Vypěstovali jste si na zahradě bohatou úrodu vysokých bedel? Nebo se vám snad podařilo najít tyto chutné houby během výpravy do lesa? Pokud ano, jistě teď přemýšlíte, co si s nimi počít. Bedly se mohou stát základem celé řady zajímavých receptů. Prozradíme, jak upravit bedly, které pokrmy z bedel jsou mezi lidmi nejoblíbenější a co uvařit z bedel, aby si pochutnala celá rodina.
Jak očistit bedlu?
Bedla vysoká, které se mezi houbaři přezdívá také bedla jedlá nebo třeba bedla ztepilá, je oblíbená stopkovýtrusá houba z čeledi pečárkovité. Má poměrně široké kulinářské využití a dá se připravit na celou řadu různých způsobů. Ještě než se však pustíte do jejího zpracování, je nutné si houby pečlivě očistit, abyste se zbavili veškeré špíny a nečistot.
Čištění bedel není příliš složité a zvládne to tedy prakticky každý. Stačí pouze odstranit veškeré jehličí, mech, trávu, zeminu nebo listí, které se na houbu přilepilo, a poté jemně oškrábat povrch houby, aby zmizela svrchní vrstvička šupinek. Částečně to můžete udělat už v lese nebo na zahradě pomocí houbařského nožíku. Nezapomeňte pak na to, že důkladně byste měli houby očistit ještě týž den, kdy je donesete domů.
Jestliže chodíte bedly sbírat do lesa, pamatujte si, že ideálně byste je měli domů nést zvlášť v ruce. Do košíku se bedly většinou ukládají bez nohou a měly by zde být položené lupeny dolů, aby se mezi ně nedostaly žádné nečistoty. Vždy si přitom dejte pozor, aby nedošlo k záměně za jiný druh bedel, jako je bedla ostrošupinná či bedla červenající, nebo za některou z muchomůrek.
Jak zpracovat bedly?
Samozřejmě se může stát, že úroda bedel jednoduše předčí vaše očekávání a budete je muset buď rozdat, nebo upotřebit nějakým jiným způsobem než pouze k přípravě smaženice a chutných řízků. Jak uchovat bedly, pokud pro ně momentálně nemáte v kuchyni žádné využití? Naštěstí se dají konzervovat několika různými způsoby, kam patří zamražení, zavaření, naložení či usušení.
Jak skladovat bedly v mrazáku?
Spousta lidí se ptá, jak zamrazit bedly, aby v mrazáku co nejdéle vydržely. Ve skutečnosti je to však velmi snadné. Houby stačí nakrájet na menší kousky a bedlu poté můžete zamrazit v syrovém stavu, ale i podušené nebo předsmažené. Zatímco syrové houby uložené do mrazáku byste měli spotřebovat ideálně do dvou měsíců, tepelně upravené bedly tam vydrží klidně i rok.
Pokud jde o uskladnění syrových bedel, nejlepší je nakrájet houby na menší kousky a ty pak vložit do plastové krabičky. Jednotlivé vrstvy byste přitom měli od sebe oddělit fólií, aby se pak z krabičky dobře vyndávaly. Zpracovávají se totiž okamžitě, aniž byste je nechali rozmrznout, protože by jinak vytekly. Ještě zmrzlé byste je tedy měli osmahnout se solí a kmínem a poté se vrhnout na recepty z bedel.
Další možností, jak uskladnit bedly do mrazáku, je nejprve houby osmahnout na sádle a teprve poté je zamrazit. Díky tomu můžete mít houby k dispozici zhruba následujících 6 měsíců. Také je můžete rovnou obalit do trojobalu (bez solení) a poté je vložit do plastové krabičky proložené fóliemi. V takovém stavu vydrží houby v mrazáku až 3 měsíce.
Jak sušit bedly?
Pokud už se vám jídla z bedel přejedla a na nějaký čas byste si od nich rádi odpočinuli, můžete houby zpracovat prostřednictvím sušení. Nejprve je nutné houby očistit a ideálně natrhat či nakrájet na menší části, aby se s nimi pak lépe pracovalo. Poté vložte bedly na větší plech a sušte je v pootevřené troubě při nízké teplotě.
Sušená bedla jedlá se pak dále zpracovává na prášek, který se používá jako houbové koření. Houby se dají jednoduše nadrtit pes řidší sítko nebo cedník. Získáte tak chutnou drť, která je vhodná třeba jako přísada do polévek, do nádivek nebo pod maso. Sušené bedly dodají připravovaným pokrmům specifickou chuť, kterou si dozajista oblíbíte.
Recepty z bedly jedlé
Podařilo se vám vypěstovat nebo nasbírat větší množství plodnic a teď marně přemýšlíte, co udělat z bedel, aby si pochutnala celá vaše rodina? Mezi nejoblíbenější recepty samozřejmě patří bedly na kmíně. Dále si pak houbaři většinou nenechají ujít ani obalované bedly v trojobalu. Tyto houbové řízky z bedly jsou totiž opravdu výtečné, ale o něco tučnější než smažené hřiby.
Bedla vysoká má jemnou vůni a v syrovém stavu její chuť připomíná čerstvé lískové oříšky. Mladé klobouky jsou velice masité, díky čemuž jsou mezi houbaři tak oblíbené. Nohy pak bývají spíše tužší a lidé je proto většinou nekonzumují. V chladničce se houby po očištění dají uchovat zhruba po dobu dvou dnů, ale nejlepší je zpracovat bedly okamžitě, aby co nejlépe chutnaly.
Bedly se samozřejmě dají přidat do klasické houbové smaženice. Kromě toho se ovšem hodí i pro přípravu různých polévek nebo omáček a dobře poslouží také jako základ pro nádivku. Dále můžete bedly přidat do směsi s ostatními druhy hub a nakládat je, k tomu se ovšem hodí především neotevřené kloboučky. Dají se z nich ale vysmažit také škvarky a skvělá je i pomazánka z bedel.
Bedly na kmíně: recept
Mezi nejoblíbenější způsoby, jak připravit bedly, patří klasický recept na bedle na kmíně. Abyste si mohli tuto pochoutku doma také nachystat, budete k tomu potřebovat následující ingredience:
- čerstvé bedly,
- drcený kmín,
- sádlo,
- sůl a pepř.
Bedly nejprve důkladně očistěte, zbavte je nožiček a případně nakrájejte na menší kousky podle vašich preferencí. Zatímco někteří lidé raději nechávají houby vcelku a pouze na dvou nebo na třech místech je naříznou, aby se nekroutily, jiní dávají přednost jejich rozčtvrcení nebo pokrájení na menší části. Můžete pak dělat bedly na másle nebo na oleji, ale nejlepší je údajně bedla na sádle.
Na pánvi si tedy rozehřejte jednu polévkovou lžíci sádla (případně olej nebo máslo). Mezitím bedly posypte kmínem a dochuťte solí nebo případně i pepřem. Na rozpáleném sádle pak houby orestujte z obou stran. Udržujte je přitom spíše na menším ohni a restujte, dokud se neodpaří všechna voda, kterou bedly pustí. Podávejte ještě teplé, ideálně s čerstvě upečeným chlebem.
Smažené bedly: recept
Pokud vám na zahradě vyrostla bedla, nejlepší recepty samozřejmě zahrnují také obalované bedly, z nichž později vzniknou skvělé houbové řízky. Máte-li také chuť na tento mnohými houbaři opěvovaný pokrm, příprava bedly jedlé v podobě řízků bude vyžadovat tyto suroviny:
- čerstvé bedly,
- hladkou mouku,
- vejce,
- strouhanku,
- sůl a pepř,
- drcený kmín,
- sádlo (olej).
Jak obalovat bedly? Ačkoliv by se to mohlo zdát na první pohled jednoduché, vždy je lepší znát správný postup, abyste houbám zbytečně neuškodili. V první řadě byste měli myslet na to, že se vždy obalují pouze očištěné klobouky, které jsou zbavené veškerých nečistot. Nohy raději přidejte do smaženice nebo je použijte jako základ houbového koření, protože se k jídlu příliš nehodí.
Rozevřené klobouky se obalují většinou vcelku. Pokud jsou příliš velké, můžete je ovšem rozkrojit na poloviny nebo na čtvrtiny, což platí i pro ještě uzavřené klobouky mladých bedel. Ačkoliv někteří rádi připravují houby v těstíčku, v tomto případě na to raději zapomeňte. Hodí se spíše k obalování tvrdých hřibů, bedlám by ale zateklo do lupenů a byly by rozmočené. Zvolte raději klasický trojobal.
Chcete-li bedly osolit ještě před smažením, obalujte je až těsně před tím, než je vložíte na rozpálenou pánvičku. Sůl totiž z hub vytahuje vlhkost, takže pokud byste je obalili příliš dlouho dopředu, byly by nakonec úplně rozmočené a trojobal by to zničilo. Osolit přitom můžete samotné bedly, nebo je možné nasypat trochu soli do vajíčka připraveného na obalování.
Celé očištěné klobouky (nebo případně jejich menší části) obalte nejprve v mouce, kterou jste si předem okořenili pomocí drceného kmínu a pepře. Poté je vložte do rozšlehaného osoleného vajíčka a nakonec také do strouhanky. Jednotlivé houbové řízky pak smažte ve vysoké vrstvě sádla či oleje dozlatova.
Jakmile budou první řízky hotové, položte je nejprve na talíř nebo na tác vyložený papírovými ubrousky (utěrkami), které odsají veškerý přebytečný tuk. Bedly pak okamžitě servírujte, protože nejlépe chutnají horké. Připravit si k nim můžete třeba čerstvý chleba, vařené brambory omaštěné máslem a posypané trochou pažitky, bramborovou kaši nebo zeleninový salát.
Bedly na grilu
Vzhledem k tomu, že se bedly sbírají od července do října, kdy probíhá grilovací sezóna, rozhodně byste si neměli nechat ujít recept na grilované bedly. Budete potřebovat:
- čerstvé bedly,
- máslo,
- drcený kmín,
- mletý pepř,
- sůl.
Nejprve oddělte nohy bedel od klobouků, jelikož ty jsou příliš tuhé a ke grilování se nehodí. Houby je pak nutné důkladně očistit od veškerých nečistot, ale před grilováním je rozhodně nemyjte. Klobouky pouze osolte, lehce opepřete a posypte drceným kmínem. Poté si připravte alobal, pomažte ho máslem a jednotlivé klobouky do něj zabalte.
Bedly v alobalu následně položte na středně rozpálený gril, kde je budete z každé strany opékat zhruba po dobu 3 minut. Jakmile bude hotovo, alobal rozbalte a klobouky z něj vyndejte. Okamžitě pak servírujte spolu s dalšími grilovanými pokrmy, přičemž chuť bedel skvěle doplní také čerstvé pečivo nebo zeleninový salát. Bedla se výborně hodí i do na pizzu pečenou na ohni.
Plněné bedly
Mezi lidmi jsou v současné době velice oblíbené také plněné bedly. Zatímco někteří připravují plněné bedly v troubě, jiní dávají přednost houbám, které se po naplnění jednoduše obalí do trojobalu a osmaží. Pokud chcete tento recept na bedly také vyzkoušet, připravte si následující ingredience:
- mladší klobouky bedel,
- 120 gramů tvrdého sýru,
- 100 gramů šunky,
- 2 vejce natvrdo,
- stroužek česneku,
- pažitku nebo petrželku,
- 1 cibuli,
- strouhanku,
- sůl a pepř,
- mletý kmín,
- další koření dle chuti,
- suroviny na trojobal,
- olej na smažení.
Bedly nejprve důkladně očistěte a odstraňte nohy, jelikož pro přípravu tohoto receptu budete potřebovat pouze kloboučky. Tak vevnitř vznikne dostatečný prostor pro nádivku. Poté se vrhněte na přípravu náplně. Nejprve do připravené mísy najemno nastrouhejte tvrdý sýr a vejce uvařená natvrdo. Poté přidejte šunku a cibuli nasekané na drobné kousky a rozetřený česnek.
Do náplně na závěr nasypte pažitku či petrželku, osolte ji, opepřete a pro chuť přidejte také mletý kmín nebo další koření (majoránku, oregano). Vše pak důkladně promíchejte a zahustěte strouhankou, aby se nádivka dala dobře vkládat do připravených kloboučků. Jakmile bedly naplníte, obalte je v mouce, vejci a strouhance. Poté je dozlatova osmažte na oleji a podávejte třeba s bramborem nebo s čerstvou zeleninou.
Omáčka z bedel
Jedním z jídel, na které houbaři nedají dopustit, je bedlová omáčka. Ta se dá samozřejmě připravit na mnoho různých způsobů, ale je výtečná v každé podobě. Abyste si mohli tuto pochoutku také připravit, měli byste mít v kuchyni k dispozici tyto suroviny:
- 400 gramů čerstvých bedel,
- 1 kelímek smetany ke šlehání,
- 0,5 litru vývaru z kostí,
- 1 cibuli,
- máslo,
- hladkou mouku,
- muškátový oříšek,
- citronovou šťávu,
- sůl a pepř.
Stejně jako u předchozích receptů bedly nejprve očistěte, odstraňte z nich nohy, které nebudete potřebovat, a poté je nakrájejte na menší kousky. Nadrobno si nasekejte také cibuli, kterou necháte zpěnit na másle v připraveném hrnci. Jakmile bude hotovo, přidejte bedly, orestujte je a podlijte vývarem takovým způsobem, aby houby částečně vykukovaly nad hladinou. Hrnec pak přikryjte poklicí a nechte směs na slabém stupni zhruba čtvrt hodiny dusit.
V misce pak rozkvedlejte smetanu ke šlehání spolu se dvěma lžícemi hladké mouky. Obsah hrnce přiveďte opět k varu, za stálého míchání postupně přilévejte zahuštěnou smetanu a nechte vše zhruba 5 až 10 minut povařit. Mezitím dochuťte omáčku solí, pepřem, muškátovým oříškem, kapkou citronové šťávy a případně i dalším kořením, které vám přijde k chuti. Poté omáčku odstavce a můžete rovnou podávat.
Bedlové škvarky
Máte-li chuť na škvarky z bedly vysoké, můžete si je doma sami rychle připravit. Stačí, když budete mít po ruce tyto ingredience:
- čerstvé bedly,
- sůl a pepř,
- olej nebo sádlo.
Bedly nejprve očistěte, odstraňte nohy a poté klobouky nakrájejte na menší kousky (zhruba o velikosti 1 centimetru, ale záleží na vašich preferencích). Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C, plech vylijte trochou oleje nebo přidejte sádlo a vložte ho do trouby, aby se rozehřál. Na rozpálený plech pak vysypte kousky bedel, posolte je a opepřete (případně můžete přidat i kmín) a vložte plech zpět do trouby.
Bedly se opékají do zezlátnutí, tedy dokud nebudou krásně křupavé. Vyhněte se však příliš vysokým teplotám, abyste je nespálili. Ideální je škvarky čas od času promíchat obracečkou, aby se hezky osmažily ze všech stran. Jakmile budou hotové, můžete je podávat třeba s čerstvým pečivem. Další možností je nalít bedlové škvarky i se sádlem do sklenice a poté je použít jako pomazánku.