Milujeme léto! A proč? Protože je nabité čerstvým ovocem a otevírá se nám ohromné množství dobrot, které s ním můžeme vykouzlit. A vykouzlením dobroty, vykouzlíme i úsměvy na tváři našim jedlíkům.
Když nastane borůvková sezona a lesy jsou plné těchto fialových skvostů, je dobré mít v šuplíku kvalitní recept na borůvkové muffiny. Jsou rychlé, jsou výborné a jistě si je zamilujete.
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 80 g krupicového (nejlépe třtinového) cukru
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 1lžička prášku do pečiva
- 40 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 80g borůvek
Drobenka
- 50 g mandlí (na plátky rozsekaných)
- 50 g třtinového cukru
- 50 g změklého másla
- 5o g hrubé mouky
Postup
1 Do vychladlého rozpuštěné máslo přidáme vajíčko, mléko, cukr a promícháme. Do tekuté směsi za stálého míchání přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2 Borůvky doporučujeme dát zmrznout do mrazáku, aby neobarvily těsto. Zlehka je pak promícháme se lžící hladké mouky.
3 Borůvky vsypeme do těsta a zlehka promícháme.
4 Těstem ze 2/3 naplníme košíčky na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 – 20 minut.
5 Muffiny můžeme posypat ještě navrch drobenkou s oříšky a nebo drobenku vynechat. Chutím se meze nekladou, záleží na Vás. 🙂
Muffiny jsou výtečné k snídani, ke kávě a nebo jen tak.
Mlsání zdar !
Srdcem a duší jsem redaktor, ale srdce mé patří přírodě. Můj životní příběh se nese v rytmu venkova, který znám od malička. Ve volném čase kutím ve své dílně, opravuji a vylepšuji náš rodinný dům a v neposlední řadě pěstuji ovoce a zeleninu na naší zahrádce.
Houby jsou mojí vášní. Každý podzim se těším na houbařské dobrodružství, které mě přivádí do krásných českých lesů. Z každého houbařského nálezu čerpám nejen inspiraci pro své kulinářské výtvory, ale i pro psaní.
Zahrádkářství a péče o ovocné stromy a zeleninové záhony mi ukazuje, jakým způsobem můžeme tvořit a spolupracovat s přírodou. Naučil jsem se respektovat cykly přírody a rozumět jí. Zároveň je to inspirace pro psaní o zahradničení a udržitelnosti.
Život na venkově není jen o pěstování vlastních potravin, ale i o péči o drobná hospodářská zvířata, která jsou součástí našeho života. Každý zvířecí člen našeho hospodářství má svůj příběh, svoje potřeby či problémy. Snažím se tyto příběhy přiblížit čtenářům a ukázat jim, jak důležité je se správně starat.
Mimo zahrady a lesů, mé srdce zapaluje také vášeň pro vaření. Rád experimentuji s novými recepty a využívám sezónních surovin z naší zahrady.
Kromě této vášně mě také zajímají společenská témata, která jsou každodenní součástí našich životů.
Mým cílem je sdílet své znalosti a zkušenosti, inspirovat a informovat ostatní. Jsem redaktor webových stránek RadimeJak.cz, ale mým pravým posláním je propojit přírodu a člověka skrze slovo.