Podařilo se vám vypěstovat vlastní úrodu reveně kadeřavé a teď přemýšlíte, co s ní můžete v kuchyni udělat? Mezi nejoblíbenější recepty, na které nedají kuchaři a kuchařky dopustit, patří koláč s rebarborou. Ten se dá připravit na mnoho různých způsobů, přičemž rebarbora dokáže svou nakyslou chutí jinak obyčejný moučník výtečně ozvláštnit. Přinášíme 3 skvělé recepty, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
K nejoblíbenějším dnes patří koláč z rebarbory s chutnou drobenkou, který je před upečením potřeba nechat vykynout. Abyste si mohli tento moučník také připravit, budete potřebovat několik ingrediencí, z nichž připravíte těsto, a také suroviny pro výrobu drobenky.
Těsto na rebarborový koláč:
- 800 gramů rebarbory,
- 500 gramů polohrubé mouky,
- 70 gramů cukru krupice,
- 1 sáček vanilkového cukru,
- 100 gramů másla,
- 250 mililitrů mléka,
- 20 gramů droždí,
- 2 žloutky,
- špetka citronové kůry,
- špetka soli.
Sladká drobenka:
- 130 gramů polohrubé mouky,
- 120 gramů cukru krupice,
- 100 gramů másla.
Nejprve je nutné nachystat kvásek. Do hrnečku si proto nalijte část vlažného mléka, přisypte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nahoru nasypte ještě trošku mouky. Vše pak přikryjte ubrouskem a nechte zhruba 5-10 minut stát, aby v hrnečku postupně vzešel kvásek, který bude připraven k následnému použití.
Do větší mísy si mezitím připravte polohrubou mouku, do ní pak nalijte kvásek a přidejte také žloutky, rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru, sůl a zbytek vlažného mléka. Ze všech ingrediencí poté vařečkou (nebo pomocí kuchyňského robota) vypracujte hladké těsto, které by mělo ještě zhruba hodinu kynout na teplém místě.
Zatímco bude těsto kynout, omyjte, oloupejte a nakrájejte připravenou rebarboru na drobné kousky a kromě toho si připravte také drobenku. V míse spojte změklé máslo s cukrem i moukou a vše prsty důkladně zpracujte. Poté si předehřejte troubu na 180 °C a pusťte se do přípravy koláče k pečení.
Vymažte plech máslem, vysypte ho moukou a dovnitř umístěte nakynuté těsto, které roztáhnete po celé ploše s mírně zvýšenými okraji. To pak hustě posypte nakrájenou rebarborou, poprašte vanilkovým cukrem a zasypte sladkou drobenkou. Připravený moučník se následně peče zhruba 25-35 minut, dokud jeho okraje nezezlátnou.
Rebarborový koláč s tvarohem
Další oblíbenou pochoutkou, na kterou nedají zahrádkáři dopustit, je božský rebarborový koláč s tvarohem. Pokud byste si tento chutný moučník také rádi dopřáli, nezapomeňte si nachystat níže uvedené suroviny.
Pro výrobu těsta:
- 250 gramů hladké mouky,
- 150 gramů másla,
- 150 gramů cukru krupice,
- 0,5 prášku do pečiva,
- 4 lžíce smetany,
- 4 vejce,
- 1 vanilkový cukr.
Pro přípravu náplně:
- 500 gramů rebarbory,
- 4 lžíce cukru krupice,
- 2 tvarohy,
- 1 zakysaná smetana,
- 1 žloutek,
- moučkový cukr.
Jakmile se pustíte do přípravy rebarborového koláče s tvarohem, jako první je potřeba připravit samotnou rebarboru. Tu omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky nebo třeba na plátky, podle toho, jaké kousky na svém koláči chcete mít. Následně smíchejte rebarboru se dvěma lžícemi cukru krupice a nechte zhruba dvě hodiny odpočívat.
Dalším krokem pak bude příprava tvarohové náplně. Nejprve si tvarohy rozšlehejte s moučkovým cukrem dle chuti, přidejte žloutek a nakonec do směsi vmíchejte také zakysanou smetanu. Jakmile bude náplň hotová, dejte ji do chladu a nechte podobně jako rebarboru odpočívat.
Ve chvíli, kdy jsou kousky rebarbory dostatečně odpočinuté a náplň je správně vychlazená, je načase pustit se do přípravy těsta. Utřete cukr s máslem, do směsi postupně zašlehejte také připravené žloutky a přidejte i vanilkový cukr. Na závěr vmíchejte mouku s práškem do pečiva, smetanu a po částech také ušlehaný sníh.
Když je těsto hotové, rozprostřete ho na plech nebo do připravené formy (vymazané a vysypané moukou) a na něj opatrně rozetřete tvarohovou náplň. Na tu pak rovnoměrně rozdělte rebarboru, posypte ji dvěma lžícemi cukru krupice a můžete přidat také pár lžic rozpuštěného másla. Koláč pečte na 180 °C po dobu 35-40 minut.
Rebarborový koláč s jahodami
Ačkoliv je rebarbora zelenina, skvěle chutná v také kombinaci s ovocem. Právě proto si velkou oblibu získal jahodový rebarborový koláč, který výtečně spojuje sladkou chuť jahod s nakyslými tóny reveně kadeřavé. Pokud vás tento recept nadchl, můžete si ho jednoduše připravit sami doma. Budete k tomu potřebovat tyto suroviny:
- 300 gramů rebarbory,
- 200 gramů jahod,
- 190 gramů polohrubé mouky,
- 120 gramů cukru krupice,
- 200 gramů bílého jogurtu,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 50 gramů másla,
- 1 vanilkový cukr,
- 3 vejce.
Nejprve si připravte rebarboru, kterou omyjete, oloupete a nakrájíte na menší kousky, a stejně tak zpracujte i jahody. Poté vymažte připravenou formu máslem, vysypte moukou a troubu předehřejte na 180 °C. V míse mezitím smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. V druhé míse pak vyšlehejte bílý jogurt společně se třemi žloutky a máslem.
Sypkou část smíchejte s vyšlehanou jogurtovou směsí a na závěr přidejte čerstvě ušlehaný sníh ze tří bílků. Těsto pak nalijte do připravené formy, pokryjte ho ovocem, a pokud máte chuť přihodit něco navíc, posypte ho ještě drobenkou nebo třeba kokosem. Koláč pak pečte zhruba 40 minut, dokud nezezlátne.
Co potřebujete na rebarborový koláč s drobenkou?
Pokud si chcete připravit koláč z rebarbory s chutnou drobenkou, který je nutné nechat vykynout, na těsto budete potřebovat 800 gramů rebarbory, 500 gramů polohrubé mouky, 70 gramů cukru, 1 vanilkový cukr, 100 gramů másla, 250 mililitrů mléka, 20 gramů droždí, 2 žloutky, citronovou kůru a sůl. Drobenka se pak připravuje ze 130 gramů polohrubé mouky, 120 gramů cukru krupice a 100 gramů másla.
Jak připravit rebarborový koláč s drobenkou?
Nejdříve si nechte vzejít kvásek, který poté nalijete do větší mísy s polohrubou moukou. Přidejte také žloutky, rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru, sůl a vlažné mléko. Z přísad vypracujte hladké těsto, které by mělo hodinu kynout, a mezitím nakrájejte rebarboru na drobné kousky. Připravte si také drobenku a troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile těsto dostatečně vykyne, vložte ho do vymazaného plechu, hustě ho posypte rebarborou, poprašte vanilkovým cukrem, přidejte posypku a poté pečte 25 až 35 minut.
Jaké ingredience obsahuje rebarborový koláč s tvarohem?
Abyste si mohli upéct božský rebarborový koláč s tvarohem, pro výrobu těsta budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 150 gramů másla, 150 gramů cukru krupice, 0,5 prášku do pečiva, 4 lžíce smetany, 4 vejce a vanilkový cukr. Náplň se pak skládá z 500 gramů rebarbory, 4 lžic cukru, 2 tvarohů, 1 zakysané smetany, 1 žloutku a moučkového cukru.
Jak upéct rebarborový koláč s tvarohem?
Nejprve si nakrájejte rebarboru na kousky a smíchejte ji se 2 lžícemi cukru. Poté si připravte tvarohovou náplň tak, že rozšleháte tvaroh s moučkovým cukrem, přidáte žloutek a zakysanou smetanu a necháte vychladnout. Pro přípravu těsta je nutné vyšlehat cukr s máslem, přidat žloutky a vanilkový cukr a nakonec vmíchat mouku, prášek do pečiva, smetanu a ušlehaný sníh. Těsto pak rozprostřete na plech, na něj rozetřete tvarohovou náplň, poté vše posypte rebarborou a přidejte ještě 2 lžíce cukru krupice. Koláč pečte na 180 °C po dobu 35 až 40 minut.