Mezi oblíbené druhy koření, které mají v kuchyni nepřeberné využití, se samozřejmě řadí i bobkový list. Ten se hodí třeba při nakládání zeleniny, během přípravy omáček a polévek, ale i jako základ pro různé léčivé recepty. Prozradíme, jak uvařit čaj z bobkového listu, jak se připravuje tinktura z bobkového listu a jak si doma udělat odvar z hřebíčku a bobkového listu.
Co je to bobkový list?
Bobkový list všichni dobře známe z kuchyně, kde má tato poměrně nenápadná surovina široké využití. Ve skutečnosti se přitom jedná o sušený list vavřínu vznešeného, který můžete znát také jako vavřín ušlechtilý, ale říká se mu jednoduše i bobkový strom. Původně pochází z Malé Asie, ale dnes se pěstuje v celém Středomoří i v dalších subtropických oblastech (Asie, Severní a Střední Amerika).
Co se týče vzhledu, vavřínové listy jsou střídavé, podlouhlé až kopinaté a řapíkaté. Dorůstají zhruba do délky 5–12 centimetrů a bývají asi 2–4 centimetry široké. Jejich struktura je pak kožovitá, listy jsou lysé a obsahují několik párů postranních žilek, jež jsou spojeny anastomózami. Na okrajích bývají bobkové listy spíše zvlněné, zatímco vrcholky jsou špičaté či zašpičatělé.
Jak sušit bobkový list?
Pokud na zahradě pěstujete vavřín vznešený, můžete si samozřejmě nasušit vlastní bobkový list, takže již tuto surovinu nebudete muset kupovat v supermarketu. Mějte přitom na paměti, že k sušení se hodí dvouleté listy, které se sbírají ve chvíli, kdy obsahují nejvíce silic a účinných látek (obvykle kolem poledne). Nesmí vykazovat známky chorob a neměly by být nijak poškozené.
Bobkové listy se pak suší buď jednotlivě v tenkých vrstvách ve stínu (nikdy je nesmíte umístit na přímé slunce), nebo ve svazcích. Pokud máte doma k dispozici sušičku, můžete vyzkoušet i tento způsob sušení, ale vždy ji nastavujte pouze na nejnižší teplotu a bobkové listy průběžně kontrolujte. Že je hotovo, poznáte podle toho, když se bobkový list v ruce bez problémů zlomí.
Kvalitní sušené listy vavřínu poznáte podle toho, že si uchovají světle zelenou barvu. Nesmí tedy být našedlé, tmavohnědé ani černé. Pokud jde o to, jak potom usušený bobkový list nejlépe skladovat, vložte jej do vzduchotěsné nádoby, kterou umístíte na suché místo mimo dosah přímých slunečních paprsků. Ideální je proto ponechat sušený bobkový list někde v tmavé a chladnější místnosti.
Bobkový list recepty
V současné době je bobkový list známý hlavně jako koření se specifickou vůní a chutí (vyznačuje se lehkým nádechem citrusů). Lidé si jej oblíbili hlavně z toho důvodu, že si v kuchyni našel všestranné využití a dá se zužitkovat na mnoho různých způsobů. Obrovskou výhodou je navíc i skutečnost, že k dochucení pokrmu stačí jediný lístek vavřínu, který mu brzy dodá výraznou chuť.
Ačkoliv samozřejmě můžete použít bobkový list v čerstvém stavu, nejčastěji se pracuje se sušenou variantou, protože během sušení ztrácí vavřínové listy svou hořkost. Největší oblibu si přitom daná surovina našla ve středomořské a francouzské kuchyni, jelikož se dnes na těchto místech vavříny hojně pěstují (jedním z největších producentů je Turecko).
Bobkový list určený k použití v kuchyni může být celý, což je asi nejčastější varianta, se kterou lidé pracují, ale i drcený nebo mletý. V tomto ohledu záleží pouze na vašich preferencích nebo na potřebách daného receptu. Nemusíte ho navíc používat příliš a také je nutné pamatovat na to, že při delším vaření hořkne, takže se během vaření přidává pouze na chvilku.
V kuchyni se vavřínové listy nejčastěji přidávají do různých voňavých polévek, smetanových omáček, masových vývarů, rajčatových pokrmů nebo kyselých jídel. Kromě toho ale skvěle dochutí i různé marinády a teriny, ale zužitkovat jej můžete také během přípravy pečeného masa, ryb nebo mořských plodů. Samozřejmě ale vynikne také v zeleninových pokrmech a luštěninových jídlech.
Aby toho nebylo málo, bobkový list se velice často používá při nakládání zeleniny, červené řepy, fazolí, hub nebo masa. Přestože většinou slouží k dochucení slaných pokrmů, může dodat specifické aroma také sladším jídlům. Někdy se například přidává do nákypů nebo do anglického mléčného pudinku. Momentálně je navíc bobkový list součástí mnoha kořenících směsí.
Bobkový list v bouquet garni
Bobkový list se stal také nezaměnitelnou součástí bouquet garni, což je kytička bylinek obvykle převázaných provázkem, která se využívá pro přípravu nejrůznějších receptů. Ačkoliv neexistuje žádný zaručený recept, jak bouquet garni připravit, obvykle obsahuje bobkový list, petržel a tymián. Přihodit pak můžete i bazalku, rozmarýn, pepř, estragon, saturejku, kerblík či krvavec.
Pokud budete chtít, můžete navíc bouquet garni ozvláštnit zeleninou, jako je například pórek, cibule, celer, mrkev nebo kořen petržele. Svazek se potom vaří spolu s ostatními přísadami připravovaného pokrmu, což jídlu dodá bylinkovou vůni i chuť. Tímto způsobem můžete obohatit třeba různé polévky nebo dušené pokrmy.
Bobkový list v lidovém léčitelství
Přestože si bobkový list našel využití hlavně v gastronomii, někteří lidé si jej oblíbili také jako léčivku s protizánětlivými a dezinfekčními účinky. Obsahuje totiž hořčiny, silice, alkaloidy, bílkoviny, vlákninu, třísloviny, glykosidy, vitamíny i minerály. Aplikovat ho můžete například ve formě čaje, tinktury, oleje, obkladů nebo koupelí, což záleží hlavně na tom, jaký problém pacienta trápí.
Bobkový list se momentálně asi nejčastěji používá pro podporu trávení. Kromě toho působí sedativně, takže se jako odvar podává lidem trpícím nespavostí. Má vliv také na nervovou soustavu, posiluje imunitu a zmírňuje bolesti. Pokud jde o vnější využití, vavřínový list se v podobě obkladů podává na klouby, otoky, křečové žíly či svalovou vyčerpanost.
Aby toho nebylo málo, do svého jídelníčku zahrnují bobkový list pacienti potýkající se s cukrovkou 2. typu, protože snižuje hladinu krevního cukru. Dále pak urychluje hojení kašle a nachlazení (v podobě sirupu), užívají jej lidé trpící dnou nebo migrénou a pozitivně působí také na vlasy. Pomáhá zvětšit jejich objem, posiluje vlasy a zvyšuje jejich lesk.
Čaj z bobkového listu
Asi nejoblíbenějším způsobem využití vavřínových listů je příprava nálevu, který pak lidé pijí jako čaj. Abyste jej mohli také vyzkoušet, připravte si dva až tři bobkové listy, které pak zalijete vroucí vodou v množství 250 mililitrů. Tuto směs nechte louhovat zhruba po dobu 5 až 10 minut (pod pokličkou) a teprve poté se můžete pustit do její konzumace.
Čaj z bobkových listů se doporučuje všem pacientům, které trápí problémy s bolestmi kloubů a křečovými žílami. Ulevuje při potížích s močovým měchýřem, podporuje trávení a chuť k jídlu a může také zmírnit bolesti hlavy nebo migrénu. Kromě toho se hodí i lidem potýkajícím se s problémy sedacího nervu a může vám dodat energii nebo zabránit nadýmání či nespavosti.
Pokud jde o to, jak často pít čaj z bobkového listu, doporučuje se jej užívat dvakrát až třikrát denně. Jestliže vám nebude chutnat samotný, zkuste si jej ochutit citronem nebo osladit medem. Pamatujte ovšem na to, že léčebná kúra založená na užívání čaje z bobkového listu by nikdy neměla trvat déle než tři týdny, protože příliš velké množství může způsobit nežádoucí účinky.
Chcete-li využít bobkový list k inhalaci, budete potřebovat silnější odvar. Do lavoru nebo jiné vhodné nádoby proto nasypte zhruba 2 až 3 polévkové lžíce vavřínových listů. Ty poté zalijte vroucí vodou, vše zamíchejte a nechte chvíli louhovat. Poté si přes hlavu přehoďte ručník a můžete začít výpary z tohoto odvaru pomalu vdechovat.
Léčebný olej z bobkového listu
Chcete-li připravit olej z bobkového listu, nejprve vložte do připravené sklenice nebo lahve 50 gramů bobkového listu, což potom zalijete 70% lihem (zhruba 200 mililitrů). Tuto směs pak nechte po dobu 24 hodin macerovat a následně přidejte 500 mililitrů olivového oleje. Vše pak ohřívejte ve vodní lázni zhruba 5 až 6 hodin, ale pamatujte, že se olej nesmí vařit. Nakonec jej přeceďte přes jemné plátýnko a bude hotovo.
Někdo také připravuje domácí bobkový olej na klouby tak, že si nadrtí šest lžic bobkový listů, které poté zalije 350 mililitry rostlinného oleje (olivový, mandlový, slunečnicový). Nezavřenou sklenici pak stačí vložit do vodní lázně, zahřát na 40 °C a nechat zde stát po dobu 30 minut. Poté již sklenici jen uzavřete, dejte na světlé místo a po 2 až 3 dnech její obsah přefiltrujte a vymačkejte.
Pokud si připravíte vavřínový olej, bude se vám hodit třeba jako lék na pohmožděniny, odřeniny a jiná bolavá místa. Pokud vás trápí některý z těchto problémů, můžete jej použít jako zklidňující mazání, které na postiženou oblast nanesete. Dají se s ním namazat i různé špatně se hojící rány a lidé jej hojně používají třeba při bolestech zad nebo kloubů.
Tinktura z bobkového listu
Dalším receptem, který můžete doma vyzkoušet, je příprava vavřínové tinktury. Nejprve si nachystejte 30 gramů čerstvých bobkových listů a 300 mililitrů 60% alkoholu. Listy nakrájejte nadrobno a vložte do čisté zavařovací sklenice. Poté je zalijte alkoholem, sklenici zavřete a nechte směs při pokojové teplotě louhovat po dobu 10 dnů. Po jejich uplynutí vše slijte přes sítko do lahvičky a užívejte tinkturu třikrát denně (10 kapek rozpuštěných ve vodě).
Odvar z hřebíčku a bobkového listu
Velice oblíbená je mezi lidmi také kombinace dvou účinných látek, což je konkrétně hřebíček a bobkový list. Z těch si můžete připravit speciální odvar, který bude mít velice pozitivní vliv na vaše zdraví. Stačí si nachystat 2 celé bobkové listy, 3 hřebíčky a 300 mililitrů vody. Bobkový list vložte do hrnce, zalijte jej vodou a přiveďte ji k varu. Směs vařte asi 5 minut, poté stáhněte plamen a přidejte hřebíček.
Hrnec pak zakryjte poklicí a nechte vše louhovat zhruba čtvrt hodiny. Potom odvar přeceďte a vypijte, přičemž se doporučuje čaj pít dvakrát denně, ale maximálně po dobu 10 dnů. Také jej můžete aplikovat přímo na bolavá a podrážděná místa. Pokud jde o léčivé vlastnosti nálevu z bobkového listu a hřebíčku, říká se, že má protizánětlivé a uklidňující účinky, pomáhá tělo zbavit toxinů, které zatěžují játra a ledviny, podporuje trávení, brání rozvoji infekcí a zmírňuje nepříjemné bolesti.