Pod tímto názvem se ukrývá zkažené vajíčko, které svým zápachem obvykle zamoří celou domácnost. Samozřejmě pak také pokazí celý připravovaný pokrm, pokud si nedáváte dobrý pozor a vajíčko nejprve nerozklepnete někde bokem (třeba do hrníčku nebo do misky vedle).
Kromě toho se ovšem můžete setkat i s dalšími lidovými názvy, jako je záprt, záprtek, záprdek, pukač, pouk nebo jednoduše smradlavé vejce. Každé z nich se používá v jiných částech České republiky, přičemž výraz záprtek mívá oblastně i jiný význam, a sice příliš malé vejce bez žloutku.
Další Informace o Pukavci
Už jako malá jsem se ráda motala v kuchyni a starala se o svou zahrádku. Když jsem se později rozhodla vystudovat vyšší odbornou zdravotnickou školu, pěstitelská vášeň mě rozhodně neopustila. Dnes pracuji jako výživová poradkyně a zajímám se o všechno, co souvisí se zdravým životním stylem, ale hodně mě baví i astrologie nebo různé vychytávky do domácnosti. Volný čas trávím zvelebováním zahrádky, vymýšlením nových receptů a experimentováním s vypěstovanými surovinami. Čerstvá zelenina, ovoce a bylinky z vlastní zahrádky mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři. Nejraději ale vařím a peču pro svou početnou rodinu a své recepty moc ráda předávám dál. Proto jsem se rozhodla své zkušenosti promítnout do článků, které mohou pomoci zahrádkářským začátečníkům, zkušeným pěstitelům i nadšeným kuchařům.