Podařilo se vám na zahradě vypěstovat bohatou úrodu jedlých kaštanů a teď marně přemýšlíte, co si s těmito plody počít? Kromě pečených kaštanů, které se staly oblíbenou pochoutkou prodávanou na různých vánočních trzích a podzimních akcích, existuje i celá řada dalších zajímavých kaštanových pokrmů. Prozradíme, jak připravit kaštanovou nádivku, kaštanovou polévku nebo kaštanové muffiny.
Jak poznat jedlé kaštany?
Pokud se chcete pustit do přípravy jedlých kaštanů, měli byste si v první řadě být jistí, že se skutečně jedná o tuto oblíbenou pochoutku. Poměrně často se totiž stává, že si plody kaštanovníku jedlého lidé pletou s kaštany koňskými, které rostou na jírovci maďalu. Jejich konzumace by vám nicméně mohla způsobit nepříjemné zažívací obtíže v podobě zvracení, bolestí břicha nebo podráždění krku.
Prvním důležitým rozdílem je vnější obal kaštanů. Zatímco u jedlé varianty má hnědou barvu, dlouhé štětiny a uvnitř 2 až 3 semena, v případě koňského kaštanu bývá tlustý a zelený, má krátké široké hroty a obsahuje pouze jedno semeno. Listy kaštanovníku jedlého jsou jednoduché a protáhlé (nemají složené lístky), u jírovce maďalu se ovšem skládají z několika oválných složených lístků.
Zpracování kaštanů
Jakmile si domů přinesete bohatou úrodu jedlých kaštanů, mějte na paměti, že byste je měli co nejrychleji spotřebovat. Vysycháním totiž kaštany rychle tvrdnou, kvůli čemuž se brzy stávají nepoživatelnými. V lednici tyto plody vydrží maximálně dva týdny. Po rozkrojení by pak nikdy neměly být černé, suché ani tvrdé.
Aby se vám s kaštany dobře pracovalo, každý plod nařízněte na vypouklé straně do kříže a můžete je také na několik hodin ponořit do vody. Poté je nutné naříznuté kaštany uvařit ve vroucí vodě (po dobu zhruba 8 až 10 minut). Jakmile je z vody vyndáte, oloupejte vnější i vnitřní slupku a pusťte se do jejich konečného zpracování.
Druhou možností je předpéct kaštany v troubě rozehřáté na 200 °C (po dobu zhruba 15 minut) a poté je oloupat. Kromě toho se pak dají kaštany pražit i na pánvi, ale v takovém případě byste si měli dát pozor na to, aby se nepřipálily. Z toho důvodu s nimi nezapomínejte pravidelně třást. Pokud navíc máte plynový sporák, můžete kaštany pražit rovnou na plotýnce.
Jestliže si chcete plody kaštanovníku uchovat na delší dobu, zkuste je uvařit, vyloupat a zamrazit. Ani po umístění do mrazáku totiž neztrácejí svou chuť a kvalitu, takže se nemusíte bát, že by už nebyly tak dobré jako dříve. Když se je pak rozhodnete zase rozmrazit, měli byste to provádět pozvolna, při pokojové teplotě.
Vliv na zdraví
Kaštanovník setý (Castanea sativa Mill.), který je mezi lidmi známý také jako kaštanovník jedlý, se řadí mezi dřeviny, které mají široké využití. Pokud jde o léčivé účinky, sbírá se především kůra, ale také listy nebo plody. Ty jsou nejen velice chutné, ale zároveň plné zdraví prospěšných látek. Obsahují širokou škálu vitamínů, škrob, bílkoviny, uhlovodany či různé minerály.
Co se týče konkrétních účinků, konzumace jedlých kaštanů údajně napomáhá čistit játra, brání rozvoji střevních potíží a posiluje funkci srdce i cév. Kromě toho by tyto plody měly blahodárně působit také na lidský mozek. Přípravy této oblíbené pochoutky se navíc nemusí být ani lidé trpící celiakií, protože jedlé kaštany jsou přirozeně bezlepkové. Mají ale poměrně vysokou energetickou hodnotu.
Jedlé kaštany: recepty
Pravděpodobně nejznámějším způsobem úpravy kaštanů je jejich pečení. Díky tomu získají plody kaštanovníku setého nezaměnitelnou vůni i chuť, kterou si dozajista zamilujete. Kromě horkých kaštanů, které dostanete v kornoutku na vánočních trzích nebo na různých poutích, však z těchto drobných plodů můžete vytvořit i celou řadu dalších zajímavých pokrmů.
Jedlé kaštany se dnes připravují na sladko i na slaný způsob. Mohou být kandované i vakuované, lidé z nich vyrábějí kaštanovou mouku nebo vločky a někdy se dokonce mohou stát základem alkoholických nápojů. Pokud i vy chcete vyzkoušet kaštanové recepty, rozhodně si nenechte ujít třeba kaštanovou polévku nebo kaštanové pyré.
Velice oblíbené je také cukroví z jedlých kaštanů. Doma si můžete připravit třeba kaštany v čokoládě, kaštany v karamelu či kaštanový krém. V Americe si lidé pochvalují krocana s kaštanovou nádivkou, který je nedílnou součástí oslav Dne díkůvzdání. Ve Švýcarsku nebo na Korsice pak jedlé kaštany slouží k výrobě piva a alkohol se z nich připravuje také na území Francie či Itálie.
Kaštanová nádivka
Chtěli byste vyzkoušet, jak chutná kaštanová nádivka, kterou Američané používají pro přípravu slavnostní večeře? Samozřejmě si kvůli tomu nemusíte hned pořizovat krocana. Touto oblíbenou pochoutkou totiž můžete naplnit klidně i kuře, vykostěná krůtí stehna nebo třeba krůtí závitky. Co budete potřebovat pro přípravu jednoduché kaštanové nádivky?
- 250 gramů jedlých kaštanů,
- 200 gramů bílého pečiva,
- 200 mililitrů mléka,
- 50 gramů másla,
- 3 vejce,
- 1 cibuli,
- petržel,
- muškátový oříšek,
- sůl a pepř.
Nejprve byste si samozřejmě měli připravit jedlé kaštany, které je nutné uvařit (po dobu 8-10 minut), oloupat (vnější i vnitřní slupku) a najemno nasekat. Bílé pečivo (například chlebíčkovou veku, toustový chléb nebo klasické rohlíky) si poté nakrájejte na menší kousky, pokropte je mlékem a nechte tekutinu dobře vsáknout.
Změklé máslo si mezitím utřete v míse se solí, vmíchejte dovnitř žloutky, orestovanou cibulku (na drobné kousky), nakrájenou petrželku, nasekané jedlé kaštany a lžičku muškátového oříšku. Směs poté promíchejte a nezapomeňte ještě dosolit a opeřit dle chuti. Kromě toho můžete přidat také další koření nebo bylinky.
Nakonec do připravené směsi přimíchejte také pečivo, které je již dostatečně nasáklé mlékem, a přidejte také sníh, který si vyšleháte ze zbylých bílků. Když budete mít vše dobře promíchané, stačí už jen hotovou směsí naplnit maso a dát ho péct. Pokud vám nádivka zbyde, můžete ji upéct zvlášť v pekáči a podávat jako přílohu k masu spolu s bramborami nebo bramborovou kaší.
Jestliže chcete kaštanovou nádivku něčím ozvláštnit, fantazii se zde samozřejmě meze nekladou. Mějte na paměti, že existuje celá řada různých receptů, a proto můžete s tímto pokrmem experimentovat dle vlastní chuti. Někteří lidé přidávají třeba drůbky nebo slaninu, jiní zkoušejí různé druhy koření či bylinek a další se nebojí ochutit výslednou směs pomocí koňaku.
Kaštanová polévka
Dalším oblíbeným pokrmem je kaštanová polévka, která se hodí především pro studené podzimní nebo zimní měsíce. Ozvláštnit se s ní dá nedělní oběd i kdejaká slavnostní tabule a můžete si být jistí, že její netradiční chuť zaujme nejednoho strávníka. Pokud chcete tento recept vyzkoušet, připravte si následující ingredience:
- 200 gramů jedlých kaštanů,
- 1 litr zeleninového vývaru,
- 1 mrkev,
- 1 cibuli,
- 1 řapík celeru,
- 50 gramů másla,
- 50 mililitrů smetany,
- čerstvý zázvor,
- pepř a sůl,
- petržel na ozdobu.
Příprava kaštanové polévky je poměrně rychlá a nenáročná. V hrnci si nejprve rozpusťte máslo a na něm pak orestujte najemno nakrájenou cibulku (dle chuti můžete přidat také vymačkaný stroužek česneku). Poté přidejte celer, mrkev a zázvor nakrájené na plátky a nasekané kaštany, které jste si dopředu uvařili a oloupali.
Vše zalijte zeleninovým vývarem. Co se týče množství, použijte nejprve zhruba ¾ litru a zbytek si případně nechte na později. Výslednou směs vařte asi 30 minut, a jakmile bude hotovo, vše rozmixujte a zjemněte polévku smetanou. Opět nezapomeňte směs dochutit pomocí pepře a soli (případně i jiného koření). Pokud se vám bude zdát polévka příliš hustá, přilijte zbytek vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence. Při podávání můžete kaštanovou polévku ozdobit petrželkou.
Kaštanové muffiny
Chcete-li vyzkoušet přípravu jedlých kaštanů na sladký způsob, můžete se pustit do pečení klasického dortu nebo vytvořit netradiční cheesecake. Kromě toho si však oblibu v poslední době získaly také muffiny z jedlých kaštanů, jejichž základem je kvalitní kaštanové pyré. Pokud byste si doma chtěli tento recept vyzkoušet, připravte si tyto suroviny:
- 250 gramů polohrubé mouky,
- 60 gramů špaldové hladké mouky,
- 50 gramů třtinového cukru,
- 250 gramů kaštanového pyré,
- 100 gramů kandovaných kaštanů,
- 90 gramů másla,
- 250 mililitrů mléka,
- 1 vejce,
- kypřicí prášek do pečiva,
- vanilkový extrakt,
- sůl.
Troubu si nejprve předehřejte na 200 °C. Mezitím si v míse pečlivě smíchejte obě mouky společně s jednou polévkovou lžící prášku do pečiva a špetkou soli. Ve druhé míse si pak vyšlehejte vejce, k nim přidejte cukr a zhruba po dobu tří minut směs šlehejte, aby dostatečně zhoustla a získala požadovanou konzistenci.
Jakmile budete mít hotovo, přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo, dvě čajové lžičky vanilkového extraktu a kaštanové pyré a vše opět dobře promíchejte. Až docílíte toho, že směs bude dostatečně hladká, začnete za stálého míchání pomalu přilévat mléko. Na závěr pak přisypte také směs mouky, ale dejte si pozor, abyste vše dohromady nepřemíchali.
Připravené formičky nebo košíčky na muffiny naplňte hotovým těstem (zhruba do 2/3), které ještě v závěru posypete nakrájenými kandovanými kaštany. Poté vložte muffiny do trouby, pečte je zhruba 20 minut, aby lehce zhnědly, a po vychladnutí můžete dezert podávat. I tento recept samozřejmě můžete ozvláštnit. Máte-li raději čokoládové zákusky, zkuste vynechat vanilkový extrakt a místo toho přidejte lžíci kakaa.