Když se řekne pouť, lidem se vybaví třeba houpačky, řetízkový kolotoč, autodrom nebo střelnice plná papírových růží. Kromě oblíbených pouťových atrakcí ale nemůže chybět ani cukrová vata, kterou milují děti i dospělí. Prozradíme, jak udělat domácí cukrovou vatu pomocí speciálního přístroje, jak vlastně funguje stroj na cukrovou vatu a jak se připravuje domácí cukrová vata bez stroje.
Co je cukrová vata?
Cukrová vata (anglicky cotton candy) je speciální druh sladkosti, která se vyrábí rozehříváním cukru na karamel a jeho následným ochlazováním. Tvoří ji lehká hmota růžové, modré nebo třeba zelené barvy (vždy v závislosti na použitém barvivu), jejíž struktura vzhledově i na dotek připomíná klasickou vatu. Ve skutečnosti jde o slabá cukernatá vlákna, která se obvykle namotávají na dřevěnou špejli či do kornoutu.
Historický kontext
Pokud vás zajímá, odkud cukrová vata vlastně pochází, ve skutečnosti se údajně jedná o poměrně starou pochoutku. V minulosti si totiž podobnou dobrotu rádi dopřávali staří čínští císaři, kteří této cukrovince říkali dračí vous. Jedná se nicméně o trochu jinou cukrovinku, která na rozdíl od cukrové vaty obsahuje mnohem nižší podíl cukru.
Několik zdrojů pak uvádí, že se cukrová vata podobná té dnešní začala vyrábět v Itálii, a to konkrétně v 15. století. Postupem času se pak způsob, jak udělat cukrovou vatu, naučili i v dalších zemích. Dříve byla ovšem její příprava poměrně náročná a rozhodně to nezvládl každý. Vzhledem k tehdejším cenám cukru se navíc jednalo o sladkost, kterou si mohli dopřát pouze opravdu bohatí lidé.
Skutečná revoluce v přípravě cukrové vaty nastala teprve na přelomu 19. a 20. století. Roku 1897 totiž spojili své síly zubař William Morrison a cukrář John C. Wharton, kterým se povedlo vyrobit stroj na cukrovou vatu. Širokému publiku pak svůj vynález představili o sedm let později, roku 1904 na světové výstavě v St. Louis v Missouri.
Během výstavy prodali Morrison s Whartonem více než 68 000 krabic cukrové vaty, které tehdy říkali fairy floss. Vydělali si tak úžasných 17 000 dolarů, což byly na tu dobu obrovské peníze. Po výstavě prodávali cukrovou vatu přátelům a známým, později začali promovat svůj vynález v New York Times a nechali si jej samozřejmě také patentovat, aby je nikdo nemohl připravit o zásluhy.
Roku 1905 přišel Albert D. Robinson z Massachussetts s elektrickým přístrojem na výrobu cukrovinek, který byl kombinací elektronického startéru a motorem poháněné otočné mísy s účinným ohřevem. Na ten také získal patent, který o něco později převedl na společnost General Electric Company z New Yorku. Dodnes přitom tyto stroje zůstávají modelem k výrobě nových automatizovaných výrobníků cukrové vaty.
V roce 1921 se pak výroba cukrové vaty dočkala dalšího pokroku, když se do hry zapojil zubař Joseph Lascaux z New Orleans. Ten zaznamenal úspěch svých kolegů a rozhodl se, že by také rád svým klientům prodával tuto sladkost. Proto vyrobil podobný přístroj na výrobu cukrové vaty jako Morrison s Whartonem, ale aby se vyhnul porovnávání se svými předchůdci, nazval připravovanou cukrovinku cotton candy, což se brzy vžilo. Tento termín se v anglicky mluvících zemích používá dodnes.
Další důležitá změna ve výrobě cukrové vaty se odehrála roku 1949 díky společnosti Gold Metal Products, která stroj vylepšila o odpruženou základnu. Původní výrobníky oblíbené cukrovinky se totiž často rozbíjely, a když pracovaly, byly extrémně hlučné a měly tendenci se výrazně třást. Tímto krokem se ale zvýšila jejich stabilita i spolehlivost.
Během 70. let 20. století pak vznikl automatický stroj na cukrovou vatu, který dokázal oblíbenou pochoutku vyprodukovat i zabalit, což usnadnilo její výrobu na karnevalech, poutích a dalších akcích. Jelikož se pak tyto přístroje začaly vyrábět v mnoha různých velikostech, od obrovských až po ty poměrně drobné, můžete si dnes jeden z nich klidně pořídit domů.
Jak se vyrábí cukrová vata?
Proces výroby je v tomto případě velice jednoduchý. Připravený cukr se nasype do rotačního válce uprostřed výrobníku na cukrovou vatu, který je spojený s topným tělesem. Zhruba při teplotě 200 °C pak začíná tento cukr postupně karamelizovat a vzniklý karamel je malými otvory vháněn do bubnu, který pracuje rychlostí 3000 otáček za minutu.
V bubnu se karamel postupně ochlazuje a znovu cukernatí. Tímto způsobem vznikají slabá cukrová vlákna, která se pak namotávají třeba na připravenou dřevěnou špejli nebo do kornoutu z jedlého papíru. Kromě toho se dá ale cukrová vata samozřejmě zakoupit taky v plastovém kyblíčku (a to nejen na pouti, ale třeba i v supermarketu), aby si ji člověk mohl vzít pohodlně s sebou domů.
Kde koupit cukr na cukrovou vatu?
V současné době si můžete obstarat speciální cukr určený k přípravě cukrové vaty, který se prodává v mnoha různých provedeních a příchutích. Nezáleží tedy, zda si potrpíte na chuť jahod, ostružin, melounu, borůvek, limetek, karamelu nebo třeba žvýkaček. Na internetu nebo v některých specializovaných obchodech totiž seženete vše, na co pomyslíte.
Pokud se vám však nechce kupovat barevné cukry, které jsou pro výrobu cukrové vaty speciálně určené, můžete si tuto základní surovinu připravit z domácích zásob. Stačí, když si nachystáte hrubozrnný krystalový cukr, který pak obarvíte zasucha na požadovaný odstín pomocí potravinářského barviva. Vyzkoušet ale můžete i přípravu cukrové vaty z tvrdých bonbonů.
Jak udělat cukrovou vatu doma?
Máte chuť na něco sladkého a na mysl vám přišla cukrová vata? Nebo snad chystáte narozeninovou oslavu pro děti a chtěli byste jim připravit nějaké hezké překvapení? V tom případě by se vám mohl hodit návod, díky kterému zjistíte, jak vyrobit cukrovou vatu doma, aniž byste se u toho příliš zapotili. Můžete k tomu přitom využít speciální přístroj, ale pokud ho nemáte k dispozici, existuje i recept na cukrovou vatu bez stroje.
Cukrová vata se strojem
Domácí výroba cukrové vaty dnes představuje poměrně rychlou a jednoduchou záležitost, obzvlášť pokud vlastníte speciální přístroj určený k jejímu zpracování. Pořídit se dá již za cenu kolem 1000–1500 korun, ale samozřejmě existují i mnohem dražší výrobníky, které mají o něco větší životnost nebo jsou vyrobené z jiných materiálů. Seženete je na internetu nebo třeba v obchodním řetězci Lidl.
Pokud si chcete připravit domácí cukrovou vatu, kromě tohoto přístroje budete potřebovat také balení speciálního cukru na cukrovou vatu, který již bývá často také obarvený a ochucený, nebo případně kvalitní hrubozrnný krystalový cukr a potravinářské barvivo (zhruba 5 gramů na 1 kilogram cukru). Dále si nachystejte také špejle či kornouty, kam hotovou cukrovou vatu zachytíte.
Ještě než se do výroby oblíbené cukrovinky pustíte, zapněte výrobník naprázdno a nechte ho zhruba pět minut pracovat, aby se zahřál. Poté ho opět vypněte a připravte si cukrovou náplň. Odměřte doporučenou dávku ochuceného cukru (nebo cukru obarveného potravinářským barvivem) a ten následně nasypte do středu rotačního kotouče, ideálně v rovnoměrné vrstvě.
Jakmile bude hotovo, připravte si špejli, na kterou budete cukrovou vatu namotávat, a stroj opět zapněte. Spustí se rotace, cukr se rozpustí a díky odstředivé síle se v přístroji začnou vytvářet vlákna cukrové vaty. Do obvodové části přístroje pak ponořte dřevěnou špejli, kterou ve svislé poloze několikrát otočte po obvodu mísy a zachyťte první vlákna. Poté ji můžete otočit vodorovně, abyste cukrovou vatu lépe navinuli.
Cukrová vata z bonbónu
Máte-li k dispozici stroj na výrobu cukrové vaty, můžete k jejímu dochucení použít také klasické tvrdé bonbony. Stačí si připravit výrobník cukrové vaty, hrubozrnný krystalový cukr, libovolný bonbon (karamelku, Bonpari, Doxy nebo třeba hašlerku) a samozřejmě také špejli. Bonbon v tomto případě funguje také jako náhrada potravinářského barviva.
Postup výroby je opět velice jednoduchý. Nejprve zapněte stroj na výrobu cukrové vaty, nechte jej nahřát a poté ho na chvilku vypněte. Do středu rotačního válce vložte odměrku cukru a tvrdý bonbon (ideálně nakrájený či nadrcený na menší části). Stroj znovu zapněte a po chvíli již můžete začít namotávat cukrová vlákna na připravenou dřevěnou špejli.
Cukrová vata bez stroje
Oblíbenou pochoutku, která se často prodává na poutích, si samozřejmě můžete doma připravit i bez speciálního výrobníku. Pamatujte ovšem na to, že se jedná o časově mnohem náročnější proces, který se pravděpodobně neobejde bez spousty nepořádku. Zvažte proto nejprve, zda by se vám opravdu nevyplatilo investovat do přístroje na výrobu cukrové vaty.
Jak se vyrábí domácí cukrová vata bez stroje? Ještě než se pustíte do samotné přípravy oblíbené pochoutky, nejprve si budete muset připravit základní vybavení a ingredience, což zahrnuje:
- hrnec a skleněnou mísu,
- noviny,
- vál a pečicí papír,
- metličku na šlehání,
- olej na pečení ve spreji,
- teploměr na vaření,
- dřevěnou špejli,
- 5 hrnků krystalového cukru,
- 1 a 1/3 hrnku kukuřičného sirupu,
- 1 hrnek a 2 lžíce vody,
- malou špetku soli,
- ovocný extrakt,
- potravinářské barvivo.
Nejprve si připravte klasický vál, na který položíte pečicí papír, který můžete lehce postříkat olejem na pečení ve spreji, aby se na něj horký cukr příliš nelepil. Na zem pod kuchyňskou linku pak rozprostřete noviny, které zabrání ulpívání horkého cukru na podlaze. Kromě toho si připravte metličku na šlehání, u které se doporučuje rozštípnout konce, aby měla na konci volná vlákna, podobně jako například japonská bambusová metlička na výrobu čaje Matcha.
Poté už je čas na přípravu samotného cukrového sirupu. Do hrnce proto nasypte cukr s malou špetkou soli, přilijte kukuřičný sirup a vodu a vše pomalu rozehřívejte. Pomocí teploměru na vaření průběžně kontrolujte teplotu cukrové směsi. Jakmile dosáhne 150 °C, stáhněte hrnec z plotny a přelijte směs do skleněné nádoby, která se hodí třeba i do mikrovlnné trouby a dobře odolá teplu. Měla by udržet cukr teplý, přičemž v případě potřeby se dá znovu ohřát právě v této skleněné míse, kterou na chvíli vložíte do mikrovlnky.
Do horké cukrové směsi přidejte potravinářské barvivo a ovocný extrakt a vše dobře promíchejte. Poté už můžete začít s výrobou cukrové vaty. Metličku namáčejte do cukrové směsi, vždy ji lehce oklepejte a následně tekoucí cukr stříkejte rychlými, kymácivými pohyby na pečicí papír. Tento pohyb by měl cukr ochladit, takže bude tvořit hezká vlákna. Jakmile se na vařečkách uchytí dostatek cukrových vláken, namotejte je na připravenou dřevěnou špejli a máte hotovo!
Jak ochutit cukrovou vatu?
První cukrová vata, která se prodávala na světové výstavě v St. Louis, nebyla vůbec nijak ochucená a měla čistě bílou barvu. Postupem času si pak oblibu získala hlavně růžová a modrá cukrová vata, která se lidem typicky vybaví, když o této pochoutce hovoří. V dnešní době se však můžete setkat s nepřeberným množstvím barev a příchutí, které byste možná ani nečekali.
Ochucený cukr na cukrovou vatu, který se prodává v obchodech či na internetu, není již nutné nijak dále zpracovávat a navíc si z dostupných příchutí opravdu vybere každý. Samozřejmě však můžete vyrobit vlastní základ pro výrobu cukrové vaty, a to smícháním hrubozrnného krystalového cukru, potravinářského barviva a přírodních extraktů či sirupů.
Co je to cukrová vata?
Pod tímto názvem se ukrývá druh cukrovinky, která se vyrábí tak, že se nejprve rozehřeje cukr na karamel a ten se pak ochlazuje, takže vznikají tenoučká cukrová vlákna. Podle přidaného barviva může mít cukrová vata různé barevné odstíny, přičemž na pohled a na dotek působí jako skutečná vata. Kromě toho může mít i celou řadu zajímavých příchutí.
Jak si doma vyrobit cukrovou vatu?
Cukrovou vatu si můžete koupit třeba na pouti, ale samozřejmě se dá vytvořit i v domácích podmínkách. V ideálním případě byste měli mít stroj na cukrovou vatu, do kterého se po zahřátí nasype cukr a po jehož spuštění začnou postupně vznikat tenká cukrová vlákna. Kromě toho ale můžete zkusit i výrobu cukrové vaty svépomocí bez přístroje.
Jak točit cukrovou vatu?
Jakmile zapnete přístroj na cukrovou vatu, do kterého jste nasypali ochucený cukr, je nutné připravit si dřevěnou špejli, na kterou budete cukrovinku namotávat. Díky odstředivé síle se v přístroji budou vytvářet cukrová vlákna. Abyste je zachytili, ponořte špejli do obvodové základny a obkružte s ní několikrát kolem středového válce. Pak ji zvedněte do horizontální polohy a naviňte zbytek poletující vaty.
Jak dlouho vydrží cukrová vata?
Cukrovou vatu, kterou si doma vyrobíte, byste měli v ideálním případě ihned zkonzumovat, a to hlavně pokud ji připravujete bez speciálního přístroje. Pokud si koupíte cukrovou vatu v plastovém kelímku, bude mít minimální trvanlivost několik měsíců.