Cuketová sezóna! V létě přichází období, kdy tento zelený skvost najdeme snad ve všech možných pokrmech a podobách. Buchty, koláče, zapékané dobroty, dušená cuketa, pečená cuketa, smažená cuketa.. Musíme si jí dosyta užít, dokud jí máme plné zahrádky. Cuketa je hvězda léta, ona si tu pozornost rozhodně zaslouží.
Dneska jsme si pro vás připravili první cuketový recept a to těstoviny s cuketovou-lilkovou omáčkou. A je to fakt mňamka, vyzkoušejte. Buďte připraveni na to, až vám na zahrádce objeví první cuketa. 🙂
#cuketa #cuketová sezona #jednoduché #3 porce
INGREDIENCE:
- 1 střední cuketa
- 1 menší lilek
- cibule
- čerstvé těstoviny
- 150 g ricotty
- 150 g pancetty (můžeme nahradit slaninou)
- 400 ml rajčatového pyré – nebo čerstvých rajčat
- kapku oleje na smažení
- parmezán na posypání
- sůl, pepř
POSTUP:
1 Na troše oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku.
2 Přidáme nakrájenou pancettu (nebo slaninu) a krátce orestujeme.
3 Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a lilek, zalijeme rajčatovým pyré a necháme 10 – 15 minut povařit pod pokličkou.
4 Jakmile nám cuketa změkne, přidáme do pánvičky ricottu a zamícháme.
5 Uvaříme si těstoviny a stranou si nezapomene dát naběračku vody z těstovin.
6 Těstoviny přidáme do pánve k připravené směsi, zalijeme naběračkou vody z těstovin a smícháme.
7 Posypeme strouhaným parmezánem a můžeme podávat!
Dobrou chuť všem!
Srdcem a duší jsem redaktor, ale srdce mé patří přírodě. Můj životní příběh se nese v rytmu venkova, který znám od malička. Ve volném čase kutím ve své dílně, opravuji a vylepšuji náš rodinný dům a v neposlední řadě pěstuji ovoce a zeleninu na naší zahrádce.
Houby jsou mojí vášní. Každý podzim se těším na houbařské dobrodružství, které mě přivádí do krásných českých lesů. Z každého houbařského nálezu čerpám nejen inspiraci pro své kulinářské výtvory, ale i pro psaní.
Zahrádkářství a péče o ovocné stromy a zeleninové záhony mi ukazuje, jakým způsobem můžeme tvořit a spolupracovat s přírodou. Naučil jsem se respektovat cykly přírody a rozumět jí. Zároveň je to inspirace pro psaní o zahradničení a udržitelnosti.
Život na venkově není jen o pěstování vlastních potravin, ale i o péči o drobná hospodářská zvířata, která jsou součástí našeho života. Každý zvířecí člen našeho hospodářství má svůj příběh, svoje potřeby či problémy. Snažím se tyto příběhy přiblížit čtenářům a ukázat jim, jak důležité je se správně starat.
Mimo zahrady a lesů, mé srdce zapaluje také vášeň pro vaření. Rád experimentuji s novými recepty a využívám sezónních surovin z naší zahrady.
Kromě této vášně mě také zajímají společenská témata, která jsou každodenní součástí našich životů.
Mým cílem je sdílet své znalosti a zkušenosti, inspirovat a informovat ostatní. Jsem redaktor webových stránek RadimeJak.cz, ale mým pravým posláním je propojit přírodu a člověka skrze slovo.