Oblíbené domácí recepty na Masopust

Masopustní oslavy bývaly odjakživa spojené s hodováním a bujarou zábavou, kdy se lidé měli především do sytosti najíst, než začne čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Pro toto sváteční období byly typické hlavně zabijačkové pochoutky, které se zapíjely kořalkou, a mezi nejoblíbenější sladké pokrmy patřily tučné masopustní koblihy.

Masopust jídlo

Mezi lidmi je masopust známý nejen pro své zvyky a tradice, ale také jako svátek dobrého jídla. Pokud jde o tradiční masopustní pokrmy, k tomuto svátečnímu období vždy neodmyslitelně patřily vesnické zabijačky. Jídelníčku přitom vévodila především chutná vepřová pečínka, oblíbený byl ale i pečený bůček nebo třeba domácí guláš.

Aby nic nepřišlo nazmar, ze všech částí prasete, které lidé nezkonzumovali okamžitě, vznikaly různé zabijačkové speciality. Během masopustu tak lidé hojně konzumovali také klobásy, jelita, škvarky, ovar, huspeninu nebo sulc. V době masopustu se pak konalo i hodně svateb, což bylo pro domácnosti praktické, jelikož zásoby masa a dalších pochoutek ze zabijaček posloužily jako hostina.

Chybět však rozhodně nemohla ani dobrá domácí pálenka, která maškary během únorových mrazů příjemně zahřála a podpořila nejen trávení, ale i chuť do dalších taškařic. Kromě toho hospodyně připravovaly i něco sladkého na zub, takže nikdy nebyla nouze o poctivé masopustní koblihy (někdy s marmeládou, jindy s mákem) nebo třeba o tradiční cukroví pojmenované Boží milosti.

Masopustní pokrmy v zahraničí

Tradice masopustních oslav je silně zakořeněná třeba v Rusku, kde si lidé potrpí na hodně mastné a tučné pokrmy. Mezi oblíbená jídla zde patří hlavně bliny, což je jakási obdoba českých palačinek, která se podává se smetanou, s marmeládou nebo třeba s medem. Ve Francii pak bývaly populární koblihy označované jako beignets, které se prostřednictvím kolonizátorů dostaly také do Karibiku, kde si je lidé užívají dodnes.

Na Sicílii jsou nejoblíbenější masopustní pochoutkou plněné trubičky s názvem cannoli. Ty se skládají z pevného těsta se sladkou krémovou náplní, přičemž jejich kraje bývají ozdobeny drcenými pistáciemi, čokoládou nebo třeba koktejlovými třešničkami. Pokud se však během masopustu vydáte do některé ze severských zemí, neměli byste si nechat ujít masopustní kardamonové žemličky plněné krémem a zalévané teplým mlékem.

Masopust recepty

Přemýšlíte, co upéct na masopust? Ať už se chystáte připravit sladkou tečku, kterou pohostíte maškary v masopustním průvodu, nebo jen toužíte vyzkoušet nějaký zajímavý recept, kterým si získáte celou rodinu, rozhodně byste měli vyzkoušet tradiční fašankové koblihy. Další oblíbenou pochoutkou jsou pak již zmíněné Boží milosti.

Masopustní koblihy

Sladké kulaté pečivo bylo během masopustního veselí oblíbené nejen v Česku, ale také v Polsku či v Rakousku, přičemž dnes na ně nedají dopustit ani obyvatelé Ameriky. Co na přípravu masopustních koblih, které se rozdávaly jako výslužka, budete potřebovat? Těsto se skládá z následujících ingrediencí:

  • 500 g hladké mouky,
  • 100 g rozpuštěného másla,
  • 125 g měkkého tvarohu,
  • 60 g cukru krupice,
  • 160 ml mléka,
  • 25 g droždí,
  • 1 vanilkový cukr,
  • špetka soli,
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce rumu,
  • citronová kůra.

Na potření koblih si poté připravte 25 gramů rozpuštěného másla a trochu rumu. Náplň si pak můžete připravit dle chuti. Oblíbená je maková, povidlová, marmeládová, ale i ořechová. Pokud máte rádi koblihy pořádně pocukrované, nezapomeňte také na moučkový cukr.

Co se týče postupu, nejprve do mísy nasypeme mouku, špetku soli, vanilkový cukr a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti. Vše důkladně promícháme a doprostřed následně uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme vlažné mléko. Vznikne tak řidší kašička, z níž necháme vzejít kvásek.

Jakmile je hotovo, přidáme vejce, rum, tvaroh a rozpuštěné vlažné máslo. Všechny ingredience pak smícháme ve vláčné nelepivé těsto, které musí pod utěrkou v teple zhruba hodinu odpočívat a kynout, přičemž ho během této doby jednou propracujeme. Když těsto dostatečně nakyne, vyklopíme ho na moukou poprášený vál, kde ho vyválíme na větší plát, který je nutné pomyslně rozdělit na dvě stejné části.

Na jedné polovině si sklenicí jemně naznačíme kolečka, do jejichž středu umístíme libovolnou náplň. Druhou polovinou těsta pak tu první přiklopíme a pomocí sklenice vykrajujeme již finální tvary. Připravené koblihy umístíme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a necháme ještě zhruba 15 minut odpočívat.

Následně je vložíme do předehřáté trouby a na 180 °C je pečeme asi 15 minut (podle velikosti, množství náplně a osobních preferencí). Upečené koblihy, které by měly mít krásnou zlatavou barvu, se pak ihned po vytažení z trouby potírají máslem s trochou rumu, a aby chutnaly ještě lépe, je dobré je posypat moučkovým cukrem.

Smažené koblihy

Na přípravu zhruba dvaceti kusů koblih, které se nepečou, ale smaží, budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky,
  • 250 ml mléka,
  • 4-5 žloutků,
  • 3 sáčky vanilkového cukru,
  • 50 g másla,
  • 2-3 lžíce rumu,
  • 1 kostku či 1 sáček droždí,
  • špetku soli,
  • kůru z citrónu,
  • marmeládu na plnění,
  • olej na smažení,
  • moučkový cukr na posypání.

Postup je celkem podobný jako v předchozím případě. Do mísy nejprve prosejeme mouku společně se solí, přidáme cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Uprostřed pak uděláme důlek, do kterého nalijeme žloutky společně s vlažným mlékem, rozpuštěným máslem a rumem. Nakonec do tohoto základu rozdrobíme či přisypeme droždí.

Všechny ingredience dobře promícháme a následně z nich vypracujeme hladké, vláčné těsto. To v míse lehce poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout tak dlouho, než zhruba zdvojnásobí svůj objem. Jakmile je hotovo, vyklopíme těsto na pracovní plochu a rozválíme ho na obdélník, jehož tloušťka bude asi 1,5 centimetru.

Na polovinu obdélníku rozmístíme náplň (kopečky marmelády nebo třeba povidel), druhou polovinou těsta pak tu první přikryjeme a pomocí tvořítka či sklenice z něj vykrajujeme jednotlivé koblihy. Do menšího kastrolu mezitím nalijeme vyšší vrstvu oleje, který rozpálíme a koblihy v něm smažíme z obou stran tak dlouho, až budou pěkně zlaté. Ještě vlažné je pak pocukrujeme.

Boží milosti

Ačkoliv dnes mezi lidmi nejsou tak známé, mezi tradiční pochoutky spojené s masopustními oslavami patří také Boží milosti. Abyste si i vy mohli připravit tuhle dobrotu, budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky,
  • 1 lžičku prášku do pečiva,
  • 1 lžíci moučkového cukru,
  • 40 g rozpuštěného másla,
  • 4 lžíce mléka,
  • 2 lžíce rumu,
  • 1-2 žloutky,
  • špetku soli,
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry,
  • sádlo nebo olej na smažení,
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení.

Jak na to? Nejprve si smícháme sypké suroviny, k nimž následně přidáme máslo, mléko, rum a žloutky. Z těchto přísad si pak rukama vytvoříme hladké těsto, které důkladně propracujeme. Jakmile je hotové, uložíme ho na půl hodiny do ledničky (buď v sáčku, nebo třeba v míse přikryté utěrkou).

Když těsto vyjmeme, rozválíme ho na tenký plát silný zhruba půl centimetru. Rádýlkem nebo nožem ho pak rozkrájíme na čtverečky či obdélníčky, které můžeme ještě uprostřed dvakrát naříznout. Ti kreativnější dokonce mohou z těsta vytvořit mašličky nebo jiné tvary.

Na pánvi nebo v kastrolu si mezitím rozpálíme vyšší vrstvu sádla (případně oleje), v němž Boží milosti smažíme po obou stranách, než se trochu nafouknou a dostanou zlatavý nádech. Hotové kousky následně vyndáváme na ubrousek, který nasaje přebytečný tuk. Ještě horké cukroví pak obalujeme v moučkovém cukru, do kterého přimícháme trochu cukru vanilkového, a pak už se můžeme pustit do jídla.

Proč lidé masopust označují jako svátek dobrého jídla?

Masopustní oslavy bývaly vždy spojené s bujarou zábavou, tanečními zábavami a veselými průvody. Důležitou součástí bylo ale i společné hodování. Pak totiž následoval čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, kdy se lidé zříkali jídla, a proto se během masopustu měl každý najíst do sytosti.

Jaké jídlo je pro masopust typické?

K masopustnímu období vždy neodmyslitelně patřily vesnické zabijačky, přičemž jídelníčku vévodila hlavně vepřová pečínka. Další oblíbené pokrmy zahrnovaly pečený bůček nebo guláš, a aby žádná část prasete nepřišla nazmar, lidé si pochutnávali i na různých zabijačkových specialitách. Sem patří například klobásy, jelita, škvarky, ovar, tlačenka nebo prejt.

Co upéct na masopust?

Mezi nejoblíbenější sladké pochoutky, na které lidé během masopustního období dodnes nedají dopustit, jsou masopustní koblihy, kterým se někdy říká také fašankové koblihy. Ty bývají plněné mákem, marmeládou nebo třeba povidly a rozdávají se jako výslužka pro masopustní maškary. Další oblíbenou sladkou tečkou jsou pak Boží milosti.

Jaké masopustní pokrmy jsou oblíbené v cizině?

V Rusku si lidé potrpí na mastná a tučná jídla, takže mezi oblíbené masopustní pochoutky patří třeba bliny, což je obdoba českých palačinek. Ve Francii pak během masopustního veselí lidé konzumují koblihy s názvem beignets, na Sicílii jsou populární plněné trubičky jménem cannoli a v severských zemích zase nedají dopustit na kardamonové žemličky plněné krémem a zalévané teplým mlékem.

Napsat komentář