Jak správně Skladovat vejce, aby vám vydržela?

Přinesli jste si domů z obchodu vajíčka, ale nevíte, kam je umístit, abyste si z nich mohli připravit chutnou snídani ještě za týden či za čtrnáct dnů? Nebo snad máte vejce z kurníku, kterým chcete co nejvíce prodloužit trvanlivost? Prozradíme, jak uskladnit vejce, aby vám co nejdéle vydržela, jak dlouho vydrží vajíčka v lednici i mimo ní nebo třeba jak uchovat vejce na zimu.

Kde skladovat vejce?

Slepičí vajíčka dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější potraviny, jelikož skvěle chutnají a dají se v kuchyni využít na mnoho různých způsobů. Přestože existuje spousta doporučení pro skladování vajec, lidé s nimi mnohdy nakládají podle svého uvážení a dopouštějí se u toho řady chyb, které jim při troše nepozornosti mohou způsobit nepříjemné zdravotní potíže.

Kde a jak skladovat vajíčka, aby vám dlouho vydržela? Vejce potřebují stabilní teplotu a sucho, přičemž nesmí být vystavena teplým slunečním paprskům. Můžete je tedy umístit třeba do lednice, ale postačí také chladnější místnost, jako je například sklep nebo spižírna. Důležité je, aby na tomto místě panovala stálá teplota v rozmezí od 5 do 18 °C.

Proč jsou tedy v supermarketech vejce často skladována mimo chladicí boxy, ačkoliv je lidé doma běžně ukládají do lednice? Důvod je prostý. Jelikož se v obchodech chladničky často otevírají, není možné v nich zajistit stabilní teplotu. Právě kvůli tomu by se vejce nikdy neměla skladovat ani na dveřích ledničky, kde teploty nejvíce kolísají.

Možnosti uskladnění vajec:

  • Pokud si vejce koupíte v obchodě, kde byla umístěna v chladicím boxu, měli byste je pak umístit do lednice, kde se teplota pohybuje kolem 2 až 8 °C. Také dbejte na to, aby se vajíčka při cestě domů příliš nezahřála, protože by se mohla orosit a později by začala plesnivět.
  • Máte-li k dispozici vejce, která prozatím nebyla chlazena (například domácí nebo zakoupené na farmářských trzích), nemusíte je dávat přímo do lednice. Klidně je uložte do sklepa nebo do spíže, kde teplota nepřesahuje 18 °C.

Skladování vajec při pokojové teplotě se obecně nedoporučuje. Pokud se je rozhodnete umístit do lednice, určitě je neukládejte přímo do jejích dveří, ačkoliv tam pro ně často jsou nachystané speciální boxy nebo přihrádky. Právě tam totiž není možné vajíčkům zajistit stabilní teplotu, jelikož se dveře lednice neustále otevírají. Spíše proto vyberte místo vzadu nebo v zóně pro ovoce a zeleninu.

Jak skladovat vejce?

Vajíčka by měla být použitelná zhruba po dobu čtyř nebo maximálně pěti týdnů, ale pouze za předpokladu, že je člověk skladuje správným způsobem. Proto je vždy ukládejte na chladné a suché místo, kam se k nim nedostanou horké sluneční paprsky, což může být lednice, spíž i temný sklep. Kromě toho dbejte na dodržování následujících zásad:

  • Vejce neumývejte – před uskladněním byste vajíčka nikdy neměli omývat vodou, i když se vám zdají špinavá nebo na nich pozorujete nějaké fleky. Tímto způsobem byste totiž narušili ochrannou vrstvu na povrchu skořápky a dovnitř by se pak dostaly nebezpečné bakterie.
  • Vyjměte vajíčka z kartonového plata – přestože lidé často nechávají vejce v kartonovém obalu, v němž si je přinesli domů z obchodu, raději to nedělejte. Naopak se doporučuje vajíčka vyndat a obal zlikvidovat, protože se na něm vyskytují různé nečistoty a škodlivé mikroorganismy, které mohou kontaminovat i další potraviny. Pro skladování vajíček tedy raději zvolte speciální plastové boxy, drátěné nádoby nebo ratanové košíky.
  • Dbejte na stabilní teplotu – vejce nesmíte vystavovat prudkým teplotním výkyvům, které by narušily tenkou vrstvu těsně pod povrchem skořápky.  Také dávejte pozor, aby se vajíčka neorosila, protože to zvyšuje riziko vzniku plísní. Do vaječné hmoty pak mohou jednodušeji prostoupit mikroorganismy, které jsou pro člověka nebezpečné.
  • Ukládejte vejce špičkou dolů – podle odborníků by měl kolem vajíček neustále proudit vzduch, a proto se doporučuje skladování vajec špičkou dolů. Zaoblený konec totiž obsahuje póry, s jejichž pomocí vejce přijímá kyslík. Pokud ovšem vajíčka nespotřebujete během 10 dnů, zase je obraťte zpátky. Jinak by se mohlo stát, že žloutky přischnou zevnitř ke skořápkám.
  • Vyhněte se aromatickým potravinám – pokud se ptáte, jak správně skladovat vejce, měli byste rozhodně myslet i na to, že vajíčka nepatří do blízkosti aromatických výrobků. Pórovitá skořápka totiž snadno absorbuje okolní pachy, což by mohlo vajíčka poměrně brzy znehodnotit. Pozor si pak dejte hlavně na koření, ale také na různé druhy sýrů.

Jak dlouho vydrží vajíčka?

Máte-li vajíčka doma už nějakou dobu, možná přemýšlíte, jaká je vlastně jejich trvanlivost a zda se liší při skladování v lednici, ve spíži nebo ve sklepě. Pokud ovšem dodržujete zásady pro uskladnění vajíček, není nutné rozlišovat, jak dlouho vydrží vejce v lednici a jak dlouho vydrží vejce mimo lednici. Důležité je, abyste jim zajistili správné podmínky, tedy stabilní teplotu, sucho a nepřítomnost slunce.

Jestliže si chcete doma připravit míchaná vajíčka, omeletu, volské oko, vejce na hniličku nebo vejce natvrdo, měli byste zvolit čerstvá vejce. Tímto termínem se běžně označují vajíčka, která slepice snesla před méně než 10 dny. Po jejich uplynutí se vejce hodí spíše jako ingredience pro vaření a pečení. Celkově se pak trvanlivost vajec odhaduje na 28 dnů.

Problém je, když člověk nemá představu o tom, kdy vejce do lednice nebo do spíže uložil. Pokud chováte slepice a máte vlastní vajíčka, začněte je pro jistotu popisovat datem snášky nebo si tento údaj někam poznamenejte. Díky tomu už nikdy nezapomenete, která vejce jsou nejčerstvější. Kupujete-li vejce v obchodě, informaci o minimální trvanlivosti najdete na obalu.

Pokud přemýšlíte, co udělat s rozbitými vejci, zbylými žloutky nebo bílky, které jste při vaření a pečení nespotřebovali, určitě je nutné zvolit skladování v lednici. Jelikož žloutky osychají, doporučuje se je zalít malým množstvím vody a poté zakrýt. V lednici ovšem stejně jako bílky vydrží maximálně pár dnů, takže je raději co nejdříve spotřebujte.

Jak skladovat vařená vejce?

Kromě pravidel pro správné uskladnění vajíček se lidé často zajímají také o to, jak skladovat vejce natvrdo a jak dlouho takový produkt vydrží, než jej budete muset zlikvidovat. Pokud se vajíčka nachází mimo lednici (například o Velikonocích, když děti chodí koledovat), jejich trvanlivost je poměrně krátká. Ideálně byste je tedy měli co nejdříve zpracovat třeba na salát či pomazánku.

Oblíbeným způsobem, jak uchovat vařená vejce, je samozřejmě jejich uložení do lednice. Na tomto místě vám vajíčka natvrdo vydrží přibližně po dobu jednoho týdne (někdy se ale uvádí dokonce až 10 dnů). Opět však pamatujte na to, že nepatří do dveří lednice, kde jim nebudete schopní zajistit stabilní teplotu. Místo toho zvolte raději zadní část chladničky.

Jak uchovat vejce v mrazáku?

Mezi lidmi je dobře známé, že vajíčka ve skořápce se zamrazit nedají. Pokud ovšem hledáte způsob, jak uchovat vejce co nejdéle, můžete si pomoci tím, že skořápku odstraníte. Existuje přitom hned několik různých postupů, které jsou pro tento způsob uskladnění vajec vhodné. Můžete například zmrazit celá vejce, ale i oddělené bílky a žloutky.

Jak zmrazit vajíčka, pokud chcete využít celá vejce? Nejprve je rozklepněte do připravené nádoby a lehce je rozšlehejte, aby se žloutek spojil s bílkem. Protože se ale během šlehání do vajíček dostalo hodně vzduchu, budete pak muset nechat vejce v nádobě nějakou dobu ustát. Následně je vylijte do mističek určených k tvorbě ledu a vložte do mrazáku. Po zamrznutí je můžete vyklepnout a skladovat v uzavíratelném sáčku nebo ve vhodné nádobě.

Chcete-li zamrazit samotný bílek, stačí jej oddělit od žloutku, vložit do formičky na led (nebo třeba na muffiny) a poté umístit do mrazáku. Vždy se přitom vyplatí zapamatovat si, kolik kostiček této formy jeden bílek zabírá, což vám později usnadní dávkování. To samé pak samozřejmě platí i v předchozím případě, když se zamrazují celá vejce, nebo při skladování žloutků.

Také žloutek se dá zamrazit, ale je to o něco složitější než u bílku, protože může začít sesychat a hrudkovatí. Proto jej nezapomeňte před zamrazením upravit, a to tak, že jej ochutíte solí nebo cukrem. Na jeden hrnek žloutků určených ke sladké úpravě připadne zhruba jedna a půl lžičky cukru, zatímco hrnek žloutků určených ke slané úpravě vyžaduje půl lžičky až lžičku soli. Potom už je můžete zamrazit jako v předchozích případech.

Zamražená vajíčka, která jste správně uskladnili, vydrží použitelná zhruba po dobu jednoho roku. V případě potřeby můžete z mrazáku odebrat vhodné množství zmražených kostiček a ty pak nechat přes noc roztát v nádobě, kterou vložíte do lednice. Samostatné bílky ovšem můžete rozmrazovat i při pokojové teplotě.

Jak zakonzervovat vejce?

Nevíte si rady, jak skladovat vajíčka na zimu a jak prodloužit trvanlivost vajec, aby vám doma vydržela delší dobu? Pokud máte k dispozici větší množství vajíček a chtěli byste je uchovat pro pozdější využití, můžete kromě jejich zamrazení vyzkoušet také další způsoby konzervace vajec. Nejoblíbenějším z nich je asi nakládání vajec do vodního skla, ale k dispozici jsou i další varianty.

Naše prababičky například mívaly vejce obvykle domácí, ale potřebovaly nějak překlenout zimní období, kdy jich měly nedostatek. První metodou bylo ukládání vajec do pšenice. K tomu sloužila dřevěná bedýnka, na jejíž dno se nasypala pěticentimetrová vrstva zrní. Poté se tam opatrně naskládala také vajíčka, která se nesměla dotýkat stěn bedničky ani jedno druhého. Nakonec se zcela zasypala další vrstvou pšenice, která fungovala jako izolační vrstva, a bedýnka se uložila ve sklepě.

Druhou možností je naložení vajíček do vodního skla, což je roztok křemičitanu sodného, který se dá pořídit třeba v drogerii. Vajíčka nejprve opláchněte vodou, potom je naskládejte do připravené sklenice a zalijte roztokem (křemičitan sodný s vodou v poměru 1:10), aby byla zcela ponořená (ideálně 3 centimetry nad povrch). Pak už jen hrdlo sklenice ovažte pergamenovým papírem nebo celofánem s gumičkou a uskladněte ji na temném a chladném místě.

Třetí variantou konzervace vajec je pak jejich nakládání do hašeného vápna. To se dá sehnat třeba v hobby marketu nebo ve stavebninách jako hydroxid vápenatý či vápenný hydrát. Při jeho zpracování vždy používejte rukavice, protože je to žíravina. Jedno kilo vápna rozmíchejte v deseti litrech vody, vše přeceďte a znovu promíchejte. Poté tímto roztokem zalijte vejce naskládaná ve sklenici tak, aby byla ponořená. Hrdlo nádoby následně ovažte celofánem a pak ji uložte na temné a chladné místo.

Sledujte novinky webu RadimeJAK.cz na Googlu a Seznamu!

Jak uskladnit vajíčka?

Správné skladování vajec vyžaduje sucho, stabilní teplotu a nepřítomnost slunečního světla. Můžete je umístit do lednice, do sklepa nebo třeba do spíže. Rozhodně je předtím neumývejte a také byste je neměli nechávat v kartonovém obalu, ve kterém jste je donesli z obchodu. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 5–18 °C a vajíčka se většinou ukládají špičkou dolů.

Jak dlouho vydrží vajíčka v ledničce?

Jako čerstvá je možné označit taková vajíčka, která slepice snesla před méně než 10 dny. Ta se hodí třeba pro přípravu míchaných vajíček, omelety nebo volského oka. Pokud vejce uložíte do lednice, do spíže nebo do sklepa, vydrží vám zde ve vhodných podmínkách zhruba 4 týdny. Celková trvanlivost vajec je totiž podle odborníků 28 dní.

Jak dlouho skladovat vařené vejce?

Pokud jste si připravili vejce natvrdo, ale nezvládli jste je všechna spotřebovat, můžete je uložit do lednice. Na tomto místě vydrží zhruba po dobu jednoho týdne, ale podle některých to může být dokonce až 10 dnů. V každém případě byste je však neměli ukládat do dveří lednice, kde nejvíce kolísá teplota. Ideálně je pak brzy spotřebujte.

Jak uchovat vejce co nejdéle?

Chcete-li vejce zakonzervovat na delší dobu, můžete je zamrazit, což ale nejde se skořápkou. Buď je tedy rozklepněte a celá rozšlehejte, nebo oddělte bílky od žloutků a skladujte je v mrazáku samostatně. Také můžete vyzkoušet nakládání vajec do vodního skla nebo třeba nakládání vajec do hašeného vápna.