Mátový Sirup – Domácí Recept

Dalším oblíbeným receptem, který rozhodně stojí za to vyzkoušet, je domácí mátový sirup. Ten si můžete připravit za studena, ale existuje i varianta, která se vaří. Sirup z máty se pak skvěle hodí třeba pro dochucení čaje, ale také jako přísada, jež dodá specifickou chuť i aroma osvěžujícím letním limonádám. Pro přípravu mátového sirupu za studena budete potřebovat:

Ingredience:

  • 6 hrstí čerstvé máty,
  • 3 citrony,
  • 500 gramů cukru,
  • 2 litry vody,
  • kyselinu citronovou.

Postup:

Nejprve si převařte vodu v hrnci a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. Poté do ní vložte omyté a nasekané listy máty (pokud je čerstvá, můžete využít i její nať) a přidejte také dva na plátky nakrájené citrony. Vše společně zamíchejte, hrnec přiklopte poklicí a pak nechte směs odstát po dobu 2 dnů na chladném a temném místě.

Jakmile tento čas uplyne, směs přeceďte přes plátno do čisté nádoby. Následně přidejte cukr a 1 lžičku kyseliny citronové a vše míchejte dohromady, dokud se cukr nerozpustí. Poté ještě přes plátno přeceďte do připravovaného sirupu šťávu z jednoho citronu a opět směs promíchejte. Pak už bude sirup hotový a můžete ho plnit do čistých lahví.

Pokud si chcete připravit vařený mátový sirup, nachystejte si 150 gramů čerstvých mátových listů, 500 gramů třtinového cukru, 500 mililitrů vody a jeden citron. Do hrnce pak nalijte vodu, přisypte cukr a za pravidelného míchání začněte vše na plotně zahřívat, dokud nedojdete k bodu varu. Mátu mezitím důkladně properte a nasekejte na menší kousky.

Vodu s cukrem vařte zhruba 8 až 10 minut. Do vroucí tekutiny následně přidejte citronovou šťávu (přeceděnou a zbavenou semínek) a nasekanou mátu. Vše zamíchejte a nechte přejít varem, poté hrnec odstavte a přiklopte pokličkou. Sirup následně nechte zhruba 3 hodiny louhovat, a jakmile bude hotovo, přelijte jej přes sítko do připravených čistých sklenic.

Další Oblíbené Recepty z Máty