Chystáte halloweenskou besídku pro děti, které se oblečou do kostýmů a večer zakončí lampionovým průvodem? Nebo snad plánujete uspořádat skvělý halloweenský večírek plný hororových filmů a strašidelných dekorací? V tom případě vám určitě nesmí chybět ani tematické halloweenské pokrmy! Přinášíme jednoduché halloweenské recepty, které s trochou snahy zvládne připravit úplně každý.
Kdy a jak se slaví Halloween?
Ačkoliv není zcela jisté, jak přesně Halloween vznikl, lidé ho považují za původně keltský svátek. Jeho název vznikl zkrácením výrazu All Hallows´ Eve, přičemž Keltové vnímali poslední říjnovou noc (tedy 31. října), kdy se Halloween slaví, jako přechod od léta k zimě. Zároveň ji považovali za noc, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých.
Konec keltského kalendářního roku se dříve označoval jako Samhain, a to podle stejnojmenného boha. Aby se lidé ochránili před zlými duchy, zapalovali ohně, stavěli speciální oltáře a nosili různé převleky. Tato tradice se později v Irsku smísila se zvyky vycházejícími z oslav římských pohanských svátků a z křesťanských slavností Všech svatých. Díky irským vystěhovalcům se pak Halloween dostal také do Ameriky.
Během 20. let minulého století došlo ke komercionalizaci tohoto svátku. Ve 30. letech se lidé začali oblékat do strašidelných kostýmů a o dvě dekády později se objevila také tradice koledování, kdy děti chodí od domu k domu a vyžadují sladkosti. Kromě toho se pořádají bujaré halloweenské přehlídky a večírky, lidé vyřezávají dýně (jack-o´-lanterns) a zdobí své domy propracovanými dekoracemi.
Halloween recepty
Marně přemýšlíte, jaké strašidelné recepty na Halloween připravit pro své hosty, kteří se k vám chystají na oslavu předvečera svátku Všech svatých? Ačkoliv to možná někteří nepovažují za až tak důležitý prvek, pohoštění na Halloween představuje skvělý způsob, jak dotvořit již tak zlověstnou atmosféru, kterou pomáhají navodit různé dekorace i halloweenské masky a kostýmy.
Výhodou Halloweenu je především skutečnost, že v kuchyni můžete popustit uzdu své fantazii a pořádně se vyřádit. A vaši hosté halloweenské sladkosti i jednohubky jistě náležitě ocení. Samozřejmě přitom můžete připravit halloweenské recepty slané i sladké, a pokud chcete zapojit také své ratolesti, vyzkoušet můžete na Halloween recepty pro děti.
Pokud jde o to, co uvařit na Halloween, zaručený úspěch budou mít třeba těstoviny s rajčatovou omáčkou a kuličkami mozzarely ozdobenými kousky černých oliv, které můžete označit jako krvavé špagety s očními bulvami. Kromě toho si samozřejmě můžete připravit třeba klasickou dýňovou polévku, která v předvečer svátku Všech svatých příjemně zahřeje.
Snad ještě oblíbenější je ovšem halloweenské pečení. Jestliže si tedy nevíte rady, co upéct na Halloween, vězte, že možnosti jsou nepřeberné. Mezi oblíbené dobroty na Halloween patří třeba cukroví, muffiny, sušenky nebo cupcaky se sladkou polevou. Kromě toho si lidé často připravují také halloweenská lízátka známá jako cake pops.
A jaké motivy se při pečení na Halloween nejčastěji objevují? Recepty na halloweenské sladkosti se obvykle snaží zachovat strašidelnou tematiku, takže lidé své pokrmy tvarují do podoby různých děsivých věcí nebo je pomocí ozdob dekorují. Proto se objevují různí pavouci a pavučiny, dýně, hroby, čarodějnické klobouky a košťata, duchové, netopýři, mumie, kosti, černé kočky a příšerky.
Co se týče nápojů, pokud hledáte recept na halloweenský drink, vyzkoušet můžete třeba horkou čokoládu s plovoucíma očima. Jak ji ale připravit? Stačí, když uvaříte klasickou horkou čokoládu a do ní pak opatrně položíte marshmallows, které jste předtím ozdobili čokoládovými čočkami. Tak vám velmi jednoduše vzniknou plovoucí oči. Oblíbené jsou ale i různé koktejly, ať už obyčejná Bloody Mary, nebo třeba drink, který si sami vymyslíte a nazdobíte.
Halloweenské sušenky
Hledáte osvědčený recept na halloweenské sušenky? Tohle halloweenské cukroví je mezi lidmi velice oblíbené, protože vůbec není těžké si podobné sladkosti doma připravit. Pokud byste i vy chtěli svým hostům ukázat, že pečení na Halloween zvládáte na jedničku, připravte si následující suroviny:
- 350 gramů polohrubé mouky,
- 150 gramů moučkového cukru,
- 130 gramů másla,
- vanilkový cukr,
- 2 vejce,
- kakao na vaření dle chuti,
- čokoládu na vaření pro ozdobení,
- Polevu – bílek, cukr, citron, Solamyl, potravinářské barvivo.
Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte z nich hladké, nelepivé těsto. Množství kakaa přitom závisí na vašich chuťových preferencích, takže pokud máte rádi čokoládové sušenky, nemusíte šetřit, zatímco jiní ho mohou zcela vynechat. Následně připravené těsto zabalte do potravinové folie a vložte ho do lednice, kde ho necháte zhruba 30–60 minut odpočívat.
Jakmile tato doba uplyne, předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto rozválejte zhruba na půl centimetru silný plát a pomocí vykrajovátek z něj vykrajujte požadované tvary. Pokud jste zruční, můžete zkusit tvary dokonce ručně vyřezat pomocí malého nože, přičemž dobrovolnosti se meze rozhodně nekladou. Vykrojené tvary následně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a ten vložte do trouby.
Každá várka halloweenských sušenek se peče zhruba 7–8 minut, přičemž hotové cukroví by mělo být na dotek polotvrdé. Upečené sušenky pak nechte vychladnout a mezitím si připravte polevu, kterou svůj výtvor dozdobíte. Nejprve si prosejte 200 gramů moučkového cukru přes jemné sítko a poté k němu přidejte jeden bílek, pár kapek citronové šťávy, lžičku Solamylu a lžičku horké vody. V misce vše třete zhruba 10 minut, dokud nevznikne hladká poleva.
Připravená bílá poleva by měla z vidličky pomalu stékat. Pokud je to nutné, můžete přidat ještě trochu horké vody, a jestli jste to naopak s vodou přehnali, vždy můžete naopak přidat trochu dalšího cukru. Poté si polevu rozdělte do mističek a v těch ji smíchejte s potravinářskými barvivy (například oranžové, černé, zelené, fialové).
Pomocí zdobicího sáčku s tenkou špičkou následně nanášejte polevu na jednotlivé sušenky. Vytvořit můžete třeba dýně, duchy, pavučiny, kostlivce nebo další motivy, které si s Halloweenem spojujete. Na větší plochy přitom můžete využít polevu řidší, zatímco na obrysy se vám bude hodit spíše hustší varianta. Vše pak můžete dozdobit ještě rozpuštěnou čokoládou na vaření, pomocí které můžete sušenky pocákat nebo z ní vytvořit drobné detaily.
Halloweenské muffiny
Podobně jako chutné sušenky si lidé oblíbili na Halloween muffiny, které se dají připravit na celou řadu různých způsobů podle toho, co má kdo nejradši. Zatímco někteří dávají přednost čokoládové klasice, jiní nedají dopustit na muffiny s ovocem. My jsme si pro vás připravili recept na halloweenské muffiny, kde hlavní roli hraje dýně, která je s tímto svátkem neodmyslitelně spojená. Co budete potřebovat?
- 300 gramů dýně Hokkaido,
- 250 gramů hladké mouky,
- 180 gramů cukru krupice,
- 200 gramů vlašských ořechů,
- 100 mililitrů mléka,
- 50 mililitrů oleje,
- 1 vejce,
- prášek do pečiva,
- jedlou sodu,
- špetku soli,
- vanilkový extrakt,
- mletou skořici, zázvor a hřebíček,
- čokoládu do těsta či na dozdobení.
Připravenou dýni si vydlabejte, zbavte ji dužiny uprostřed a pevné části pak nakrájejte na kostičky. Ty vařte tak dlouho, než změknou, a poté je rozmixujte na jemné pyré. Mezitím si v míse smíchejte mouku, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku skořice, půl lžičky zázvoru a půl lžičky hřebíčku (samozřejmě dle chuti). Kromě toho přidejte i malou špetku soli na dochucení.
Do druhé mísy rozklepněte celé vejce a k němu přidejte také krupicový cukr, mléko, olej a lžičku vanilkového extraktu. Jakmile vše společně zamícháte, přisypte také obsah druhé mísy (tedy sypké suroviny) a znovu vše důkladně promíchejte. Nakonec nezapomeňte přidat také dýňové pyré, nasekané ořechy a případně i kousky čokolády podle chuti.
Až budete mít těsto hotové, rozdělte ho pečlivě do košíčků nebo formiček na halloweenské muffiny. Poté plech s košíčky či formičkami vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 180 °C. Muffiny pak pečte zhruba po dobu 15–20 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Zároveň by se měly nafouknout a získat zlatavě hnědý odstín.
Do muffinů pak v závěru můžete zapíchnout třeba pavouky a pavučiny z čokolády, kterou si roztopíte a poté ji nanesete na pečicí papír, kde ji necháte zatuhnout (ideálně v lednici). Fantazii se zde ale meze rozhodně nekladou. Použít tak můžete třeba dekorace z marcipánu v podobě roztomilých dýní nebo strašidelných očí, ale i různé halloweenské ozdoby na špejlích.
Halloweenská lízátka
K nejoblíbenějším receptům v zahraničí se zajisté řadí halloweenská lízátka. Přestože si je můžete vyrobit třeba ze skutečných lízátek, která nazdobíte, nebo také z marshmallows, lidé připravují hlavně takzvaná dortová lízátka neboli cake pops. Abyste mohli tenhle osvědčený recept taky vyzkoušet a užít si v kuchyni trochu zábavy, budete potřebovat:
- 70 gramů polohrubé mouky,
- 80 gramů cukru krupice,
- 30 gramů másla,
- 90 mililitrů vody,
- 1 vejce,
- špetku soli,
- kakao na vaření,
- 0,5 lžičky prášku do pečiva,
- 100 gramů mascarpone,
- 4–5 lžic nutelly či arašídového másla.
Kromě těchto ingrediencí budete potřebovat samozřejmě ještě špejle, na které připravené těsto umístíte. Dále si připravte také suroviny, které použijete na jejich dozdobení. Může to být třeba čokoláda na vaření, bílá čokoláda nebo koupená čokoládová poleva, marcipán, cukrové zdobení, potravinářské barvivo, ale hodit se budou i různé bonbony, sušenky nebo jiné sladkosti.
Pokud jde o přípravu samotného těsta, v misce nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva, trochou kakaa (dle chuti) a špetkou soli. Do malého hrnce vložte vodu a máslo a nechte je společně ohřívat, dokud se máslo nerozpustí. Mezitím si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Jakmile bude hotovo, začněte po lžicích přimíchávat také mouku a vychladlé máslo.
Připravené těsto nalijte na vyšší plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C ho nechte péct zhruba po dobu 15–20 minut. Poté jej vyndejte a nechte vychladnout. Až se tak stane, nadrolte ho najemno do mísy, kam později přidáte také směs mascarpone a nutelly či arašídového másla (podle vašich osobních preferencí).
Když bude směs na lízátka hotová, začněte z ní tvořit kuličky (nebo jiné požadované tvary), které vložíte na plech nebo na talíř. Jakmile budou všechny hotové, zakryjte je potravinářskou folií a nejméně na hodinu vložte do lednice, kde si těsto odpočine. Po vychladnutí kuličky opatrně napíchněte na špejle (třeba i pomocí malého množství čokolády) a dejte je ještě na chvilku do lednice, aby se na ně pak lépe nanášelo zdobení.
Mezitím si můžete nachystat vše, čím chcete halloweenská lízátka ozdobit. Může to být třeba rozpuštěná čokoláda (tmavá i bílá, kterou obarvíte potravinářským barvivem na požadované odstíny), koupená čokoládová poleva, cukrová poleva nebo marcipán. Jednotlivá lízátka pak namáčejte nebo obalujte a dozdobte dle vaší fantazie. Na závěr nezapomeňte dát lízátka naposledy vychladit, aby vše pořádně ztuhlo.
Jednohubky na Halloween party
Mezi jednoduché recepty na Halloween, které rozhodně stojí za to vyzkoušet, patří například jednohubky ve tvaru malých mumií. Pokud marně přemýšlíte, jak takový strašidelný pokrm vyrobit, nemusíte se bát, že byste to nezvládli. Stačí, když si připravíte následující ingredience:
- malé párky či klobásky,
- listové těsto,
- vajíčko,
- tvrdý sýr,
- černé olivy nebo černá sezamová semínka.
Připravené listové těsto nejprve nakrájejte na tenké proužky. Malé párečky nebo klobásky pak těmito proužky obalte několikrát dokola, aby vypadaly jako malé mumie. Nemusíte přitom být příliš pečliví, protože mnohem lépe to bude vypadat, pokud vám občas ujede ruka a někde bude kus párku nebo klobásky vyčuhovat ven. Zároveň nechte na jedné straně kousek neobaleného místa, kde bude obličej.
Jakmile budete mít všechny „mumie“ připravené, položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vajíčkem a pečte v troubě dozlatova (zhruba na 180 °C po dobu 10–15 minut). Mezitím si z tvrdého sýru vykrojte malá kolečka, na která položíte po jednom sezamovém semínku nebo drobné kolečko vykrojené z černé olivy. Uchytit je můžete buď pomocí trochy medu, nebo ještě na chviličku vložte plech do trouby, aby se sýr malinko rozpekl. Pak bude držet sám.
Strašidelné čarodějnické prsty
Jestliže hledáte oblíbené recepty na Halloween party, vyzkoušet byste rozhodně měli i strašidelné čarodějnické prsty. Jde vlastně o válečky z těsta ozdobené tak, aby vypadaly jako prsty zlé čarodějnice, přičemž tato dobrota patří mezi oblíbené halloweenské recepty pro děti. Pokud ji také chcete vyzkoušet, v kuchyni vám nesmí chybět:
- 500 gramů hladké mouky,
- 300 gramů tuku (Hery),
- 100 gramů moučkového cukru,
- 1 vanilkový cukr,
- mandle (očištěné od slupek),
- jahodová nebo ostružinová marmeláda,
- případně čokoláda.
Nejprve si do mísy vložte všechny suroviny na těsto včetně změklé Hery a vypracujte z nich kompaktní, hladké těsto. Z těsta pak oddělujte malé části a připravte z nich válečky zhruba o velikosti normálních prstů (nebo třeba i trochu větších). Nemusí být přitom vůbec úhledné, protože se přeci jenom jedná o prsty zlé čarodějnice.
Na každý váleček můžete zároveň mírně přitlačit prstem, aby se trochu rozplácl, což by mělo vytvořit efekt, který bude skutečně evokovat reálné prsty. Pomocí vidličky či nože navíc můžete na válečcích udělat také klasické záhyby a vrásky. Na okraj nakonec vmáčkněte mandli, která budu mít funkci nehtu, a pokuste se ji přidělat tak, aby později držela.
Až budete mít prsty zlé čarodějnice připravené, na plechu vyloženém pečicím papírem je vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte je pak do té doby, než získají lehce růžový či zlatavý odstín. Může to trvat zhruba 10–20 minut v závislosti na tom, jak velké a tlusté jste prsty udělali. Jakmile budou prsty upečené a vychladlé, můžete jejich nehty ještě čokoládou nabarvit a kolem nich nanést trochu marmelády, která bude evokovat krev.