O paprikookurce jste nikdy neslyšeli a název ačokča vám přijde jako vymyšlený? V tom případě o hodně přicházíte! Tato rostlina totiž i při minimálním úsilí dokáže svým pěstitelům poskytnout maximální užitek. Z jediné ačokči můžete sklidit až sto šťavnatých plodů, které chutnají jak po okurce, tak i po paprice. Ty jsou navíc zdraví prospěšné a poslouží jako základ mnoha chutných receptů.

 

ROSTLINA AČOKČA neboli PAPRIKOOKURKA

Ačokča, kterou můžete znát také pod jménem paprikookurka, korila nebo Cyclanthera pedata, je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Původně pochází z Jižní Ameriky a je považována za jednu ze ztracených plodin dávných Inků, kteří ji pěstovali v Andách. Ačkoliv v Evropě není její pěstování prozatím příliš rozšířené, postupně si získává oblibu zahrádkářů.

Paprikookurka se hojně pěstuje třeba v jihovýchodní Asii, v Peru nebo také v Mexiku. Díky tomu získala řadu dalších pojmenování, která se s ní pojí. Kromě latinského názvu je tedy známá jako ačokča neboli mexická okurka, indiánská okurka nebo dokonce i divoká okurka. Díky nízkému podílu dužiny se jí v Mexiku někdy říká také pepino hueco, což v překladu znamená dutá či prázdná okurka.

Jak tato rostlina vlastně vypadá? Zelenina ačokča se svým vzhledem podobá paprice, chutí pak spíše okurce. Jedná se o jednodomou, popínavou, samosprašnou rostlinu, jejíž stonky mohou dosahovat délky až 5 metrů. Jsou poměrně tenké a při správné péči také hustě rozvětvené.

Plody této divoce rostoucí liány vypadají jako vejčité lusky, mají paprskovitý tvar se špičatým vrškem a měří zhruba 5-10 centimetrů. Uvnitř se nachází bílá vatovitá dužina a černá semínka. Kromě toho má ačokča listy složené z pěti až sedmi drobnějších eliptických lístků, které jsou na okrajích vroubkované, a její drobné květy bývají bílé, nažloutlé či nazelenalé.

 

AČOKČA ZDRAVÍ

Plody paprikookurky je možné konzumovat jak syrové, tak i dušené nebo vařené. V syrovém stavu má však ačokča léčivé účinky, které výrazně napomáhají při léčbě některých nemocí. Údajně funguje jako skvělý lék proti cukrovce, jelikož napomáhá metabolismu cukrů v lidském těle. Zároveň údajně zlepšuje i psychické rozpoložení člověka.

Pěstitelé také moc dobře vědí, že plody paprikookurky obsahují beta karoten a důležité hořčiny. Kromě toho má v sobě ačokča vitamíny C, B1 a B2. Údajně snižuje vysoký krevní tlak, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, působí jako přírodní antioxidant a používá se i k léčbě aterosklerózy či respiračních onemocnění.

 

AČOKČA PĚSTOVÁNÍ

Zajímá vás, jak pěstovat ačokču, aby se jí v našich podmínkách dobře dařilo? Na rozdíl od klasické okurky netrpí ačokča plísněmi a poskytuje svým pěstitelům také mnohem bohatší sklizeň. Plodí až do zámrazu a na jedné rostlině se urodí klidně i sto chutných kousků zeleniny.

Pěstování ačokči není příliš náročné a zvládne ho tedy každý zkušený pěstitel i nadšenec do zahradničení. Rostlinkám stačí věnovat dostatečnou péči. Pokud se o ně budete dobře starat, vyrostou vám široce rozvětvené liány, které mohou v blízkosti altánků, kamenných zídek nebo jiných podpěr růst i jako netradiční okrasná bylina. Navíc vás však odmění bohatou úrodou.

Jak zalévat ačokču? Paprikookurka je na zálivku poměrně náročná a vyžaduje také dobře vyhnojenou půdu, aby měla neustále dostatečné množství živin. Při jejich nedostatku totiž bude rostlinka trpět, a pokud ji nebudete dobře zalévat, může dokonce úplně přestat plodit. Vegetační doba ačokči je poměrně dlouhá, jedná se zhruba o 90-110 dnů.

 

Ačokča pěstování v květináči

Jelikož této rostlině vyhovuje vlhké a teplé klima, kterého se jí v Bolívii, Peru a Mexiku dostává, u nás je ideální paprikookurku podobně jako klasické papriky a okurky předpěstovat. To můžete udělat jak v květináči na okenním parapetu, tak i ve fóliovníku nebo ve skleníku. Semenáčky stačí umístit do menších koflíků nebo třeba do kelímků od jogurtu s drenážním otvorem ve dně. Pokud žijete v bytě a chcete si pořídit alespoň malou zahrádku, dobře snáší ačokča pěstování na balkoně.

 

Výsadba ačokči

Jak a kdy vysadit ačokču? Jelikož paprikookurku mohou zničit přízemní mrazíky, vysévá se podobně jako normální okurka až v druhé polovině května. Můžete použít buď předpěstované ačokča sazenice, které se do květináčů vysazují v dubnu, nebo semínka zasadit přímo do hlíny. Pak už jen stačí zabezpečit vybrané místo před slimáky a sledovat, jak se za pár týdnů dočká ačokča klíčení.

Ačokča výsev preferuje na dobře prosluněných stanovištích v jižní části zahrady a ráda také obrůstá ploty, zídky nebo dokonce i stromy. Opora však rozhodně není nutností, jelikož se tato rostlina klidně může plazit i po zemi, ale v takovém případě se připravte na to, že každá paprikookurka zabere velké množství prostoru. Nároky na její pěstování bývají srovnatelné třeba s dýněmi.

Rostliny z jarních výsevů obvykle hojně plodí koncem srpna nebo v září. Pokud ovšem paprikookurku nevysadíte ven na záhon, ale rozhodnete se ji po celou dobu pěstovat ve skleníku, s úrodou to bude trochu jinak. Ačokča začne plodit dříve a zároveň budete také déle sklízet její chutné plody.

 

Ačokča choroby

Co se týče plísní, ačokču považují zahrádkáři za poměrně bezproblémovou rostlinu. Na rozdíl od okurek, které při pěstování bez chemie často plísněmi trpí a někdy se kvůli tomu nepodaří vypěstovat dostatečně velkou úrodu, zvládá ačokča plísně mnohem lépe. Dosud k nám navíc nebyly zavlečeny choroby, které jsou pro tuto rostlinu smrtelné, takže pěstování paprikookurky je vhodné do permakulturní zahrady a zároveň ho můžeme doporučit všem, kteří chtějí zahradničit bez chemie.

 

Ačokča rozmnožování

Pokud se vám na zahradě ujala ačokča, semínka si můžete snadno sami namnožit. Zralá semínka poznáte podle toho, že jsou černá a mají poměrně zvláštní tvar. Na podzim je stačí pouze vydlabat ze sklizených plodů, pečlivě usušit a poté uskladnit na chladném a suchém místě, kde přečkají až do jara. V některých letech ovšem semen bývá nedostatek, protože se stává, že nestihnou plně dozrát.

 

Gigantická ačokča

Mezi často vyhledávané, ale i poměrně vzácné odrůdy paprikookurky patří gigantická ačokča, jejíž plody dosahují v porovnání s klasickou ačokčou několikanásobně větších rozměrů. Tvrdá semena se v nich navíc vytvářejí později, takže je můžete sklízet a konzumovat delší dobu. Nezralé plody zase zůstávají dostatečně tvrdé a při zpracování si tak mnohem lépe uchovají svou křupavost. Díky tomu se podobně jako okurky hodí na nakládání.

Vypěstovat semena gigantické ačokči je ale na rozdíl od běžných rostlinek dost náročné. Velkoplodá odrůda má sice podobné nároky jako běžná paprikookurka, ale potřebuje prokypřenou a dobře propustnou půdu i vydatnou zálivku. Nejlépe se jí poté daří na přímém slunci.

 

JAK SKLADOVAT AČOKČU?

Zasadili jste si na zahradě ačokču a podařilo se vám vypěstovat desítky chutných plodů? V tom případě vás určitě zajímá, co všechno s úrodou paprikookurky můžete udělat. Plody je samozřejmě možné konzumovat za syrového stavu a zároveň se ačokča hodí také pro nakládání, zavařování nebo uchování v podobě kvašáků.

 

Na recepty z ačokči jsme připravili speciální článek!

DOPORUČUJEME ČLÁNEK: 5 NEJLEPŠÍCH RECEPTŮ Z AČOKČI

 

Kromě toho zvládá ačokča sušení podobně jako houby. Plody nakrájené na drobné kousky je vhodné sušit při teplotě do 40 °C. Poté je můžete využít třeba jako přísadu do zeleninových polévek nebo pod dušené maso. Před vařením byste ovšem měli sušenou ačokču na půl hodiny namočit do studené vody, kterou poté můžete použít jako základ polévky či omáčky.

Pokud plody ačokči rovnou nezužitkujete, ale chtěli byste je uskladnit, pamatujte vždy na to, že ideální je pro ačokču skladování v chladu (nejlépe přímo v ledničce). Před uskladněním je dobré plody překrýt potravinářskou folií nebo mikrotenovým sáčkem, aby se jim nic nestalo. V takovém stavu vydrží paprikookurka uskladněná zhruba po dobu dvou týdnů. Kromě toho ale můžete nakrájenou ačokču také zmrazit.

 

AČOKČA PRODEJ a CENA

Zajímá vás, kde sehnat ačokču, pokud sami ještě tuto rostlinu na zahradě nemáte? Ideálním řešením je oslovit své příbuzné a známé, kteří se pěstování paprikookurky věnují, a poprosit je o zralá semena. Ta poté stačí na jaře předpěstovat (na balkoně, ve skleníku či ve fóliovníku) a v polovině května vysadit. Za dobrou péči se vám poté během srpna a září rostlinka odmění bohatou úrodou chutných plodů.

Semínka či sazenice ačokči prodávají také menší i větší zahradnictví a můžete je sehnat dokonce i přes internet. Pokud jde o semena běžné paprikookurky, ty seženete většinou v balení po šesti nebo deseti kusech a jejich cena se obvykle pohybuje v rozmezí od 40 do 60 korun. Sazenice vás poté budou stát asi 30 korun. Pokud máte zálusk na gigantickou ačokču, budete si muset trochu připlatit. Za pět semen můžete zaplatit klidně i 80 korun.

Co je ačokča?

Ačokča, kterou zahrádkáři označují také jako paprikookurka, je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Původně pochází z Jižní Ameriky, hojně se pěstuje v jihovýchodní Asii, ale v poslední době si získává stále větší oblibu také v Evropě. Svým vzhledem se zelenina ačokča podobá paprice, jelikož plody na první pohled vypadají jako vejčité lusky, chutí však připomíná spíše okurku. Jde o popínavou samosprašnou rostlinu, jejíž tenké a hustě rozvětvené stonky mohou dorůstat do délky až 5 metrů.

Jak ovlivňuje ačokča zdraví člověka?

Plody paprikookurky se konzumují hned po utrhnutí, ale i ve vařeném či dušeném stavu. Tato rostlina je navíc známá tím, že má v syrovém stavu spoustu léčivých účinků. Konzumace plodů napomáhá například při léčbě cukrovky, podporuje metabolismus cukrů a zároveň zlepšuje psychické rozpoložení člověka. Kromě toho údajně snižuje krevní tlak, pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a je vhodná tak při léčbě respiračních onemocnění nebo aterosklerózy.

Jak pěstovat ačokču?

Pěstování ačokči není příliš náročné, takže by ho měl zvládnout každý nadšenec. Výsadba se provádí v druhé polovině května, aby rostlinu nezničily přízemní mrazíky. Ideální je umístit ačokču na dobře prosluněné stanoviště, kde může obrůstat plot, zídku nebo stromy. Důležitým faktorem je přitom dobře vyhnojená půda a dostatečná zálivka, což rostlině zajistí správné množství živin. Paprikookurky z jarních výsevů hojně plodí koncem srpna nebo v září, ve skleníku ovšem začínají plodit dříve.

Jak skladovat ačokču?

Povedlo se vám na zahradě vypěstovat spoustu plodů ačokči a teď nevíte, co si s nimi počít? Úrodu je samozřejmě možné konzumovat za syrového stavu, ale paprikookurky se hodí i pro nakládání a uchování v podobě kvašáků. Dále je možné ačokču usušit podobně jako houby, což se dá později zužitkovat jako přísada do polévek nebo pod maso. Pokud ačokču nespotřebujete rovnou, přebytek se dá uskladnit také v lednici nebo v mrazáku.