Pokud se chcete pustit do přípravy tohoto chutného pokrmu, jistě vás zajímá, jak ovlivňuje kimči zdraví člověka a zda může být toto jídlo lidskému organismu nějakým způsobem prospěšné. Možná vás to překvapí, ale kimči údajně patří mezi 5 nejzdravějších pokrmů světa. Ptáte se, jak je to možné? Tajemství spočívá ve fermentaci (kvašení).
Díky mikroorganismům a jejich enzymům dochází během fermentace k přeměně organických látek ze složitější na jednodušší, což potraviny ochrání před mikrobiálním rozkladem. Zelenina si navíc během kvašení dokáže uchovat cenné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky a proces fermentace zároveň zlikviduje škodliviny, které by mohly mít na lidský organismus negativní vliv.
Pravé kimči je plné cenných látek, které jsou pro člověka prospěšné, takže se jeho konzumace vůbec nemusíte bát. Korejci dokonce považují tento pokrm za svůj národní poklad a někteří jej označují také jako lék na dlouhověkost. Pokud jde o konkrétní účinky, kimchi podporuje správné fungování trávicího systému a zdravou střevní mikroflóru, pročišťuje organismus a zajišťuje lepší vstřebávání živin.
Konzumace kimči je dobrá také z toho důvodu, že tak člověk může zabránit vzniku zácpy. Tento pokrm pak údajně snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku srdečně cévních chorob, má antioxidační účinky a celkově posiluje lidský imunitní systém. Někteří lidé také tvrdí, že konzumace kimči chrání před rakovinou, prospívá diabetikům a podporuje hubnutí.
Jaké Má Kimchi Složení? Jaké Jsou Druhy Kimči? Zkuste 3 Nejlepší Domácí Recepty na Kimchi