Rebarbora využití

Podle zahrádkářů je rebarbora zelenina více tváří. Na jednu stranu dokáže skvěle ozvláštnit každou zahradu, obsahuje celou řadu prospěšných látek a má nepřeberné využití v kuchyni. Pokud ji ovšem správně nezpracujete, může být na druhou stranu i velice nebezpečná. Jaké jsou účinky rebarbory, jak ovlivňuje rebarbora zdraví člověka a k čemu se vlastně používá?

Co je rebarbora?

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum), kterou pěstitelé často označují zlidovělým názvem rebarbora, je rostlina z čeledi rdesnovitých. Můžete ji ovšem znát také pod synonymem reveň vlnovitá. Jedná se o druh zeleniny, který se vyznačuje nezaměnitelnou nakyslou chutí, díky které si rebarbora našla své místo v kuchyni, kde se využívá hlavně pro přípravu nejrůznějších dezertů.

Co se týče historie, rebarboru již před více než třemi tisíci lety pěstovali lidé v Číně, v Mongolsku a na Sibiři, odkud se později rozšířila také do Evropy, o což se údajně postarali Arabové. Na našem kontinentě si zpočátku tuto rostliny oblíbili hlavně Němci a Angličané, později v 18. století se však její používání začalo rozšiřovat také do dalších zemí a dnes je mezi zahrádkáři populární také u nás.

Do druhé světové války se rebarbora na našem území pěstovala ve velkém jako zelenina, takže byste zde mohli najít celá rebarborová pole. Postupně ovšem svou oblibu ztratila, a to především z toho důvodu, že se jedná o sezónní záležitost a její příjemně kyselou chuť si lidé mohou užít pouze po omezenou dobu. Proto se momentálně pěstuje pouze na menších domácích zahrádkách.

Jak vypadá rebarbora?

Pokud jde o vzhled, na rozdíl od jiných pěstovaných bylin rodu reveň z čeledi rdesnovité je rebarbora rostlina poměrně statná. V některých případech může dorůstat až do výšky 2 metrů, zatímco její přízemní listy bývají vysoké zhruba 50 až 60 centimetrů. Čepele jsou podlouhlé, mají vejčitý tvar a na první pohled výrazně zkrabacený povrch.

Co se týče řapíků, ty jsou na líci vrubovité, na rubu pak hladké a vyduté. Vybarvení bývá nahoře někdy bělavé, jinak ovšem převažuje zelený, růžový či karmínově červený odstín. Lodyha dosahuje v průměru až do velikosti 5 centimetrů a vyznačuje se tím, že nese bohaté květenství. Okvětí je pak typicky šestičetné, žlutobílé a opadávající, přičemž rebarbora kvete od května do června.

Rebarbora využití a účinky

Pustili jste se do pěstování reveně kadeřavé a teď přemýšlíte, co s rebarborou provést? Tato rostlina je velice oblíbená pro své léčivé účinky a zároveň si díky své charakteristické nakyslé chuti našla využití v kuchyni, a to obzvlášť při výrobě moučníků.

Rebarbora pro zdraví

Mezi pěstiteli je rebarbora ceněná hlavně díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Jedná se o skvělý zdroj vitamínů ze skupiny B, jako je například niacin nebo kyselina pantotenová, a v řapících jsou zároveň obsaženy přínosné látky, kam patří kyselina listová, jablečná a citronová. Z minerálů pak v rebarboře najdeme třeba vápník, mangan, fosfor, železo, hořčík nebo draslík.

Pokud jde o účinky rebarbory na lidské tělo, tato rostlina údajně detoxikuje organismus, má močopudný efekt, podporuje metabolismus a pomáhá také při ochablosti střev nebo při zácpě (funguje jako přírodní projímadlo). Zároveň posiluje krvetvorbu, má příznivý vliv na pokožku, podporuje růst vlasů a váže na sebe tuk, takže by měla být účinná také v boji proti nadváze.

Rebarbora prý pomáhá také při různých ženských obtížích, například s vyvoláním menstruace. Kromě toho posiluje svaly, kosti a nervy, aktivuje energii buněk, je bohatým zdrojem rostlinných antioxidantů, ničí škodlivé mikroorganismy, a zajišťuje také optimální tvorbu žluči. Jelikož je ale rebarbora rostlinou mnoha tváří, je nutné mít na paměti také negativní vlastnosti této mnohými opěvované zeleniny.

Rebarbora nežádoucí účinky

Ačkoliv si mnozí pochvalují výbornou chuť rebarbory a mnohé zdraví prospěšné účinky této neobyčejné rostliny, v některých případech může být reveň pro člověka velice nebezpečná. Pokud totiž lidé nevědí, které části se dají konzumovat a jak rostlinu správně tepelně upravit, pak je rebarbora jedovatá a může člověku způsobit závažné zdravotní komplikace.

Nebezpečnou látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová (kyselina oxalová). Tato látka obsažená v zelených listových čepelích je nefrotoxická a korozivní, což může u člověka způsobit otravu. Obtíže vedoucí ke smrti pacientů ovšem byly problémem především v minulosti, a to hlavně během první světové války, kdy byly listy hojně doporučovány ke konzumaci.

Ačkoliv jsou řapíky rebarbory pro lidský organismus prospěšné, je nutné rostlinu sklízet pouze během sezóny, kdy jsou obsažené látky bezpečné. S postupujícím časem pak množství kyseliny šťavelové stoupá i v řapících, což může způsobit velké obtíže. Tato látka totiž porušuje v těle iontovou rovnováhu vápníku a kvůli tomu je vápník z těla vylučován.

Jaký má tedy rebarbora vliv na zdraví člověka? Kyselina šťavelová na sebe váže vápník, čímž vytváří sloučeninu označovanou jako šťavelan vápenatý. Dlouhodobě zvýšený přísun této látky se pak může podílet například na rozvoji osteoporózy a šťavelany jsou navíc základem ledvinových i močových kamenů. Právě proto by se pacienti, kterým hrozí riziko jejich tvorby, měli rebarboře raději zcela vyhnout.

Díky obsažené kyselině šťavelové by si tuto rostlinu měli odpustit také lidé trpící dnou či revmatismem. Nevhodná je i pro osoby, které se potýkají s jakýmkoliv onemocněním ledvin, nebo pro pacienty, které trápí problémy s močovým měchýřem a žaludečními kyselinami. Velmi opatrné na podávání rebarbory by pak měly být také těhotné ženy (může vyvolávat kontrakce), kojící matky a děti.

Rebarbora v kuchyni

Pokud jde o to, kde se s touto rostlinou můžete setkat, nejvíce má dnes rebarbora použití v kuchyni. Připravují se z ní chutné moučníky, kam patří například rebarborový koláč s tvarohem, ovocné polévky, tvarohové knedlíky, kompoty, zavařeniny nebo jiné sladké dezerty. Vzhledem k tomu, že je chuť rebarbory výrazně nakyslá, je skvělým základem zákusků, které dokáží člověka osvěžit.

Jak užívat rebarboru?

Jelikož se s postupným růstem reveně zvyšuje množství kyseliny šťavelové, má rebarbora sezónu pouze krátce a je nutné ji sklidit ve správnou dobu, aby se předešlo možným zdravotním komplikacím. Ke konzumaci jsou pak vhodné pouze řapíky listů, které musí být vždy tepelně upravené. Před zpracováním se z nich navíc odstraňují tuhá vlákna a slupky.

Řapíky se sklízejí zhruba od poloviny května do poloviny června, přičemž koncem šestého měsíce a začátkem toho sedmého již může být jejich konzumace pro člověka nebezpečná. Navíc je dobré myslet také na to, že by lidé měli rebarboru konzumovat s mírou, ideálně pouze dvakrát nebo třikrát týdně, aby nedošlo k rozvoji zmiňovaných zdravotních komplikací.

Pokud jde o přípravu reveně kadeřavé, při vaření nebo jakémkoliv jiném tepelném zpracování rebarbory se nikdy nedoporučuje používat hliníkové nádobí (staré pekáče, plechy, aluminiové formy, pánve, hliníkové příbory). Hliník totiž reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou, přechází do zeleniny a působí negativně na lidské zdraví. Nejlepší je podle odborníků nádobí smaltované.

Při zpracování rebarbory je dobré kombinovat tuto surovinu s potravinami, které obsahují vápník, aby nedocházelo k jeho odčerpávání z organismu. Právě proto se na rebarborové koláče často přidává tvaroh. Kombinace s kynutým těstem je pak sice nevhodná, ale velice oblíbená, a pokud to člověk s konzumací rebarborových koláčů nepřehání, neměl by to být žádný problém.

Co je rebarbora?

Rebarbora neboli reveň kadeřavá je rostlina z čeledi rdesnovitých. Jedná se o druh zeleniny, který dorůstá až do výšky dvou metrů a je známý pro své zelené, růžové či karmínově červené řapíky, které mají typicky nakyslou chuť. Na evropský kontinent se tato rostlina dostala z Číny, Mongolska a Sibiře, přičemž nejprve si ji oblíbili Němci a Angličané a později se začala pěstovat také v ostatních zemích.

Jaký má rebarbora vliv na zdraví?

Rebarbora obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, konkrétně vitamíny ze skupiny B, kyselinu listovou, jablečnou a citronovou, ale také vápník, fosfor, železo, hořčík nebo draslík. Pokud jde o účinky rebarbory, tato rostlina má močopudný efekt, podporuje metabolismus, pomáhá při zácpě, detoxikuje organismus, posiluje krvetvorbu, váže na sebe tuk, aktivuje energii buněk a údajně posiluje také svaly, kosti a nervy.

Jaké má rebarbora nežádoucí účinky?

Rebarbora dokáže být pro člověka velice nebezpečná. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která je nefrotoxická a korozivní, a proto je nutné sklízet tuto rostlinu pouze během sezóny, kdy je jí v řapících málo. Důležité je myslet také na to, že dlouhodobý přísun této látky se podílí na rozvoji osteoporózy či ledvinových a močových kamenů. Rebarboře by se pak měli vyhnout lidé, kteří trpí dnou, revmatismem, onemocněním ledvin nebo problémy s močovým měchýřem. Opatrné ovšem musí být také těhotné ženy, kojící matky a děti.

Jak užívat rebarboru?

Rebarbora si našla své využití především v kuchyni jako základ chutných moučníků a dezertů. Používají se ovšem pouze řapíky listů, které se sklízejí od poloviny května do poloviny června. Je nutné odstranit z nich tuhá vlákna a slupky, musí být tepelně upravené a nikdy se nepřipravují za pomoci hliníkového nádobí. Člověk by pak měl rebarboru užívat pouze dvakrát až třikrát týdně, aby nedošlo k rozvoji zdravotních komplikací.