Máta peprná patří mezi oblíbené léčivky, ale zároveň si našla své místo i v gastronomii. Zde se používá jako koření, ale může se také stát základem mnoha zajímavých pokrmů nebo nápojů. Prozradíme, jak se máta suší, k čemu se v kuchyni používá a jak si z této aromatické rostliny připravit chutný čaj, sladkou zmrzlinu nebo osvěžující limonádu.
Jak zpracovat mátu?
Mátu je možné sklízet kdykoliv během letních měsíců (zhruba od června do září), tedy pokaždé, jakmile dostanete chuť něco si z jejích aromatických listů připravit. Nať se pak stříhá těsně před rozkvětem, a to nejlépe během poledních hodin, kdy údajně obsahuje největší množství zdravých silic. Rostlina postupem času znovu dorůstá, takže můžete později provést i druhý a třetí sběr.
Jak skladovat mátu?
Pokud chcete mátu využít pro přípravu různých limonád, salátů nebo třeba mojita, nejlepší bude natrhat si čerstvé listy, které se vyznačují svou specifickou vůní i osvěžující chutí. Chcete-li ovšem uchovat mátu na později, máte několik možností, jak toho docílit. První z nich je sušení máty peprné a druhou pak její zamražení. Pamatujte však, že byste danou rostlinu měli skladovat maximálně rok.
Chcete-li mátu sušit, abyste si z ní posléze mohli připravovat třeba aromatický čaj, měli byste to provést co nejdříve po sběru. Jednotlivé větvičky a listy umístěte na dobře větrané stanoviště ve stínu a rozložte je do vrstev vysokých maximálně 2 až 3 centimetry. Během sušení je pak nikdy neotáčejte. Také ovšem můžete zkusit sušení máty v sušičce, kde by teplota neměla překročit 35 °C.
Jestliže byste mátu raději uložili do mrazáku, její čerstvé lístky nejprve opláchněte, zlehka osušte a nasekejte najemno (či rovnou rozmixujte). Poté je vložte do nádoby na tvorbu ledu, přičemž můžete, ale nemusíte přidat vodu. Následně vložte tvořítko do mrazáku a počkejte, než máta zmrzne. Jakmile se to stane, vyjměte ji z tvořítka, vložte do uzavíratelné plastové nádoby a opět uložte do mrazáku.
Recepty z máty
Máta je mezi lidmi známá hlavně jako oblíbená léčivka, která podporuje normální činnost trávicího traktu a střev, zmírňuje příznaky nachlazení, posiluje nervy a pomáhá při bolestech zubů či dásní. Kromě toho se však daná bylina může stát základem produktů určených k péči o problematickou pleť a navíc si postupem času našla máta využití v kuchyni.
Díky své příjemné mentolové chuti a vůni se máta přidává především do různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Lidé si přitom nejčastěji připravují čaj z čerstvé máty nebo čaj ze sušené máty, ale tato bylina se hojně používá také pro výrobu oblíbeného mojita. Kromě toho je pak součástí peprmintky, což je alkoholický nápoj označovaný také jako zelená.
Co se týče pokrmů, čerstvé lístky máty peprné se v současné době přidávají třeba do různých salátů a omáček. Jako aromatické koření pomáhá bylina dodat specifickou chuť masovým i zeleninovým jídlům, přidává se do nádivek a své místo si našla také při tvorbě moučníků. Kromě toho si s její pomocí můžete připravit také mátové bonbony nebo třeba osvěžující mátovou zmrzlinu.
Obecně je máta oblíbená hlavně v blízkovýchodní kuchyni, ale bývá také součástí různých receptů v kuchyních asijských. Konkrétně v Maroku, Indii, Tunisku a na dalších místech se například připravuje silný slazený horký čaj z čerstvé máty, jenž dokáže člověka skutečně osvěžit. Kromě toho s mátou kuchaři hojně pracují také ve Středomoří, přičemž velké oblibě se těší třeba na území Řecka.
Také u nás si v posledních letech daná bylina získává stále více příznivců. Používají se přitom čerstvé listy i s mladými stonky, sušené listy nebo čerstvé květy. Navíc se dá kombinovat s jinými druhy koření, jako je například tymián, majoránka, bazalka, oregano, zázvor nebo třeba hřebíček. Kromě toho v receptech skvěle doplňuje zelený hrášek nebo třeba salátové okurky.
Nejlepší mátový čaj
Jak už jsme zmiňovali výše, máta peprná se dnes nejčastěji používá ve formě nálevu, který si doma zvládne připravit opravdu každý. Stačí si nachystat čajovou lžičku čerstvých nebo sušených mátových listů, které je pak potřeba zalít vroucí vodou a nechat zhruba 15 minut louhovat. To samé přitom můžete provést i s kombinací máty a meduňky.
Mátový čaj je dnes velice oblíbený hlavně z toho důvodu, že pozitivně působí na lidský organismus. Pokud jde o to, jak často pít mátu, dospělý člověk si jej údajně může dopřát dvakrát až třikrát denně (po dobu několika týdnů), ale ani s tímto nápojem byste to samozřejmě neměli přehánět. Děti, těhotné a kojící ženy či pacienti trpící gastroezofageálním refluxem by se mu však měli vyhýbat.
Mátový sirup
Dalším oblíbeným receptem, který rozhodně stojí za to vyzkoušet, je domácí mátový sirup. Ten si můžete připravit za studena, ale existuje i varianta, která se vaří. Sirup z máty se pak skvěle hodí třeba pro dochucení čaje, ale také jako přísada, jež dodá specifickou chuť i aroma osvěžujícím letním limonádám. Pro přípravu mátového sirupu za studena budete potřebovat:
- 6 hrstí čerstvé máty,
- 3 citrony,
- 500 gramů cukru,
- 2 litry vody,
- kyselinu citronovou.
Nejprve si převařte vodu v hrnci a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. Poté do ní vložte omyté a nasekané listy máty (pokud je čerstvá, můžete využít i její nať) a přidejte také dva na plátky nakrájené citrony. Vše společně zamíchejte, hrnec přiklopte poklicí a pak nechte směs odstát po dobu 2 dnů na chladném a temném místě.
Jakmile tento čas uplyne, směs přeceďte přes plátno do čisté nádoby. Následně přidejte cukr a 1 lžičku kyseliny citronové a vše míchejte dohromady, dokud se cukr nerozpustí. Poté ještě přes plátno přeceďte do připravovaného sirupu šťávu z jednoho citronu a opět směs promíchejte. Pak už bude sirup hotový a můžete ho plnit do čistých lahví.
Pokud si chcete připravit vařený mátový sirup, nachystejte si 150 gramů čerstvých mátových listů, 500 gramů třtinového cukru, 500 mililitrů vody a jeden citron. Do hrnce pak nalijte vodu, přisypte cukr a za pravidelného míchání začněte vše na plotně zahřívat, dokud nedojdete k bodu varu. Mátu mezitím důkladně properte a nasekejte na menší kousky.
Vodu s cukrem vařte zhruba 8 až 10 minut. Do vroucí tekutiny následně přidejte citronovou šťávu (přeceděnou a zbavenou semínek) a nasekanou mátu. Vše zamíchejte a nechte přejít varem, poté hrnec odstavte a přiklopte pokličkou. Sirup následně nechte zhruba 3 hodiny louhovat, a jakmile bude hotovo, přelijte jej přes sítko do připravených čistých sklenic.
Mátový likér
Pokud vás trápí střevní potíže, mohl by se vám hodit mátový likér, který podporuje správnou činnost trávicího systému a pomáhá od nepříjemných křečí i jiných symptomů. Na jeho přípravu budete potřebovat následující suroviny:
- 2 hrsti čerstvých mátových listů,
- 200 gramů cukru,
- 1 litr alkoholu,
- 1 litr vody.
Mátové listy nejprve omyjte, lehce osušte a nakrájejte nadrobno. Poté je vložte do větší sklenice, zalijte alkoholem, sklenici zazátkujte a nechte zhruba po dobu dvou až tří dnů na slunci louhovat. Jakmile bude hotovo, slijte tekutinu, doplňte ji vychladlým svařeným cukrem s vodou a zamíchejte. Připravený likér následně přelijte do čisté sklenice. Můžete užívat až 3 lžičky denně.
Mojito
Máte-li během letních měsíců chuť spíše na osvěžující mojito než na klasický mátový čaj, nemusíte hned chodit do baru. Tento oblíbený alkoholický nápoj si totiž můžete připravit i doma. Jeho výroba je navíc poměrně jednoduchá, takže to zvládne každý. Budete k tomu potřebovat:
- 8 lístků máty,
- 1 limetku,
- třtinový cukr,
- 60 mililitrů bílého rumu,
- sodovku,
- led.
Do vysoké sklenice vložte 8 lístků máty, šťávu z poloviny limetky a dvě lžičky třtinového cukru, přičemž následně pomocí paličky (tloučku) vše promíchejte takovým způsobem, abyste mátu příliš nerozdrtili. Jakmile se rozpustí cukr, sklenici naplňte kostkami ledu (dovnitř můžete umístit také pár klínků limetky). Přes ty přelijte 60 mililitrů bílého rumu a zbytek dolijte sodovkou. Nápoj lehce promíchejte a ozdobte limetkou a snítkou máty.
Mátová limonáda
Mátovou limonádu si můžete připravit na mnoho různých způsobů. Chcete-li vyzkoušet jeden z těch nejjednodušších, připravte si následující ingredience:
- 1 hrst čerstvých mátových listů,
- třtinový cukr,
- 2 citrony,
- 2 litry vody či sodovky.
Mátové lístky nejprve omyjte a lehce osušte. Poté je vhoďte do džbánu, přisypte k nim 6 lžic třtinového cukru a vše společně jemně rozdrťte, aby se z máty uvolnila trocha šťávy. Poté přidejte citrony nakrájené na plátky, které je dobré také trochu podrtit. Vše potom zalijte vodou (nebo případně sodovkou), nechte vychladit a podávejte.
Mátovou limonádu ale samozřejmě můžete připravit také z domácího mátového sirupu a místo třtinového cukru se dá použít med. Kromě toho je oblíbená také zázvorová limonáda s mátou, bezová limonáda s mátou nebo třeba mátová limonáda s jahodami či malinami. Fantazii se zde rozhodně meze nekladou, takže můžete s mátou experimentovat, jak budete chtít.
Mátová zmrzlina
Dalším oblíbeným letním osvěžením je bezpochyby zmrzlina. Spousta lidí ale netuší, že si tuto dobrotu mohou připravit také z máty, kterou si vypěstují doma na zahradě. Pokud vás tento recept zaujal a chtěli byste ho doma také vyzkoušet, nachystejte si tyto suroviny:
- 300 mililitrů smetany ke šlehání,
- 300 mililitrů mléka,
- 80 gramů třtinového cukru,
- 1 větší hrst mátových listů.
Nejprve smíchejte cukr s mlékem a lístečky máty a vše zahřejte tak, aby se cukr postupně rozpustil, ale směs neprošla varem. Pokud se vám bude zdát málo sladká, můžete přidat další cukr. Poté nechte směs vychladnout v lednici, a jakmile bude hotovo, sceďte ji. Na závěr přidejte smetanu a vše rozmixujte. Základ zmrzliny potom nalijte do připravené nádoby a tu pak vložte do mrazáku. Pokud chcete chuť zmrzliny zvýraznit, přidat můžete i nasekanou čokoládu.
Mátový salát
Pokud hledáte jednoduchý recept s mátou, který si doma zvládne připravit každý, vyzkoušet můžete třeba jednoduchý mátový salát se zeleninou a chutnou zálivkou. Dá se samozřejmě udělat na mnoho různých způsobů, ale pro výrobu toho našeho budete potřebovat:
- 1 svazek čerstvé máty,
- 1 salátovou okurku,
- 1 červenou cibuli,
- 300 gramů rajčat,
- 1 citron,
- olivový olej,
- sůl a pepř.
V misce si nejprve nachystejte dresink, a to tak, že smícháte olivový olej se šťávou z jednoho citronu a špetkou soli. Salátovou okurku pak omyjte a nakrájejte na kostičky (předtím ji můžete klidně ostrouhat) a to samé proveďte s připravenými rajčaty. Vše nasypte do salátové mísy, poté přidejte omytou, nasekanou mátu a najemno nakrájenou cibuli. Směs zalijte připraveným dresinkem, dobře promíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.