Chřestová sezona je tu a byla by velká škoda tento skvost v kuchyni nevyužít na 100 %. Bílý chřest přivítáme v receptu na výtečné rizoto s grilovanou vepřovou panenkou.
V hlavní roli chřest!
Krémové risotto z rýže Arborio je výborné snad na všechny způsoby a chřest mu dodá ještě něco navíc a skvěle se do tohoto receptu hodí. Máme rádi risotto s grilovaným kouskem panenky, nicméně i bezmasá varianta je dobrá volbá. Takže pokud volíte raději bezmasá jídla, není problém a risotto bude i tak dokonalé.
#4 porce #40 minut vaření
Ingredience
- 4 stonky bílého chřestu
- 400 g rizota Arborio
- 0,75 l zeleninového/masového vývaru
- 0,2 l bílého vína
- šalotka – nebo cibule
- 50 g másla
- 50 g parmezánu
- vepřová panenka
- olivový/slunečnicový olej
- sůl, pepř
1 Na másle s kapkou olivového oleje zpěníme cibulku a přidáme rýži arborio
2 Rýži krátce orestujeme a přilijeme víno. Povaříme pár minut, aby se odpařil alkohol.
3 Začneme postupně přilévat vývar. Vždy jen po částech, necháme vyvařit a opět přilijeme. Pravé italské krémové risotto potřebuje náležitou péči a vývar přilévat vždy po částech a neustále míchat.
4 Po 10 minutách přidáme na kolečka nakrájený chřest (konce chřestu k vaření nepoužíváme). A stále přiléváme vývar, než je rýže hotová. Měla by být uvařené na zkus (al-dente) a risotto by mělo mít krémovou konzistenci, takže nic suchého.
5 Panenku nakrájíme na 3cm vysoké plátky, opepříme a na kapce oleje zprudka pečeme z obou stran. (2-5 minut, podle požadované propečenosti).
6 Na rizoto poklademe plátky panenky, zasypeme parmezánem a můžeme podávat.
Tak naplno užívejte chřestové menu!
Dobrou chuť.