O kdouloních a jejich sladkých plodech již pravděpodobně slyšel kdekdo, ale kdoulovec mezi lidmi tolik známý není. S ovocem, které roste na této opadavé dřevině, se přitom můžete setkat na každém kroku a mnozí tyto keře pěstují také kvůli jejich ozdobným květům. Prozradíme, jak vlastně kdoulovec vypadá, jaké druhy kdoulovce existují a jaké má tato rostlina využití.
Co je kdoulovec?
Pod názvem kdoulovec (Chaenomeles) se ukrývá rostlinný rod z čeledi růžovité, který zahrnuje řadu listnatých opadavých dřevin. Pěstují se jako solitéry hlavně pro svou okrasnou funkci, a to například v městských parcích či na zahradách rodinných domů, ale zároveň se mohou stát součástí živého plotu. Kromě toho se ovšem dají využít i plody kdoulovce, které si našly uplatnění v kuchyni.
Z botanického hlediska byl v minulosti rod kdoulovec považován za součást jiných rostlinných rodů, jako jsou například jabloně, hrušně nebo třeba kdouloně, a to hlavně kvůli podobným plodům. Později však došlo k jeho osamostatnění, přičemž název Chaenomeles odkazuje k tomu, že malvice, které na kdoulovcích rostou, mají rozštěpený jádřinec (v řečtině chainó znamená „rozevírám se“).
Jak vypadá kdoulovec?
Rostlinný rod známý mezi pěstiteli pod názvem kdoulovec zahrnuje trnité, opadavé keře, které na první pohled mohou působit lehce střapatým dojmem. Jejich listy jsou nápadně lesklé, podlouhle vejčité a na okrajích pilovité nebo vroubkované. Kromě toho si ale můžete všimnout také poměrně velkých palistů.
Pokud jde o to, jaké má kdoulovec květy, mějte na paměti, že vždy záleží na konkrétním druhu a kultivaru. Existuje tedy celá řada různých barevných variant, ze kterých si můžete vybírat. Na zahradách se často objevují rostliny s výraznými lososově zbarvenými kvítky, ale k dostání jsou i kdoulovce s květy červené, vínové, růžové nebo dokonce bílé barvy.
Květy kdoulovce jsou oboupohlavné i prašníkové, přičemž mohou růst jednotlivě, ale také ve svazečcích. Před olistěním nebo zároveň s rašením prvních listů se objevují na postranních větvičkách, které vyrůstají ze starého dřeva, a na první pohled vám jistě připomenou květy jabloní. Jejich kalichy jsou opadavé a uvnitř se nachází zhruba 20 až 60 tyčinek.
Rostlina obvykle pěstitele oslňuje svými barevnými květy a lesklými listy. Jaká má však kdoulovec plody? Jedná se o tvrdé, tmavě žluté malvice, které jsou velice podobné jablkům nebo kdoulím, s nimiž sdílí také výraznou vůni. Můžete si ale všimnout i několika zásadních rozdílů, jelikož ovoce rostoucí na kdoulovci bývá hladké a lesklé, zatímco kdoule mají na povrchu jemné chloupky.
Jaké má kdoulovec druhy?
Rostlinný rod označovaný jako kdoulovec pochází z Asie. Pokud zabrousíte do starší literatury, pravděpodobně se zde setkáte s označením Choenomeles, které bylo následně nahrazeno pojmenováním Chaenomeles. Současná taxonomie přitom uznává čtyři nebo pět druhů kdoulovců, kam patří konkrétně:
- Kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica),
- Kdoulovec lahvicovitý (Chaenomeles speciosa),
- Kdoulovec tibetský (Chaenomeles thibetica),
- Chaenomeles cathayensis,
- Chaenomeles sinensis.
Z taxonomického hlediska je ovšem rozlišení jednotlivých druhů složitější. Někteří botanikové totiž druh Chaenomeles sinensis, který se označuje jako kdoulovec čínský, řadí do samostatného rodu s názvem Pseudocydonia. Poté ho nazývají Pseudocydonia sinensis. Kromě toho pak existuje ještě kdoulovec nádherný (Chaenomeles x superba), který je křížencem druhů Chaenomeles speciosa a Chaenomeles japonica.
Pěstování kdoulovců
Do Evropy se kdoulovec z Asie dostal zhruba na počátku 19. století. Velmi rychle se zde ujal a dnes se na našem kontinentě pěstuje řada různých druhů, kultivarů i hybridů, a to především pro své ozdobné květy. V českých zahradách a parcích přitom nejčastěji roste kdoulovec japonský a kdoulovec lahvicovitý, ale hojně se setkáte i s jejich křížencem, což je kdoulovec nádherný.
Pokud si kdoulovec vysadíte na zahradě a budete mu věnovat dostatečnou péči, rychle poroste a odmění se vám bohatou úrodou drobných plodů. Ve správných rukách se z této rostliny ovšem může stát také krásná bonsaj. Kromě toho se pak dají koupit také miniaturní odrůdy, které se hodí do různých nádob, na skalky i vyvýšených záhonů.
Jaké má kdoulovec využití?
Své české pojmenování kdoulovec dostal samozřejmě podle toho, že se jeho plody na první pohled podobají kdoulím. Dozrávají začátkem podzimu, mohou být velké jako třešně, ale i menší jablka a na omak působí trochu mastným dojmem. Mohou být úplně hladké i vrásčité, kulaté i oválné a někdy dokonce svým tvarem připomínají citron.
Jelikož plody kdoulovce pronikavě a velice příjemně voní, naše prababičky je často ukládaly do prádla, které pak toto aroma nasáklo. Vzhledem k tomu, že na danou rostlinu můžete narazit prakticky na každém kroku, vypěstované ovoce se používá také jako součást různých podzimních dekorací. Během květu jsou pak kdoulovce významné z pohledu včelařů a všechny druhy i odrůdy jsou navíc vhodné pro hnízdění ptáků.
Co se týče využití, jednotlivé druhy kdoulovce se v tomto ohledu mohou částečně lišit. Kdoulovec japonský se například díky svému nižšímu vzrůstu hodí pro souvislejší pokrytí větších ploch. Jeho kultivary lze také využít jako základ menších živých plotů, obrub nebo trnitých a neproniknutelných rostlinných stěn, které dorostou zhruba do výšky 40 až 100 centimetrů.
Kdoulovec lahvicovitý a kdoulovec nádherný se také hodí pro výsadbu živých plotů, ovšem dosahují do výšky v rozmezí od jednoho do dvou metrů. Některé kultivary kdoulovců se pak dají vysazovat také na skalky (ač mnohé se na tato místa hodí pouze jako solitéry). Kromě toho můžete na tyto rostliny často narazit také na veřejných prostranstvích, kde plní hlavně okrasnou funkci.
Kdoulovec v kuchyni
Mnozí lidé se také ptají, zda je kdoulovec jedlý a jak ho případně v kuchyni zužitkovat, aby si na něm pochutnala celá rodina. V první řadě je nutné poznamenat, že se plody kdoulovce nikdy nekonzumují v syrovém stavu a používají se pouze tepelně upravené. Jsou sice velmi kyselé, ale právě z toho důvodu jimi velice snadno můžete nahradit třeba citron. Zároveň mají hodně silnou přírodní vůni.
Díky poměrně vysokému obsahu pektinu pomáhají plody kdoulovce zahustit různé marmelády, džemy a želé (většinou jako doplněk jiného ovoce). Kromě toho se ale dají i fermentovat na způsob marockých kvašených citronů a často se nakládají do medu. Můžete z nich ovšem připravit také osvěžující limonádu a v menším množství se přidávají do různých dezertů.
Aby toho nebylo málo, plody kdoulovce se dá dokonce obohatit kvašená zelenina nebo jiné slané pokrmy. Nastrouhaná slupka kdoulovce se pak používá podobně jako citronová kůra, a pokud chcete v ovoci zachovat větší množství vitamínu C, můžete je také sušit. Takové plátky se vám budou hodit třeba do čajových nebo vonných směsí.
Co je kdoulovec?
Kdoulovec je rostlinný rod z čeledi růžovité, jenž zahrnuje řadu listnatých opadavých keřů. Ty se pěstují především pro svou okrasnou funkci, jelikož na jaře bývají obsypány záplavou barevných květů, ale mohou se stát také součástí živých plotů a jejich plody si našly využití v kuchyni. Z botanického hlediska lidé tyto rostliny dříve považovali za součást jiných rostlinných rodů (jabloně, hrušně, kdouloně), ale později došlo k osamostatnění.
Jak vypadá kdoulovec?
Kdoulovce jsou trnité, opadavé keře, jejichž listy jsou nápadně lesklé, podlouhle vejčité a na okrajích pilovité či vroubkované. Květy mají v závislosti na konkrétní odrůdě různé barvy, od lososové přes červenou a vínovou až po bílou. Plodem jsou tvrdé, tmavě žluté, výrazně aromatické malvice, které se podobají kdoulím. Na povrchu jsou ale spíše hladké a lesklé.
Jaké má kdoulovec druhy?
Kdoulovec pochází z Asie, odkud se tento rostlinný rod později rozšířil také na další kontinenty. Současná taxonomie rozlišuje čtyři nebo pět druhů kdoulovců, a to konkrétně kdoulovec japonský, kdoulovec lahvicovitý, kdoulovec tibetský, Chaenomeles cathayensis a Chaenomeles sinensis. Kromě toho pak existuje také kdoulovec nádherný, což je kříženec prvních dvou zmiňovaných druhů.
K čemu se kdoulovec používá?
Keře mají celou řadu možných využití, a to například v podobě živých plotů či zajímavých solitérů. Během květu jsou pak významné pro včelařství a jsou vhodné i pro hnízdění ptáků. Jelikož plody kdoulovce pronikavě voní, často se ukládají do prádla, kde zajistí příjemné aroma. Dají se ovšem využít i v kuchyni, a to jako základ osvěžující limonády nebo jako součást marmelád a želé. Kromě toho se dají i fermentovat a lidé je dokonce připravují také na slaný způsob.