Máta peprná patří mezi oblíbené léčivky, ale zároveň si našla své místo i v gastronomii. Zde se používá jako koření, ale může se také stát základem mnoha zajímavých pokrmů nebo nápojů. Prozradíme, jak se máta suší, k čemu se v kuchyni používá a jak si z této aromatické rostliny připravit chutný čaj, sladkou zmrzlinu nebo osvěžující limonádu.
Máta je mezi lidmi známá hlavně jako oblíbená léčivka, která podporuje normální činnost trávicího traktu a střev, zmírňuje příznaky nachlazení, posiluje nervy a pomáhá při bolestech zubů či dásní. Kromě toho se však daná bylina může stát základem produktů určených k péči o problematickou pleť a navíc si postupem času našla máta využití v kuchyni.
Díky své příjemné mentolové chuti a vůni se máta přidává především do různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Lidé si přitom nejčastěji připravují čaj z čerstvé máty nebo čaj ze sušené máty, ale tato bylina se hojně používá také pro výrobu oblíbeného mojita. Kromě toho je pak součástí peprmintky, což je alkoholický nápoj označovaný také jako zelená.
Co se týče pokrmů, čerstvé lístky máty peprné se v současné době přidávají třeba do různých salátů a omáček. Jako aromatické koření pomáhá bylina dodat specifickou chuť masovým i zeleninovým jídlům, přidává se do nádivek a své místo si našla také při tvorbě moučníků. Kromě toho si s její pomocí můžete připravit také mátové bonbony nebo třeba osvěžující mátovou zmrzlinu.
Obecně je máta oblíbená hlavně v blízkovýchodní kuchyni, ale bývá také součástí různých receptů v kuchyních asijských. Konkrétně v Maroku, Indii, Tunisku a na dalších místech se například připravuje silný slazený horký čaj z čerstvé máty, jenž dokáže člověka skutečně osvěžit. Kromě toho s mátou kuchaři hojně pracují také ve Středomoří, přičemž velké oblibě se těší třeba na území Řecka.
Také u nás si v posledních letech daná bylina získává stále více příznivců. Používají se přitom čerstvé listy i s mladými stonky, sušené listy nebo čerstvé květy. Navíc se dá kombinovat s jinými druhy koření, jako je například tymián, majoránka, bazalka, oregano, zázvor nebo třeba hřebíček. Kromě toho v receptech skvěle doplňuje zelený hrášek nebo třeba salátové okurky.
Mátový Sirup – Domácí Recept Mátový Likér – Domácí Recept Mojito – Domácí Recept Mátová Limonáda – Domácí Recept Mátová Zmrzlina – Domácí Recept Mátový Salát – Domácí Recept