5 Receptů z hovězí loupané plece

Došly vám nápady na nedělní oběd nebo přemýšlíte, co uvařit, až přijede na návštěvu tchán s tchýní? Co takhle připravit něco dobrého z hovězí loupané plece? Pokrmy z tohoto masa nejsou ani drahé, ani příliš náročné na přípravu, jen potřebují více času, aby bylo hovězí dostatečně měkké. Pokud vám chybí inspirace k vaření, můžete vyzkoušet ověřené recepty, které jsme pro vás sepsali v tomto článku.

Co to je loupaná plec?

Hovězí loupaná plec je část masa nacházející se na předních nohách skotu. Jedná se o střední část ramene, na níž vzadu navazuje vysoká plec a vpředu kulatá plec, kterou můžete znát také pod názvem falešná svíčková. Název „loupaná“ pak vznikl z toho důvodu, že tento typ masa není odřezáván a vykosťován, jako je tomu v případě jiných hovězích částí, ale v podstatě se „odlupuje“ od lopatky.

Charakteristickým znakem loupané hovězí plece je poměrně silná šlacha, která tento druh masa protíná a jež je zásadním zdrojem kližkoviny. Této šlachy se však nepokoušejte při vaření zbavovat, neboť společně s okolní tkání při dostatečně dlouhé tepelné úpravě perfektně změkne, a navíc dodá masu lepší chuť.

Hovězí loupaná plec: cena

Cena hovězí loupané plece je více než příznivá a na rozdíl od jiných typů hovězího masa si ji tak mohou dovolit i kuchařky, které mají na nákup potravin omezenější prostředky. Hovězí maso bývá obvykle dražší než jiné druhy, jako je třeba vepřové či drůbeží. Nicméně některé jeho části jsou cenově srovnatelné s levnějšími alternativami těchto potravin. Kilo hovězí loupané plece se pohybuje kolem 250-300 Kč za kilogram, což je částka podobná ceně, za níž se prodává například vepřová panenka nebo krůtí prsa.

Co se vaří z hovězí loupané plece?

Pokud přemýšlíte nad tím, co vše je možné z hovězí loupané plece uvařit, pak vás asi překvapí, že se hodí do celé řady pokrmů a nahradí i jiné, dražší části hovězího masa. Pokud například nejste velcí fanoušci kližky, můžete loupanou plec použít do guláše. Nakrájíte-li ji na menší plátky, můžete z ní uvařit i lahodné hovězí ragú. Tento typ masa však využijete také na přípravu dalších pokrmů, jako jsou například:

  • různé druhy omáček (rajská, křenová, koprová atd.),
  • tatarský biftek,
  • iron steak,
  • top blade steak,
  • dušené hovězí se zeleninou,
  • trhané hovězí,
  • sous vide.

Některé z uvedených pokrmů trvají déle, jiné jsou naopak hotové během poměrně krátké doby. Nejrychlejší přípravu mají samozřejmě steaky, kterým stačí obvykle jen 15 minut na grilu. Naopak časově nejnáročnější je metoda sous vide, která zabere klidně celou noc. Níže uvádíme několik receptů na přípravu loupané plece, jenž patří mezi lidmi k těm nejoblíbenějším.

Hovězí loupaná plec: recept na dušené maso

Ingredience:

  • 1 kg hovězí loupané plece,
  • 1,5 šálku hovězího vývaru,
  • 2 velké cibule,
  • 2-3 mrkve,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce sójové omáčky,
  • 2 lžíce rajčatového protlaku,
  • 2 lžíce jemné hořčice,
  • 2 lžíce červené papriky,
  • 2 snítky rozmarýnu nebo tymiánu,
  • sůl a pepř podle chuti.

Postup:

Hovězí nakrájejte zhruba na půl centimetru silné plátky a pomocí paličky na maso je ještě trochu naklepejte. Tenké plátky masa dále nakrájejte na menší kousky a poté je z obou stran osolte a okořeňte černým pepřem. Dále v hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte pár lžic oleje či vepřového sádla. Než se olej rozpálí, nakrájejte si nadrobno cibuli, kterou potom v pánvi orestujete do zlatohněda. Jakmile je cibule osmahnutá, přidejte k ní najemno nakrájený česnek a smažte ještě 2-3 minuty.

Následně přidejte sójovou omáčkou, rajčatový protlak, hořčici, červenou papriku a trochu hovězího vývaru. Směs za stálého míchání asi 4 minutky povařte. Poté přidejte do pánve nakrájené maso a vše řádně promíchejte. Pánev nebo hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste zhruba 30–45 minut. Čas od času přitom jídlo promíchejte, abyste měli jistotu, že se nic nepřipálí.

Po uplynutí uvedené doby se většina tekutiny vypaří, a v tu chvíli je potřeba podlít maso hovězím vývarem. Do směsi dále přidejte také 2 snítky rozmarýnu nebo tymiánu, pánev znovu zakryjte pokličkou a nechte dusit ještě asi dalších 30 minut. Potom už stačí jen přidat na kostičky nakrájenou mrkev a pokračovat v dušení, dokud i ona nezměkne. Pokud je ve výsledku omáčka příliš řídká, můžete ji ještě zahustit jíškou.

Hovězí loupaná plec pomalu pečená

Ingredience:

  • hovězí loupaná plec,
  • hovězí vývar,
  • cibule,
  • sůl,
  • pepř,
  • kořenová zelenina (volitelné),
  • bylinky (volitelné).

Postup:

Jako první krok si předehřejte troubu na 160 °C. Mezitím přidejte šálek hovězího vývaru do velkého litinové hrnce nebo jiné nádoby určené do trouby. Maso očistěte, osolte, opepřete a vložte do vývaru. Navrch a kolem masa přidejte na kolečka nakrájenou cibuli. Pokud chcete, můžete k masu přidat také například kořenovou zeleninu či různé bylinky podle vlastních preferencí. Litinový hrnec nebo pekáč zakryjte pokličkou a vložte do trouby a pečte 2,5 až 3 hodiny, nebo dokud maso nebude měkké.

V polovině pečení jej obraťte a znovu osolte a opepřete. Během vaření maso kontrolujte a v případě potřeby podlévejte hovězím vývarem. Jakmile je maso měkké, můžete jej ještě pro zvýraznění chuti opéct 4 minuty z každé strany na pánvi. Do zlatova opečené hovězí přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočinout. Poté jej nakrájejte na plátky a servírujte společně s výpekem a vámi zvolenou přílohou.

Hovězí loupaná plec na víně

Ingredience:

  • 1-1,5 kg hovězí loupané plece,
  • 2 šálky červeného vína (např. Merlot),
  • pomeranč,
  • velká cibule,
  • 6 až 8 mrkví,
  • 3 řapíkaté celery,
  • sůl a pepř,
  • 3 PL olivového oleje,
  • 1 šálek hovězího vývaru,
  • 3 rajčata,
  • 1/2 celeru,
  • tymián, koriandr, petrželka, sušený česnek a bobkové listy.

Postup:

Základem tohoto receptu je maso marinované přes noc. Nejprve je proto potřeba připravit si marinádu. V misce smíchejte červené víno, pomerančovou šťávu, sušený česnek, najemno nakrájenou cibuli a nastrouhanou nebo na tenoučké hranolky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Do vzniklé směsi vložte očištěné hovězí. Nádobu s marinovaným masem zakryjte folií a uložte na noc do lednice.

Druhý den vyndejte nádobu s masem z lednice a nechejte zhruba 30 až 45 minut odpočívat při pokojové teplotě. Hovězí přendejte na talíř, osušte papírovouutěrkou a teprve nyní osolte a opepřete. Troubu dejte předehřát na 160 °C. Mezitím zprudka opečte hovězí loupanou plec ze všech stran na oleji, aby se maso zatáhlo. Opékat jej můžete rovnou v litinové nádobě, v níž budete poté hovězí péct v troubě.

K opečenému masu přidejte hovězí vývar, zbylou marinádu, na kostičky nakrájený celer a rajčata. Litinový hrnec přikryjte pokličkou, vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba tři hodiny, nebo dokud maso nezměkne. Každou hodinu přitom hovězí otáčejte a je-li třeba, podlévejte vývarem. Po upečení hrnec vyjměte z trouby a nechejte 10 minut vychladnout.

Maso poté přendejte na talíř a zabalte do alobalu. Z hrnce vyjměte bobkové listy a vzniklý základ rozmixujte do jemné konzistence ponorným tyčovým mixérem. Rozmixovanou omáčku následně ještě přibližně 3 až 4 minuty povařte. Maso nakrájejte na plátky a servírujte jej přelité omáčkou. Jako přílohu můžete podávat například polentu nebo šťouchané batáty.

Hovězí loupaná plec sous vide

Hovězí loupanou plec lze připravit také speciální technikou zvanou sous vide. Jedná se o metodu, při níž dochází k vaření masa ve vakuu při nízkých teplotách. Tento způsob přípravy se doporučuje v případě, že chcete, aby maso bylo měkké, šťavnaté a zároveň úplně uvařené, což může být někdy u hovězího problém. Pokud si chcete tuto techniku vyzkoušet, můžete se inspirovat následujícím receptem.

Ingredience:

  • hovězí loupaná plec,
  • sůl,
  • pepř,
  • větvička rozmarýnu.

Postup:

Hovězí maso osolte, opepřete, vložte do speciální folie určené k vakuování a přidejte k němu ještě větvičku rozmarýnu. Následně folii i s jejím obsahem pomocí vakuovačky zbavte vzduchu. Takto připravené maso nechejte alespoň 24 až 72 hodin v lednici odpočívat. Jakmile uplyne uvedená doba, vložte folii s masem do pomalého hrnce a zalijte vodou. Loupanou plec poté vařte na mírném stupni přibližně 10 až 12 hodin.

Hovězí loupaná plec na grilu

Asi vůbec nejoblíbenějším způsobem přípravy hovězího masa je grilování. Steak z loupané plece není přitom vůbec náročné udělat. V podstatě existují dva základní typy steaků z tohoto typu masa, a sice top blade steak a flat iron steak. První zmíněný se připravuje řezem napříč, to znamená kolmo k vláknu, přičemž v mase ponecháte šlachu. Flat iron steak se připravuje přesně naopak, tedy řezem po vláknu, kdy se zároveň zbavíte i šlachy.

Ingredience:

  • naporcovaná loupaná plec,
  • sůl a pepř,
  • bylinky a koření podle vlastních preferencí.

Postup:

Gril předehřejte na střední teplotu a pokud je to možné, přiklopte jej krytem. Počkejte, až se úplně zahřeje, což může trvat 10 až 30 minut v závislosti na používaném typu grilu a způsobu ohřevu. V případě, že používáte dřevěné uhlí, gril je připraven v momentě, kdy se na uhlících vytvoří vrstva šedého popela.

Steak z loupané plece dle libosti okořeňte. Záleží pouze na vašich chutích, jaké koření a dochucovadla použijete. Některé kulinářské zdroje například doporučují potřít maso dijonskou hořčicí a okořenit černým pepřem. Hovězí loupaná plec si však dobře rozumí také s česnekem nebo i s mnoha druhy bylinek. Pamatujte zároveň na to, že maso je potřeba osolit až těsně před tím, než jej vložíte na gril, aby nepustilo moc vody.

Steak z loupané plece grilujte zhruba 14 až 18 minut, přičemž jej jednou nebo dvakrát otočte, aby se maso rovnoměrně opeklo ze všech stran. Během pečení mějte přitom gril zakrytý víkem. Pokud chcete mít steak propečený (well-done), maso opékejte, dokud šťáva, která z něj vychází, nebude úplně čirá. Pakliže chcete, aby byl střed masa zarudlý, grilujte jej o něco kratší dobu.

Co je loupaná plec?

Loupaná plec představuje část hovězího masa, která se nachází ve střední oblasti ramene skotu. Vepředu na ni navazuje kulatá hovězí plec a vzadu vysoká plec. Typickým znakem loupané plece je pak šlacha, jež toto maso protíná v jeho středu. Během přípravy většiny pokrmů z loupané plece se tato šlacha neodstraňuje, protože během tepelné úpravy dostatečně změkne, a navíc je zdrojem kolagenu.

Co uvařit z loupané plece?

Hovězí loupaná plec je univerzální kus masa, ze kterého lze uvařit celou řadu různých pokrmů. Nejčastěji se s ním setkáte v podobě flat iron steaku nebo top blade steaku, ale uplatnění nachází také při přípravě omáček, guláše nebo ragú. Pokud si chcete dopřát opravdovou delikatesu, můžete toto maso připravit také speciální technikou sous vide.

Kolik stojí hovězí plec?

Cena hovězí plece se odvíjí od toho, z jaké části hovězí nohy pochází. Loupaná kulatá plec je součástí středního ramene a obvykle stojí 250-300 Kč za jeden kilogram. Cena kulaté plece neboli falešné svíčkové se pak pohybuje kolem 300 Kč za kilogram a vysoká plec vás vyjde přibližně na 230 Kč za kilogram.

Jak dlouho se peče hovězí plec?

Pečení hovězího masa vždy trvá déle, než je tomu v případě vepřového nebo drůbežího. Loupaná hovězí plec se přitom peče přibližně 3 hodiny na mírném stupni. Někdy to však může trvat i déle. Obecně však počítejte s tím, že při 160 °C budete tento typ masa péct několik hodin, dokud zcela nezměkne. Je tedy potřeba vyhradit si na přípravu takového pokrmu dostatek času.