísí s medem a vytvoří vonný základ pro vaši zmrzlinu.
Jakmile uplyne potřebná doba, můžete směs přecedit (ale samozřejmě v ní můžete kousky květů nechat) a je čas přidat vyšlehanou smetanu. Když vše dobře promícháte, vložte základ pro zmrzlinu do připravených uzavíratelných nádob nebo kelímků, které pak umístíte do mrazáku. Během tuhnutí můžete směs ještě prošlehat a poté nechat levandulovou zmrzlinu dostatečně zmrznout, než ji budete podávat.