Jak vzniká PUKAVEC? Co s ním?

Určitě už se vám někdy stalo, že jste si chtěli udělat míchaná vajíčka nebo třeba omeletu, ale když jste vejce rozklepli, ihned jste poznali, že něco není v pořádku. V takovém případě jste narazili na pukavec neboli na zkažené vajíčko. Prozradíme, jak se stane z vejce pukavec, jak vypadá zkažené vejce nebo třeba jak poznat stáří vajec, pokud si nejste jistí, kdy jste si je domů přinesli.

Co je to pukavec?

Pod tímto názvem se ukrývá zkažené vajíčko, které svým zápachem obvykle zamoří celou domácnost. Samozřejmě pak také pokazí celý připravovaný pokrm, pokud si nedáváte dobrý pozor a vajíčko nejprve nerozklepnete někde bokem (třeba do hrníčku nebo do misky vedle).

Kromě toho se ovšem můžete setkat i s dalšími lidovými názvy, jako je záprt, záprtek, záprdek, pukač, pouk nebo jednoduše smradlavé vejce. Každé z nich se používá v jiných částech České republiky, přičemž výraz záprtek mívá oblastně i jiný význam, a sice příliš malé vejce bez žloutku.

Jak vzniká pukavec?

Pokud marně přemýšlíte, jak vzniká záprtek, ve skutečnosti je odpověď velice jednoduchá. Pukavec se z běžného vajíčka stává ve chvíli, kdy se z nějakého důvodu zkazí (například vlivem stáří nebo narušení povrchu). Jde tedy o moment, kdy dovnitř proniknou škodlivé bakterie, které vaječný obsah rozloží, což se samozřejmě pojí také s nesnesitelným zápachem.

Jak vypadá pukavec?

Za čerstvé vejce se považuje takové, které slepice snesla před méně než 10 dny. Celkově se pak trvanlivost vajec odhaduje na 28 dnů (tedy zhruba 4 týdny), ale to platí pouze v případě jejich správného skladování. Vajíčka totiž vyžadují stabilní teplotu (ideálně v rozmezí od 5 do 18 °C) a sucho, přičemž nesmí být vystavená horkým slunečním paprskům.

Reálná doba trvanlivosti se může od té předpokládané lišit, a proto byste nikdy neměli používat vejce, jehož kvalita se vám z nějakého důvodu nezdá, ať je sebečerstvější. Zkažené vajíčko přitom poznáte několika různými způsoby, a to hlavně pomocí čichu a zraku. Pokud si nejste jistí stářím vajec, které máte k dispozici, existuje navíc i několik testů, které vám ho pomohou zjistit.

Jak poznat zkažené vejce?

  • Pomocí čichu – toto je asi nejjednodušší způsob, jak odhalit, že je s vajíčkem něco v nepořádku. Typicky totiž vydává pukavec smrad, který připomíná sirovodík, a to v syrovém i uvařeném stavu. Obvykle stačí přičichnout ke skořápce, ale pokud nic necítíte, vajíčko zkuste rozklepnout do misky nebo hrnečku a následně zhodnoťte, jaké aroma vydává jeho bílek a žloutek. Jestliže vejce jakkoliv zapáchá, okamžitě ho zlikvidujte.
  • Vizuální kontrola skořápky – další spolehlivou metodou, která vás ochrání před použitím zkaženého vajíčka, je důkladná prohlídka. Nejprve byste přitom měli zhodnotit skořápku. Pokud je naprasklá, pravděpodobně se uvnitř rozšířily bakterie, zatímco zvláštní poprašek značí přítomnost plísní. Takové vejce raději zlikvidujte.
  • Vizuální kontrola žloutku a bílku – Když vajíčko rozklepnete, jeho žloutek by měl být jasně žlutý či žlutooranžový a bílek hustý a spíše neprůhledný. Vejce pukavec poznáte podle růžového, modrého, zeleného či nahnědlého žloutku, přičemž bílek bude v případě záprtku čirý a vodnatý. U zkaženého vejce se pak velmi snadno obě části smísí, protože kraje žloutku nedrží tvar a rozlévá se do bílku.
  • Zatřesení vajíčkem – vzhledem k tomu, že u pukavce nedrží bílek ani žloutek svůj tvar, stačí s vajíčkem zatřást a hned poznáte, jestli je uvnitř zkažené. Záprtek totiž bude působit dojmem, že je plný vody, nebo bude vydávat zvláštní šumění.
  • Ponoření vajíčka do vody – posledním indikátorem, jak odhalit pukavec, je plovoucí test. Ten si lidé oblíbili hlavně kvůli tomu, že vajíčko nemusí rozbíjet, aby se přesvědčili o jeho kvalitě. Stačí ponořit vejce do misky či sklenice s vodou a sledovat, co bude dál. Pokud se potopí ke dnu, je čerstvé. Jestliže se naopak bude vznášet na hladině, může se jednat klidně o měsíc staré vejce (typicky alespoň 3 týdny). Nemusí to hned znamenat, že jde o pukavce, ale rozhodně si na něj dávejte dobrý pozor.
TOP:   MYSLIVECKÉ ZKOUŠKY 2024: Co obnáší a jak je získat?!

Abyste se vyhnuli potížím, doporučuje se nekupovat v obchodě žádná porušená vejce s prasklinami na skořápce ani neoznačená vajíčka, u nichž není jasné, jakou mají trvanlivost. Pokud máte k dispozici vlastní vejce z kurníku, vždy je popisujte datem snášky nebo si tuto informaci někam poznamenejte, abyste věděli, která jsou nejčerstvější a zda již nejsou příliš stará pro použití v kuchyni.

Pro přípravu míchaných vajíček, omelety, volského oka, vejce natvrdo nebo vejce na hniličku se doporučuje používat pouze čerstvá vejce (tedy méně než 10 dnů stará). Ta starší se pak v kuchyni budou hodit třeba jako ingredience pro vaření nebo pečení.

Co s pukavcem udělat?

Jestliže jste narazili na záprtek, jistě byste se ho rádi co nejrychleji zbavili, než zamoří celou vaši domácnost odporným zápachem. Rozhodně se ale nedoporučuje vyhazovat zkažená vajíčka do normálního odpadkového koše, pokud se ho nechystáte okamžitě vynést. Puch by se totiž mohl brzy rozšířit a situace by byla ještě horší než na začátku.

Oblíbeným řešením, jak zlikvidovat pukavec, je vylévání obsahu zkaženého vajíčka do záchodu nebo do drtiče odpadků, zatímco skořápky je možné vyhodit do koše uzavřené v neprodyšném obalu. Pokud se rozhodnete pukavec vyhodit do popelnice, dejte si pozor, aby zápach zkaženého vejce nepřilákal hmyz nebo nějaké jiné nechtěné návštěvníky. Raději proto vždy pukavec vyhazujte v pevně uzavřeném pytlíku.

Někteří lidé pak vynášejí záprtky na kompost. V takovém případě se doporučuje vaječný obsah spolu s nadrobenými skořápkami do kompostu pořádně zamíchat a rovnoměrně vše rozložit. Nikdy na kompost nevyhazujte větší množství pukavců, protože kromě nelibého zápachu opět hrozí zamoření hmyzem nebo nevítaná návštěva nějakého zvířete.

Co se stane, když sním pukavec?

Konzumace starých vajec se obecně rozhodně nedoporučuje. Proto byste měli vajíčka zpracovat ideálně, když jsou ještě čerstvá, nebo nejpozději předtím, než skončí jejich minimální trvanlivost. I když si ale budete dávat dobrý pozor, může se stát, že se mezi vajíčky (ať už domácími, nebo z obchodu) objeví pukavec. Pokud ho neobjevíte včas, může to mít nepříjemné následky.

TOP:   NOVOLUNÍ PROSINEC 2023: Kdy je a co nás čeká?

Jestliže přemýšlíte, co se stane, když sním zkažené vejce, potíže se při konzumaci pukavce obvykle liší v závislosti na tom, zda jste snědli tepelně upravenou variantu (například vejce natvrdo), nebo se jednalo o vajíčko syrové (málo udělaná míchaná vajíčka nebo třeba vejcem zalité těstoviny, které se pak již dostatečně dlouho nepekly).

V prvním případě vás pravděpodobně potrápí nepříjemné bolesti břicha, nevolnost a průjem. Sníte-li ovšem nedostatečně tepelně zpracované vejce, situace může být mnohem horší. Hrozí vám riziko rozvoje salmonelózy, což je akutní průjmové bakteriální onemocnění, které mají na svědomí bakterie rodu Salmonella.

Do několika hodin po konzumaci zkaženého vajíčka se člověku typicky udělá špatně, ale inkubační doba může být i delší (až dva dny). Nemoc pak většinou doprovází bolesti žaludku, křeče, horečka, zimnice, zvracení, vodnatý průjem (někdy s příměsí hlenu a krve), celková únava a schvácenost nebo třeba malátnost. U některých osob se však mohou rozvinout i závažnější komplikace.

Situaci rozhodně nepodceňujte a vyhledejte lékaře. Pokud se u vás skutečně potvrdí salmonelóza, budete muset dodržovat klidový režim a speciální dietu. Někdy pomohou také léky (dezinficiencia či adsorbencia) a důležité je hlavně doplňování dostatečného množství tekutin. V horších případech ovšem lékaři musí pacienta hospitalizovat.

Sledujte novinky webu RadimeJAK.cz na Googlu a Seznamu!

Co je pukavec?

Jako pukavec, záprtek, záprdek, pukač nebo pouk se označuje zkažené vejce. Vzhledem k tomu, jaký zápach takové vajíčko vydává, se mu pak někdy říká jednoduše také smradlavé vejce. Vzniká ve chvíli, kdy dovnitř proniknou bakterie, které rozloží vaječný obsah, takže se vajíčko zkazí. Pak již samozřejmě není vhodné ke konzumaci.

Jak poznat pukavec?

Pukavec poznáte okamžitě podle nesnesitelného zápachu, který je někdy patrný i přes skořápku. Dalším indikátorem je příliš vodnatý a čirý bílek nebo třeba růžový, modrý či zelený žloutek. Špatným znamením je rozhodně situace, kdy se bílek se žloutkem příliš snadno smísí a žloutek nedrží tvar. Při zatřesení pak záprtek působí dojmem, že je naplněný vodou, a divně šplouchá.

Kam vyhodit pukavec?

Pokud nemáte v úmyslu okamžitě vynést koš, zkažené vejce raději do běžného odpadu nevyhazujte, protože by vám mohlo zasmradit celou domácnost. Lepší variantou je vylít pukavec do záchodu nebo do drtiče odpadu a skořápky vynést do popelnice uzavřené v neprodyšném obalu. Někdo pak vyhazuje zkažená vejce také na kompost, kde byste je ale měli dobře promísit s jeho obsahem.

Co způsobí konzumace zkaženého vejce?

Když sníte tepelně upravený záprtek, pravděpodobně vás potrápí bolesti břicha a průjem. Horší situace nastane, pokud zkonzumujete pukavec syrový. Následně se u vás totiž může rozvinout salmonelóza, což je akutní průjmové bakteriální onemocnění, které se pojí s vodnatými průjmy, zvracením, horečkami a dalšími zdravotními komplikacemi, které někdy ohrožují pacienta na životě.