5 NEJLEPŠÍCH RECEPTŮ Z FALEŠNÉ SVÍČKOVÉ!

Pokud hledáte nové či tradiční recepty z falešné svíčkové, pak jste na správném místě. Jelikož víme, jak nákladné je vaření z pravé svíčkové, rozhodli jsme se s vámi podělit o pět receptů, které pracují s levnější alternativou tohoto lahodného masa. V tomto článku se dozvíte nejen jak připravit falešnou svíčkovou omáčku, ale mnoho dalších tipů na skvělé pokrmy, které potěší i ty největší gurmány.

Co se dá udělat z falešné svíčkové?

Falešná svíčková patří k oblíbeným částem hovězího masa, z něhož se dá uvařit velké množství zajímavých pokrmů. Jelikož si mnoho lidí nemůže kvůli omezenému rozpočtu dovolit kupovat pravou svíčkovou, kuchařky dávají často přednost této levnější alternativě. Cena pravé svíčkové se obvykle pohybuje kolem 900-1000 Kč za kilogram. Falešná svíčková je oproti tomu výrazně levnější. Většinou ji v supermarketu pořídíte přibližně za 300 Kč za kilogram.

Skutečný název masa, které představuje takzvanou falešnou svíčkovou, je přitom hovězí kulatá plec. Pakliže tedy v obchodě nenajdete falešnou svíčkovou, můžete se pídit po tomto označení. Recepty z falešné svíčkové jsou často velmi podobné těm, v nichž figuruje pravá svíčková. Ačkoliv kvalita masa není až tak vysoká, jedná se o plnohodnotnou náhradu, která zasytí, dobře chutná a je za rozumnou cenu. Z kulaté hovězí pleci tak můžete v kuchyni vykouzlit například:

  • omáčky,
  • dušené maso,
  • steaky a jiné grilované variace,
  • hovězí tatarák,
  • italskou picattu,
  • hovězí carpaccio.

Hovězí falešná svíčková: recept na smetanovou omáčku

Nejtradičnějším českým pokrmem je bezesporu svíčková omáčka s houskovým či karlovarským knedlíkem. Toto jídlo je naším národním pokrmem a byla by škoda, kdybyste si jej nemohli doma uvařit jen proto, že si nemůžete dovolit nákup surovin. Naštěstí se tato dobrota dá uvařit i z hovězí kulaté pleci, která svůj účel splní stejně dobře jako pravá svíčková. Recept na falešnou svíčkovou omáčku, po které oblíznete všechny prsty, najdete níže.

Falešná svíčková omáčka

Ingredience:

  • 1 kg kulaté hovězí plece,
  • 150 g špeku,
  • 250 ml smetany na vaření,
  • 2 cibule,
  • 8 mrkví,
  • 1 celer,
  • 1 větší petržel,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • celý černý pepř,
  • sůl,
  • rostlinný olej,
  • hovězí vývar nebo voda.

Postup:

Nejprve nadrobno nakrájejte cibuli a na nudličky kousek špeku nebo slaniny. Kulatou hovězí plec očistěte, řádně osolte a prošpikujte nakrájeným špekem. Poté si dejte předehřát troubu na 170 stupňů. Na nepřilnavé pánvi rozpalte trochu oleje a připravenou plec na něm ze všech stran zprudka opečte, aby se maso zatáhlo.

Plec poté přendejte do pekáčku a na výpeku z masa zpěňte nakrájenou cibulku. Poté přidejte do pánve na kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (pokud si chcete usnadnit práci, můžete použít i mraženou variantu). Těsně před jejím dopečením přidejte ještě pár bobkových listů a několik kuliček nového koření a celého černého pepře.

Jakmile je zelenina lehce opečená a koření už hezky voní, podlijte směs trochou horkého hovězího vývaru nebo vodou. Chvilku povařte a vše z pánve vyklopte do pekáčku k masu. Do pekáče můžete přidat ještě trochu vývaru nebo vody v takovém množství, aby maso bylo zhruba ze 2/3 ponořené. Pekáč přiklopte víkem a vložte do předehřáté trouby.

Maso pečte do změknutí, to znamená přibližně 3 hodiny. Pokud máte pocit, že je v pekáči moc tekutiny, můžete posledních 30 minut péct maso bez víka, aby se voda trochu odpařila. Po upečení maso vyndejte z pekáče na talíř. Ze základu na omáčku odstraňte všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte tyčovým mixérem nebo propasírujte přes síto.

Z rozmixované zeleniny vám vznikne omáčka, kterou následně zalijte smetanou a řádně promícháte. Omáčku je ještě potřeba dochutit solí a citronovou šťávou. Pokud to s citronem přeženete, můžete přidat trochu třtinového cukru. Dochucujte ale dle vlastního uvážení. Důležité je, aby výsledný produkt lahodil především vaším chuťovým pohárkům.

Hovězí falešná svíčková v troubě

Prošpikovaná hovězí kulatá plec upečená v troubě nemusí sloužit pouze k přípravě falešné svíčkové omáčky. Tento lahodný kus masa můžete využít také do celé řady jiných pokrmů. Skvěle se hodí například do rajské, koprovky nebo třeba ke smetanové houbové omáčce. Samotná pečená hovězí plec je poměrně suchá, proto doporučujeme připravovat ji tímto způsobem právě s omáčkou nebo alespoň se šťávou.

Dušená falešná svíčková

Z falešné svíčkové je možné připravit také lahodné dušené maso na různé způsoby. Nejčastěji se podává v kombinaci s dušenou mrkví či jinou zeleninou, ale dobře si také rozumí třeba také s červeným vínem. Jako příloha k takto připravenému hovězímu masu se obvykle volí bramborová kaše, pyré nebo šťouchané brambory. Výbornou dušenou falešnou svíčkovou na víně pak můžete připravit dle následujícího receptu.

Dušená kulatá plec na červeném víně

Ingredience:

  • 1 kg falešné svíčkové,
  • 2-3 větší mrkve,
  • 1 petržel,
  • ¼ oloupaného celeru,
  • 2 cibule,
  • 50 g sádla,
  • 50 g másla,
  • 1 l suchého červeného vína,
  • 200 ml hovězího vývaru,
  • 2 lžíce rajského protlaku,
  • 100 g švestkových povidel,
  • celý černý pepř,
  • nové koření,
  • bobkový list,
  • 2 snítky tymiánu,
  • sůl a pepř.

Postup:

Stejně jako u svíčkové omáčky si nejprve nakrájejte kořenovou zeleninu a cibuli na kostičky. Maso očistěte, osolte a prošpikujte nudličkami špeku (pokud vám to nepůjde, dejte špek na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul). V hrnci rozpalte sádlo a hovězí na něm ze všech stran opečte. Po zatažení dejte maso stranou a do hrnce vložte kořenovou zeleninu s cibulí a vše restujte asi 5 minut.

Poté přidejte do zeleniny sůl a koření, a ještě asi jednu minutu vše restujte. Následně stáhněte teplotu sporáku zhruba na třetinu, do hrnce přidejte rajčatový protlak a povidla, a ještě pár minut základ opékejte. Do orestované zeleninové směsi poté vložte zpět maso a přilijte 700 ml červeného vína. Na hrnec dejte pokličku, teplotu stáhněte na minimum a obsah hrnce duste přibližně hodinu a čtvrt.

Po uplynutí uvedené doby dolijte ke směsi zbytek vína a opět duste dalších 45 minut, nebo do změknutí masa. Následně do hrnce přilijte hovězí vývar a pod pokličkou duste ještě dalších 15 minut. Poté maso vyjměte z kastrolu a uložte jej na teplé místo. Zbylý obsah hrnce přeceďte přes jemné síto a přecezenou omáčku ještě asi minutu až dvě povařte.

Pokud chcete, můžete do základu ještě před posledním varem přidat pro lepší chuť trochu portského vína. Nakonec do omáčky přidejte kostičky másla a vše důkladně rozmíchejte. Maso nakrájejte na plátky, rozprostřete na talíř a přelijte připravenou omáčkou. Jako příloha se k tomuto pokrmu nejlépe hodí bramborová kaše.

Steak z falešné svíčkové jako od Pohlreicha

Chcete-li si doma připravit lahodný steak z falešné svíčkové, za který by se nestyděl ani jeden z nejslavnějších českých šéfkuchařů, je potřeba řídit se několika doporučeními, která jsou pro úpravu tohoto typu masa stěžejní. První z nich říká, že falešná svíčková na steak by měla být nakrájena na tenčí plátky, než je tomu u klasických steaků.

Pokud navíc chcete, aby byl steak z falešné svíčkové šťavnatý, je potřeba jej konzumovat ihned po ugrilování. Maso také solte až těsně před tím, než jej posadíte na gril, jinak by z něj sůl zbytečně vytáhla vodu. Až budete steak z falešné svíčkové servírovat, můžete jej ještě lehce přisolit přímo na talíři.

Nezapomeňte také na to, že na gril byste nikdy neměli dávat mokré maso, takže případnou marinádu, ve které bylo naložené, ještě před grilováním otřete papírovou utěrkou, aby se během opékání nepřipalovala. Pokud vás zajímá, jak naložit falešnou svíčkovou na gril, pak se můžete nechat inspirovat například následujícím receptem.

Marináda na steak z falešné svíčkové

Ingredience:

  • 3 stroužky česneku,
  • 125 ml olivový olej,
  • 80 ml sójové omáčky,
  • 80 ml worcesterové omáčky,
  • petrželová nať,
  • ½ citrónu,
  • mletý pepř.

Postup:

Stroužky česneku oloupejte a prolisujte lisem nebo naškrábejte nožem. Petrželovou nať nasekejte nadrobno. Do misky nalijte olivový olej, šťávu z půlky citrónu, sójovou omáčku a worcesterovou omáčku. Přidejte nasekanou petrželku, prolisovaný česnek a mletý pepř podle chuti. Vše důkladně promíchejte a vzniklou marinádou potírejte steaky. Takto naložené maso nechejte v lednici odpočinout několik hodin a těsně před grilováním z něj marinádu setřete. Steaky nezapomeňte před grilováním (po setření marinády) ještě osolit.

Vepřová falešná svíčková: recepty, které šetří peníze

V obchodech se kromě hovězí kulaté pleci můžete setkat také s vepřovou falešnou svíčkovou. Tato část masa nese většinou označení vepřový valeček a jedná se o křehkou část vepřové kýty, která je velice podobná panence. Pokud nutně nepotřebujete mít svíčkovou omáčku připravenou z hovězího masa, není problém ji uvařit právě z vepřového falešné svíčkové.

Příprava tohoto pokrmu je prakticky stejná jako u hovězí pleci. Jediný rozdíl spočívá v délce pečení, jelikož vepřové maso změkne rychleji než maso hovězí. Jedná se proto o rychlejší a levnější variantu tohoto oblíbeného českého jídla. Pokud si však chcete z vepřového válečku uvařit něco jiného, pak můžete vyzkoušet recepty uvedení níže.

Dušená vepřová falešná svíčková s bylinkami

Ingredience:

  • ½ kg vepřového válečku,
  • olivový olej,
  • francouzská hořčice,
  • šťáva z půlky citrónu,
  • rozmarýn, tymián nebo jiné bylinky podle vašich preferencí,
  • sůl.

Postup:

Smícháním olivového oleje, francouzské hořčice, citrónové šťávy a nasekaných bylinek si připravíte marinádu. Poměr jednotlivých surovin si zvolte podle vlastních potřeb. Čím více bylinek použijete, tím více bude výsledek aromatický. Maso důkladně očistěte, ze všech stran osolte a potřete vytvořenou bylinkovou směsí. Vepřový váleček zabalte do folie a uložte na několik hodin nebo přes noc do lednice. Poté, co maso nasaje všechny chutě z marinády, jej dejte dusit. V klasickém hrnci bude doba dušení trvat o něco déle než v papiňáku, ve kterém by mělo být maso hotové asi do 35 minut.

Zapečená falešná vepřová svíčková se zeleninou

Ingredience:

  • 500 g vepřového válečku,
  • cibule,
  • cuketa,
  • červená paprika,
  • 140 g řeckého jogurtu,
  • 50 g tvrdého sýra dle vlastního výběru,
  • sůl a pepř.

Postup:

Vepřový váleček nakrájejte na kostičky a osolte. V míse smíchejte řecký jogurt s trochou pepře a přidejte nakrájené maso. Takto naložené vepřové nechejte minimálně 3 hodiny odpočívat v lednici. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, cuketu na kolečka nebo na kostičky a papriku na nudličky. Zeleninu umístěte do zapékací mísy, přidejte k ní maso i se vší marinádou a promíchejte. Směs posypte nastrouhaným tvrdým sýrem a zapékací mísu vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Maso pečte zhruba jednu hodinu.

Sledujte novinky webu RadimeJAK.cz na Googlu a Seznamu!

Co se dá udělat z falešné svíčkové?

Jako falešná svíčková se obvykle označuje hovězí kulatá plec nebo též někdy vepřový váleček. Obě tyto části masa lze použít na přípravu levnější varianty svíčkové omáčky. Z hovězí falešné svíčkové lze také připravit například tatarák, carpaccio nebo třeba dušené maso na červeném víně. Vepřovou falešnou svíčkovou pak můžete například podusit s bylinkami nebo zapéct se zeleninou.

Jak připravit steak z falešné svíčkové?

Steak z falešné svíčkové byste měli naporcovat na tenčí plátky, než je u klasických hovězích steaků běžné. Hovězí falešná svíčková nevydrží dlouho šťavnatá, a proto by se měla konzumovat okamžitě po ugrilování. Pokud maso před grilováním nakládáte do marinády, je nutné jej před uložením na gril otřít papírovou utěrkou.

Jak dlouho se vaří falešná svíčková?

Délka přípravy falešné svíčkové omáčky závisí na tom, jaké maso do ní použijete. Pokud jste se rozhodli pro hovězí kulatou plec, počítejte s tím, že pečení masa zabere přibližně 3 hodiny, než změkne. V případě, že omáčku připravujete z vepřového válečku, může být doba vaření klidně o polovinu času kratší. Pokud si chcete dobu vaření u obou typů masa výrazně zkrátit, stačí místo trouby použít tlakový hrnec.

Jak dlouho dusit falešnou svíčkovou?

Hovězí falešná svíčková potřebuje na změknutí dostatek času. Pokud ji dusíte v obyčejném hrnci, počítejte alespoň se třemi hodinami. Pakliže jí připravujete v tlakovém hrnci, doba dušení by měla být poloviční. V případě vepřové falešné svíčkové trvá dušení v papiňáku kolem 35 minut a v obyčejném hrnci pak zhruba jednu hodinu.