Muchovník recepty

Spoustu lidí zajímá, jak chutná muchovník a zda je možné použít jeho bobule jako přísadu do různých pokrmů. Plody tohoto okrasného keře či stromku jsou šťavnaté, občas mírně nakyslé a plné vitamínů i dalších zdraví prospěšných látek. Můžete je konzumovat přímo, ale mají celou řadu využití i v kuchyni. Dají se totiž usušit, zmrazit nebo třeba proměnit v chutné džemy, kompoty, sirupy a likéry.

Kromě bobulovitých plodů, které mají po dozrání tmavě fialovou či modročernou barvu, je možné konzumovat také listy muchovníku. Ty se obvykle suší a poté slouží k přípravě čaje, který je dobrý na detoxikaci organismu a také příznivě působí na trávicí soustavu.

Muchovník recepty

Pokud chcete muchovník využít v kuchyni, je dobré zvolit druh, který hodně plodí, jako je například muchovník olšolistý či muchovník Lamarckův. Ovoce těchto keřů navíc vydrží dlouho čerstvé, takže ho můžete využít jak pro přípravu ovocných koláčů a dortů, tak i pro výrobu marmelád a ovocného želé. Pojďme se tedy podívat, jaké recepty z muchovníku si doma můžete sami připravit.

Muchovník sirup

Sirup z muchovníku skvěle chutná, ale má také nádhernou tmavě červenou barvu. Pokud si i vy chcete připravit muchovníkový sirup, recept je velice jednoduchý. Budete potřebovat:

  • 3 kg plodů muchovníku
  • 1,8 kg cukru
  • 2 dkg kyseliny citronové
  • ½ litru vody

Ovoce nejprve řádně omyjeme a očistíme od případných nečistot. Poté ho společně s vodou dáme vařit a počkáme, než bobule změknou. Poté vše rozmixujeme, přecedíme a ke vzniklé šťávě přidáme cukr a kyselinu citronovou. Následně necháme znovu vařit až do té doby, než vznikne hustý sirup. Za horka poté plníme do připravených sklenic (předehřátých) a před uskladněním je protřepeme.

Muchovník marmeláda

Mezi nejoblíbenější recepty, které si můžete doma sami připravit, patří marmeláda z muchovníku. Recept je přitom velice jednoduchý a zavařování muchovníku tak zvládne opravdu každý. Potřebovat budete tyto suroviny:

  • 1 kg plodů muchovníku
  • 40 dkg třtinového cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové
  • 1 dcl červeného či bílého vína
  • ½ lžičky skořice
  • 4 hřebíčky

Stejně jako v předchozím případě nejprve muchovníkové plody opláchneme a poté je necháme okapat. Následně je vysypeme do hrnce, podlijeme vínem a společně vaříme zhruba 15 minut. Poté přijdou na řadu další suroviny – přidáme cukr, roztlučený hřebíček a skořici. Do směsi je možné zamíchat také ½ sáčku Gelfixu na zavařování.

Když se vše dobře spojí, plody rozmačkáme a přidáme do nich také kyselinu citronovou. Jakmile je marmeláda hotová, nalijeme ji do připravených horkých sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí je dobré marmeládu opatřit štítkem a uskladnit na vhodné místo.

Muchovník víno 

Kromě sirupu si z muchovníku můžete připravit také chutný likér nebo dokonce i muchovníkové víno. Na jeho výrobu budete potřebovat tyto suroviny:

  • 250 ml muchovníkové šťávy
  • 130 ml šťávy z černého rybízu
  • 500 ml vody
  • 190 g cukru krystal
  • Balíček živné soli
  • Balíček kvasinek na výrobu vín

Pro získání šťávy z muchovníku a z černého rybízu ovoce nejprve pořádně omyjeme a poté ho vylisujeme. V doporučeném množství poté obě šťávy smícháme, přidáme vodu a krystalový cukr a následně přisypeme živnou sůl a balíček kvasinek. Nesmíme zapomínat na to, že během přípravy vína je nutné neustále udržovat vše čisté.

Směs promícháme a přelijeme do skleněné láhve s kvasnou zátkou. Po kvašení se tekutina začne brzy sama čistit. Následně stačí čistý nápoj stáhnout hadičkou, naplnit jím čisté (nejlépe vyvařené) láhve a vše dobře zazátkovat. Muchovníkové víno poté skladujeme v temném a chladném prostředí.

Muchovník koláč

Ačkoliv spousta lidí plody muchovníku zavařuje nebo je používá na výrobu sirupu, výborně se hodí také jako přísada do ovocných dortů. Pokud si i vy chcete upéct koláč z muchovníku, receptů existuje celá řada. My nabízíme návod na přípravu buchty s muchovníkem a tvarohem. Budete potřebovat:

  • 30 dkg plodů muchovníku
  • 25 dkg tvarohu
  • 2 lžíce cukru moučka (do tvarohu)
  • 1 hrnek cukru moučka nebo krupice (do těsta)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ sklenice oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek zakysané smetany

Plody muchovníku dobře opláchneme a necháme okapat. Z vajec, cukru, vanilkového cukru, oleje, polohrubé mouky, kypřicího prášku a zakysané smetany si mezitím umícháme těsto, které nalijeme na středně velký plech (vymazaný a vysypaný nebo obložený pečicím papírem). Na připravené těsto poté rozetřeme tvaroh smíchaný se zbylým cukrem a posypeme vše muchovníkovými plody.

Zákusek pečeme v předehřáté troubě zhruba na 150-180 °C. Jakmile těsto přestane lepit, což můžeme zkontrolovat pomocí špejle, a povrch bude mít zlatavou barvu, vyndáme buchtu z trouby. Pečený koláč z muchovníku poté necháme vychladnout a můžeme servírovat.