Ryba na gril

Když rybu, tak jedině čerstvou! Dá se říct, že toto pravidlo platí u masa všeobecně, ale u rybího masa to platí dvojnásob. Vepřové, vepřové,vepřové,  drůbeží, drůbeží, hovězí a co ryba? Češi obecně nepatří k velkým jedlíkům rybího masa. Spotřeba rybího, oproti ostatním druhům mas, je v ČR opravdu velmi nízká, což je škoda, protože rybí maso obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro náš organismus!

JAK VYBRAT ČERSTVOU A CHUTNOU RYBU?

V případě, že máte možnost koupit živou rybu, tak to vždy udělejte – to je NAŠE DOPORUČENÍ! U živé ryby není pochyb o její čerstvosti, ale i tak si všímejte detailů, protože ne vždy platí čerstvá ryba = kvalitní ryba!

DOPORUČUJEME:
Najděte si v okolí regionální rybářství nebo rybáře, který má vlastní ryby a k němu jezděte! Nejen, že se Vaše stravování stane zdravější, ale podpoříte i regionální podnikatele, potažmo rozvoj svého okolí.

V případě, že nebudete mít možnost koupit živou rybu (např. nebude se jednat o lokálně chovanou rybu) nebo z nějakého důvodu nebudete chtít, tak doporučujeme zvolit rybu chlazenou od kvalitního a zodpovědného dodavatele – např. na nákup mořské ryby či plodů moře doporučujeme společnost MAKRO, která má širokou nabídku a dodržuje striktní pravidla z pohledu uchování čerstvosti. U chlazené ryby je dobré si koupit rybu celou vč. hlavy, protože si můžete zkontrolovat 2 faktory čerstvosti ryby (celkem rozlišujeme 5 faktorů).

Jsou to:

BARVA ŽABER  a PODOBA OČÍ

Žábry ryby musí mít růžovou nebo výrazně načervenalou barvu (některé druhy ryb mají žábry až do fialova), určitě nekupujte rybu, která má našedlou čí bledou barvu žaber. Oči ryby musí být čisté, tzn. bez zákalu a , vypouklé a jasné ohraničené zornicemi.

Jako další 3 faktory čerstvosti hodnotíme:

VŮNĚ RYBY, REAKCE RYBÍHO MASA NA DOTEK a jako poslední VZHLED KŮŽE

Když přičichnete k rybě, tak by měla vonět, určitě by neměla páchnout rybinou. Zapáchající ryby jsou často dlouho skladovány a většinou i okem můžete pozorovat že, ryba má mírně nažloutlou barvu a oschlé okraje. Ryba by měla být na pohled krásně lesklá a kůže by měla být pokrytá přirozeným slizem ryby. Posledním faktorem čerstvosti je dotek, který se používá již u naporcované ryby – stačí jednoduše píchnout do rybího masa prstem a pokud se důlek po prstu během chvilky vyrovná zpět, tak je vše v pořádku a maso je s největší pravděpodobností čerstvé.

SHRNUTÍ – U chlazené ryby si dávejte pozor na:

  1. Barvu žaber
  2. Podobu a pohled očí
  3. Vůni ryby
  4. Vzhled kůže
  5. Reakci rybího masa na dotek (kontrolujeme u naporcované ryby)

ČTĚTE TAKÉ: Pokud se chcete dozvědět, čeho si všímat u prodejců ryb anebo jakou rybu vybrat přečtěte si náš článek zde.

Poslední možnost je pořízení mražené ryby. Toto už je poslední varianta, kde už musíte důvěřovat prodejci / distributorovi, protože v mraženém stavu se těžko pozná, kdy byla ryba skutečně usmrcena. Zde asi platí obecné doporučení – vybírat rybu, která má na obalu nejbližší datum zpracování ryby.

Přejeme úspěšný lov! 😉

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno