Mangold

Rostlina mangold sice nepatří mezi nejoblíbenější druhy, které se na českých zahrádkách vyskytují, rozhodně však stojí za to její pěstování vyzkoušet. Tato listová zelenina je totiž velice nenáročná a její listy i stonky jsou navíc plné různých vitamínů. Díky tomu se dá mangold skvěle využít v kuchyni a lidé si navíc pochvalují jeho léčivé účinky.

Co je to mangold?

Mangold (latinsky Beta vulgaris var. cicla) je druh listové zeleniny, který se botanicky řadí do čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae) a je tedy příbuzný s řepou či špenátem. Jedná se o dvouletku, která v prvním roce vytváří růžici větších listů a po přezimování následně vykvétá. Sklízet je možné po více sezón, jelikož jde o vytrvalou zeleninu, která zároveň na zahradě působí krásným dekorativním dojmem.

Jednotlivé rostliny dorůstají zhruba do výšky 30 až 60 centimetrů a vytvářejí bujné listové růžice, které se skládají z protáhlých lesklých listů. Jejich zbarvení se značně liší v závislosti na konkrétní odrůdě, což platí také pro dužnaté řapíky. Obě tyto části slouží k přípravě chutných receptů a někdo dokonce konzumuje také kořen mangoldu.

Odrůdy mangoldu

Mangold je možné pěstovat ve dvou základních variantách, což je mangold listový a mangold řapíkatý. První z nich má tenký řapík a větší listovou plochu, takže v kuchyni skvěle dokáže zastoupit klasický špenát. Mezi nejoblíbenější přitom patří odrůda Perpetual Spinach (Gator) s jemnými a jasně zelenými listy či odrůda Rhubarb, pro kterou je typická červená barva řapíků.

Místo špenátu můžete vyzkoušet mangold zelený, konkrétně odrůdu Gewone, která má bělavě zbarvené řapíky a chutné listy. Kromě již zmíněných druhů existují také odrůdy, jejichž listy jsou celé zbarvené do fialova či purpurova. Často se přitom můžete setkat s názvy, jako je mangold duhový, mangold barevný nebo třeba mangold zahradní.

Pro mangold řapíkatý jsou typické světle či tmavě zelené listy a tlustší řapíky, které mohou být klidně i několik centimetrů široké. Mohou mít celou řadu různých odstínů a v kuchyni se nejčastěji připravují jako chřest. V Evropě se tato varianta pěstuje častěji než mangold listový a je stále oblíbenější také jako součást ornamentálních zeleninových zahrad.

Kuchaři mají rádi třeba odrůdu Lucculus, která se vyznačuje velice jemnou chutí. Oblíbená je však také odrůda Rhubarb Chard, jejíž řapíky jsou robustní a dosahují šířky až 6 centimetrů, nebo odrůda Yellow, pro níž jsou typické zelené listy a zářivě žluté zbarvení řapíků. Zahrádkáři pak nedají dopustit ani na odrůdu Bright Lights, která představuje směs barev, a to od bělavých a žlutých tónů až po růžovou a světle fialovou.

Původ mangoldu

Pokud jde o historii mangoldu, jako první ho vědecky popsal švédský přírodovědec a lékař Carl Linné v roce 1753. Tuto rostlinu označil jako Beta vulgaris var. cicla, což je jméno, s nímž se můžete setkat dodnes. Mangold původně pochází ze Středomoří, přičemž s jeho pěstováním údajně měli zkušenosti již staří Egypťané.

Podle dochovaných zápisů se mangold před třemi sty lety ve střední Evropě řadil mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější druhy zeleniny. Později ho však vytlačil špenát, což byla prakticky nově objevená zelenina, která se k nám dostala z arabských končin.

Mangold: využití a účinky

Zajímá vás, jaké má mangold použití a jaké má mangold léčivé účinky? Podobně jako je tomu u dalších druhů listové zeleniny, také mangold se pyšní vysoce výživnými listy a řapíky, což z této rostliny činí oblíbenou součást zdravých jídelníčků. Z jednotlivých částí mangoldu se dá připravit velké množství chutných pokrmů, a to jak v syrové podobě, tak i pomocí tepelného zpracování.

Díky obsahu celé řady vitamínů a minerálních látek ovlivňuje mangold zdraví člověka velice příznivým způsobem. Důležité jsou především vitamíny A, B, C, E a K. Pozor ovšem na neopatrné tepelné zpracování mangoldu, při kterém se může jejich množství výrazně snížit. Pokud jde o minerály, mangold obsahuje například:

  • vápník,
  • železo,
  • fosfor,
  • draslík,
  • hořčík.

Kromě výše zmíněných látek, které jsou pro lidský organismus velice prospěšné, je významný také obsah bílkovin (asi 2,5 %). Z velké části je pak tato rostlina tvořena vodou a obsahuje také cukry, které jí dodávají lehce nasládlou chuť. Podobně jako u špenátu je v mangoldu obsažena také kyselina šťavelová, jejíž vyšší koncentrace může vést k rozvoji zdravotních komplikací.

Léčivé účinky mangoldu

Konzumace mangoldu údajně představuje účinnou prevenci nádorových onemocnění. Tato listová zelenina zároveň posiluje imunitu a nervový systém, příznivě působí proti kornatění cév, čistí krev a díky obsaženému železu ji lékaři doporučují také při chudokrevnosti. Aby toho nebylo málo, mangold je také výborným pomocníkem při detoxikaci organismu, protože podporuje vylučování škodlivin z těla.

Vzhledem k nízké energetické hodnotě je mangold vhodnou potravinou, kterou lidé konzumují při různých redukčních dietách. Výtečné dietetické vlastnosti této rostliny dnes oceňují především na Balkáně, ve Švýcarsku či v zemích západní Evropy, ale její obliba se postupně šíří také do dalších oblastí. Nejen v létě totiž dokáže skvěle nahradit špenát nebo chřest.

A jaké má mangold nežádoucí účinky? Jedná se o druh zeleniny, který výrazně urychluje trávení. Z toho důvodu může působit jako mírné projímadlo, na což byste si měli raději dát pozor. Zároveň se nedoporučuje konzumovat větší množství špenátu, mangoldu a červené řepy najednou nebo je v kuchyni využívat příliš často a brzy po sobě, aby nedošlo k tvorbě ledvinových kamenů.

Co je mangold?

Mangold je listová zelenina, kterou můžete znát také pod latinským názvem Beta vulgaris var. cicla. Botanicky je tato dvouletka příbuzná třeba s řepou nebo se špenátem, sklízet však můžete po více sezón. Jednotlivé rostlinky dorůstají zhruba do výšky 30 až 60 centimetrů a vytvářejí růžice protáhlých lesklých listů. Ty mohou mít celou řadu barevných odstínů stejně jako dlouhé řapíky.

Které odrůdy mangoldu existují?

Mangold se pěstuje ve dvou základních variantách, kam patří mangold listový a mangold řapíkatý. První z nich dokáže díky velkým šťavnatým listům v kuchyni skvěle zastoupit špenát, přičemž nejoblíbenější jsou odrůdy Perpetual Spinach či Rhubarb. Pro druhou variantu jsou typické tlustší řapíky, které se připravují jako chřest. Populární jsou odrůdy Yellow, Lucculus či Rhubarb Chard.

Jaké má mangold využití?

Vzhledem k nízké energetické hodnotě si mangold oblíbili lidé, kteří žijí zdravě nebo chtějí shodit nějaké to kilo. Z listů i řapíků se dá připravit celá řada chutných pokrmů, a to jak v syrovém stavu, tak za pomoci tepelného zpracování. Zároveň však mangold příznivě ovlivňuje zdraví člověka, jelikož se v něm ukrývá velké množství vitamínů, minerálů a bílkovin.

Jaké má mangold léčivé účinky?

Mangold obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, ale také velké množství bílkovin a minerálních látek. Jeho konzumace je údajně velice účinná při prevenci nádorových onemocnění. Kromě toho mangold posiluje nervový systém, čistí krev, příznivě působí proti kornatění cév, doporučuje se při chudokrevnosti a podporuje vylučování škodlivin z těla.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno