Zpracování máty
Mátu je možné sklízet kdykoliv během letních měsíců (zhruba od června do září), tedy pokaždé, jakmile dostanete chuť něco si z jejích aromatických listů připravit. Nať se pak stříhá těsně před rozkvětem, a to nejlépe během poledních hodin, kdy údajně obsahuje největší množství zdravých silic. Rostlina postupem času znovu dorůstá, takže můžete později provést i druhý a třetí sběr.
Skladování máty
Pokud chcete mátu využít pro přípravu různých limonád, salátů nebo třeba mojita, nejlepší bude natrhat si čerstvé listy, které se vyznačují svou specifickou vůní i osvěžující chutí. Chcete-li ovšem uchovat mátu na později, máte několik možností, jak toho docílit. První z nich je sušení máty peprné a druhou pak její zamražení. Pamatujte však, že byste danou rostlinu měli skladovat maximálně rok.
Chcete-li mátu sušit, abyste si z ní posléze mohli připravovat třeba aromatický čaj, měli byste to provést co nejdříve po sběru. Jednotlivé větvičky a listy umístěte na dobře větrané stanoviště ve stínu a rozložte je do vrstev vysokých maximálně 2 až 3 centimetry. Během sušení je pak nikdy neotáčejte. Také ovšem můžete zkusit sušení máty v sušičce, kde by teplota neměla překročit 35 °C.
Jestliže byste mátu raději uložili do mrazáku, její čerstvé lístky nejprve opláchněte, zlehka osušte a nasekejte najemno (či rovnou rozmixujte). Poté je vložte do nádoby na tvorbu ledu, přičemž můžete, ale nemusíte přidat vodu. Následně vložte tvořítko do mrazáku a počkejte, než máta zmrzne. Jakmile se to stane, vyjměte ji z tvořítka, vložte do uzavíratelné plastové nádoby a opět uložte do mrazáku.
Vyzkoušejte 7 Nejlepších Domácích Receptů z Máty